stamboomforum

Forum logoOnderzoek in Nederland » Hans Jurjen Wiegjant 1732


Profiel afbeelding

Hallo.

Ik kreeg weer een vraag op het genealogie spreekuur van de historische vereniging.


Hans Jurjen Wiegjant

X.1732 Hasselt (Overijssel) met,

Aaltje Hillebrands (weduwe)


Hij was soldaat in het regiment van de Hertog van Saksen Eisenach en gelegerd in Kampen.


Heeft iemand info over dit echtpaar?


Groeten, Piet

Pieter van de Ruit.

Hier aleen het huwelijk zonder dag en maand, dat was bekend.

Hier

Inv.nr. 205 pag 16, als we het geschreven boek hebben.

Misschien een vrienden dienst vragen??

 Daar staat misschien bij waar hij vandaan komt.

Mvg

Elisabeth

Het regiment verbleef tot en met 1737 in Zwolle-Kampen en van 1737 t/m 1744 in Breevoort-Doesburg-Zutphen.

Het trouwen was 27-2-1732

Op 4 maart 1733 wordt Coenraat gedoopt

ouders:

Hans Jurien Wynant en Aaltie Hillebrants(z)

Op 28 november 1734 Berendina

http://www.vpnd.nl/bronnen/ov/hasselt/hasselt_doop_17321734.pdf

Frank Fransz

Hallo.


Bedankt voor de info het is wel grappig de achternaam van hem word telkens anders geschreven.


Groeten, Piet.

Pieter van de Ruit.

De zoon van Hans Jurrien, Coenraad (ged. 4-3-1733 te Hasselt), otr. /trouwt te Nijkerk op 22-4-1758 met Stijntje Hendriks. Zij krijgen 7 kinderen te Nijkerk.

G.J.Broekhuis

Henrik Koster, J.M., soldaat onder de Heer Capitein Leijssedr...., en Aaltien Hillebrants, J.D., beiden in Hasselt, huwen aldaar op 18 augustus 1723.

Image 271.

G.Karssenberg


Enkele aanvullende gegevens.

In het kerkregister van Hasselt (1723) staat de naam Henrik Koster volgens mij als volgt geschreven: Hendrick Coster. Van hem heb ik trouwens in kerkregister van Hasselt nadien niets meer teruggevonden (dus ook geen overlijdensbericht) met uitzondering van de aantekening bij het huwelijk van Aaltje met Hans Jurjen dat zij weduwe was.

Daarnaast hadden Hans Jurrien Wijnants en Aaltje Hillebrants nog een derde kind te weten Hilbrand, gedoopt te Hasselt op 10-03-1737. Van hem heb ik in de register(s) van Hasselt nadien niets meer teruggevonden. Ik heb dus ook geen verdere aanknopingspunten.

Toen ik destijds het kerkregister van Hasselt (lag toen reeds in het Streekarchief te Zwolle) inkeek, was de uitleg van de betreffende deskundige van het streekarchief dat het in die tijd veel voorkwam dat bij de geboorte van een eerste kind de naam van de vader (als hij geen Nederlander was) vaak werd Vernederlandst. De man gaf mij de tip dat Hans Jurjen Wiegjant mogelijk of een Duitser (Pruisen) of een Zwitser was. Om (een zeer kleine) kans te maken om toch ergens een aanknopingspunt te vinden heb ik via My Heritage (op mijzelf) een DNA  onderzoek laten uitvoeren en in de uitkomsten daarvan ben ik nog steeds aan het snuffelen. Twee invalshoeken traden op de voorgrond, te weten ca. 50% heeft een Engelse connectie en ca. 36% een connectie richting Noord West Europa zoals het voormalige Oost Duitsland (zoals Saksen) en westelijke kant van de Balkan  te weten Polen (oftewel voormalige Pruisen), Tjechie, Oostenrijk. De eerste connectie heb ik voorlopig links laten liggen en concentreer mij nu volledig op (voormalig Oost) Duitsland en Polen (ik heb door de Corona crisis nu ook wat meer tijd).

Ook aardig is om te weten dat Wouter Hendriksen van de Gemeente Nijkerk een schriftelijke bevestiging heeft gehad dat zijn verzoek om de naam "Van Veluwe" te mogen aannemen per 29 maart 1820 is gehonoreerd. Een afschrift van deze bevestiging heb ik in mijn bezit. Oftewel deze maand 200 jaar geleden. Bij de geboorte van 1 van hun kinderen verdwijnt (waarschijnlijk door verschrijving is mij door een ambtenaar van de Gemeente Nijkerk bevestigd) de letter "e" en wordt het definitief Van Veluw.

Een bijzondere bijkomstigheid is dat Coenraad Coenraadsen, zijnde een jongere broer van de vader van Wouter Hendriksen al een aantal jaren daarvoor een aanvraag had in gediend om de naam Van Veluwe te mogen aannemen, maar ik vermoed dat dat geen doorgang heeft gehad omdat Coenraad Coenraadsen uiteindelijk alleen maar dochters kreeg.

 

Adri van VeluwPlaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu