stamboomforum

Forum logoFora » Gezochte familienamen in NL » Jannes Nijhuis geb. ca. 1730 Deldenerbroek

De reclame wordt alleen getoond aan bezoekers, niet aan gebruikers die inloggen.

Weet iemand wie de ouders zijn van Jannes Nijhuis *ca 1730 Deldenerbroek, volgens de volkstelling 1748 moet het Hermen- of Gerrit Nijhuis zijn ? Ook geboorte data's van genoemde personen zijn zeer welkom !

Herman Nijhuis

Ik vind een Herman Nijhuis, 24-8-1690, zoon van Jan en Geertruijt, en een Gerrit Nijhuis 28-8-1701, zoon van Berent en Geerken. Zo te zien beide in Stad Delden. NG.

 

Wat is het geloof van Jannes?

niepoort

Heel erg bedankt, denk dat Gerrit de juiste persoon kan zijn,gezien de geboorte datum en plaats van geboorte.

Heb wel het sterke vermoeden dat de voorouder uit Bentelo afkomstig is.

Het geloof kan ik nu niet met zekerheid zeggen, ik vermoed van RK, maar het zou ook anders kunnen zijn.

Herman Nijhuis

Zou er evt. ook een overlijdens datum van deze Herman Nijhuis te vinden zijn en ik mis ook de echtgenoot van Jannes

Herman Nijhuis

Het is vooral eerst van belang het geloof van Jannes (of zijn nazaten) te weten.

niepoort

Ik zou mijn pijlen voorlopig op het echtpaar Hermen Alink en Gese Huiskes gooien. Ondertrouw 31 maart 1726 te Delden "Herm Alink JM op het Seldam en Geesken Huijskes JD beijde op het Seldam"

Zoon Derk gedoopt onder de buurschap Kotwijk 26 januari 1727
Dochter Fenneke onder buurschap Deldenerbroek 5 november 1730.

In 1733 laat een Hermen Satinkwoner en zijn vrouw Gese onder Deldenerbroek een dochter Roelofken dopen. Ik meld het maar gezien het voorkomen van een zoon Roelof als broer van Jannes in de volkstelling.

Hermen Alink hertrouwt in 1744 te Delden met Geert Warmtink wvw Jan ten Hagen.

Als jouw Hermen inderdaad Herman Alink is, zouden tussen de kinderen uit de volkstelling óók de kinderen uit eerdere huwelijken van zijn tweede vrouw kunnen staan....

Wat is de reden van je interesse in Jannes Nijhuis en waarom denk je dat hij een zoon van Hermen moet zijn geweest? Er was immers tegelijk ook een wat jongere Jannes in het gezin van Jan Nijhuis?

Met vriendelijke groet, André

Andre Jansen

Bdankt. Probeer het op te zoeken !

Herman Nijhuis

Heb als voorouder Joannes Nijhuis geb. 30.10.1759 Deldenerbroek, beroep kleermaker. Volgens de volkstelling 1748 Deldenerbroek komt er maar één gezin Nijhuis voor. Genoemd als Hermen en Gerrit Nijhuis. Gemakshalve neem ik aan dat één van beiden mijn vooruder moet zijn en dat hun zonen Jannes of Hermen de vader van mijn Joannes Nijhuis is. Heb mijn pijlen gericht op Jannes, maar het zou natuurlijk evengoed Hermen kunnen zijn. Hoop het in de toekomst boven water te krijgen.

Met vriendelijke groet, Herman Nijhuis

Herman Nijhuis

Er zijn 3 gezinnen Nij(en)huis in Deldenerbroek in 1748:

Hermen en Gerrit (dit is dus een vrouw!) Nijhuis met hun kinderen Derk (20), Jannes (18) dient, Hermen (17) dient, Fenna (15), Roelef (14) dient en Marta (10)

Arent en Jenne Nijenhuis en hun kinderen Janna (20), Trijne (17), Aele (16) dient en Hermen (21) dient.

Jan en Aele Nijenhuis  en hun kinderen Henric (26),  Dina (20), Jan (17), Jannes (12) de laatste 2 in Ypelo en Jenneken (½). Dit gezin was zeker protestant, ze woonden op een katerstede van het erf Aaltink/Alting.

Andre Jansen

Als jouw Jannes in 1759 geboren zou moeten zijn, is het niet heel logisch naar de periode rond en voor 1748 te kijken, toch? Zeker niet als er een gezin Nijhuis (nl. Hendrik Nijhuis x Geertruid Nibbelink) is dat rond 1760 kinderen laat dopen waaronder een Jannes in 1762... Deze Hendrik moet een zoon zijn van Jan Nijhuis, blijkens de ondertrouw in 1755.

Andre Jansen

Is de doop van die Johannes in 1759 dan niet te vinden? Daar moet toch op zijn minst de naam van de vader bij vermeld staan?

niepoort

Wa is de relatie met deze vraag? Gaat het om dezelfde Jannes of om een andere familie Nijhuis?

Andre Jansen

Ik begrijp dat de oudste vaststaande voorouder Johannes Nijhuis uit 1759 is. Je hebt een doopdatum, dus dan moet je ook de namen van zijn ouders hebben, dunkt me. Verder zul je zijn kinderen hebben en de doopgetuigen daarbij. Kun je dat allemaal eens hier op een rijtje zetten, want zo lijkt het maar een beetje speculeren over wie zijn vader en grootvader is. En dan ook graag even het geloof vermelden, want dat scheelt een hoop zoekwerk.

 

Overigens: dopen in Delden zijn in te zien via Geneaknowhow en/of zoekakten.nl

niepoort

Persoonlijk denk ik dat de 18e-eeuwse bewoningsgeschiedenis van het boerderijtje Nijhuis in Deldenerbroek als volgt is: in 1748 bewoond door Jan Nijhuis x Aaltje ten Hagen en vervolgens hun zoon Hendrik gehuwd met Geertruid Nibbelink. Zij wonen in elk geval t/m 1768 in Deldenerbroek (doop dochter Aaltje). Deze familie was protestant.

Vervolgens komt Jan Dreierink er wonen wiens nazaten, c.q. docher Bernardina en haar nageslacht, de naam Nijhuis gaan gebruiken.

Nijhuis is op de kadastrale kaarten van 1832 terug te vinden in Ambt Delden, sectie A tweede blad, nr. 136. Het akkercomplex ernaast draagt dan de naam "Nijhuis", dit alles in eigendom van Jannes Hermanus Holland op Altink.

Andre Jansen


En als ik het nou goed begrijp wil je weten wie de ouders zijn van Jan die met Aaltje getrouwd was. Dan eerst maar eens dat huwelijk opzoeken, verder alle kinderen en alle doopgetuigen. Was Jan uit 1759 een zoon?

niepoortPlaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!