stamboomforum

Forum logoGezochte familienamen in NL » Huwelijken gezocht van Jacobus en Israel Roose/Roozen te Haarlem ?

De reclame wordt alleen getoond aan bezoekers, niet aan gebruikers die inloggen.

Profiel afbeelding

na een paar weken afwezigheid mag ik voor mijn nieuwe lokatie weer bezig met levensloopverhalen van bewoners dat is weer goed nieuws maar nu gelijk al weer een moeiljike klus .

 

ik ben opzoek naar het huwelijk tussen Jacobus Roose/Rooze en Metje Outhof deze krijgen in 1883 een kind genaamd Jacobus maar kan verder geen huwelijk vinden ook het bevolkings register vermeld dit niet ook wie was wie vermeld niets  hij is geboren op 30-03-1848 te Haarlem overlijd op 18-01-1838 te Haarlem en was apostolisch  van geloof. Metje was geboren 28-01-1850 te Bennekom en overleed op 7-12-1912 te Haarlem

ook de vader van Jacobus  is geen huwelijk gevonden hij heete Israel Roozen  geboren Haarlem 16-09-1810  hij overleed te Haarlem 19-03-1899 hij is een zoon van Jacob Roozen en Zusanna/Susanna Robert. zijn eerste huwelijk is met Cornelia Furste geboren te Haarlem rond 1816 dochter van Johann Michael Furste en Catharina van Huisen . dit huwelijk vond plaats op 8-08-1838 en de scheiding op 28-01-1846 . reden overspel met Anna Philipse . bij Johanna Philipse  geboren te Geldermalsen  25-12-1826  overleden te Haarlem 1-9-1899 kreeg hij meerdere kinderen maar er is geen huwelijk te vinden in wie was wie ik heb de joker gebruikt  maar niets anders dan het eerste huwlijk en scheiding kwam te voorschijn. heb ook sterk de indruk dat dit een Joods Geslacht is vond in Geneanet gegevens over dit echt paar de naam Robbert doet een beetje joods aan qua voornamen als Israel en Leviticus en Hester.ik heb ook gegoogeld  maar het blijft raar zie ik iets over het hoofd ?

 

Wie kan mij helpen of heeft er gegevens ?

Vriendelijke Groeten Herman Beninnk

Herman Bennink

De vragensteller legt noch de tijd noch de plaats vast.

De oudste vermelding in www.wiewaswie.nl van ene Israel Roose (gehuwd met Jojanna Philipse) is het overlijden van hun dochter Maria (drie jaar) in Haarlem op 6.1.1856

G.Karssenberg

hij ging op enter vandaar

Herman Bennink

Hallo Herman,

Fijn dat je nu toch weer verder kunt met de levensloopverhalen van je bewoners.

Hier het overlijden van Israel Rooze in WieWasWie. Via WieWasWie kan je ook een scan van de overlijdensakte inzien. In de akte zelf is vermeld: "wettig gescheiden echtgenoot van Cornelia Sophia Furste". Het lijkt er dus op dat er geen huwelijk het Johanna Philipse geweest is.

Overledene:Israel Roozen

Geboorteplaats:Haarlem

Leeftijd:70

Vader:Jacobus Roozen

Geslacht:Man

Moeder:Zuzanna Robert

Geslacht:Vrouw

Relatie:Cornelia Sophia Furste

Relatiesoort:Gescheidene

Gebeurtenis:Overlijden

Datum:zaterdag 19 maart 1881

Gebeurtenisplaats:Haarlem

Documenttype:BS Overlijden

Erfgoedinstelling:Noord-Hollands Archief

Plaats instelling:Haarlem

Collectiegebied:Noord-Holland

Aktenummer:230

Registratiedatum:1881

Akteplaats:Haarlem

Johanna C.

In WieWasWie vind ik ook het huwelijk van dochter Johana Roose met Jacob Rijbroek op 31-05-1871 in Haarlem. In de huwelijksakte is bij Johanna Roose vermeld: "minderjarige dochter van Jojanna Philipse, zonder beroep en erkend door Israel Roose". 

Waarschijnlijk zijn Israel Roose(n) en Johanna/Jojanna Philipse dus nooit getrouwd.

Johanna C.

Het huwelijk van Jacobus Roose/Rooze en Metje Outhof(f)/Oudhof(f) kan ik helaas niet vinden. Ik heb in WieWasWie op alle mogelijke combinaties gezocht, met jokers, etc. maar ik kan hun huwelijk niet vinden. Verder heb ik nog gezocht op de website van Erfgoed Leiden, omdat de moeder van Metje Outhof Anna/Antje Galjaard heet. De naam Galjaard komt veel in Hillegom voor. Ook daar heb ik geen huwelijk kunnen vinden. Verder heb ik de indexen van de huwelijken in Lisse (1866-1885) doorgenomen, maar daar vind ik hun huwelijk ook niet. Ook in de 10-jarentafels van Haarlem komt hun huwelijk niet voor.

Verder heb ik nog gezocht in Delpher, in de krantenviewer op de website van het Noord-Hollands archief en de krantenviewer op de website van Erfgoed Leiden. Ook daar kwam hun huwelijk niet naar voren. Op de krantenviewer van het Noord-Hollandsarchief vond ik wel de geboorte van 2 kinderen van Jacobus Roose en Metje Outhof (een zoon in 1883 en een dochter in 1885). 

Verder vroeg ik me af of er in jouw vraag misschien een typefoutje staat. Je geeft aan dat Metje Outhof in Bennekom is geboren, maar volgens haar overlijdensakte is ze geboren in Bennebroek.

Johanna C.

Halllo Johanna je hebt gelijk ik had het verkeerd gelezen in het bevolings register ik dacht da er Bennekom stond maar moest Bennebroek zijn stond erg onduidelijk.gelukkig maar want nu heb ik de ouders  Abraham Outhof en Anna Galjaard. wat ik zo gek vind er is nergens een huwelijk te vinden en toch staat vermeld in deze akte dat ze echtgenoten zijn

https://familysearch.org/pal:/MM9.3.1/TH-1-19121-29953-96?cc=2020117&wc=MCLC-SZ4:341396101,341720801

Herman Bennink

Hallo Herman,

Ik had inderdaad gezien dat er in de geboorteakte van zoon Johannes staat dat ze getrouwd zijn. Daarom vind ik het ook zo raar dat het huwelijk niet te vinden is. Ik heb ook de geboorteakte van dochter Johanna in 1885 in bekeken en ook daar staat in dat ze getrouwd zijn. De broers en zusters van Metje Outhof trouwen in Haarlem, Amsterdam en Velsen. Je zou het huwelijk van Jacobus en Metje dan ook in die regio verwachten.

Hier de link naar de geboorteakte van Johanna Roose:

https://familysearch.org/pal:/MM9.3.1/TH-1-19121-22278-56?cc=2020117&wc=MCLC-QZ9:341396101,343852201

Overigens wordt er op 30-08-1886 ook nog een zoon Johannes geboren in Haarlem. Ook in die akte is Metje Outhof vermeld als echtgenote van Jacobus Roose.

https://familysearch.org/pal:/MM9.3.1/TH-1-19121-42477-71?cc=2020117&wc=MCLC-Q68:341396101,343859801

De geboorte van Metje Outhof op 28-01-1850 is in WieWasWie te vinden. Via WieWasWie kan je ook haar geboorteakte inzien/downloaden.

Johanna C.

deze had ik al gezien vandaar dat ik de ouders ook had. nog een beetje na speuren klopt de geboorte datum van  Johanna Philipse niet deze moet zijn 3-01-1825 te Geldermalsen als dochter van Jan Philipse en Wijntje van Kuilenbrg haar vader overleed op 8-09-1824 te Geldermalsen. de vader van Wijntje is Gerrit van Kuilenburg doet aangifte. heb in mijn eigen stamboom ook een voorouder wel gehuwd maar geen akte te vinden. de geboorte van Johanna heb ik ook gevonden ze hadden ook nog een zoon genaamd Engelbert Gerrit Willem  Roose geboren te Haarlem 15-08-1889. het geloof van dit echtpaar was van Nederlands Hervormd naar Apostolische gemeenschap gegaan. er wordt ook wel geschreven het ware woord. de zoon van Jacobus en Metje ook een Jacobus  Roose huwt met Maria van Merksteijn op 24-08-1905.  dit echtpaar had 10 kinderen waaronder mijn bewoonster.ze dachten dat de ouders van hun moeder waren gescheiden maar Jacobus overlijd op 29-05-1960 te Castricum  Maria  leefde volgends mij toen nog. maar ook over haar weet men niets

Herman Bennink

In de overlijdensakte van Jacobus Roose zie ik dat hij in Castricum is overleden, maar dat hij in Amsterdam woonde. Misschien is Maria van Merksteijn in Amsterdam overleden.

Johanna C.

Ik heb het overlijden van Maria Merksteijn gevonden in de krantenviewer op de website van het Noord-Hollands archief.

In het Haarlem's Dagblad van 28-11-1956, blz. 15 is vermeld:

Burgerlijke Stand van Haarlem, overleden 26 nov. M. Roose-van Merksteijn, 74 j. van 't Hofstraat.

Helaas lukt het niet om een link naar het krantenbericht te plaatsen.

Johanna C.

Hiernij de link met dank aan  Johanna C.

zie hier

Mvg

 

akte overlijden

zie hier

Elisabeth

Hartelijk dank voor het mee speuren  ik geef de zoektocht naar het huwelijk op die zal wel niet te vinden zijn of misschien niet genoteerd

Herman Bennink

De afgelopen dagen weer veel gevonden in deze via div. websites o.a Leiden ook het verhaal Roosing, vreemd dat niemand het 1e huw van Jacobus Roose had gevonden te Haarlem met Maria Ressink 5-12-1728 zowel voor de Scheepenen als in de RK statie Bagijnhof ( St Joseph ) en via bron de eerste drie dopen in deze statie gevonden.( HAARLEM-BAP-ST-JOZ-1694-1735 )  Jacobus  14-9-1729 / Marijtje 28-10-1730 / Trijntje  06-12-1731 Alles meegedaan en als dank dit gevonden huw. j.l. zat. dus in onze meeting in het Haarl. Archief, ook de  doopget. kunnen interressant zijn en tevens dit gehele verhaal ook gearchiveerd, je gen. maat in BINGO staat tot vrijdag.     Geduma 

Gé du Maine


Hallo,

Toevallig kwam ik op deze gegevensuitwisseling terecht.

Ik ben al tijden op zoek naar de nakomelingen van twee broers Roosing (Jan en Jacob) die voor 1700 uit Lingen in Duitsland naar Leiden kwamen. De genoemde Jacob die naar Haarlem ging is een van die nakomelingen. Huwelijk van Jacobus Roose met Maria Ressink en de drie kinderen heb ik inmiddels op geneanet gevonden, met dank voor het geven van de data. Het huwelijk met Magdaleentje Rosier op 4-2-1753 heb ik nog niet terug kunnen vinden, evenals eventuele kinderen. Hebben jullie daar misschien gegevens over en over verdere nakomelingen?

De hele Leidse tak is op mijn stamboom in Geneanet terug te vinden. Desgewenst kan ik alle informatie daarover verstrekken. De naam de bij mij op Roosing is uitgekomen is in Leiden in vele verbasteringen terug te vinden.

Met vriendelijke groet,

Gerrit Jan Roosing

Gerrit Jan RoosingPlaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!