stamboomforum

Forum logoOnderzoek in Nederland » 1752 waarom vertrekt Balthasar Baenen van Brunssum naar Steenwijk?! en voorouders van hem



Profiel afbeelding

Goedemorgen! Allereerst, wellicht heb ik dit bericht in het verkeerde subforum geplaatst, excuus daarvoor. en ten tweede had ik 2 vragen, als dat ook niet de bedoeling is, hoor ik dat ook graag.

Na een relatief grote database in kaart te hebben van mijn voorouders, welke allen stuk voor stuk dagloners zijn, met uitschieter naar cafebaas of touwslager, kom ik op geef moment terecht bij het huwelijk van:

Balthasar Baenen en Weijntje Kok, 30 mei 1751 te steenwijk. Op de akte kom ik al tegen dat hij geboortig is van Bronssen (Brunssum), en na verder zoeken kom ik in het burgerboek op pagina 116 tegen:

"Den 27 Oktober 1752

heeft Baltus Baenen geboortig van Bron-

sen in de vrijheid van 't Prinsdom Ligne in de

provintie van Limburgh geweest hebbende dra-

gonder onder 't regiment van den colonel Baron de

Ditfort getrouwt een kleermaker van hand-

werk getrouwd aan Weine Kok een bur-

ger dogter het kleine burgerregt

gewonnen en daar voor betaalt aan

handen van de heer thesaurier Vo-

gelsang betaalt de somma van 17-10-0

zijnde den en heeft daarop den burger

eed gedaan waar mede deselve voor klein

burger deser stad is erkend en aangeno-

men met sijn hebbende kind en vorder

te verkrijgene"

Nu is mijn eerste vraag: Het is een immense afstand van Brunssum naar Steenwijk (kleine 262km) dat zal in die tijd wellicht nog helemaal een flinke afstand zijn. Wat zou de reden kunnen zijn dat iemand in die tijd zo ver van zijn geboorteplaats gaat wonen en trouwen?


Dan, omdat de tekst mijn interesse gewekt heeft, ben ik verder gaan zoeken in Limburg, o.a. via allelimburgers, en overige archieven. Dan kom ik niet verder dan het volgende echtpaar:

Petrus Banens & Sibilla Goedzen Penris, gehuwd Juli-1579.

Als ik verder zoek, dan zijn de ouders, en met name de moeder van Sibilla interresant, deze zijn namelijk: Johannes Penris Goerdtz & Catharina van Strijthagen, gehuwd 09 Feb 1532 of 33 (ligt aan de kalender) het laatste wat ik nog via akten 'officieus' kan onderzoeken en feitelijk onderbouwen, is dat deze Catharina een buitenechtelijke/illegitieme dochter is van ene Jonker Wilhelm van Strijthagen. Zelf vindt ik op de naam strijthagen/streithagen wel verschillende stukjes informatie in de archieven, maar kan er geen goedlopende boom van maken. 

En dan nu vraag 2: Als ik medeonderzoekers moet geloven kunnen die dat allemaal wel, en komen opeens in google de langste en mooiste stambomen naar boven, sommigen terug tot zelfs ver voor jaar 0. In hoeverre zijn deze stambomen te 'geloven'? 


Ik probeer een zo zuiver mogelijke kwartierstaat te maken, die telkens gestaafd kan worden met gegevens uit archieven. Hoewel het leuk zou zijn om mijn kwartierstaat in eens ver uit te kunnen breiden, vraag ik mij toch af in hoeverre zijn deze stambomen betrouwbaar en kloppend, en in hoeverre zijn ze meer een 'wens' van de onderzoeker? 

(Omwille de andere onderzoekers niet te krenken in hun geloofwaardigheid zal ik de links naar de bedoelde stambomen niet plaatsen, maar met google komen ze zo naar voren)

Ik hoor graag jullie meningen en gedachten.

Groet

koopman - 30 dec 2014 - 10:32

De man was dragonder - een militair dus.

Steenwijk was een vestingstad.

Niets bijzonders aan een verblijf van de man in Steenwijk dus.

G.Karssenberg - 30 dec 2014 - 11:04

Dank voor zover. had gedacht dat militairen vlakbij bleven om hun prinsdom te beschermen.

koopman - 30 dec 2014 - 19:45

Koopman schreef:

> had gedacht dat militairen vlakbij bleven om hun prinsdom te beschermen.

In tegendeel. Voor 1800 werden legermachten vaak ingehuurd van elders.

> En dan nu vraag 2: Als ik medeonderzoekers moet geloven kunnen die dat allemaal wel,

> en komen opeens in google de langste en mooiste stambomen naar boven, sommigen

terug tot zelfs ver voor jaar 0. In hoeverre zijn deze stambomen te 'geloven'?

Nou, meestal niet dus. Er zijn oude publicaties met de vermeende stamboom van Karel de Grote. Vaak wordt daar op basis van vermoedens een eigen stamboom aan vast geknoopt. Ga je goed kijken, dan vind je dat de moeder bij geboorte van een zoon slechts 2 jaar oud was. Kan niet kloppen...

Ik ben zelf niet veel verder terug weten te komen dan ca 1650. Daarvoor drogen de bronnen gewoon op. Tenzij je iemand van adel hebt in je voorgeslacht kun je niet verder terug. Gewone burgerlui werd niet veel van opgeschreven. En hoe verder terug in de tijd, hoe onbetrouwbaarder de bronnen worden.

BertKoor - 31 dec 2014 - 15:28

De geschiedenis van het regiment dragonders Ditfourth is terug te vinden op het internet. Van 1750 tot 1752 was dit onderdeel gelegerd in drie plaatsen: Hasselt, Vollenhove en Steenwijk. In het jaar 1752 werd dit regiment verdeeld over het Regiment Dragonders Massou en het Regiment Dragonders Trips, als 2e eskadron.

garnizoensplaatsen:

1735 Maastricht

1737 Nijmegen

1746 Arnhem - Elburg - Hattem - Wageningen

1749 Leerdam

1750 Hasselt - Steenwijk - Vollenhove

Het regiment schijnt actief te hebben deelgenomen aan krijgsverrichtingen in 1746 (Rocourt, vlakbij Luik) en 1747 (Lafelt, ten westen van Maastricht ).

Er zal mogelijk in het nationaal archief meer terug te vinden zijn over dit regiment.Gezien de krijgsverrichtingen in 1746-1747 vlakbij Maastricht zal Balthasar Baenen mogelijk in of net na die periode dienst genomen hebben bij dit regiment (voor de typische 4 a 5 jaar dat een contract duurde) - en waarschijnlijk met het regiment via Leerdam uiteindelijk in Overijssel terecht te komen. Ikzelf heb bij onderzoek naar voorouders met een militaire achtergrond stelselmatig DTB boeken van alle garnizoensplaatsen doorgenomen (voor de periodes dat bepaalde regimenten in die plaatsen gelegerd waren) en kwam vaak tot verrassende ontdekkingen. Het is tijdrovend, maar enorm interessant

Pieter Hartog - 2 jan 2015 - 20:49

Voor militair verleden google op keevel.fme.im/milinf; tevens stamboomforumdeelnemer.

Oudste Nederlandse DTB-boeken dateren uit ca.1580 en zijn ingevoerd n.a.v. het concilie Trente (1545 - 1563). Voor die tijd ben je aangewezen op Verpondingskohieren (belasting), oud-notarieel resp. oud-rechterlijk archief met eigendomsovergangen van percelen resp.panden/testamenten/boedelscheidingen/hypotheken en lidmaatschap van gilden. Meestal komt daarbij alleen de man en niet zijn vrouw voor en kan zijn leeftijd meestal slechtd worden geschat en dit ook voor het overlijdensjaar.

Die houden meestal in de 14e of 15e eeuw op, zijn vaak niet geindexeerd, in moeilijk leesbaar oud-Hollands schrift en breedsprakig. Je voorouders moeten dan wel enig bezit hebben gehad  en tot in de 17e eeuw was er maar beperkt gebruik van familienamen; men gebruikt patroniemen zoals Jansz, Pietersz, etc. 

Het Limburgs Archief zou het oudste orginele Nederlandse archiefstuk d.d. 7 oktober 950 bezitten. Het vermeldt Ansfried de Oudere Graaf van Kessel. Hieruit is geen enkele huidige stamboom af te leiden.

Wie zijn stamboom bij Karel de Grote (742 - 814) en in het verleden bij Adam (4046 voor Christus - 3070 voor Christus) resp. Noach laat beginnen heeft een zeer levendige fantasie of een hele dikke duim.

Martin Jongkoen - 2 jan 2015 - 21:54

Hallo,

Hier een stukje genealogie van vermoedelijk de Catharina die jij benoemd, echter zeker is dat niet, daar zul je enig onderzoek en controle voor moeten doen.

Groet,

Peter

 

Persoonskaart van Willem [Wilhelm] van Strijthagen

 

Willem [Wilhelm] van Strijthagen, zoon van Johan [Judenkop] van Strijthagen >>> en Anna Ubaghs. Hij is gedoopt in 1480 in Heerlen? of nabij!. Willem is overleden, 54 of 55 jaar oud. Hij is begraven in 1535.

Notitie bij Willem: Hij is geboren rond 1480 in Heerlen.Vermelding.[ Bron 1 ]
Willem is geboren in nabij Heerlen [bron: Joske Jongen: plaatssaanduiding]

Hij is getrouwd met Elisabeth van Pallandt op 16 november 1510 te Valkenburg (Limburg)[

Kind(eren):
1.Joan (Johan2) van Strijthagen ± 1505-1560
2.Catharina van Strijthagen ± 1514-????
3.Maria van Strijthagen
4.Margaretha van Strijthagen
Hij is overleden 1535, hij was toen 55 jaar oud.


Peter 1952 - 16 jan 2015 - 22:15

Misschien dat je hier wat aan hebt bij verder onderzoek/

Doop Kerkrade = 21 AUG 1667

Dopeling Bartholomaeus Baenen

Vader van de dopeling Joannes Baenen

Moeder van de dopeling Gertrudis Heuts

Doopgetuige Goswinus Dautzenberg

Doopgetuige Joanna Brenten

jan achterberg - 17 jan 2015 - 05:21

Geachte Martin Jongkoen,

Zoals u aangeeft staat er veel (niet altijd) op internet over diverse stambomen zeer ver terug.

Echter in de geschiedenis boeken kun je bv. veel vinden over Karel de Grote, hoe komt men aan deze gegevens, ik neem aan niet uit de spreekwoordelijke dikke duim?

Dus waarom zou men geen stamboom kunnen hebben die aansluit op K d Gr?

Graag uw reactie,

Groet,

Peter

Peter 1952 - 17 jan 2015 - 09:36

Omdat er tenminste een gat van 150 jaren of 450 tot  550 jaren (5 of 15 tot 18 generaties) zit tussen Karel de Grote en de 1e Nederlandse orginele schriftelijke archiefdocumenten. Oudste dopen rond 1580 vermelden zelfs lang niet altijd de moeder en de eerste begraafregisters dateren van rond 1695.

Voor 1580 zijn er weliswaar wel andere bronnen, maar die zijn niet systematisch en noemen meestal alleen de heren/mannen des huizes resp. van deze schepping. Zoals bekend konden die zich toen nog niet voortplanten door cloning.

Men laat de stamboom van Oranje Nassau beginnen met Walram van Laurenburg (ca. 1146 - 1198).

In mijn kwartierstaat aan moederskant is door een familiegroep de familie Waesberghe onderzocht tot 1279 (1983) en door de beroepsgenealogen C. Sigmond en K.J. Slijkerman de Geslachten van Driel tot ca. 1350 (1998) en Cranendonk tot 1400 (1992).

Bij genealogie hou ik mijn aan feiten/schriftelijke bewijzen, maar het staat iedereen vrij om te geloven dat de aarde plat is.

Martin Jongkoen - 17 jan 2015 - 17:32

Hallo Koopman,

Bij gebrek aan genoeg feiten, heb ik een hypothese opgesteld over de voorouders van Balthasar Baenen

Doop Kerkrade = 21 AUG 1667

 Dopeling Bartholomaeus Baenen

 Vader van de dopeling Joannes Baenen

 Moeder van de dopeling Gertrudis Heuts

 Doopgetuige Goswinus Dautzenberg

 Doopgetuige Joanna Brenten

Kerkelijk huwelijk Brunssum = 25 AUG 1690

Bruidegom Nicolaus Banes

Bruid Joa Moeboerts  [Joa=Joanna]

Getuige bij het huwelijk Joe Sturmans

Getuige bij het huwelijk Dionisio Henderickxs

Hieruit een zoon geboren, naam onbekend, die als eerste een Nicolaus en als tweede zoon een Balthasar laat dopen in Brunssum

Nicolaus en Joanna laten wel in Geleen een Petrus dopen op 8 apr 1698

Doop Brunssum = 20 APR 1720

Dopeling Nicolaus Baenens

Vader van de dopeling Baenens

Moeder van de dopeling Catharinae Baenens

Doopgetuige Joanna Mobertz

Doopgetuige Joannis Baenens

Vervangende doopgetuige Arnoldus Cleeven

Doop Brunssum = 11 OKT 1722

Dopeling Balthasar Baenens

Vader van de dopeling Baenens

Moeder van de dopeling Catharinae Baenens

Doopgetuige Theodorus de Weijer

Doopgetuige Cornelia Vreuwels

Joanna Moeberts werd op 6 apr 1743 begraven in Brunssum ,echtgenoot van de overledene was Nicolai Baenens

jan achterberg - 17 jan 2015 - 22:40

Beste Jan,

Dank voor uw hypothese, die bijna kloppend is (denk ik). De grote onbekende vader van Baltus Baenen heet denk ik geen baenen. Ik denk dat hij namelijk de naam van zijn moeder heeft. Want:

Doop 30-03-1696 Brunssum:

Dopeling Bannes, Catharina

Vader van de dopelingBannes, Nicolaus

Moeder van de dopelingMobaerts, Joanna

Doopgetuige Bannes, Joannes  

Doopgetuige Cloet, Maria

koopman - 18 jan 2015 - 17:56

Beste Koopman,

Mijn vermoeden is, dat de vader van Baltus/Balthasar ene Petrus Banens is. Het maakt niet uit hoe de naam gespeld wordt. Gendalim geeft 32 varianten weer.

In 1720 en ook in 1722 zijn vader [Banens] en moeder Catharina Banens vermeld. Hier is sprake van beide ouders, geen illegaal kind.

Dat beide ouders dezelfde familienaam hebben komt wel vaker voor. Zeker als [achter] neef en [achter] nicht met elkaar trouwen. Iets wat in die kleine woongemeenschappen regelmatig voorkwam/voorkomt.

jan achterberg - 18 jan 2015 - 21:31

Hier een kwartierstaat “uitgezocht “ tot de 145e generatie, t.w. tot 2.000 voor Christus oftewel tot een Egyptenaar/Farao?. Zeer illustratief is het volgende:

Generatie 137

105.356.382.061.893.744.021.671.603.132.117.729.091.636  

·          N.N.

105.356.382.061.893.744.021.671.603.132.117.729.091.637  

·          N.N.

Hé, misschien ben ik wel verwant, want in mijn kwartierstaten zitten ook N.N.'s!

http://www.wissenburg.info/index.htm#/kwart.htm (aanklikken)

Martin Jongkoen - 20 jan 2015 - 17:02

@Jan Achterberg,

het is aan te bevelen, om naast Gendalim ook de website

Allelimburgers.nl te gebruiken.

Daarop staan namelijk soms extra (en broodnodige) gegevens.

Zie http://www.allelimburgers.nl/wgpublic/feit_more.php?search_fd0=1847687&search_fd10=628

Dopeling     Baenens, Nicolaus    Algemeen=haec proles obijt 20 jun: 1720
Geboortedatum=Vader van de dopeling     Baenens   
Moeder van de dopeling     Baenens, Catharina    Algemeen=ex rompen
Doopgetuige     Baenens, Joannes   
Doopgetuige     Mobertz, Joanna   
Vervangende doopgetuige     Cleeven, Arnoldus

Gendalim meldt alleen:

Doop  Brunssum  20-04-1720    
Dopeling                Nicolaus  Baenens
Vader van de dopeling          Baenens
Moeder van de dopeling        Catharina  Baenens
Doopgetuige                Joanna  Mobertz
Doopgetuige                Joannes  Baenens
Vervangende doopgetuige        Arnoldus  Cleeven

groeten, Jan

Jan Clavaux - 20 jan 2015 - 19:41

@ Jan Clavaux,

Ik gebruik zowel allelimburgers als gendalim-6. Van sommige dorpen bevat allelimburgers meer gegevens, omdat die recenter zijn bijgewerkt dan gendalim. Ik vind dat je sneller zoekt op gendalim, maar dat is een persoonlijke mening.

Van Brunssum had ik alleen op gendalim gezocht.

jan achterberg - 20 jan 2015 - 19:51

Beste heer/mevrouw Koopman. Uw post is al oud en wellicht heeft u uw antwoord al gevonden. Ik stam zelf af van deze vermeende Banens/Penris/ Van Strijthagens lijn via het huwelijk Kamps-Banens (pachtersfamilie Lahrhof, Sittard, 1711). Ik bevestig het belang van zelf in de boeken/registers/archieven duiken, maar voorlopig zal ik daar geen tijd voor hebben .Als u al meer weet, dan ben ik uiteraard geinteresseerd. Wat ik wel weet: de familie Banens (Bahnens) is in de geschiedenis van Zuid-Limburg een bekende pachtersfamilie / familie van leenmannen. Een paar namen: voornoemd Lahrhof in Sittard, Kleine Biesen (Spaans Neerbeek), Neerbekerhoeve (andere naam: Bijensleen). De stap maar de familie Van Strijthagen via de familie Banens/Penris is, vermoed ik, minder romantisch/onwaarschijnlijk dan het lijkt, omdat het hier waarschijnlijk om een buitenechtelijke dochter gaat, en omdat families als de Van Strijthagens  als "kasteel"- heren in feite eigenaren waren van de grote landgoederen/boerenbedrijven die door families als de Banens werden gepacht en beheerd. Meer over Lahrhof: https://sittard-geleen.nieuws.nl/nieuws/20181025/boek-over-de-geschiedenis-van-lahrhof-bij-sittard/

tdols - 26 nov 2018 - 11:18 (laatst bijgewerkt 26 nov 2018 — 11:19 door auteur)

De doop van Balthasar Baenens of Alle Limburgers lijkt mij ontnomen te zijn van de klapper, daar staat hij in ieder geval wel in. Bij raadpleging van het originele doopregister vindt men op 11 oktober 1722 deze doop echter niet!

Frans Wetzels 1 - 30 nov 2018 - 14:01

Sorry, in Brunssum werden de 'onwettigen' apart ingeschreven. Meld me weer.

Frans Wetzels 1 - 1 dec 2018 - 12:53

Doop inderdaad op 11 oktober 1722, naam vader niet genoemd. Getuigen Theodorus van de Weijer en Cornelia Vreuls.

Link:

https://www.familysearch.org/ark:/61903/3:1:3QS7-89CC-MQM6?i=296&wc=MCL5-B6J%3A345128101%2C346119401%2C954354501&cc=2037001

Frans Wetzels 1 - 1 dec 2018 - 13:52







Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu