stamboomforum

Forum logoFora » Gezochte familienamen in NL » Bodden Visscher of Büdden Visscher en Ten Kate

De reclame wordt alleen getoond aan bezoekers, niet aan gebruikers die inloggen.
Ik ben op zoek naar gegevens over ouders/geboorte van de volgende personen:

Lijffart Gerrits Bodden en Hilligje Harmsen ten Kate.

Zij trouwen op 15-5-1715 te Meppel. In elk geval wordt 1 kind geboren: Geesje of Geertje, 15-3-1716.
Bij de trouwacte staat dat Hilligje uit Haarlem komt, maar ik weet via internet geen DTB-boeken te bereiken. (Kennemerland? maar dat is niet voor 1800).
Verder zag ik op internet dat ook Bodde heel goed uit Noord-holland kan komen, Amsterdam.

Dat zijn de enige twee voorouders van mij uit die hoek van Nederland. Wie heeft tips over hoe ik op afstand verder kan zoeken?

Groet Zwenny

Zwenny

vervallen

Henk Elsinga

Helaas geeft Drenlias geen Ten Kates meer in Meppel. Misschien gaat het op dat moment wel over in Patroniemen. Dan zijn er meer opties, meers Harms hebben in de gezochte periode hillgijes gekregen. Helaas vind ik niet meer kinderen van het stel bodden/ten kate om via vernoemingen te kiezen.
Ook geeft Meppel geen Bodden van vroegere datum.
Het kan best zo zijn dat ze in Haarlem diende alleen. Misschien heeft ze zo wel in de streek lieffert opgedaan en kwam hij wel uit Noord-Holland, zoals een andere stamboom op internet gevonden noemt en misschien daarvoor dan wel uit Duitsland.

Toch maar in andere bronnen zoeken dan....

Uitgeschreven lid

Deze vraag eens naar boven halen.

In de afgelopen jaren ben ik wel veel wijzer geworden. Informatie:

Lijffart Gerrits (1684) is de zoon van Gerrit Berents en Geertjen Leefers (x 1677 Meppel),

zij hertrouwt 1698 met Marten Claetsen.

(ik had dit van de site van Hein Ehrhardt, maar door zijn overlijden kan ik niet meer bij de gegevens). Gerrit Berents komt uit Noordhoren en Geertjen Leefers van Den Ham bij huwelijk.

Vreemd is wel dat de achternaam Bodde of Budde wel langer voorkomt in Meppel.

Familie: Lijffart lijkt de zus van Hilligje Gerrits:

Er bestaat ook een Hilligje Gerrits Bodde, 1678, volgens stamboom van Hein Ehrhardt overgeschreven uit Amsterdam, zij trouwt op 2-8-1709 in Meppel met een Bennink/Benneker (dat weet ik even niet meer). Daarbij staat dat ze met attestatie overkwam van A'dam. Vreemd dat ik een passende doop kan vinden gewoon in Meppel. De Benninks zijn mi afkomstig uit Overijssel, maar ook de website van die familie is uit de lucht.

Lijffart trouwt met Hilligje Harmsen ten Kate (van Haarlem) (1715), krijgt een dochter Geesje 1716, daarna hertrouwt Hilligje 1719 met Meindert Wessels, van Gilhuis (voogdijstelling gevonden maar levert niets op). Geen kinderen van hen kunnen vinden.

Deze Geesje trouwt met Jacob ter Haar, die volgens uit Wierden moet komen.

Opmerkelijk is dat er in Meppel een "twentse gemeenschap" lijkt te zijn. De Twenten trouwen onderling en zijn getuigen bij elkaars dopen. Bij de kinderen van jacob ter haar getuigen dus ook Bennekers. Daarom kan ik bijna niet geloven dat Hilligje echt geboortig van Haarlem is, maar hoe kom ik erachter waar ze wel vandaan komt. Ten Kate is een veel voorkomende naam (alleen al in het oosten). In Almelo zit een grote tak (doopsgezind, tenminste de verste die ik vond)

VRAGEN

Kloppen de ouders van Hilligje en Lijffert niet? (Gerrit Berents uit Noorthoren) en Geesjen Leefers?

Hoe vind ik de ouders van Hilligje Harmsen ten Kate?


Zwenny

Nogmaals deze vraag naar boven halen:

 

Wat ik op dit moment heb gevonden:

Gerrit Berents X Geertjen Leefers (getr. 2-5-1677 te Meppel). Hij uit Noordhoorn (Nordhorn Duitsland en zij uit Den Ham. Zij hertrouwt in 1698 met Marten Claetsen in Meppel (zij weduwe van Gerrit Berents, hij uit Linde (dat ligt vlakbij Den Ham).

Gerrit en Geertje krijgen 4 kinderen:

- Hillichjen 1678 Meppel, trouwt later als Hillichjen Gerrits Bodde met Hendrik Mensen Bennink (1709 te Meppel)

- Berent 1681 Meppel. Is hij dit? Meppel, pagina 146
Huwelijkdatum: 1-1-1715; 
Bruidegom: Berent Gerrits, Jongeman; woonplaats: Gilhuis (is Gildehuis Duitsland)
Bruid: Trientje Lucas, Jongedochter; woonplaats: Meppel
NB: huwelijksdatum niet bekend

- Lijffart  1684 Meppel, trouwt in 1715 (Meppel) met Hilligje Harmsen te Kate (woonplaats bij huwelijk Haarlem). Overlijdt voor 1718, want Hilligje hertrouwt 1718 in Meppel met Meindert Wessels van Gilhuis (voogdij uit de etstoel levert niets op aan info)

- Geertje 1687 Meppel. Is zij dit Meppel, 19-12-1723,  pagina 200
Huwelijkdatum: 19-12-1723; 
Bruidegom: Gerrit Willemsz, Jongeman; woonplaats: Den Ham
Bruid: Geertje Gerrits, Jongedochter; woonplaats: Den Ham

Van Marten en Geertje geen kinderen in Meppel gevonden

 

Van de geboorteplaats en voorouders van Hilligje Harmsen ten kate nog steeds geen spoor. Iemand nog ideeen hoe ik verder kan zoeken?

 

Hilligjen en Lijfert krijgen 1 dochter: Geertje/Geesje (zij gaat onder de naam Bodde/Budde/Visscher door het leven) 1716 gedoopt in Meppel als dochter van Lijffart Gerrits Bodden. Geen doopgetuigen genoemd.

Zwenny


Inmiddels heb ik twee Hermens ten Kate/Cate gevonden die mogelijk de vader van Hilligje zouden kunnen zijn. Hilligje wordt in geen van de uitgezochte stambomen van Ten Cate/Kate genoemd. 

Op deze site worden twee neven Hermen beschreven, beide koopman. De een (zoon van Gerrit, zelf zoon van Hermen en Geesje Warnaar) trouwt in 1688 met Catharina Gerdes/Gerritsen in Almelo. Wel veel kinderen genoemd. 

De andere (zoon van Jan (zoon van Hermen en Geesje Warnaar) trouwt met Trijntje Willink. trouwen in Amsterdam, ondertrouw ook in Almelo in 1679. Ook veel kinderen genoemd. 

Beide families zijn doopsgezind. Hoe de gezinnen zijn samengesteld weet ik niet: waarschijnlijk via getuigen bij huwelijken en andere akten.Dan kan het zomaar zijn dat Hilligje er toch ergens tussen past. 

Waarom ik denk dat dit pad de moeite waard is? Alle mensen uit de omgeving van Hilligje in Meppel, komen van geboorte uit Den Ham/Nordhorn/gildehaus. De dochter van Hilligje (Geesje/Geertje, ws vernoemd naar oma van vaders kant Geertje leefers) trouwt met een man (Jacob ter Haar) die -volgens mijn beste weten- uit Wierden komt. (zie eerdere oproep op dit forum met daarin veel andere "Twentse" families in Meppel). 

Verder wordt bij haar huwelijk in Meppel vermeld dat ze van Haarlem zou zijn. Als ze een dochter zou zijn van de Amsterdamse Hermen is die stap mogelijk ook niet zo groot. In Haarlem is niets van haar te vinden.  

Iemand een idee hoe ik verder moet zoeken?

ZwennyPlaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!