stamboomforum

Forum logoFora » Gezochte en onderzochte familienamen in Nederland » Oliviers in Zuid Beveland rond 1600,

In mijn zoektocht naar Oliviers op dit eiland, kom ik rond 1600 uit bij een Olivyer Simmonse (Symanse), die volgens de Overloper Borselle ( Opgenomen in 1615 en gepubliceerd in 1650) 32 gemet en 92 roedes land bebouwde in de zak van Zuid Beveland (dit is ca 12,7 ha). Ongeveer de helft was zijn eigendom, de rest pachte hij van diverse bronnen. Hij komt ook voor in de kerken rekeningen van de RK kerk in Baarland in dezelfde periode.

Dat dit geen kleine boer was, blijkt uit het feit dat tot ver in de 19de eeuw er een Oliviersche Zandpad was, dat met de ruilverkaveling is verdwenen en waarop nu de Overzandse weg in Oudelande ligt. Rond dezelfde tijd wonen er Oliviers, zowel voor- als achternaam in Goes, afkomstig uit Belgie, namelijk een molenaar Jan Olivier uit Aarschot en een Francois Olivier uit Oostende, de laatste komt in heel veel aktes voor als Cramer. Gezien hun Beroepen, zijn zij ongetwijfelt met elkaar in aanraking gekomen, aangezien deze Jan ook molenaar was in Borselle. Ik ben in het bezit van de NGV USB sticks Goes en Borselle, maar helaas zijn er geen bronnen meer van Oudelande van voor de reformatie (Na tweede bestand in 80 jarige oorlog).

Wie kan mij verder helpen met een goede tip, alle notarieele aktes, bronnen van het NGV en Zeeuws archief houden hier op. Wellicht is er nog bruikbare informatie in kerken, zoals grafstenen, oude genealogien of oude beschrijvingen van de geschiedenis van Zuid Beveland.

Een van zijn nakomelingen Crijn komt voor in 's Gravenpolder en zijn kleinzoon is gaan wonen op Noord Beveland. (Beide zijn gaan wonen in het dorp waar hun vrouw vandaan kwam)

Jan Olivier

Jan Olivier

Mogelijk is dit Olivier Symons Fraanje, hij had een zoon Crijn Olivierse.

e.e.a. is te vinden op de CD Zeeuwse Stam. Er is ook boek "400 jaar Fraanje" door Peter Fraanje.

Hij schreef regelmatig in Zeeuwse Stam, en er zijn ook aanvullingen op deze stamreeks te vinden.

Olivier Symons Fraanje. Schepen te Oudelande 1641-1657.

 

Huwelijk met Mayken Crijns (Gillis) te Oudelande op 10.11,

 

1639. Baljuw te Oudelande (Inv.Las.3403,28.5.1671, 3402-

 

1648, 3412-1663).

 

Kinderen: Symon, volgt 5b

 

Blaesijntje Olivierse Fraeinge, jonge dochter van

 

Oudelande, gehuwd 5.10.1667 Goes met Mattheus Bornoelje.

 

Jacob,

 

Maetje Olivierse, gehuwd te 's Gravenpolder 1.8.

 

1657 met Giljam Pietersen.

 

Jacobus Olivierse, volgt 5c.

 

Crijn Olivierse, volgt 5d.

 

5d.

Crijn Olivierse Fraenje , gehuwd met Neeltje Bastiaans, te

's Gravenpolder.

 

Kinderen: Maetje, Bastiaan, Pieter, Pieternella, Cornelis en

Marijnes. (tussen 1663-1677)

 

Paul Geleedst

Graag zou ik in contact komen met de plaatser van deze vraag. Ik ben namelijk de stamboom van Fraanje (Olivier Symons was een van de eerste Fraanjes zoals al in een eerdere reactie gemeld) verder aan het uitwerken. Ik heb het stamboomboek van mijn oom Peter Fraanje (440 jaar Fraanje/Franje) helemaal uitgewerkt en ben verder aan het speuren dmv de nieuwe technieken. Alleen heb ik nog niet zoveel informatie verder gevonden van Olvier en zijn voorvaderen. Wellicht dat we elkaar verder kunnen helpen.

mvrgr Gabrielle Fraanje

Gabrielle Fraanje


Jan Clavaux
Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!