stamboomforum

Forum logoFora » Gezochte familienamen in NL » Kolthof stamboom uitgezocht t/m 1749

De reclame wordt alleen getoond aan bezoekers, niet aan gebruikers die inloggen.

Op Boerderijnamen in Eibergen en Beltrum 1817 - 1825 vermeldt Bennie Vaarwerk deze in huisnummervolgorde en onder 79 in Buurschap Olden Eibergen staat 't Kolthof met bewoner Jan Kolthoff.

Dit is waarschijnlijk Jan Kolthof (ca. 1781 - Eibergen 26/08/1831) zv Roelof (ca. 1730 - Eibergen 09/08/1832???) x Eibergen 28/06/1783 Janna te Leugemors (ca. 1760 - ?) en 08/11/1795 Geertruij Koenderink (Stokkum ca. 1781- Olden Eibergen 03/02/1826). Kinderen Jan en Jan Roelof, Willem, Aaltjen, Janna, Garrit Jan, Engbert, Garrit Jan en Engbert.

N.B.: Laatste gegevens ontleend aan Pondes; niet gecontroleerd met wiewaswie.

Martin Jongkoen

Dat lijkt mij zeer bruikbare informatie. Ik duik er morgen in.

Harry Tanke

Spelling of the name has shifted. It looks like there was one distinctive branch that were known as gunsmiths, metalurgist and instrument makers. Brothers (sons of Herman Kolthoff Birth ABT 1550 in Kultenhof Estate,Solingen, Nordrhein-Westfalen, Germany) served Tsar of Russia, Charles II of England (and also Burgomeister of Dordrecht, Dordrecht, Zuid-Holland, Netherlands), King of Denmark, etc.

A part of the English branch moved back to Amsterdam from England around 1680's and used the English spelling (Calthoffe, instead of Kalthoff) and members were buried from the English Church. Kolthof and even Koolthof appear to be localized spelling of the same name.

I'm from the Danish branch, and if you look at:
https://www.openarch.nl/show.php?archive=ghn&identifier=d8a2d187-9289-4f50-9418-745dbd85c7c9&lang=en you will see Jan Christoffel Calthoff, came from Kopenhagen, Gerrit Calthoff (uit Het brandenburgerland) 

At least three of the original brothers spent time in the Nederlands, and it is likely that more not recorded brothers or uncles followed them.

In Denmark, Sweden, Norway, Duchy of Slesvig ... all of the Kalthoffs can be traced back to one of these brothers.
 

Spelling van de naam is verschoven. Het lijkt erop dat er was een opvallende tak die bekend werden als wapensmeden, metalurgist en instrumentmakers. Brothers (zonen van Herman Kolthoff Geboorte ABT 1550 in Kultenhof Estate, Solingen, Nordrhein-Westfalen, Duitsland) geserveerd tsaar van Rusland, Charles II van Engeland (en ook Burgomeister van Dordrecht, Dordrecht, Zuid-Holland, Nederland), koning van Denemarken, etc.

Een deel van het Engels tak verhuisde terug naar Amsterdam uit Engeland rond 1680 en gebruikt het Engels spelling (Calthoffe, in plaats van Kalthoff) en leden werden begraven van de Engels kerk. Kolthof en zelfs Koolthof verschijnen spelling van dezelfde naam te worden gelokaliseerd.

Ik ben van de Deense tak, en als je kijkt naar:
https://www.openarch.nl/show.php?archive=ghn&identifier=d8a2d187-9289-4f50-9418-745dbd85c7c9&lang=en u Jan Christoffel Calthoff zien, kwam uit Kopenhagen, Gerrit Calthoff (uit Het brandenburgerland)

Ten minste drie van de oorspronkelijke broers tijd doorgebracht in het Nederlands, en het is waarschijnlijk dat er meer niet opgenomen broers of ooms volgde hen.

In Denemarken, Zweden, Noorwegen, Hertogdom Slesvig ... alle Kalthoffs kunnen terug te voeren op één van deze broers.

Lassesen

Informatie Kolthof

Kijk voor Kolthof ook eens in de registers van Odoorn. Familie Kolthof woonde op een boerderij in de Hoofdstraat te Valthe.

Foto's zijn aanweig in ons archief.

Succes met de zoektocht!

Joep Mittelmeijer

archiefbeheerder

Historische Vereniging Carspel Oderen

Mittelmeijer


Na lange tijd niks meer gedaan te hebben met mijn stamboom.( kinderen krijgen, verhuizen eigen zaak starten) begon het toch weer te kriebelen en wil ik toch weer proberen te achterhalen waar de naam kolthof vandaan komt.

 

Nu ik ben nog steeds niet verder als Taeke Oenes ( kolthof ) uit Tzummarum. Hij schijnt ook nog een broer te hebben die Pijter oenes wordt genoemd. 

Nou ben ik er dus achter dat er in 1540 een Hendrik Kalthoff is geboren die is van beroep wapensmid geweest en hij heeft 4 zoons gekregen 1 daarvan hete Peter Kalthoff 1600-1672 en is naar Denemarken vertrokken en werd daar head of armory voor Fredrik de 3e. Nou vroeg ik mij af zou die Peter familie kunnen zijn van Pijter oenes kolthof/kalthoff ( dat hij op zijn reis van duitsland naar denemarken1 of 2 leuke avonden heeft gehad op het friese platteland en toen weer is verder gegaan. 

Ook is er in 1739 een Jan Christoffel Calthoff afkomstig van Kopenhagen aan boord gegaan van het schip Huis't Spijk te Rotterdam richting Batavia. Ik dacht zou hij misschien een zoon kunnen zijn van die Peter Kalthoff (1600-1672) en zou hij anders een paar gezellige dagen hebben gehad op het Frieze platteland?

 

Ook werd ik er opgewezen dat er vroeger een Polder lag net onder Tzummarum en die hete de Kolthof polder. en er zou een molen bij hebben gestaan die ook kolthof hete. 

 

Ik ben benieuwd wat jullie van deze ideeen vinden.

Johannes KolthofPlaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!