stamboomforum

Forum logoGezochte namen in NL » Daniel van Nijewaal


Profiel afbeelding

Vrouwe Margaretha van Bourgondië geeft in haar brief van12 mei 1436 aan haar secretaris Daniel van Nijewaal  en aan Jan van Noirde het recht gegeven om binnen 16 jaar te bedijken de latere polder Walenburg op Texel.

Mijn vrrag is natuurlijk wie zijn deze heren

Het boek Het eiland Texel en zijn bewoners is in mijn bezit.

Groeten uit Brazil
Robert Gomes 

Rob Gomes

Rob

Margaretha van Bourgondie was nogal gul met uitdelen aan haar vertrouwelingen, Jan van Noorden zal daar mogelijk ook toe behoord hebben en Daniel van Nyewael was, zoals gezegd, haar secretaris. Later in het jaar kreeg hij ook het schoutambt van Texel, en hij had ook inkomsten uit het bode-ambt van Noordwijk. 

Drie sliklandjes op Texel samen met Jan van Noorden zijn misschien dezelfde die jij bedoelt? Daar staat inderdaad iets in dat toegestaan wordt om ze te bedijken. 

Ik heb wel eens zitten zoeken naar meer info over Daniel van Nyewael, maar niet veel gevonden. Ik heb althans weinig genoteerd. Hij was getrouwd (circa 01-05-1436, toen hij ter gelegenheid daarvan van Margaretha 60 pond kreeg)  met Sybille van Dymondt, vermeld 10-07-1450 (Hogenda, lenen van Proosdij ten Dom p.16). Dat leen had hij vanaf 27-04-1440 en kwam in 1461 aan zijn dochter Siblille van Rijnestein, die tr. met Geerlof van Meaux van Vorselaar. Vandaar zijn er wat meer verbanden met Stichtse en Hollandse adel.

Jan van Noorden was getrouwd met Katrijn Jansdr. van Berendrecht (De Nederlandsche Leeuw, 1915). Daarvoor moet je dus verder in Leiden zijn, zij hadden Floris, Jan en Jacob. Simon van Noorden wordt in1460 ook als broer van die drie genoemd maar in 1447 niet als zoon van Katrijn. Waarschijnlijk andere moeder.

In 'Sleutels tot de macht' wordt op 25-01-1417 een Jan van Noord Jacobsz genoemd. Dat zou hem kunnen zijn.

groeten, Frans

Frans Angevaare


Frans,

Dit is super; meer dan ik had verwacht.

Ik ga hiermee verder aan de slag

Groeten uit Brazil

Robert Gomes

Rob GomesPlaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!