stamboomforum

Forum logoOnderzoek in Nederland » Beroep van Dirk Huijer,gezocht .



Profiel afbeelding

@Niepoort, welk echtpaar bedoel je? Er wordt wel degelijk een Theodorus gedoopt te A'dam op 28/4/1753, ouders Hendrik Huijer en Maria Geertruij Niesing.

gr, anna

a.m. van kalken - 25 aug 2013 - 12:06

Huwelijk Hendrik en Maria Geertruij in 1740:

hij 24 jaar, afkomstig uit Laar (zal wel in Duitsland zijn) wonend aan de Pijpenmarkt, ouders dood, geassisteerd met Fredrik Scholten

zij 20 jaar, afkomstig van Amsterdam, wonend buijten de Leijdse Poort, ouders dood, geassisteerd met haar voogden Jan Stoks en Willem Bekker.

niepoort - 25 aug 2013 - 12:10

Hendrik Huijer en Maria Geertruij Niesing ondertrouwen te Amsterdam 7/10/1740 DTB 725 (FS image 299)

Hij is 24 jaar, van Laar,op de Pijpemarkt, ouders dood, geass. met Fredrik Scholten.

Zij is van Amsterdam, 20 jaar, Buijten de Leijdsepoort, ouders dood, geass. met haar voogden Jan Stoks en Willem Bekker.

a.m. van kalken - 25 aug 2013 - 12:14

Hallo Anna,

Ja, klopt, ik had me te veel gefocust op de doopgetuige Dirck Huijer in 1753 en niet gekeken hoe het kind heette. Theodorus dus. = Dirk.

Hallo Roy,

Ik denk dat veel verder terug er niet erg in zit, in Duitsland zoeken is in het algemeen een stuk lastiger dan in Nederland.

Enfin, je weet nu dat de vader van de ene Dirk, Hendrik, uit Laar kwam en dat de andere Dirk (die van Anna Bosman) uit Boekholt (Bocholt ?) in Munsterland kwam.

Je oorspronkelijke vraag, wat zijn beroep was, zal wel onbeantwoord blijven, tenzij hij na 1811 is overleden en in de akte van overlijden het beroep vermeld is.

niepoort - 25 aug 2013 - 12:16

Ik denk dat de oorspronkelijke vraag (beroep van ..) duidelijk was.

Jammer van julie werk dat deels de door jullie gevonden informatie (niet handelend over het beroep) al eerder is gepubliceerd middels dit forum zoals http://www.stamboomforum.nl/subfora/52/2/42211/0

mvg-Ben

Ben Wegman - 25 aug 2013 - 12:22

@ Ben, zoveel opzoekwerk is het niet. Ik heb namelijk de oudste broer (Joannes Henricus) van Dirk in mijn stamboom zitten.

Bij mij loopt het hier dood omdat zij geen kinderen kregen, zijn vrouw (Cicilia van Kalken) overlijdt al snel na de huwelijksvoltrekking.

Het jammere vind ik echter dat de familie Huijer keer op keer min of meer dezelfde (onduidelijke) vragen stelt en steeds dezelfde antwoorden krijgt.

Ook word ik met enige regelmaat bestookt met emails (met dezelfde vragen).

De afkomst van de familie Huijer is dus Duitsland en ik weet niet hoe daar verder te zoeken.

Mvrg, anna

a.m. van kalken - 25 aug 2013 - 12:41

Hallo,Mevrouw van Kalken,Ik dank u voor uw hulp,Ik ben erg blij,tot zover zal ik nu de Duitse kant op moeten gaan,

Groetjes van een verre verwante van u,Roy Huijer.

Roy Huijer - 25 aug 2013 - 12:56

Poorterboeken van Amsterdam, met vermelding van het beroep, lopen geloof ik niet verder door dan ca. 1700. Daar heb je dus ook niets aan. Misschien duikt er nog eens een testament of zovan Dirk Huijer op met daarin vermelding van beroep, maar vooralsnog zijn die niet digitaal te vinden dacht ik.

Als hij in 1811 is overleden na de invoering van de BS dan zou je zijn akte van overlijden nog kunnen opzoeken via Genver. En anders houdt het gewoon op.

niepoort - 25 aug 2013 - 16:41

De naam Huijer komt in de 18e eeuw zeker ook in Zwolle voor:

02-05-1762 Hendrik Jans j.m in Diese met

Berendijne Hendriks j.d. ook aldaar

S:G: Herm: Wolters

Bron  Burgerlijke stand - Huwelijk  

Archieflocatie  Historisch Centrum Overijssel  

Algemeen  Toegangnr: 123 

Inventarisnr: 14559 

Gemeente: Zwolle 

Soort akte: Huwelijksakte 

Aktenummer: 85 

Datum: 24-07-1834  

Bruidegom Hendrik Huijer 

Geboortedatum: 18-12-1768 

Geboorteplaats: Zwolle  

Bruid Anna Overweg 

Geboortedatum: 27-10-1798 

Geboorteplaats: Zwolle  

Vader bruidegom Hendrik Jans Huijer  

Moeder bruidegom Berendina Hendriks  

Vader bruid Wolter Overweg  

Moeder bruid Thresia Mollebeek  

Nadere informatie  beroep Bg.: metselaar; weduwe van Hendrik Dijkhuis; weduwnaar van Fennigje Hoekveld 

Hans Hoekveld - 25 aug 2013 - 16:57

Ik zie dat in een vorige thread naar een Laar in Duitsland wordt verwezen en dat er een dame Niesinck in het spel was. Gezien de naam Niesinck zitten we ergens in het oosten van Nederland/Duitsland en het het lijkt me dan dat dat Laar bij Uelsen zou kunnen zijn en dan zou ik deze eens doorzoeken...

http://www.ortsfamilienbuecher.de/famlist.php?ofb=laar&b=N&lang=de&modus=

Niesink/g staat er zeker wel in, maar Huijer niet. Maar voor mijn eigen voorouders uit die buurt, Hilten bij Neuenhaus, de Deetmerings of Dieperings - en andere variaties - die (ook) in Amsterdam terecht kwamen) is een eerste registratie een overlijden in 1725. Dus 1716?

Een hele lijst van wat er zeker wel in Duitsland - en (vroeger) duitssprekende gebieden - is te doorzoeken staat hier:

http://www.ortsfamilienbuecher.de/

Hans Hoekveld - 25 aug 2013 - 17:01

Hallo allemaal,

het is heel duidelijk dat de ouders van Joannes Henricus/Hendrik Huijer, ~ 23-11-1794 te Amsterdam inderdaad Theodorus (Dirk) Huijer en Anna Maria Bosman (soms Anna Bosman, 1 enkele keer ook Maria Bosman genoemd) waren, maar dan .... er waren 0 doopsgetuigen met de achternaam Huijer bij de doop van de vele kinderen van Theodorus (Dirk) Huijer en Anna Maria Bosman, alleen maar doopgetuigen uit de familie van moeder Anna Maria Bosman / Boschman. Dat deed mij afvragen ... waar waren de familieleden van vader Theodorus (Dirk) Huijer, als vaders ouders gewoon in Amsterdam waren en al zijn broers en zussen ook ? 

De ouders van Theodorus (Dirk) Huijer zouden Hendrik Huijer en Maria Geertruijda Niesinck / Niesing zijn. Maar ik betwijfelde dat omdat er 0 doopgetuigen Niesinck bij de dopen van de vele kindjes van Dirk en Anna waren (geen opa, oma, ooms en tantes Niesinck / Niesing aanwezig bij de doop van hun neefje / nichtje / kleinkind ???), terwijl de vermeende broers en zussen van Theodorus (Dirk) Huijer weet ik veel hoeveel doopgetuigen Niesinck en Huijer bij de dopen van hun kindjes hadden, naast doopgetuigen van de andere partner.

Dus vermoede ik dat er iets niet pluis was. Dus na veel zoekwerk, gepuzzel èn leuk vindwerk van de familie Niesinck / Niesing te Amsterdam, dacht ik ... toch maar even dat huwelijk van Theodorus (Dirk) en Anna Bosman  in Amsterdam gaan bekijken en wat bleek ... Den 3 July 1789 compareerden als vooren Dirk Huijer van Boekholt in Munsterland, Rooms, oud 24 jaar, in de Anjelierstraat, .... enz.

Precies wat ik dacht, Theodorus (Dirk) had helemaal geen familie in Amsterdam ! Geen Huijer, en zeker geen Niesinck / Niesing. De goede man was helemaal niet in Amsterdam geboren en vanuit Boekholt (= Bocholt) nabij Munster afkomstig en zijn ouders waren dood. We moeten dus in Duitsland zijn voor zijn voorouders en helemaal niet in Nederland. En zijn geboortedatum is dus ook helemaal geen 1753, maar ... 1789 - 24 = 1764.

 

Bovendien was de zgn. moeder van Theodorus (Dirk) Huijer, Maria Geertruijda Niesinck in 1720 geboren en zou ze 44 jaar oud geweest moeten zijn dat ze Theodorus kreeg, nou, weinig kans, lijkt mij, iets te oud.

Heb ik voor nop de hele familie Niesinck uit zitten zoeken, (dom van mijzelf, ik had eerst op mijn eigen twijfels af moeten gaan). De volgende keer check ik eerst de hele stamboom voordat ik iemand ga helpen.

Jammer, heeel jammer van al mijn spaarzame tijd.

Groet van een mede hobby-genealoge (ik zit voornamelijk op Geni) en op mijn eigen PC.

Recia Bruggeman-Tóth.

Recia Bruggeman-Toth - 24 nov 2014 - 10:52

Hoi Anna, ja, inderdaad er staat genoeg in de huwelijksakte van Theodorus (Dirk) Huijer en zijn vrouw Anna (Maria) Bosman / Boschmen, maar als die huwelijksakte niet geraadpleegd wordt of gewoon genegeerd word, dan blijft het giswerk. Ik ben door schade en schande wijzer geworden. Maar, ik weet nu wel alles over de familie Niesinck / Niesing, Stocks / Stoks en Aeltie Smeecks / Smenck / Smecks en haar neef Willem Becker. ;) kan ik iemand blij maken met de uitkomsten van mijn gepuzzel over deze familie ? Anders gooi ik alle info in de oud-papier bak en da's ook weer zonde, ik heb alles al van Geni verwijderd.

Groet, Recia.

Recia Bruggeman-Toth - 24 nov 2014 - 11:05

''ik heb alles al van Geni verwijderd''

Waarom? Je kan het toch gewoon laten staan zonder dat het aan jouw stamboom vastzit? Zonde van het werk als er misschien ooit iemand een al uitgezochte stamboom mee kan opdoen.

Hans Hoekveld - 24 nov 2014 - 11:26

Nee, die informatie kan ik daar moeilijk laten staan als hij niet aansluit op de kinderen, die niet de kinderen zijn. Vandaar dat ik het verwijderd heb, Geni is echt een stamboom, de takjes die niet kloppen met de boom laat je er niet aan zitten. Tenminste, ik niet.

Recia Bruggeman-Toth - 24 nov 2014 - 12:22


Maar ik heb alle info nog thuis op papier, vandaar dat ik nu even hier dit voorstel deed en het is mijn familie niet, dus om dat nu te bewaren, dat doe ik dus niet. En ik ga ook niet alles intikken in mijn PC, ben ik er nog meer tijd mee kwijt, die kan ik wel anders besteden. Sorry.

Recia Bruggeman-Toth - 24 nov 2014 - 12:25







Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu