stamboomforum

Forum logoOnderzoek in Nederland » van Grootveld



Profiel afbeelding

Beste Femke,

Helaas  kan ik je niet van dienst zijn. Mijn eigen onderzoeksgebied beperkt zich tot de famile Vosch van Avesaet, en allen die hier in rechtstreeks verband mee samengaan, ongeveer, wat de van Grootvelds betreft tot 1650,  dus niet zozeer latere nakomelingen van de familie van Grootveld.

Je hebt met de van Grootveld's zeker een interessante familie op het oog, lastig te onderzoeken , omdat het een vrijwel  onontgonnen genealogie betreft. Weinig over gepubliceerd wat fragmenten etc. Ik wil je aanraden, Femke, eens te zoeken in het  oud notarieel archief in Utrecht stad. Verder vind je ze ook in het stadsbestuur van Tiel etc. Ik ga er van uit dat de familie van Grootveld ook nakomelingen heeft in Culemborg. Ik zal je de redenen besparen, want dit voert wat ver. Leuk onderzoek, moet je zeker voortzetten, veel succes ermee, en wellicht mag ik via dit discussieforum verder nog eens van je vernemen? Op de door Remko gestelde vraag kom ik later, wat meer gefundeerd terug. (goede opmerking Remko, daar ga ik eens rustig voor zitten, tot nader).

Vriendelijke groet

Harry Tuinhout

Harry Tuinhout - 16 aug 2017 - 00:08

Beste Remco,

Ik heb een uitgebreide informatiestroom proberen te plaatsen, n.a.v. de door jou verzochte onderwerpen. Toen ik het na drie kwartier meende te hebben afgrond, en nog een enkele correctie probeerde te plaatsen, sloot mijn computer onverwacht af, en gingen deze vele gedetailleerde  gegevens verloren.

Ik ben bang dat dit alsnog gebeurt als ik veel tijd aan je verzoek wil besteden, en dat het dan opnieuw geschiedt zoals beschreven.

Nu is de computer mij zo langzamerhand wel in zijn algemene gebreken (streken)bekend,. Ik veronderstel daarom dat ofwel de provider de computerlijn wegens "Te lang bezet" uitschakelde, dan wel dat ik op de site Stamboomforum te veel tijd vroeg om een goed antwoord te formuleren, en ik derhalve automatisch werd afgesloten.

Dat spijt mij zeer, maar kan zich opnieuw herhalen. Ik blijf je dus , tot mijn spijt, de goede antwoorden schuldig,  waarmee ik je zeker verder had kunnen helpen. Mijn excuses hiervoor, het is onmogelijk werk gebleken. "Schiet niet op de pianist, de man deed zijn best"

vriendelijke groeten, succes met verder onderzoek

Harry Tuinhout

Harry Tuinhout - 16 aug 2017 - 12:27

Beste Harry,

Oh dat is spijtig te horen, hopelijk doet uw computer het in het vervolg beter. Meestal als ik een lang bericht van plan ben te typen, typ ik ze in een normale tekstverwerker en kopieer ik de tekst vervolgens, en plak het hier. Zo voorkom je het automatisch uitloggen die websites bijna alle websites hebben. 

Met vriendelijke groeten,

Remco van den Heuvel

Remco van den Heuvel - 16 aug 2017 - 21:30

Dank voor je begrip Remco,

Je hebt gelijk, ik zal het bij gelegenheid aanpakken zoals jij adviseerde, en ik verlies jouw interesses zeker niet uit het oog. Ik had zoveel voorwerk gedaan, het resultaat daarvan was zo teleurstellend. Ik ben momenteel doende met algehele voltooiing van de Vosch van Avesaet genealogie, Duizenden notities  aan het verwerken, alles op de oude manier, zoals genealogen vroeger werkten. Op die manier was mijn administratie oorspronkelijk  ook opgezet. Biedt aanzienlijke voordelen boven computeropslag, maar zeer tijdrovend. Er is veel te verwerken en op rij te zetten. Ik spreek met je af, dat ik, zodra ik redelijke gelegenheid heb, bij je terugkom. Geef mij echter een paar weken tijd, ik kom beloften altijd na. Het is buitengewoon teleurstellend als ik je belangstelling niet zou ondersteunen. Excuses voor het ongemak. Tot nader, vr.gr.

Harry

Harry Tuinhout - 16 aug 2017 - 22:21

Dank voor de reacties, ik ga hier verder naar kijken en uitwerken.

Femke A.S. Nijveldt - 17 aug 2017 - 16:16

Beste Remco,

Hierbij allereerst de door mij beloofde gegevens over de relatie Vosch van Avesaet, van Eck en van Grootveld. Kort wil ik allereerst ingaan op de tussenopmerkingen die je plaatste.

Allereerst de archieven van Rhenen en Wijck, bij Duurstede. Die zijn zeker belangrijk om nader onderzoek te doen. Het archief van Rhenen berust in Wijck bij Duurstede ( Regionaal Archief Z.O. Utrecht) Rhenen is slechts gedeeltelijk getranscribeerd. Aansluitend mag opgemerkt worden dat er, volgens informatie, ook notariële archieven over deze plaats bestaan, eveneens nog te onderzoeken, en niet openbaar gemaakt. Het zelfde geldt voor Wijck bij Duurstede zelf,  Hier berusten, volgens opgave,  archiefbescheiden van ten  minste twee notarissen. Utrecht is gunstig, en is het oud notarieel archief voor een groot deel opengelegd, en gemakkelijk per computer toegankelijk gemaakt.

Het is voor mij moeilijk te begrijpen dat er geen goede inventarisatie bestaat van de niet geopenbaarde archief-delen. Waar archivarissen zich beklagen over geringe belangstelling van vrijwilligers om dit werk te doen, mag opgemerkt worden dat zij te kort schieten om assistentie te vragen voor dit belangrijke werk . Het is beter hen  voor specifiek archiefwerk, uit te nodigen, en goede begeleiding te verzekeren.. Geef aan waar je hen voor nodig hebt, en zij zullen zich melden.

 Ik vind het niet begrijpelijk en verantwoordelijk  om geen vrijwilligers in te schakelen, vooral als je incalculeert dat de gegevens wellicht later wel beschikbaar komen, en dan volkomen nieuwe inzichten zullen opleveren.

Genealogisch afdoende onderzoek is slechts ter plekke te doen, en zeer tijdrovend. Vaak ontbreken gegevens waar wij geen weet van hebben, en die toch ergens in de archieven berusten, wij zijn vaak aangewezen op publicaties en onderzoekresultaten van anderen.

Je herinnert aan de goede notities van Snouckart en van Spaen, en vergelijkt met de globale notities van van Rhemen, vaak zonder bronvermelding Er is wel sprake van twee ongelijke kwaliteiten. Veel is inmiddels bekend over de familie Vosch van Avesaet, veel over van Grootveld (Utrecht Rhenen etc. en van Eck eveneens Veelal Utrecht Betuwe etc. Toch zijn ook de meest recente publicaties onbetrouwbaar.

Je vroeg mij naar het begrip neef, neve. Dat kan een verre achterneef zijn of een volle neef.

Hier volgen mijn gegevens, eveneens nog niet volledig geverifieerd en ook, noodzakelijkerwijs, vaak aan anderen ontleend. Mijn onderzoek loopt nog, ik probeer gegevens kritisch met elkaar te vergelijken. Blijf dus s.v.p. kritisch ook hiernaar kijken.

Onderstaand een paar aantekeningen die je wellicht verder helpen. Helaas ontbreekt de tijd voor uitgebreide gedachtewisseling met zgn. computergenealogen. Dat wordt mij soms kwalijk genomen, maar het levert nauwelijks nieuws op en is een zware tijdbelasting. Niettemin heb ik voor jou graag een uitzondering gemaakt. Je lijkt mij aardig, en goed bezig.

1.Johan Vosch van Avesaet- gehuwd met Geertruid de Groot (wed) bekend 1546

Nevengeschikt;2. Hendrick van Eck gehuwd met Johanna de Groot (van Grootv(f)eld(t), (die Groit)

Uit 1. Hendrick Vosch van Avesaet geh 1562 met Anna van Eck ( dochter van 2)

uit 2

Hendrick Vosch van Avesaet tr.1 Aleid van Delft tr 2e Anna van Rumelaer.

Uit 1e huwelijk Floris Vosch van Avesaet, 2 x gehuwd, geen kinderen, geadministreerd in de  Ridderschap van Nijmegen 9-9-1652, luitenant. Overlijdt op zijn Huys Zuiderweert 8-8-1667 te Kapel  Avezaath.

Uit 2e huwelijk Anna Vosch van Avesaeth, geh met Udelsheym tot de Leemcule;

Hiermee lijkt het geslacht Vosch van Avesaet , in deze tak afgesloten, de titel Jonker wordt overgenomen door andere zijtakken, o.a. in Wijck bij Duurstede, Utrecht, en Amersfoort.

Ik hoop da je met deze gegevens verder komt,

Vriendelijk groetend,

Harry Tuinhout

Harry Tuinhout - 30 aug 2017 - 14:39

Beste Remco en andere belangstellenden, mede-speurders..

Het is al weer twee jaar geleden  geleden, dat wij "on line" contact hadden. Hopend dat het jullie inmddels goed is gegaan, wil ik de volgende aanvulling geven op jouw eerste vraag, Remco naar aanleiding van het huwelijk van Anna van Eck met Hendrick Vosch van Avesaet, mij uit enkele elkaar kopiërende,  bronnen bekend.

Ik vond namelijk ook een Anna van Eck als huysfrouw, lees echtgenote, van Egbert Vosch van Avesaet, bekend in het Culemborgse.(betrouwbare bron) En vraag mij dan ook af, of de oorspronkelijke vermelding waarop het gegeven Anna van Eck als getrouwd zijnde met Hendrick, eigenlijk op gebaseerd is? 

Is er niet een suggestie gegeven met onjuiste inhoud, dus afwijkend van feiten? Wie wil hier met mij nader over corresponderen, en behulpzaam zijn? Ik hoop van jullie te mogen vernemen

Eventueel kunnen nadere gegevens uitgewisseld worden,.indien er voor jullie ten minste belangstelling tijd, en mogelijkheid bestaat. Het vergt, ook voor mij tijdrovende, mogelijk dan onnuttige detaillering, als de interesse niet bestaat.. Hiervoor graag jullie begrip

Met vriendelijke groeten,

Harry

Harry Tuinhout - 13 feb 2019 - 15:40

Jan vries - 5 apr 2019 - 12:25

Het ging fout gisteren. Ik heb gezegd dat Musschart zegt dat Anna van Eck trouwt met Egbert Hueck van Avesaet. Is dus een andere.

Jan vries - 7 apr 2019 - 15:58


Beste Jan,

 

Sorry, maar ik heb niet aan jou gerefereerd. Ik heb ook van die gegevens, ontleend aan wat anderen al vonden (zonder bronvermelding)Weet je, het klinkt heel simpel. Welke genealogische, en logische  bewijzen heb je dat dit een andere dame is, dan de eerstvermelde Anna? Je refereert weer aan de gegevens van iemand anders. Maar ik vraag om heldere argumenten. Die zijn mogelijk, hoewel ik ze nog niet heb. Het gaat er natuurlijk niet om, wie van ons beiden, als persoon,  gelijk, heeft, het gaat om een stuk waarheidsvinding. En die moet je met meerdere bronnen, liefst originele proberen te onderbouwen. Ik denk Jan, dat je nog steeds niet inziet dat genealogie méér is dan een raadselspelletje, Dat je minstens twee onafhankelijke en oorspronkelijke  bronnen nodig hebt officiële oorkonden of regesten of i.d, om iemand anders te kunnen overtuigen. Ach Jan, je bedoelt het waarschijnlijk wel goed. Maar dit wordt nou net niet bedoeld.Jullie schieten denkelijk al goed op he? Ik ook.Het is zo plezierig als aan elkaar kunt toetsen of je goed zit. dat heb ik beslist nodig, veel onzekerheden, twijfels ook. Maar ik laat me graag overtuigen hoor.Dag, het ga je goed.Veel succes,..dat is ook mijn belang.

 

Vriendelijke groeten,

Harry

Harry Tuinhout - 7 apr 2019 - 18:51



Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu