stamboomforum

Forum logoOnderzoek in Nederland » Nelletje Dirx Stolcker, weduwe van Pieter Gerritsz Beck, wonend te Alphen (ad Rijn)



Profiel afbeelding

Wie kan mij helpen aan de OUDERS van Nelletje Dirx Stolcker. Internet afgestruind maar geen enkele aanwijzing.!

Nelletje Dirx Stolcker

 

bron

protocollen Alphen 1688-1694

inventarisnummer

25

bladzijde

38

datum

23-02-1690

inhoud

Nelletje Dirx Stolcker, weduwe van Pieter Gerritsz Beck, wonend te Alphen, met Cornelis Claasz den Haan, haar voogd, ter eenre en Cornelis Gerritsz Beck als oom en voogd van vaderszijde, en Cornelis Willemsz.Beck, samen voogden over Claas Pietersz Beck, oud 23 jaar, Annetje Pietersdr Beck, oud 20 jaar, en Marritje Pietersdr Beck, oud 17 jaar, kinderen van voorn. echtpaar, ter andere zijde. Deling der Nalatenschap. Nelletje Dirxdr Stolcker behoudt het vee, hennep, hooi en bouwgereedschap, met al de in en uitschulden en lasten. De kinderen komt toe een huis, erf, schuur en hennepwerf in Bergambacht in de polder genaamd de Bovenberg aan de Driesprong, belend ten oosten Pieter Eldertsz, ten zuiden de Heereweg, ten westen (niet vermeld) en ten noorden de erfgenamen van Annitje Goossensdr, nog een perceel houtland in de Hoogenesse te Bergambacht, belend ten oosten de erfgenamen Pieter Wiggertsz, ten zuiden Bastiaen Willemsz Beck, ten westen de kinderen van Jan Daman, ten noorden de erfgenamen van Paulus Casteleijn. Onverdeeld blijft het huisraad e.d.

plaatsnaam

Alphen

instelling

 

 

Streekarchief Rijnlands Midden

Gerrit H Verwoerd - 2 jul 2013 - 11:31

Ze is in ieder geval hertrouwd:

 

bron protocollen Alphen 1713-1720 inventarisnummer 29 bladzijde 62v datum 21-03-1715 inhoud Nelletje Dirx Stolwijker laatst weduwe van Cornelis Clase den Haan den Oude, wonend te Alphen, voor de ene helft, alsmede Claes Cornelisse den Haan en Cornelis Cornelisz Vermij, getrouwd met Marritje Cornelisdr den Haan, wonend te Oudshoorn, en Gerrit Janse van Dobben, getrouwd met Neeltje Cornelisdr den Haan, wonend in de Zevenhuizen onder Alkemade, erfgenamen van Cornelis Clase den Oude voorn., voor de andere helft, verkopen aan Roeland Cornelisz van Swieten, wonend te Alphen, hun 1/5 deel van een huis en 29 morgen land in Alphen in de polder achter de Kerk en Zanen aan Cornelis Clase den Haan den Oude opgedragen op 13-11-1705 (RA Alphen invnr. 27 folio 182v). Een perceel van 12 morgen achter de Kerk, nu belend ten oosten de koper. De 12 morgen 300 roeden in Zanen, strekkend tot het armenweeshuis en nu president Rosenboom en Paulus Stegman. Deze 2 morgen land nu belend ten oosten het armenweeshuis en Dirk Fiool. Koopsom 800 gulden hiervan 400 gulden bestemd voor betaling van belasting en 400 gulden aan Annetje Jansdr van Rijn voor aflossing van schuld. plaatsnaam Alphen instelling Streekarchief Rijnlands Midden

Annemarie57 - 2 jul 2013 - 12:10

Annemarie,

Met jouw gegevens lees ik de eerste akte nu ook anders: Daarin wordt Cornelis Claas den Haan haar voogd genoemd. Ze was blijkbaar in 1690 al voor de 2e keer getrouwd. Bedankt!

Gerrit H Verwoerd - 2 jul 2013 - 12:30

Gezien de in de erfenis genoemde boerderij te Bergambacht, moet je het wellicht in die hoek zoeken....?

Annemarie57 - 2 jul 2013 - 12:33

Annemarie,

Helaas niet. De gegevens over de boerderij etc. zijn van haar eerste echtgenoot Beck uit Bergambacht. Is al nagegaan.

Gerrit H Verwoerd - 2 jul 2013 - 12:40

Misschien is het tweede huwelijk ergens terug te vinden en staat er iets bij over haar plaats van herkomst?

Ik bedoelde eigenlijk meer te zeggen dat als Pieter Gerritsz. Beck uit de buurt van Bergambacht kwam dat Nellitge  waarschijnlijk ook ergens uit die buurt vandaan kwam. In Alphen zie ik geen enkele connectie verder.

Annemarie57 - 2 jul 2013 - 13:49

Deze gedachte leeft ook bij mij. Het is zeker denkbaar dat bij het 2e huwelijk huwelijkse voorwaarden zijn aangegaan. Je zou toch denken dat het 2e huwelijk of de ondertrouw in Alphen is geweest.. Haar tweede echtgenoot is in ieder geval geen onbekende in Alphen!

Ook is het mogelijk dat haar kinderen uit het 1e huwelijk in Alphen gedoopt zijn en met mogelijke getuigen. Beschik helaas niet over de cd Alphen vanaf 1622.

Gerrit H Verwoerd - 2 jul 2013 - 13:56

http://www.genver.nl/zh/dtb1008.htm

Is wel tijdrovend natuurlijk.....

Edit: tweede huwelijk 12 maart 1690

https://familysearch.org/pal:/MM9.3.1/TH-1942-31114-888-69?cc=2037907&wc=M99Q-K3P:n1800431270

Staat helaas niets bij.....

Annemarie57 - 2 jul 2013 - 14:16

De eerste website had ik reeds gezien. Maar toen ik het aantal pictures zag zonk de moed (even) in de schoenen!

Maar wat heb jij snel het huwelijk gevonden. Mooi geschreven (het is wel eens anders) maar helaas geen andere gegevens.

Heel hartelijk dank. Basis voor verder zoeken.

Gerrit H Verwoerd - 2 jul 2013 - 14:35

bron Nederduits-gereformeerd dopen Hazerswoude 1621-1674 toegangsnummer 143.2.02 inventarisnummer 6 bladzijde 129v datum 02-08-1673 naam Marichie van Beck vader Pieter Gerritss van Beck moeder Neeltgen Dirckx getuige Marichie Theunis plaatsnaam Hazerswoude instelling Streekarchief Rijnlands Midden

Annemarie57 - 2 jul 2013 - 14:36

Annemarie,

Daar word ik wel even stil van. Hoe je op Hazerswoude komt en dan ook nog een doop vinden! Volgens mij heb je een "geheime" lijn!Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

En dan zou het niet ondenkbaar zijn (mijn fantasie begint te werken) dat het 1e huwelijk van Nelleltje/Neeltje in Hazerswoude is geweest en dat ze toen van Stolwijk afkomstig was. Berekende datum van huwelijk is ca. 1667.

Gerrit H Verwoerd - 2 jul 2013 - 14:45

Het 'geheim' is gewoon alle beschikbare pdf documenten van een bepaald gebied downloaden, indexeren en dan een beetje met fantasie zoeken. In Hazerswoude verder echter niets gevonden. Wel lastig dat ze kennelijk niet zo honkvast waren.....

Annemarie57 - 2 jul 2013 - 15:00

Wat voor de één "gewoon" is (door ervaring) is voor de ander "bijzonder". De basis van haar eerste echtgenoot was/is Bergambacht. Niet honkvaste personen zijn altijd moeilijk traceerbaar.

Gerrit H Verwoerd - 2 jul 2013 - 15:22

 

Niet wat je zoekt maar ik wil het je toch niet onthouden Gerrit.

Als de hieronder genoemde Pieter Gerritse Bek, won. aen de Rijn dezelfde is als Pieter Gerritsz Beck, wonend te Alphen (ad Rijn) dan leefde hij in ieder geval nog op 6 maart 1686.

 

Bron:

Not. Arch. Schoonhoven inv. nr. 7204 (notaris Hugo Pijlle) getranscribeerd door H.M. Kuypers (1999

 

6-3-1686. Adriaen Nieupoort, schout, en Mr. Jan van Munnickhoffs, secr. van Ammerstol, dewelcke ter requisitie van Willem Cornelisse de Swart als voogt over de minderjarige erfgenamen van Pieter Tonisse en Commertje Jans verclaert hebben dat in de maent januarij van 1685 bij hun sijn gecomen Cornelis Willemse Bek en Pieter Gerritse Bek, won. aen de Rijn [of Rijs?], die verclaerden dat zij samen als borgen hadden geobligeert voor eenen Gerrit Gerritsz. Bek, gewoont hebbende en overleden onder Ammerstol, die alsdoen nog boven aerde stont en dat voor alsulcke penn. als denselven Gerrit Gerritsz. Bek over ’t gebruijk van sekere hofstede en landerijen, gelegen in Berchambacht, aen de kinderen van Pieter Teunisse schuldig was, welcke Cornelis en Pieter Beck vervolgens tot haer securiteyt voor inter[...] en affhoudinge van de vsz. borchtochte versochten, dat zij ijder in hun gemelte qual. hun soude adsisteren omme alle de roerende goederen ten sterfhuijse van vsz. Gerrit Gerritsz. de Bek berustende in arrest en bewarenderhant te stellen, gelijck sij deposanten op verzoek en int bijwezen van Cornelis en Pieter Bek met adsistentie van twee schepenen ’t selve arrest hebben bijgewoont en de inventarisatie daervan gedaen. Nog verclaerde de 1e deposant dat hij in qual. als gerechtsbode ten vsz. dage uyt de naem van vsz. Cornelis en Pieter Bek de wede van Gerrit Gerritsz. Bek tot verantwoordinge van ’t vsz. arrest jegens den eerste alsdoen eerstcomende rechtdag heeft gedagvaert, gelijck de 2e deposant verclaert gehoort te hebben en de acte van dagvaerdinge de vsz. wede selfs te hebben voorgelesen. Gedaen op Ammerstol ter presentie van Joost Cornelisz. Boogje en Jan Ariensz. Saen als getuijgen.

Leo Terlouw - 2 jul 2013 - 17:03

Leo,

Dat zijn dezelfden!  De namen komen ook overeen met de eerste akte! Het vraagteken bij Rijs in de bewerking van H.M. Kuypers zou - met de kennis van nu - weggelaten kunnen worden. Dit zou ook betekenen dat de andere kinderen in Alphen gedoopt kunnen zijn. Maar ik beschik niet, zoals eerder opgemerkt, over de cd van Alphen vanaf 1622.

Gerrit H Verwoerd - 2 jul 2013 - 17:25

Leo,

Met jouw akte (na herlezing!!) heb ik nog wat anders ontdekt. Niet de ouders van Nelletje (!) maar de ouders van Pieter Gerritsz Beck, vermeld op de website van de geslachten uit de Krimpenerwaard, onjuist zijn!

Gerrit H Verwoerd - 5 jul 2013 - 11:06

Na zoveel jaar een verlate reactie ..

Claes Pieters Beck is m.i.gedoopt op 4 juli 1666 te Bergambacht.

Of Pieter Beck geen zoon is van Pieter Gerrit Beck en Marrigje Floren Stam weet ik nog niet. In de opgebouwde waarschijnlijkheidsdata van huwen en geboren worden loop het nu wel enigszins klem. ? Daarvoor heb ik nu te weinig achtergrond informatie. De Ouders van Nelligje is een lastige.

Arie DG - 16 nov 2017 - 20:05

Pieter Gerrits Beck is zoon van Gerrit Cornelisz Beck x Martijntje Theunisdr.  Huwelijkse voorwaarden in Gouda op 5 juni 1636 (zélf controleren!). In de akte van Leo Terlouw treedt haar broer op met zijn vrouw. 

Gerrit H Verwoerd - 18 nov 2017 - 13:08


Dat is een interessant gegeven. Ik ken Gerrit Coenlisz Beck en Martijntje Teunisse. Martijntje ligt in de 'Ranen' lijn. Dat is mijn voorgeslacht. Er speelt nog wel meer tussen de Becken en de Ranen lijn. Dat Pieter daar thuis zou kunnen horen heb ik wel rekening mee gehouden. De naam Pieter zit in de Ranen-Lijn. Dan moet ik nog op zoek gaat naar de juiste doopdatum van Piet. Of deze moet voor 1646 liggen. Dank

Arie DG - 18 nov 2017 - 15:51







Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu