stamboomforum

Forum logoOnderzoek in Nederland » fam Tempel



Profiel afbeelding

Hallo Gerrie,

Als dat hun antwoord is klinkt het mij nogal ontwijkend in de oren. Bij het item Friskes  loop ik tegen 2 ingangen aan, t.w. juridisch adoptiedossier op provinciearchief na 75 jaren openbaar en archief kindertehuis op provinciearchief met zwaardere openbaarheidseis.

Over dat laatste verwijst het provinciearchief naar het bestuur w.o. dit tehuis viel/valt, maar voor het eerst luidt het advies een gemotiveerd verzoek voor inzage bij de directeur van het provinciearchief indienen. Met andere woorden zij en niet de rechterlijke instantie zijn beslissingsbevoegd over toch openbaar. Maar dat is mijn interpretatie van het geheel.

Ik heb me er over verbaasd, dat je hebt zitten kijken naar een adres in Groningen, terwijl Luchina Smit in 2009 in een Drenthse plaats woont en mogelijk als vrijwiligster later in een andere Drenthse plaats actief is. Ze hoeft niet (altijd) onder haar meisjesnaam voor te komen.

Meen ooit gelezen te hebben, dat adoptiekinderen nooit ver van de woonplaats/adres van de biologische ouder(s) werden geplaatst.

Jij, Wesselina en Pieter ook fijne feestdagen, voorspoedig 2015 en een niet te lange succesvolle zoektocht gewenst. 

Martin Jongkoen - 23 dec 2014 - 21:15

Ik heb met belangstelling julie speurtocht gevolgd en ik bewonder jullie vasthoudendheid en het vinden van steeds weer andere of nieuwe informatie/bronnen. Ik zelf zou een andere route gekozen hebben (maar dat terzijde). Binnen de kring van actieve forumdeelnemers is er minstens 1 persoon die heel veel kennis heeft van de wetgeving en die in staat is de evt onderzoeksstappen die (nog) ondernomen zouden kunnen worden aan te geven. Misschien is het overwegen waard om Dimitri Vlas per persoonlijke mail te benaderen en te vragen welke mogelijkheden hij nog ziet als hij kennis heeft genomen van deze berichtenreeks. Hij kan dan jou evt ook per persoonlijke mail zijn commentaar geven.

 

mvg-Ben

Ben Wegman - 23 dec 2014 - 21:46

Dag Ben 

Zou jij voor mij het mailadres door kunnen geven van Dimitri Vlas,

vrg Gerrie

gw willemsen- heuvelink - 23 dec 2014 - 22:45

Dat is heel eenvoudig, als je het eenmaal weet. Om met iemand in contact te komen die een bericht heeft geplaatst: klik je op zijn of haar naam en kies je in het volgende scherm - neem contact op.

In dit geval echter ga je naar het zoekscherm rechts  bovenin de pagina van stamboomforum. Je moet wel ingelogd zijn. Voer de naam van de persoon in en kies in het uitrolmenu voor in het ledenregister. Klik op zijn naam en je kunt een bericht naar hem sturen. Veel succes.

mvg-Ben

Ben Wegman - 23 dec 2014 - 22:55

Hallo Gerrie,

Ja, is wel heel apart, dat je zo een ontwijkende antwoord krijgt.

Zou het kunnen zijn uit privacy?

Ook fijne feestdagen voor iedereen hier.

mvg. Arie.

Arie Niezen - 24 dec 2014 - 01:19

Hallo Martin,

Hoe weet jij zo zeker, dat de Luchina Smit, die jij in je vorige bericht beschreef in 2009 werkte ergens in Drenthe de Luchina Smit is, die wordt gezocht als moeder van Wesselina en Pieter? En dan ook de ouders van Luchina? Heb die gegevens tot zover nergens kunnen vinden. En dat haar man in 2009 overleed.

Een verbintenis met stad Groningen en Luchina Smit zou toch mogelijk zijn?

We weten de juiste voorouder van Pieter Tempel niet. Kan zijn uit de buurt van stad Groningen.

Hun zoon Pieter is in Groningen geboren. Wesselina in Assen.

Misschien eerst gewoond in Groningen? Of Pieter is in ziekenhuis te Groningen geboren?

Maar waarom helemaal vanaf Borger naar ziekenhuis in Groningen om te bevallen?

Er kunnen rond die tijd ook meerdere Luchina Smit's hebben geleefd en/of rond die tijd geboren.

Zoals ik eerder vernoemde:

In 1947 een levenloos kind op wereld gebracht te Groningen, vader Wubbe Baas.

In 1958 een levenloos kind op wereld gebracht te Groningen, vader onbekend.

Kan andere Luchina zijn. Aangezien de Luchina waar wij het over hebben op ongeveer 15 jarige leeftijd beviel van eerste kind, dan zou ze in 1947 12 jaar oud zijn. levenloos kind in 1947 lijkt mij uitgesloten.

1958 kan mogelijk zijn.

Wat ik eerder opperde: Kan het zijn, dat Luchina eerder in of rondom Groningen woonde? En later met Pieter ging wonen rondom Borger?

Tot zover ook nog geen gegevens over Pieter Tempel. Gegevens die ik eerder vond over een mogelijke Pieter Tempel, rondom Noordhorn en Zuidhorn. (niet ver van stad Groningen).

Over Borger, eventueel ouders van Pieter: Pieter Tempel x Wesselina Timmer. Rondom Onstwedde en Stadskanaal en Gasselte. (Ligt vlakbij Borger)

Arie Niezen - 24 dec 2014 - 01:40

Zie mijn reactie 16/12/2014 - 21:06 bovenaan blad 9.

Martin Jongkoen - 24 dec 2014 - 04:22

Had dat bericht nog niet nauwkeurig doorgenomen of verder uitgezocht. Kan ik ook niet vinden tot zover ergens. Kun je hieruit misschien aannemen, dat uit Poortugaal of hoe je het ook wilt noemen, is eindje uit de buurt vanaf Groningen. We moeten ook niet aannemen, dat deze voorouder uit de buurt van Groningen moest zijn gekomen. Dan valt een Luchina Smit vanuit Groningen, of in die buurt misschien/kennelijk af? Zo niet! 

Wil dit trouwens niet zomaar aannemen. Aangezien ik twijfel blijf houden over wat ik eerder noemde. Jij vertelde net, bovenaan een persoonlijk bericht te hebben gestuurd aan Gerrie over deze gegevens. 16/12/2014, blad 9. Bronnen wil jij niet vernoemen of eventuele andere zaken. Martin, kijk uit, dat je niet in een 'valkuil' gaat geraken. Ik bedoel het goed. Je kan neigingen krijgen om daarin terecht te komen, heb ik ook. Vele 'takken' zijn er meer. En voornamen Luchina, Wesselina, Pieter, etc, kunnen uit andere takken komen. Daarom mijn twijfel. Aangezien kinderbescherming geen gegevens wil prijs geven. Neem ik aan uit privacy of er was aanraking met politie of justitie. Ben bang, dat rechtbank Assen niet veel prijs kan geven. Maar wil hoop niet ontmoedigen.

Arie Niezen - 24 dec 2014 - 04:51

Zowel voor de biologische vader Pieter Tempel als de biologische moeder Luchina Smit zitten we in de juiste tak door de markante/unieke voornamen Wesselina (Timmer) en Luchina (Meinders) van de grootmoeders.

Er is een cruciaal fundamentaal verschil:

Het grootouderlijke gezin Tempel blijkt achteraf niet volledig (valkuil!) en het grootouderlijke gezin Smit blijkt wel volledig uitgezocht. Zie voor de familie Smit mijn bericht 12/12/2014 - 22:03. 

Bij haar 2e huwelijk Poortugaal 07/12/1949 met haar zwager Turfschipper en Brandstofhandelaar Harm Huizing (Nieuw-Buinen/Borger-Odoorn 1894 -Havelte 1977) weduwnaar van Luchina Smit (1899) - is weduwe Theodora Cornelia van 't Hof met haar gezin vanuit Poortugaal naar Havelte/Westerveld (Dr) verhuisd en in die plaats in 1987 overleden.

Mogelijk is mijn herhaalde advies aan Gerrie ondergesneeuwd:

Vraag op 4 CBG-persoonskaarten: het grootouderlijke echtpaar Pieter Tempel x Wesselina Timmer en voor het ouderlijke echtpaar Willem Smit x Theodora Cornelia van 't Hof.

Het herhaaldelijk in twijfel trekken van e.e.a. leidt alleen maar af van het doel: Antwoorden voor Pieter en Wesselina Timmer over hun biologische ouders Pieter Tempel x Luchina/Ginie Smit.

Natuurlijk moet je altijd kritisch blijven over gevonden feiten, maar als je te kritisch bent, kom je nooit tot concrete resultaten.

Martin Jongkoen - 24 dec 2014 - 10:12

Begin 2015 vraagt Gerrie de vier CBG-PERSOONSKAARTEN aan. Ze wist helemaal niet wat een persoonskaart was en hoe ze die kon aanvragen.

Martin Jongkoen - 24 dec 2014 - 13:53

Wat weten we van Pieter Tempel en zijn kinderen:

- Geboren ca. 1928.

- Ouders Pieter Tempel x Gasselte 1917 Wesselina Timmer woonden in Oude Pekela, Gasselte 10/04/1918, Drouwe

nermond/Borger-Odoorn 06/05/1921.

- Stamboomforumdeelnemer Tijn Tempel noemt wel broers Meint Tempel (1917 - 2004), Stoffer Tempel (1918 - 1967) en Chris Tempel (1921 - 1947), maar niet Pieter Tempel (* ca. 1928).

- Pieter Tempel woonde in Groningen (1950) en Borger (1952) als los werkman.

- Zoon Pieter Tempel is vermoedelijk al geheel of gedeeltelijk < 1952 onder toezicht geplaatst.

- Zijn (huwelijks)partner Luchina/Ginie Smit (Poortugaal 1935) bevalt van Wesselina Tempel in Asser

   Kraamkliniek aan de Bijlerstraat.

- Pieter jr en Wesselina Tempel komen 60 jaar geleden via een Kindertehuis van het Leger des Heils terecht bij adoptieteouders die volstrekt open zijn over hun biologische afkomst.

- Dochter Wesselina Tempel heeft nog een inentingskaart van vlak na haar geboorte en had een kaart van het kindertehuis, maar is die kwijt geraakt. Via nicht Gerrie Willemsen-Heuvelink beschikt zij inmiddels over haar geboorteakte van de gemeente Assen; Raad van de Kinderbescherming kan geen informatie geven en verwijst naar de rechtbank Assen (uitspraak).

Dimitri Vlas kan wellicht precies uitleggen welke wegen er nog kunnen worden bewandeld, hoe en in welke volgorde.

Martin Jongkoen - 25 dec 2014 - 15:37

In deze lange reeks met nieuwe zoekwegen, suggesties, raadgevingen heb ik volgens mij toch nog een belangrijke instantie gemist. En dat terwijl ik die zelf al vele malen heb geadviseerd aan mensen met vergelijkbare zoekakties. De FIOM. Wellicht dat op dit moment het tarief iets hoger ligt dan 50 euro.

 

Een instantie die je op dit gebied wellicht ook raad kan geven is FIOM. 

 Geregistreerde zoekbureaus en detectives hebben namelijk wel de beschikking over meer informatie.

De stichting Ambulante FIOM begeleidt zoekakties naar familie tot en met de tweede graad. Een nationale zoekaktie kost 50 euro, een internationale zoekaktie 200 euro

 

Els Leijs en Partners hebben Het Contactregister opgezet waar zoekenden en mensen die gezocht willen worden zich gratis kunnen registreren. Het contactregister garandeert privacy, omdat alleen bevoegde medewerkers van de organisatie er toegang toe hebben. Wanneer de betrokkenen hebben aangegeven elkaar te willen ontmoeten worden de contactgegevens verstrekt. Ook FIOM heeft een contractregister voor familieleden.

 

FIOM heeft in het hele land vestigingen (www.fiom.nl). Het contactregister van Leijs middels de volgende link.www.contactregister.nl 

 

Maar ik heb hoop dat Dimitri aan de vraagsteller de mogelijke wegen helder kan uiteenzetten en wellicht is dan FIOM niet nodig.

 

mvg-Ben

Ben Wegman - 25 dec 2014 - 15:48

Wie wordt er nu eigenlijk gezocht?  Vr.gr. Aaf Smit_Timmer

Henk Smit - 25 dec 2014 - 16:20

Pieter Tempel (*ca. 1928) x Luchina/Ginie Smit (* Poortugaal 25/03/1935) dv Willem Smit (Veendam 04/04/1896 - Poortugaal 03/04/1946) × Rotterdam 19/05/1926 Theodora Cornelia van 't Hof (Rotterdam 14/12/1900 - Havelte 25/12/1987) hertrouwt Poortugaal 07/12/1949 met zwager/weduwnaar turfschipper/brandstofhandelaar Harm Huizing (Nieuw-Buinen/Borger-Odoorn 20/01/1894 - Havelte 19/12/1977)   Havelte.

Zij zijn de biologische ouders van Pieter Tempel en Wesselina Tempel die via vragensteller/nicht Gerrie Willemsen-Heuvelink naar (informatie over) hen na 62 tot 64 jaar zoeken.

Martin Jongkoen - 25 dec 2014 - 16:31

Beste mensen de gasten de deur uit afwas gedaan en nu de blijde tijding.

De grootouders van Wesselina en pieter zijn wesselina Timmer en pieter tempel.

Kerstavond heb ik de telefoongids op de computer geopend en boven aan begonnen met bellen naar mensen die Smit heten in groningen

Ik kreeg na enige telefoontjes een jongeman die de naam lichiena Smit niets zei, maar toen ik vertelde dat zij gehuwd is geweest met een Pieter tempel ging hem een lichtje branden.

Volgens hem waren zijn ouders familie en had zijn moeder ook al eens met de geschiedenis bezig geweest.

Hij beloofde s,avonds contact op te nemen met zijn ouders, vanochtend heb ik daarmee contact gehad en Lichiena ( Ginie) is eerst getrouwt geweest met een Wubbe Baas, en later met Pieter Tempel.

Volgens de familie kreeg zij al een kind tijdens haar huwelijk met Wubbe, maar was dit kind van Pieter,dit kind werd bij opa gedumpt, later werden wesselina en pieter geboren die ze ook bij opa wou dumpen, dat ging niet door en zij kwamen in het kindertehuis, in 1955  is er nog een kind geboren dus 4 kinderen in totaal. Pieter trouwde later met een mevrouw de Man uit brabant en deze hebben ook nog weer kinderen gekregen.

De familie heeft gewoond in Drouwermond.

Pieter had broers ze noemde naar ik meende een Harm, en Stoffer maar er kwam zoveel informatie dat ik niet alles zo snel kon opschrijven.

Het vierde kind heet Lineke zij heeft een tijd geleden een oproep gedaan of mensen haar konden vertellen waar haar geadopteerde broer en zus terecht waren gekomen. nooit iemand op gereageerd en nu dit.

Ik heb afgesproken met deze familie die eerst contact maken met deze Lineke voor een bezoek waar je elkaar kunt zien en kijken of je wat op elkaar lijkt. NIET TE GELOVEN wat een kerst dag om nooit te vergeten.

Geboorte jaren van haar ouders weet ik nog niet, de ouders leven geen van beiden meer,moeder schijnt een 13 jaar geleden te zijn overleden, en Jantje is de eerste dochter zij is altijd bij opa Smit gebleven.

Als ons bezoek heeft plaats gevonden krijgen jullie bericht.Ik ben jullie dankbaar voor jullie inzet en ik hoef geen officiele instantie,s te benaderen.scheelt mooi geld kan ik nu benzine voor kopen om naar Stadskanaal te rijden.

 Groeten Gerrie 

gw willemsen- heuvelink - 26 dec 2014 - 00:19

Gefeliciteerd.

Zie voor Pieters broers Meint, Stoffer en Chris Tempel o.m. bovenaan deze pagina 11 mijn bericht 25/12/2014 - 15:37 - 3e gedachtestreep.

Pieter Tempel (* ca. 1928) en oudste dochter Jantje zullen op de CBG-Persoonskaarten van hun grootouders Pieter Tempel x Wesselina Timmer staan.

Martin Jongkoen - 26 dec 2014 - 00:37

Wat  goed, gefeliciteerd.

Elisabeth - 26 dec 2014 - 10:25

Een internetzoektocht n.a.v. levensloos kind Groningen 25/09/1947 van metselaar Wubbe Baas x Luchiena Smit had ons niet op dit spoor gebracht resp. tot deze uitkomst geleid. Alleen dit is te vinden:

Wubbe Baas (Onstwedde 07/05/1920 - Borger 05/11/1988) x Borger 21/04/1951 Jette Jakoba Agter (Hattingen-Ruhr 23/10/1910 - Borger 02/01/1993) zij is eerder getrouwd in 1932 en 1942.

Via Delpher.nl is slechts te achterhalen hun overlijdensadvertenties in het Dagblad van het Noorden op 07/11/1988 en 04/01/1993. De 1e ondertekent zijn vrouw en de 2e de familie Agter en familie Baas, waarvan ze tante resp. schoonzus was. Dus geen kinderen.

Mogelijk heeft jongste dochter Lineke Tempel (1955) 25/12/2014 - 17:48 als W(esselina) Visscher een reactie voor Tijn Tempel onder het andere item "Familie Tempel" geplaatst.

Martin Jongkoen - 26 dec 2014 - 15:13

Wat mooi dit en gefeliciteerd!!!!

Ik had al net een reactie gezet op andere onderwerp met w. Visscher om op deze onderwerp verder te willen gaan. Net lees ik dit allemaal!

Goed van jou, Gerrie. En ben blij voor Wesselina en Pieter en hoop dat ze in contact kunnen worden gebracht met Lineke en eventueel verdere familie. Goed nieuws!

Nou, Martin, jij zat en ik ook ergens niet veel naast eerder met een eventuele Stoffer, Wubbe Baas en eventuele verwarring Luchina later in Havelte, misschien te Groningen ook.

Martin schreef: "Een internetzoektocht n.a.v. levensloos kind Groningen 25/09/1947 van metselaar Wubbe Baas x Luchiena Smit had ons niet op dit spoor gebracht resp. tot deze uitkomst geleid".


Klopt, omdat levenloos kind ik zeg maar vond in 1947 met als partner Wubbe Baas mij onmogelijk leek, anders dat Luchina maar 12 jaar oud was. 1955 geboorte van kind, kennelijk vanwege privacy niet vermeld. Maar dan zit je nog met een levenloos kind in

1958? (vader onbekend)


Ik vroeg mij al af wie voorouders waren van de vader Pieter Tempel.

Kennelijk toch een later geboren, (niet vermelde) in 1928 als zoon van Pieter Tempel en Wesselina Timmer. 


Broer Harm wordt ook niet gevonden op internet, dus kan nog in leven zijn als oom van Pieter en Wesselina. 

Verdere ooms naar wat ik weet: Meint, Stoffer, Roelfina, Chris, Maria. Allen overleden.

Tot zover geboorte ouders van Wesselina en Pieter is schatting:

Vader Pieter, geboorte rondom 1928, waarschijnlijk overleden 2009. 

Moeder Luchina, geboorte rondom 1935. (schijnt 13 jaar geleden te zijn overleden, volgens bericht van Gerrie: kan zijn omstreeks 2001).


Maar kennelijk bepaalde sites op internet, berichten niet altijd nauwkeurig. Zo ook zeg maar eerder genoemde partner Wubbe Baas en levenloos kind in 1947, toen luchina nog maar 12 jaar oud was. 


Eerder vernoemd, kennelijk Luchina minderjarig bij geboorte Pieter Tempel in 1950?

Dan zou geboortedatum Luchina niet kloppen en huwelijk met Wubbe Baas en levenloos kind in 1947 bewaarheid kunnen worden. Helaas tot zover nog geen geboorte-aktes of overlijden. Of wat Martin al zei, via Delpher te zoeken naar artikelen. Hierdoor idd, makkelijk in 'valkuilen' dreigen te geraken en ergens anders te willen zoeken. 

Ik moet zeggen, ik doe dit sinds een paar jaar en ik leer steeds meer bij. Ben blij met deze uitvondsten en en deze ervaringen te mogen opdoen. Ben zelf misschien wel 'te precies', en niet zomaar wat aannemen. Wat Martin mij al eerder berichtte: Wees niet te precies. Hier leer ik van. Dus wil Martin bedanken voor zijn hulp en zijn adviezen ook. 

Hoop dat jullie fijne kerst hadden en op naar het nieuwe jaar. 

 

Arie Niezen - 27 dec 2014 - 00:53


Soms, moet je wat 'dieper denken', en relativeren Martin. 

Ik geef je helemaal gelijk, maar ik leer van jou. Napoleon, oorlogen, religie. Wat denk jij met invloed van dat? Oorlogen, religie, Het geloof, invloeden van dat. Kruisoorlog. Misschien andere onderwerp op te voeren op dat? Stukje geschiedenis. 

Arie Niezen - 27 dec 2014 - 03:27







Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu