stamboomforum

Forum logoGezochte familienamen in NL » Gezocht info over: Guiljaam of Gulielmus Verhuigen (later Verheugen) Nijmegen

De reclame wordt alleen getoond aan bezoekers, niet aan gebruikers die inloggen.

Profiel afbeelding

Guiljaam of Guilielmus (Willem) Verhuijgen is geborenomstreeks 1685.

Notitie bij Willem:

- Volgens het huwelijksregister van de Nederduitse Gemeente (1592-1811 - RBS 1176/77) te Nijmegen was Anneke Keultjes getuige bij het huwelijk tussen Guiljam of Guilielmus Verhuigen en Maria (Willems) Hendriks.

Guiljam of Guillielmus Verhuigen was soldaat bij het Regiment Infanterie 635a, onder bevel van Brigadier Willem van Heuckelom, Heer van Croonensteijn. Willem verbleef tijdens zijn trouwen in Nijmegen, waar het garnizoen zich toen huisveste. Hij trouwde in Nijmegen met Maria (Willems) Hendriks, nadat zij op 12-05-1709 in Nijmegen in ondertrouw zijn gegaan. Het kerkelijk huwelijk vond plaats op 26-05-1709 in Nijmegen. Maria is afkomstig uit Nijmegen.  

Kind van Willem en Maria:

1 Guilielmus of Guiljaam Willemsz (Willem) Verhuijgen, geboren in 1710 om 23:00 in Nijmegen. Hij is gedoopt op 14-02-1710 in Nijmegen. Notitie bij de geboorte van Willem: - Grtuigen bij de doop van Guilielmus (Willem Willemsz) Verhuigen waren: Joannes Hendericks en Christina Geurgs.

Guillaume Verhuijgen was soldaat in een compagnie welke onder bevel stond van capteyn Villeneuve. Willem is overleden op 18-06-1794 in Groningen, 83 of 84 jaar oud. Hij is begraven in 1794 in Groningen. Notitie bij Willem: - Volgens het doopregister van de Rooms Katholieke Statie van de Jezuïeten (1680-1811 - RBS 1215/010) van Nijmegen waren de volgende personen getuigen bij de doop van Guilielmus (Willem) Verhuigen: Joannes Hendericks en Christina Geurgs.

- Uit de huwelijksakte van Guilielmus (Willem) Verhuijgen en Antonia Zeitlerrij blijkt dat Guilielmus (Willem) Verhuijgen in het jaar 1731 soldaat was in een compagnie onder het bevel van capteyn de Villeneuve.

- Uit een Begraafakte van de Kerkelijke Gemeente van Groningen. blijkt dat Guiljaam (Willem) Verheugen in 1794 is overleden.

- Uit een akte uit 1761 blijkt dat Guilielmus (Willem) Verhuijgen van het gewest Zeeland (Hulst) een uitkering krijgt voor oude of invalide militairen. Hierin staat ook beschreven dat hij sergeant is geweest. Willem ging in ondertrouw, 20 of 21 jaar oud, op 10-08-1731 in Maastricht met Antonia Zeitlerrij, 26 of 27 jaar oud. Antonia is geboren in 1704 in Maastricht. Zij is gedoopt in 1704 in Maastricht. Antonia trouwde voorheen op 30-11-1724 in Maastricht met Hendrick Benedicerus. Notitie bij Antonia: - In de doopakten van haar kinderen wordt de achternaam van Antoinette Zeitlerrij ook vermeld als Zeijterij, Sijdeleeze, Sijbeleer, Sijldurdrij, Zeitlere, Fetlerij of Zeijdeleer.

M. van Ameijde

@ M van Ameijde,

Het lijkt mij dat u de zoon met zijn moeder (Antonia Zeitlerrij ) laat trouwen...

De Willem uit Groningen was namelijk niet eerder gehuwd.

Met vr gr,

Gerry

Bij toeval stuit ik op uw bericht uit 2013. Het lijkt me zeer onwaarschijnlijk dat de Guilielm die u hier opvoert gehuwd was met Antonet ( met de vele achternamen- schrijfwijzen). De Guilielm ( Verheugen/Verhuijgens/ Verhugen etc.) waarmee Antonet huwde is nl in 16-03-1696 in Maastricht geboren en heeft samen met Antonet minimaal 6 kinderen gekregen welke op de oudste na ( St. Martinus) allen gedoopt zijn in de Catharina kerk in Maastricht en is ook in Maastricht overleden. U heeft dus een andere Guilielm in relatie gebracht tot deze Antonet. Hoewel mijn generatie zeer reislustig is, waren deze Verheugens begrijpelijkerwijs stukken minder reislustig en is Guilielm Maastricht nauwelijks uitgeweest. Ik stam in rechte lijn van hem af en ben de 7e generatie na hem.

"Mijn Guilielm" was de zoon van Joannes Veugen/Wugen en Elisabeth Suijsters, een notabel echtpaar uit Maastricht. Uw Guilielm is mogelijk een verdere verwant uit een andere generatie.

Bovendien waren de Verheugens uit Maastricht door de eeuwen heen katholiek en is het zeer onwaarschijnlijk dat hij in die tijd met een niet katholieke vrouw uit Nijmegen huwde. Ik zou ook nog eens kijken naar de staatkundige situatie uit die tijd. Maastricht hoorde indertijd staatkundig tot een ander gezag en het is niet zo waarschijnlijk dat uw Guilielm een huurling was uit Maastricht.

Kortom u heeft de verkeerde Guilielm met Antonet uit Maastricht laten huwen en de verdere familiegegevens kloppen absoluut niet.

Marie-José Verheugen

"Kortom u heeft de verkeerde Guilielm met Antonet uit Maastricht laten huwen en de verdere familiegegevens kloppen absoluut niet."

Deze kritiek op het onderzoek van de heer Van Ameijde lijkt mij niet terecht.
Voor mijn onderbouwing zie: https://www.stamboomforum.nl/familienamen/2/62560/0/maastricht_16e_17e_eeuw_fam_verheugen

Jan Clavaux


Als moderator wil ik even ingrijpen. Het is niet de bedoeling dat we elkaars werk aan afkraken, zeker niet met uitspraken als 'uw verdere familiegegevens kloppen absoluut niet'. Dit is een algemeen oordeel wat nogal respectloos overkomt.

Op dit forum willen we graag betrouwbare informatie geven, meningen mogen verschillen, maar dan wel onderbouwd met bewijzen, zeker bij het onderzoek wat wij doen.

Het is altijd mogelijk dat mensen op een verkeerd spoor zitten en dat moeilijk los kunnen laten. Dat heb ik zelf persoonlijk ook bij de hand gehad. Als je dat vindt, kom dan met bewijzen dat dat spoor niet goed is, anders is het niet geloofwaardig, én schadelijk voor de geloofwaardigheid en kwaliteit van dit forum.

Als moderator is het niet mijn taak om me inhoudelijk te verdiepen in kwesties. Ik hou me daar ook het liefst verre van, want de betrokkenen zitten er zelf helemaal 'in' en weten van de hoed en de rand.

Als je het ergens niet mee eens bent, en/of denkt dat de ander iets schrijft niet klopt, meldt dit dan met resepect, en met bewijs van feiten.

Zoek elkaar desnoods onderling op via email om het forum te besparen van lange welles-nietes discussies. De uiteindelijk waarheid is natuurlijk wel prettig als dit hier gemeld wordt.

Fijne feestdagen!

Yolanda LippensPlaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!