stamboomforum

Forum logoOnderzoek in Nederland (personen), vermeld ook een naam, datum, plaats of regio in Uw titel) » Watersnoodmedaille 1861 - G. Bonink schipper te Druten


Profiel afbeelding

All,

Via Delpher heb ik een aantal krantenartikelen aangetroffen waaruit blijkt dat een G. Bonink, schipper uit Druten, een bronzen koninklijke medaille heeft ontvangen vanwege zijn daden tijdens de watersnood van 1861.

Ik heb een directe voorouder genaamd Gerardus Bonink (1828 Druten -1880 Gorinchem) die in 1869 trouwde te Druten met Bernardina van Welie (1834 Druten - 1924 Druten). Gerardus Bonink komt uit een schippersfamilie en derhalve is het mogelijk dat deze bronzen koninklijke medaille voor hem was bestemd.

Nu probeer ik erachter te komen of;

- G. Bonink te Druten inderdaad Gerardus Bonink is.

- Wat G. Bonink eventueel voor heldendaden in 1861 heeft verricht.

Ik heb al aardig wat uren op het internet rondgespeurd, maar vooralsnog zonder resultaat.

Iemand suggesties? Elke vorm van hulp zou ik erg op prijs stellen.

MVG

Pierre

pierre

Erg mooi onderwerp. Dus ik ben ook gaan zoeken. Vond al meteen een afbeelding van die watersnoodramp

http://nl.wikipedia.org/wiki/Watersnood_in_de_Bommelerwaard_1861

Er staat ook een boek over die ramp aldaar vermeld, wie weet of daar ook iets in vermeld staat

http://www.geheugenvannederland.nl/?/nl/items/KBMI01:LblKBWouters07065

Ondertussen ga ik ook even meezoeken.

Succes met je onderzoek

Han Daamen

Nog iets gevonden:

Een Boek (Gedenkboek van den watersnood in 1861, waardoor een groot gedeelte van.....)  via google te zoeken met optie boeken, hier de link

http://books.google.nl/books?id=wARdAAAAcAAJ&pg=RA1-PA53&dq=watersnood+1861+bonink&hl=nl&sa=X&ei=mlpWVIzBMcmCPYPogZgP&ved=0CCkQ6AEwAA#v=onepage&q=bonink&f=false

Op pagina 53 wordt er een G Bonink, Schipper te Druten genoemd

Han Daamen

NB: Als je naar boven scrolt in dat boek, kom je bij de bijlage D, daarin staat ook dat het hier om een lijst betreft van personen die zich hebben ingezet tijdens deze watersnoodramp. (zie pag 50)

Han Daamen

Beste Han & All,

Bedankt voor je reacties. Ik stel ze zeer op prijs!

Ik had deze links/bronnen ook al bekeken en het geeft een beetje mijn probleem aan.

Er is inderdaad wel degelijk informatie te vinden van deze overstroming/watersnood.

Ik heb onder andere dat gedenkboek van het weekend vluchtig doorgelezen.

Regelmatig zie je dezelfde lijst met mensen voorbij komen die de bronzen koninklijke medaille hebben mogen ontvangen (zoals dit gedenkboek of de Nederlandse Staatscourant via Delpher).


Echter, ik kan niet voor 100% aannemen dat G. Bonink te Druten mijn voorouder is (het is wel degelijk mogelijk). Tevens zou ik graag willen weten, indien het om dezelfde persoon gaat, wat voor "heldendaden" hij heeft verricht.

Ik neem aan dat personen moesten worden voorgedragen voor een medaille.

Tevens neem ik aan dat door een onderzoek werd bepaald of iemand in aanmerking kwam voor deze medaille. Ik heb echter geen idee, waar dit soort stukken zich nu bevinden en/of deze openbaar zijn.

Nogmaals bedankt voor je reactie en ik ho me aanbevolen voor elke suggestie.

MVG

Pierre de Vries

pierre

Hier

http://www.informatie-over-over.nl/informatieOver/Over/Lintjesregen

http://nl.wikipedia.org/wiki/Watersnoodmedaille

lees ik:

Watersnoodmedaille
Onderscheidingsteken ter erkenning van uitstekende daden bij watersnood verricht. Ingesteld in 1855 en verder uitgereikt voor de watersnoden in 1861, 1876, 1916 en 1926. De medaille wordt verleend in zilver en brons. Het is opmerkelijk dat er voor de watersnood van 1953 geen medaille is geslagen.

Je zou kunnen kijken in oude edities van de Nl.Staatscourant. Mogelijk staat daar de volledige naam in vermeld of wend je tot:

Kanselarij der Nederlandse Orden

Bezoekadres Nassaulaan 18
2514 JT  Den Haag Telefoon 070-375 12 00 E-mail [e-mailadres verborgen] [e-mailadres verborgen] , in de link van 1733 staat al het Koninklijk besluit. Helaas zonder voornaam. Dus contact opnemen met de Kanselarij der Nl Orden. 

richard ambagtsheer

Beste Richard,

Bedankt voor je suggestie!

Ik heb inmiddels eenmailtje inzake G. Bonink te Druten verstuurd.

Mocht ik een reactie onvangen dan zal ik het hier delen.

Met vriendelijke groet,

Pierre de Vries

New York

pierre

All,

Zoals beloofd de reactie van de Kanselarij der Nederlandse Orden; "Ik heb helaas in onze registers de naam Bonink niet kunnen vinden. Ik adviseer u contact op te nemen met het Nationaal Archief".


MVG

Pierre


pierre

All,

Een extra reactie van KNO;

 

"De Kanselarij der Nederlandse Orden houdt registers bij van de beide Civiele Orden, Orde van Oranje-Nassau en Orde van de Nederlandse Leeuw, en van de Dapperheidsonderscheidingen, Militaire Willems Orde, Bronzen Leeuw, Bronzen Kruis, Kruis van Verdienste, Vliegerkruis en Menslievend Hulpbetoon.Wij houden geen registers bij van andere onderscheidingen"

Inmiddels er een mailtje verstuurd naar het Nationaal Archief,.... we wachten af.

MVG

Pierre

pierre

All,

Zoals beloofd een update.

Via het nationaal archief werd ik doorverwezen naar het Gelders Archief.

Ik kreeg de volgende vriendelijke reactie:

"Dank voor uw e-mail. Ik lees in het krantenbericht in de Provinciale en Geldersche Nijmeegsche Courant (PGNC) dat de uitdeling van onderscheidingen gebaseerd was op een rapport van de minister van Binnenlandse Zaken. Aangezien uw contactpersoon bij het Nationaal Archief hier verder geen melding van maakt, vermoed ik dat dit rapport niet bewaard is gebleven. In de provinciale archieven vind ik niet iets wat direct verband houdt met deze onderscheidingen in 1861. De enige mogelijkheid is dat er in de notulen van Provinciale en/of Gedeputeerde Staten melding van is gemaakt. Dat vereist echter uitvoerig onderzoek. U bent van harte welkom om deze notulen te komen bekijken in onze studiezaal."


Ik leg deze kwestie momenteel even voor mezelf terzijde aangezien ik in NYC woon en een bezoekje aan het Gelders Archief er binnenkort niet echt inzit. Mocht iemand tzt toch aanvullende informatie willen delen, dan zou ik daar zeer gelukkig mee zijn.

Bedankt voor de support!

MVG

Pierre de Vries

pierre

.

B Volger


Even onbereikbaar als het gelders Archief vanuit NYC is het Kabinet der Koningin (van de Koning). Het zou kunnen dat daar correspondentie wordt bewaard in verband met uitgifte van deze Koninklijke onderscheidingen (https://www.kabinetvandekoning.nl/).

Michaël

BoersPlaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu