stamboomforum

Forum logoFora » Gezochte familienamen in NL » Rhede bij Groningen

De reclame wordt alleen getoond aan bezoekers, niet aan gebruikers die inloggen.

Beste genealogen,

Mijn verste voorvader met de naam Zuur trouwt op 1 december 1736 in Leiden en geeft daar op dat hij komt van Rhede bij Groningen. Zijn naam wordt geschreven als Anthonij Suur; in een testament uit die tijd schrijft hij zijn naam als Suer. Ik kan zijn geboorte/doopdatum niet vinden, ook omdat ik niet weet waar te zoeken. Rhede ligt tegenwoordig net over de grens bij Bellingwolde in Duitsland. Weet iemand of zo rond 1710 Rhede misschien bij de Nederlanden c.q. Groningen hoorde. Ik zie wel dat er een streek bij Bellingwolde Rhederveld heet, maar die lijkt me nogal dunbevolkt. Ik hoop dat iemand me op deze voor hem historische datum iets verder kan helpen.

Groet,

Guido Zuur

G.M. Zuur

Rhede ligt niet bij de stad Groningen, maar wel vlak bij de provincie met die naam.

Er komt in 1750 alleen een Benedictus Saur in Rhede (Emsland) voor. Hij is dan 67 jaar oud.

Ik heb iemand met dezelfde naam, die schoolmeester in Dörpen (Emsland) is en die na 22 maart 1720 overleed. Mischien gaat het hier om dezelfde persoon.

In het nabijgelegen Aschendorf komt in 1750 een gezin Suerken voor met een zoon Antonius, die niet Antonius Zuur kan zijn.

Kun je de namen van zijn kinderen geven, zodat we kunnen vermoeden hoe zijn ouders moeten heten?

Rene Remkes

Eliminerend plaatsen/gehuchten in Gelderland, Drenthe, Zuid-Holland en Noord-Brabant  bij raadplegen diverse geografische boeken in mijn bezit hou ik naast het door uzelf genoemde Rhederveld over:

1. Rheden/Ried: Dorp Franekerdeel (Friesland in 1854/1912)

2. Rhee: H(uis?) gemeente Doniawarstal (Friesland in 1854)

Ik meen mij te herinneren - wellicht vloeken voor Friezen en Groningers - dat Friesland en Groningen vroeger één gebied was. Zij hadden beiden in ieder geval lang dezelfde Stadhouders, t.w. de Friese tak van de Oranjes.

Bij het uitsterven van de tak van Willem de Zwijger - overlijden van stadhouder-koning Willem III - werd de erfelijke lijn voortgezet via deze Friese Tak. Ten onrechte wordt dan ook vaak gesproken over Willem de Zwijger als de stamvader van de huidige Oranjes.

Martin Jongkoen

Dag René,

De namen van hun kinderen (ze zijn RK) zijn Josina (maar die lijkt vernoemd te zijn naar de doopgetuige in Leiden: Josina Tuijnkors), Anthonij, Petrus, Maria (overlijdt jong), Joannes en nog een keer Maria. De vrouw van Anthonij Suur heet Elisabeth Slootmakers, zij komt "van het huijsen inde meijerije van Hertogenbos".

Kan je er iets uit opmaken?

Groet,

Guido

G.M. Zuur

Er is wel een "Punt van Reide" in de gemeente Delfzijl, gelegen tussen de Dolard en de Ems nabij                 Termunterzijl.http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Punt_van_Reide.jpg en http://nl.wikipedia.org/wiki/Punt_van_Reide

Bert de Jong

282669 Type Doop Bron Heythuysen, Nicolaas: DHO register 1651- 1728 Feit datum 29-01-1716 Plaatsnaam Heythuysen Geneatomen Dopeling Sloetmaekers, Elisabeth Geboortedatum=

 

Doop Bron Heythuysen, Nicolaas: DHO register 1651- 1728 Feit datum 23-08-1714 Plaatsnaam Heythuysen Geneatomen Dopeling Sloetmaekers, Elisabeth Geboortedatum=<=23-08-1714 Vader van de dopeling Sloetmaekers, Hendricus   Moeder van de dopeling Elisabeth   Doopgetuige Blocken, Joannes   Doopgetuige Besels, Willemina

Annemarie57

Er ging bij de vorige reactie bij de eerste entry iets mis en ik krijg het niet meer gewijzigd. Er zijn twee Elisabeth Sloetmakers gedoopt in Heythuysen. In 1714 (zie hierboven) en 1716: 

 

Doop Bron Heythuysen, Nicolaas: DHO register 1651- 1728 Feit datum 29-01-1716 Plaatsnaam Heythuysen Geneatomen Dopeling Sloetmaekers, Elisabeth Geboortedatum=<=29-01-1716 Vader van de dopeling Sloetmaekers, Hendricus   Moeder van de dopeling aelken   Doopgetuige steechmans, ...   Doopgetuige ..., aleijdis

Annemarie57

Hier word ik al heel blij van Annemarie. Ik ben al eeens op zoek geweest naar Elisabeth en dacht ook wel aan Heythuysen, maar Heythuysen ligt niet in de Meijerij van Den Bosch. Ik weet niets van haar ouders, want die zijn waarschijnlijk in Heythuysen gebleven toen hun dochter naar Leiden vertrok. Waarschijnlijk had ze wel een zus in Leiden: Anna. Maar met jouw info kan ik daar verder mee komen. Bedankt!

Groet,

Guido

G.M. Zuur

Even de proef op de som genomenKnipogen,:

 

20-08-1709 Plaatsnaam Heythuysen Geneatomen Dopeling Sloetmaekers, Anna Geboortedatum=<=20-08-1709 Vader van de dopeling Sloetmaekers, Hendricus   Moeder van de dopeling Elisabeth   Doopgetuige pieters, Wilhelmus   Doopgetuige Pauls, Fieke   Vervangende doopgetuige ulien, Catharina

Annemarie57

Ja ik had het ook al even opgezocht Annemarie via Genver. Ik ben er nu bijna zeker van dat dit mijn Elisabeth is. Ik heb de doopaantekening uit 1716 ook gevonden. Zeer slecht leesbaar helaas. Heb jij trouwens nog een andere manier om bij de gegevens te komen? Ik zie bijv. de vervangende doopgetuige niet. In ieder geval nogmaals dank.

Groet,

Guido

G.M. Zuur


Ik heb gezocht via www.allelimburgers.nl

Annemarie57Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!