stamboomforum

Forum logoOnderzoek in Nederland » Haagse schilder P.J. van Tol te Aalsmeerderdijk



Profiel afbeelding
ik werk als registrator in een museum. Nu hebben we een schilderij vervening te zuiderveen gesigneerd met P.J. van Tol 1940. Naar hem doe ik onderzoek. Over deze persoon is bij het RKD niets bekend. Op het internet staat dat het een 20 eeuwse haagse schilder is. In het boek een schilderachtig dorp Oud Aalsmeer in onbekende werken worden 9 schilderijen van deze man uitgelicht. Uit de tekst is op te maken, dat schilder P.J. van Tol 's zomers in een van de pakhuizen Graan voor Visch aan de Aalsmeerderdijk woonde. ( Het lijkt er dus op dat dat jarenlang een soort werkplek was voor hem), Op dat punt op de Aalsmeerderdijk werd je overgezet door een pondje naar het einde van de Uiterweg. Waar hij zijn thuisbasis had vind ik nergens. Hij schilderde daar tussen 1925 - 1955, dus hij zal na die tijd zijn overleden. Is er iemand die een P.J. van Tol , het zij als schilder, of als amateurschilder in zijn stamboom heeft, die mij kan helpen aan zijn complete voornaam en geboortedatum, zodat ik zijn persoonskaart kan opvragen bij het CBG om zo verder onderzoek te kunnen doen?

Jan Kuiper - 24 okt 2014 - 13:10

Digitale Stamboom Den Haag bevolkingsregister geeft een  treffer voor Pieter Johannes van Tol uit 1899. Als beroepen staan vermeld (op de achterkant van de kaart) toneeldecorateur en winkelier kunsthandel.

Er was ook nog een Petrus Johannes uit 1886, maar die werkte in een heel andere branche.

niepoort - 24 okt 2014 - 13:22

Mijn dank voor deze snelle reactie. Ik ga direct kijken en als het kan de persoonskaarten opvragen.

Jan Kuiper - 24 okt 2014 - 13:25

PJ van Tol uit 1899 is geboren in Boskoop. Daar is hij 1922 getrouwd.

niepoort - 24 okt 2014 - 13:28

Er is ook nog een andere PJ van Tol die eventueel in aanmerking zou kunnen komen, geboren in Haarlemmermeer, dus veel dichter bij Aalsmeerderdijk. Wat de relatie tussen deze persoon en Den Haag is, kan ik niet ontdekken. Deze heeft zo te zien in ieder geval geen PK in Den Haag.

Die kan het ook niet zijn, want deze is 1915 overleden.

niepoort - 24 okt 2014 - 13:33

 

Voorzijde gezinskaart

http://denhaag.digitalestamboom.nl/(S(ulfbgbyce4gfbae3zu50cl4g))/scan.aspx?book=R&id=505076

achterzijde gezinskaart

http://denhaag.digitalestamboom.nl/(S(ulfbgbyce4gfbae3zu50cl4g))/scan.aspx?book=R&id=505076

In mei 1916 komende van Boskoop naar Den Haag woonde (na 7 maanden Den Haag) in december1916 te Warmond en vanaf 1924 weer in Den Haag komende van Boskoop.

Op de PK is wellicht te lezen, waar hij in de oorlogsjaren vertoefde.

Everardus Rollema - 24 okt 2014 - 15:07

Ik weet niet of u nog op zoek bent naar meer informatie over deze schilder, maar ik denk dat het mijn opa betreft. Hij was inderdaad woonachtig in Den Haag en bracht zomers veel tijd door in Aalsmeer. Hij schilderde onder andere landschappen. In onze familie zijn nog een aantal schilderijen van hem aanwezig. Zijn "betere"  schilderijen signeerde hij met zijn eigen naam P.J. van Tol. Daarnaast had hij ook een pseudoniem.

Emmie Vroegindeweij - van Tol - 4 mei 2016 - 22:46

Dag Emmie, 

ik ben nog steeds op zoek naar informatie over P.J. van Tol. Weet jij zijn complete naam, geboorte en overlijdensdata en plaats, en misschien kun je nog iets meet vertellen over zijn leven. Wij hebben 1 werk van hem op het Veenkoloniaal Museum te Veendam. wat wij niet begrijpen is dat hij deze schilderde ter plekke. Het verhaal gaat dat hij schilderijen ruilde tegen kost en inwoning, maar dat betreft allemaal schilderijen in de buurt van Den Haag en Aalsmeer. Wat deed hij daar in het Hoge Noorden.

Groetjes, 

 

Jan Kuiper

Jan Kuiper - 5 mei 2016 - 07:29

Goedenavond Jan. Leuk gespreksonderwerp vanochtend op de verjaardag van mijn vader, zoon van Pieter Johannes van Tol. Zijn twee dochters, mijn vaders zussen, waren ook aanwezig. Hij is inderdaad zoals hierboven gemeld geboren op 17 oktober 1899 en hij is overleden op 12 juni 1985. Hij kon van het schilderen zijn gezin, vrouw en zes kinderen, waarvan nog 3 in leven, onderhouden. Hij woonde met zijn gezin in Den Haag (Egelantierstraat), maar had ook een vast atelier in Aalsmeer. In zijn vakanties ging hij vaak naar Drente, waar hij ook geschilderd heeft. (mogelijk is hij van daaruit doorgereisd naar de omgeving van Veendam). Hiervan is nog minstens 1 schilderij bij 1 van zijn dochters aanwezig. In de oorlog heeft hij wel geschilderd in ruil voor voedsel. Of hij ook voor onderdak geschilderd heeft is bij mij niet bekend. Misschien voor zijn vakanties.De meeste van zijn schilderijen heeft hij naar Amerika verkocht. De familie is intussen wel nieuwsgierig naar het voor ons onbekende schilderij dat in uw museum aanwezig is. Wij wonen in de omgeving van Den Haag, maar zijn van plan om toch wel een keer naar Veendam te komen. Vanzelfsprekend zijn mijn vader en zijn zussen bereid om meer te vertellen over het leven van mijn opa. Ik denk dat we ook nog wel een fotootje van hem kunnen aanleveren. met vriendelijke groet, Emmie Vroegindeweij

Emmie Vroegindeweij - van Tol - 5 mei 2016 - 20:01

Plaats van overlijden was voor zover mij bekend Den Haag.

Emmie Vroegindeweij - van Tol - 5 mei 2016 - 20:03

Dag Emmie, 

mooi om zo iets meer over je grootvader te weten te komen. Dit stukje levensverhaal kunnen we bij zijn schilderij vermelden. Als je een keer van plan bent om in Veendam het Museum te bezoeken, laat mij dat dan even weten, dan kun ik je tezijnertijd het schilderij laten zien. Als je een afbeelding van het schilderij wilt, dan kan ik je die ook wel toesturen, graag dan even een PB'tje naar mij. Ik ben bijna dagelijks op het museum aanwezig. 

mvg, 

Jan Kuiper

Jan Kuiper - 5 mei 2016 - 20:43


Hallo Jan, Ik was internet aan het afzoeken naar meer informatie over de schilder P.J. van Tol. En werd verwezen naar dit forum. Het schilderij wat ik in mijn bezit heb ik gekregen van mijn tante. Die is geboren en opgegroeid in Aalsmeer. Op het schilderij is ook de kerktoren van Aalsmeer te zien en dus gesigneerd met P.J van Tol. Dus neem ik aan dat dit om dezelfde persoon gaat. Bedankt voor de informatie. Mvg, Jolanda

Uitgeschreven lid - 4 jun 2020 - 21:03







Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu