stamboomforum

Forum logoOnderzoek in Nederland » gezocht: kinderen van Henric van Mehen en Geertruijdt Saab (huwelijk Harderwijk 31.07.1613)



Profiel afbeelding

Bedankt André!

Ik ga er vandaag meteen induiken.

Groetjes Rosemarie

Rosemarie van den Kieboom - 1 nov 2018 - 08:04

Hallo Rosemarie, ik heb helaas geen idee of Gerrit van Mehen x Stijne Wijncoop familie van de Harderwijkse Van Mehens zijn. Was dit echtpaar zelf ook nog niet tegengekomen.

Overigens denk ik dat de Margriet Gerrits die met Pelgrim Joachims van Mehen trouwt een dochter van Gerrit Bronissen (uit diens tweede huwelijk met Gerritje Reijer Aarts) was en niet van een Gerrit Reijers.

Groet, André

André Jansen - 2 nov 2018 - 10:59

Hallo André. Ik ben inderdaad tot nu toe nog geen Gerrit van Mehen en een Stijntje Wijncoop tegengekomen. Tot nu toe nog bezig met het doornemen van de aktes.(helaas doet mijn zoekfunctie het niet)

Mbt Margarite Gerrits deel ik niet je mening. In meerdere aktes ben ik Pelgrim Joachimsen tegen gekomen (zie in mijn uiteenzetting boven) waarin hij als zwager van Reijer Gerrits wordt genoemd die weer een broer is van Rijcklant Gerrits. De Naam Bronissen ben ik daarbij niet tegengekomen.

De naam Mehen is overigens afgeleid van de naam Mheen die weer een verbastering is van de naam Vheen. De vader van Joachim Willemsen van Mehen/Mheen heette Willem Gerrits tho Vheen.

Rosemarie van den Kieboom - 2 nov 2018 - 16:20

Maar, Rosemarie, kijk eens in Herengoederen deel 1 onder nummer 87... De daar genoemde Broenis Gijsberts x Aaltje is zowel de grootvader paternel van Steven Gijsberts als van de daar genoemde Reier Gerrits en (Mar)griete Gerrits én van Rijkeland Gerrits... Dat laatste is zonder veel moeite uit de recognitieboeken van Harderwijk te halen.

Als je zoekfunctie het niet doet, kun je de pdf's eerst downloaden. Doet de zoekfunctie het dan ook niet?

Joachim Willems van Mehen is m.i. een zoon van Willem Brandsen, kleinzoon van Brand Pelen.
Waarom zou Vehn in Mehen veranderen? Dat zijn twee woorden die iets heel anders betekenen.

Groet, André

André Jansen - 2 nov 2018 - 18:04 (laatst bijgewerkt 2 nov 2018 — 18:11 door auteur)

Vermoedelijk al bekend dat Hendrick staat vermeld in NL 1987 kolom 140?

Marietje - 2 nov 2018 - 19:08

Beste André,

Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

Hier had ik de naam van de vader uit overgenomen. Ik zie wel de naam Bronis Gerrits nu staan in de tekst. Ik ben nog niet overtuigd maar inmiddels doet de zoekfunctie het en kan ik het eens goed uitpluizen.

Rosemarie van den Kieboom - 3 nov 2018 - 16:25

Sorry! Ik krijg mijn afbeelding niet geupload. Ik zal even typen wat er staat:

Henrich Rycksen, overal. voor 24-5-1606, tr. (huw. voorw. Harderwijk 3-9-1586) Rycklant Gerrits, begr. Harderwijk 11-7-1625, dr. van Gerrit Reijersen denw Olsten. Zij  hertr. (huw. voorw. Harderwijk 20-6-1606) Willem Lamberts.

1-3-1626 Reyer Gerrits pro se, Pilgrum van Mehen voor zijn huisvrouw, Johan Noyen, als vader van zijn 2 kinderen, samen erfgenaam van Rycklant Gerrits hebben ten progite van Willem Lamberts, haar ereman en erfuyter haar zal. zusters erfenis overgegeven, uitgenomen de ergernis van zal. Bronis Gerrits, die Gisbertje, zijn weduwe, in tucht bezit en welke bij die erfg. zal verblijven; des beloofde Willem Lamberts, de erfgenamen te laten behouden 350 gl. als onder Reyer Gerrits zelf berusten en de helft van de eeck die hij nog heeft, waarmee de voors. Willem en erfg. vrundelijk gescheiden zijn.

Rosemarie van den Kieboom - 3 nov 2018 - 19:59

Goedemorgen André, 

Het was een hele klus maar ik ben toch een heel eind gekomen met mijn zoektocht. Ik ben een eindje jouw pad op gegaan en de mogelijkheid van Willem Brandsen als vader van Joachim onderzocht. Daar omtrent ben ik een akte tegengekomen van datum 22 april 1529 waarin staat:

Joachim Willemss dankte Katrijn Brants voor het versterf als Joachim van zijn zal. vader Willem Brantss en zijn moeder Nelle aanbestorven is.

De namen komen allemaal erg goed overeen maar ik denk dat 1529 een beetje te vroeg was en het hier om een eerdere Joachim gaat. Naar mijn mening is deze ingang flinterdun. 

Joachim Willemsz komt voor in een akte van 1561 waarin hij samen met zijn vrouw wordt vermeld. Zijn zoon Pilgrim zal rond 1565 geboren zijn. In 1569 huwt hij zijn tweede vrouw met wie hij Ellardus kreeg. De desbetreffende akte is de volgende:

11 april 1561                        Van Mehen

Gerrit Willemsz en Catharijne zijn hv, Joachim Willemsz en Stijne zijn hv, Henrick Willemsz en Bertruydt zijn hv mede namens hun broeder Jan (Willems) Schockers kinderen en hun broeder Brandt Willemsz, verkopen aan Claes Gerritss en Geertgen zijn hv een plaats in St. Annenstraet naast het huis van Claes Voors. t.e.  en Dirck van Suycken gang t.a.z. onder verband van het huis van Jochim Willemsz in de Moelienstraet.

Joachim Wilhelms en Stijne staan ook vermeld in een koop akte van datum 18 april 1556 waarin hun huis aan de Mhoelienstraat tussen Claes Gerrits t.e. en Gerrit to Vheen de Jonge t.a.z.

Broer Henrick Willemsz en zijn vrouw Bertuydt komen ook voor in de volgende akte:

1 november 1555            Van Mehen

Wilhem Gerrits to Vheen en Margriet zijn e.w. verkopen aan Henrick Wilhemss en Bartruyt wonen in de Wulleweverstraat tussen Wolff Zegersz t.e. en Swane Wycherts of Honderps t.a.z

Hier komt wederom de naam "to Vheen" voor.

Moeder Griete (Margriet) wordt in de volgende aktes genoemd:

3 februari 1561            Van Mehen

Borgen voor Jochim Willems en Gerrit Willems voor het Versterf van hun moeder Griete Willems.

5 februari 1561            Van Mehen

Goessen Jans en Tjaest Willems borgen voor Henrick Willems en voor de twee kinderen van zijn broeder Jan voor het versterf van Griete Willems.

Tjaest Willems is blijkbaar ook een broer. De naam Tjaest komt uit waarschijnlijk van moederskant:

31 maart 1541             Van Mehen

Wilhemer tho Vheen borg voor zijn zwager Arent Tjaesten voor de pacht van land

De Panden aan de Mhoelienstraat en de St. Annenstraat blijven steeds in akten terugkeren:

18 juni 1554            Van Mehen

Wilhemer to Vheen en Gryte zijn e.w. mede voor hun broer Joyst Gerrits en Jan Janss en Beertgen zijn e.w. en met Jan zijn zoon en zij jan en Beertgen voors. mede vanwege des zoens, en Geertgen wed. van Gerrit to Vheen de Jonge met Wilhemer to Vheen haar zwager en gec. Momber mede voor haar kinderen, verkopen aan Thoenis Gijsberts en Aertje zijn e.w. hun kindsdelen aan hun alders huis in de Mhoelienstraat tussen Derick van Zuyck t.e. en Wolter Wolfs t.a.z. en nog een hofstede of Leuve in St. Annenstraat tussen Wilhem Everts t.e. en Aert Valckesteyn t.a.z. onder verband van het huis van Wilhemer in de Wulleweverstraat tussen Hensgen van Gorcum t.e. en Henrick Messemaecker t.a.z.

Geertgen wed. van territ Gerrits tho Vheen de Jonge bekent dat haar man zal. En zij wel betaald zijn van 50gl als hun vader en moeder Gerrit tho Vheen de Alde zal. En aertgen zijn e.w. hun in huw.voorw. beloofd hadden.Thoenis Gijsberts en Aertgen zij e.w. en Jan janss met Beertgen zijn e.w. en met Jan zijn zoon en zij Johan en Beertgen voors. mede vanwege des zoons en geertgen wed . van Gerrit Gerrits tho Vheen de Jonge zal. mede voor haar kinderen verkopen aan Wilhemer tho Vheen  en Gryte zijn e.w. de hof in het Smeersteegje zoals hun vader Gerrit tho Vheen de Alde zal. die voormaals aan Wilhemer voor zijn moeders goed bewezen heeft.

In de volgende akte worden de ouders van Wilhem Gerritsz en Joyst Gerritsz genoemd:

15 juni 1546                        Van Mehen

Joyst Gerritsz tho Vheen machtigt Wilhem Gerritsz tho Vheen zijn broer inzake het versterf van zijn moeder Luytgen zal. en wat hem van zijn vader Gerrit tho Vheen nog aankomen mag.

Waarom de naam Vheen? Het zou zomaar een schrijffout kunnen zijn geweest. Vheen of Mheen klinkt bijna hetzelfde. In latere aktes ben ik ook vaak verschillende schrijfwijzen tegengekomen: soms Mheen dan weer Mehen of Meehn.

Mochten ze oorspronkelijk uit Arkemheen zijn gekomen dan zou het heel goed kunnen zijn dat ze zich daarnaar vernoemd hebben. Dat zou de naam Mheen verklaren, een geografische naam. De naam Vheen zou echter meer verwijzen naar het soort land waar ze vandaan kwamen "tho Vheen" van het veen. Arkemheen was zo'n veengebied. Dat zou dan weer de naam Vheen verklaren, een topografische naam die kwaliteit van het gebied omvat. Het houdt echter beiden wel verband met elkaar. Namen veranderen in de loop der tijd. 

Verder viel mij op dat bij meerdere aktes over Wilhem tho Vheen door degene die ze uitgetypt had met pen "van Mehen" erboven geschreven was. Blijkbaar was degene die ze bewerkte ook van mening dat het hier dezelfde mensen betrof.

Groetjes Rosemarie

Rosemarie van den Kieboom - 4 nov 2018 - 13:24

Nog een kleine aanvulling op het vorige: Ik vermoed dat de kinderen Joachim Gerrit Henrick Jan en Brandt uit een tweede huwelijk voorkomen van Wilhem to Vheen met Griete Willems. Zou Griete een dochter kunnen zijn geweest van de Willem Brands die jij noemt? Dan zou Joachim een vernoeming naar haar broer zijn geweest.

Mijn vermoeden is dat Wilhem een eerder huwelijk had met een NN Tjaestdr, uit dit huwelijk komt dan Tjaest (wellicht ook andere kinderen die jong gestorven zijn). Tjaest was wel Borger voor zijn halfbroers in de nalatenschap van hun moeder.

Rosemarie van den Kieboom - 4 nov 2018 - 14:16

Sorry, maar ik zie geen reden af te wijken van mijn reconstructie van de genealogie zoals ik die hierboven heb gegeven.

Met vriendelijke groet, André

André Jansen - 7 nov 2018 - 18:42

Beste André,

Dat is prima zolang je met gefundeerde bewijzen komt voor jouw bevindingen. En die heb ik voor wat betreft Willem Brandsen en Brand Pelen nog niet gezien.

Ik draag enkel andere mogelijkheden aan waarvan ik uiteraard ook niet zeker ben of het zo is. Ik ben bang dat het echter nooit echt duidelijk zal worden. Tot die tijd houd ik liever alle mogelijkheden open. Komt tijd komt raad.

Ik ben in elk geval alweer enkele stappen verder gekomen. Bedankt daarvoor!

Met vriendelijke groet,

Rosemarie

Rosemarie van den Kieboom - 8 nov 2018 - 10:32

Hallo Rosemarie, nee bewijzen geef ik niet, maar met de verwijzing naar het goed ten Meden heb ik in mijn ogen een bijzonder goede aanwijzing gegeven.

Ik had niet eerder naar de Harderwijker Ten Veens gekeken, maar nu ik dat wel heb gedaan, denk ik niet dat de recognitieboeken aanleiding geven de koppelingen te leggen tussen de Van Mehens en de Ten Veens, zoals jij dat doet.

M.i. zit die familie als volgt in elkaar:

I Gerrit ten Veen de oude ovl. na 1551 voor 23-6-1553
trouwt 1.  Luitje Ovl. voor 1517
trouwt 2. 1517 Aartje Hermsen Zuster van Nale Keizer. Ovl. 1559 Zij hertrouwt 1553 Thonis Gijsberts.

Uit 1:

  1. Wilhemer zie II.a
  2. Joost ovl. voor 1572
  3. Nijse? x Jan Jansen. Hij hertrouwt 1547 Beertje Jans

Uit 2:

  1. Gerrit zie II.b

II.a Wilmer/Willem ten Veen Ovl. na 1560
trouwt 1533 Griete Tjaesten; heeft broer Arend Tjaesten

Uit dit huwelijk:

  1. Tjaest

II.b Gerrit ten Veen de jonge
ovl. na 1551 voor 1554
trouwt 1546 Geertje Ellerts

Uit dit huwelijk 5 kinderen.

André Jansen - 10 nov 2018 - 22:27

Hi André,

Dank voor bovenstaande uiteenzetting. Het vat mooi samen wat ik ook al benoemd had. Op 1 punt na: de echtgenote van Wilmer/Willem: zij heette Griete Willems en niet Griete Tjaetsen. (Wellicht 2 echtgenotes die Griete geheten hebben?)

Met goede aanwijzingen kan ik helaas niet veel. Net zo min als mijn aanwijzing voor jouw niet overtuigend is. Alleen harde bewijzen kunnen dit probleem oplossen tot die tijd zal de stamlijn helaas bij Joachim Willemsen eindigen.

Ik ben nog wel benieuwd naar jouw aanwijzing mbt tot het goed Mehen. Heb je een link voor mij naar het archief waar je het gevonden hebt of een afbeelding? Ik kan helaas nergens wat vinden. Ik ben gewoon heel benieuwd waar u uw kennis vandaan haalt.

Gegroet,

Rosemarie

Rosemarie van den Kieboom - 11 nov 2018 - 11:24

Mbt het goed Ten Mehen: Ik heb het nog niet in de Tijnsboeken terug kunnen vinden. Dus graag ontvang ik een link naar deze pagina!

 

Ik heb wel algemene informatie over de polder Arkemheen gevonden en over het begrip Meden in het algemeen:

Mbt Arkemheen

Arkemheen is als zeer open veenweidegebied met eeuwenoud verkavelingspatroon aangewezen als deel van het Nationaal Landschap Arkemheen-Eemland.

Een veenweidegebied is een Nederlands landschapstype bestaande uit weiden op veengrond. Dit landschap wordt als kenmerkend gezien voor de lage delen van Holland en Utrecht, maar domineert ook de Zuidwesthoek van Friesland en de Kop van Overijssel.

Veengrond is een grondsoort, die is opgebouwd uit gehumificeerd plantaardig materiaal. Deze natte, sponsachtige grondsoort is gevormd door afgestorven planten in moerassen en later bewaard gebleven onder natte, zuurstofarme omstandigheden. Zo'n ter plaatse gevormde grondsoort wordt wel een sedentaat genoemd. In Noord- en West-Nederland worden uitgestrekte veengebieden al honderden jaren vooral als weidegebied voor koeien gebruikt. (Bron Wikipedia.nl)

De meden
Cruciaal in mijn discussie met de historisch geografen is dat de klassieke ontginning van- af een watergang of weg tegen de helling van het veen op in een landschap zoals ik hier- boven schetste, helemaal niet van toepassing hoeft te zijn. Er heeft nog een andere manier van landaanwinning bestaan, te weten een meer natuurlijk proces dat plaats vond als de afwatering door natuurlijke omstandigheden verbeterde en door de mens een handje ge- holpen kon worden. Dit natuurlijk droog vallen van grond gebeurde uiteraard van hoog naar laag, terwijl een kunstmatige ontginning van laag naar hoog werd uitgevoerd. Door verbeterde afwatering ontstonden de maatlanden of meden (Fries: mieden en Engels: meadows), de oorspronkelijk onbedijkte hooilanden die in de zomer net droog genoeg werden om extensief te gebruiken en die ’s winters onder water stonden. De schepen van Huizen Lambert Rijkz. Lustigh beschrijft in de zeventiende eeuw hoe de Gooise maten kunnen worden verlengd na een aantal stormvloeden (waarbij dus blijkbaar de afwatering naar de Zuiderzee verbeterd was). Misschien heeft de begroeiing van het maatland ook bijgedragen aan een geleidelijke ophoging, waardoor het droog vallen is bevorderd.
Het droog vallen van de meden is voor ons moeilijk waar te nemen in schriftelijke bronnen, want zoals alles wat van nature plaats vindt, sprak het vanzelf en is het daarom niet of nauwelijks gedocumenteerd. De belangrijkste aanwijzingen voor het bestaan van meden vindt men dan ook in lokale veldnamen en daarvan zijn er heel veel in de hele Gel- derse Vallei en het Eemland. ‘Meden’ wordt samengetrokken tot ‘meen’ of ‘mheen’. De polder Arkemheen onder Nijkerk bijvoorbeeld ontleent hieraan zijn naam. In de Eem-polders zijn er meden (maatlanden) en menen tot dichtbij Amersfoort, bijvoorbeeld in de polder De Slaag, bij Coelhorst en onder Weede. (Bron: gedeelte uit Tijdschrift voor Waterstaatsgeschiedenis, Een discussie met twee historische geografen te vinden op www.jvdn.nl)

Uit bovenstaande blijkt dat we het over veengrondgebied hebben. Mheen of Vheen is dus om het even. De familie vernoemde zich naar een geografisch gebied.

Rosemarie van den Kieboom - 11 nov 2018 - 13:48

Hallo Rosemarie, om me even tot je eerste punt te beperken: als op de Veluwe in die tijd een vrouw ogenschijnlijk het patroniem Willems draagt, terwijl haar man als voornaam Willem heeft, dan moet je er ook rekening mee houden dat het Willems hier naar haar man verwijst.
Ik weet eigenlijk niet of hier een technische genealogische term voor bestaat.

Met vriendelijke groet, André

André Jansen - 11 nov 2018 - 21:42


Oké, dat klinkt ook plausibel André. Ik denk dat ik het hierbij laat rusten. Zoals eerder gezegd komt tijd komt raad!

Nogmaals dank voor je respons!

Mvg

Rosemarie van den Kieboom - 12 nov 2018 - 06:43







Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu