stamboomforum

Forum logoGezochte familienamen in NL » Abraham Johannes Spaan, militaire diensttijd

De reclame wordt alleen getoond aan bezoekers, niet aan gebruikers die inloggen.

Profiel afbeelding

Mijn opa, Abraham Johannes Spaan, geboren op 8-2-1880 in Utrecht en overleden op 2-11-1941 te Utrecht, is apothekersassistent in het Nederlandse leger geweest. Hij heeft in Nederlands Indië gediend. Vermoedelijk in het K.N.I.L. Zeker is dat echter niet.

ik heb al lang gezocht naar zijn tijd in het leger (datum in dienstreding en pensioen, wanneer is hij naar NI gegaan en weer teruggekomen, etc., etc.).

ook via de almanak en websites kom ik er iet uit.

is er iemand, die mij kan helpen? Ik zou je erg dankbaar zijn!

gr. Charles

Charles Spaan

hallo,

door bij http://kranten.kb.nl/search

te zoeken op "A J Spaan" tussen 1895 en 1940 in Nederlands-Indië komen een flink aantal berichten naar voren, waaronder bijvoorbeeld dit:

Kasper Ludeman

Kasper Ludeman

Dank voor deze informatie. Ik had hem nog niet en ga zeker bij kb verder zoeken.   Zou het ook mogelijk zijn om ergens iets officieels te achterhalen?

Charles Spaan

Ik ben er niet zo in thuis, maar deze pagina van het Nationaal Archief is misschien een begin:

http://www.gahetna.nl/vraagbaak/onderzoeksgids/zoek-naar-onderofficieren-en-manschappen-bij-koninklijk-nederlandsch-indisc

Hier staat informatie over het opvragen van gegevens uit het persoonsarchief van het Ministerie van Defensie:

http://www.defensie.nl/dmo/ivent/defensiearchief/persoonsarchief

Kasper Ludeman

Goedemorgen,

inmiddels alweer 4 jaar geleden, maar ik ben er nog steeds niet uit.

Waar kan ik officiële informatie krijgen over de verblijfsplaatsen van mijn opa in Nederlands Indië, gedurende de tijd dat hij daar bij het KNIL heeft gewerkt als apothekers-assistent. Weet iemand misschien de adressen van de militaire ziekenhuisen van het KNIL in Magelang, Medan en Kupang (Koepang).

De link van het Ministerie van Defensie werkt niet meer.

Als ik naar GahetNa ga, krijg ik wel een hoop arciefindexen in beeld, maar ik kan niets over hem zichtbaar krijgen.

Voor de volledigheid nog een keer zijn persoonsgegevens: Abraham Johannes Spaan, geboren in Utrecht op 8-2-1880 en overleden te Utrecht op 2-11-1941.

Bij voorbaat dank voor de informatie.

Charles

Charles Spaan

Hallo Charles, mijn opa was de zoon van Cornelis Antonius van Oort en van Elisabeth Johanna van Diest. Ik Ben net begonnen met uitzoeken, heb al het een en ander gevonden. Vroeg me af wie de vader is van Elisabeth van Diest, kon ik nergens vinden. Mijn opa was Pieter Johannes Jacobus, ik zag hem nog niet in het lijstje staan. Ben nog even aan het zoeken hoe deze site werkt. Leuk om familie te vinden. Gr. Edith

E van Oort

Het lijkt me dat ze je in de studiezaal van het Nationaal Archief best kunnen helpen. Nog lang niet alles is gescand...........

Annemarie57

@ E. van Oort,

Ik kan uw vraag niet direct plaatsen bij het onderwerp waarover de vraag van de heer Spaan gaat. Maar misschien heb ik iets gemist of over het hoofd gezien.

@ Charles,

07-05-1913 huwelijk Abraham Johannes Spaan met Marie Helene van Dijk te Bandoeng  Huwelijk 1913 
Huwelijken Bandoeng op film FS 1208677  (voor 1913). Beschikbaar in Amsterdam bij familiecentrum van de Mormonen op de Zaaiersweg (te bezoeken op vrijdagmiddagen.
Geboorte 28-04-1886 Marie Helene van Dijk (erkenning) te Pekalongan

17-01-1918 mogelijk geboorte zoon Spaan te Medan
Geboortes dochter 1922  en  dochtr 1923 en dochter 1924

Overlijden echtgenote: overlijden echtgenoote jan 1925 , mogelijk is zij overleden aan complicaties na de bevalling van de dochter medio december 1924

In 1917 eerste vermelding in adresboeken, laatst 1932 (militairen in actieve dienst worden niet vermeld in de adresboeken.

Er kunnen meer kinderen zijn geboren, maar het is lastig om kinderen toe te wijzen aan een echtpaar op basis van een achternaam. Daarvoor zul  je dan films van FS moeten raadplegen of evt gegevens uit zijn stamboek moeten extra info geven.

Wanneer hij vertrokken is naar Ned Indie: bevolkingsregister nazien en uiteraard het stamboek in het Nationaal Archief.

Hij komt uiteraard ook voor in de ambtenarenstamboeken. Ik heb daar nog niet gezocht, maar in het Nationaal Archief zie : http://proxy.handle.net/10648/a509544a-c359-102c-8728-005056a23d00

Verder komt hij voor in de pensioenregister http://proxy.handle.net/10648/ea18cd24-ccd5-102c-b32f-005056a23d00

Evt kun je SAIP in Heerlen aanschrijven met het verzoek tot meer informatie. Reken op een doorlooptijd van 2-3 maanden.https://www.saip.nl/nl/content/pages/contact-invoer.aspx

mvg-Ben 

Ben Wegman

Beste heer Wegman, mijn vraag is een nieuwe, ik Ben pas net bezig met het uitzoeken van de tak van de familie. Weet nog niet precies hoe deze site werkt, vandaar. Inmiddels iets meer informatie gevonden.Gr.Edith

E van Oort


@ Edith,

Het stamboomforum bestaat uit meerdere subfora (kun je boven aan de werkbalk aanklikken). Je selecteert daar het subforum dat het beste bij jouw vraag past. (veelal: gezochte/onderzochte familienamen of genealogie algemeen, of Duitsland, Ned. Indie etc). In dat forum maak je een vraag aan. Kies daarvoor een goede onderwerptitel zodat de forumleden een indruk krijgen uit de kop van je bericht wat je zoekt, wie je zoekt en waar of wanneer die geleefd heeft. Succes met je naspeuringen. Gebruik daarvoor ondermeer de site wiewaswie https://www.wiewaswie.nl/ en de site zoekakten http://zoekakten.nl/index.php.

En als je alles nog niet zo goed weet te vinden ga dan eens naar deze site:https://www.symbaloo.com/home/mix/genealogielinks1 
Aan de linkerzijde van die pagina vind je een rijtje met blokjes die toegang geven tot verschillende hulpsites voor je onderzoek.

Bruidegom Cornelis Antonius van Oort
Geboorteplaats Utrecht
Leeftijd 22
Bruid Elisabeth Johanna van Diest
Geboorteplaats Utrecht
Leeftijd 19
Vader van de bruidegom Willem Hendrik van Oort
Moeder van de bruidegom Hendrikje Geurtsen
Moeder van de bruid Johanna van Diest
Gebeurtenis Huwelijk
Datum 19-02-1902
Gebeurtenisplaats Utrecht

akte zelf http://hetutrechtsarchief.nl/onderzoek/resultaten/archieven?mivast=39&miadt=39&miaet=54&micode=481-312-01&minr=22932937&miview=ldt
en de huwelijksbijlagen (soms erg informatief) https://www.familysearch.org/ark:/61903/3:1:939N-LJ6R-Z?i=2281&cc=2023934 dit betreft meerdere pagina's dus even doorbladeren voor alle bijlages.

mvg-Ben

Ben WegmanPlaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!