stamboomforum

Forum logoOnderzoek in Nederland » Wie kan mij helpen met dit raadsel? Wie is de biologische vader van mijn overgrootmoeder van Lotten?



Profiel afbeelding

Ja, geweldig! Super. Helaas moet je inderdaad betalen om de kaarten in te kijken.

Bedankt Martin!
 

Wendy - 12 aug 2015 - 23:53

Ah bedankt Karen!

Wendy - 12 aug 2015 - 23:53

Via een contactmail onder profiel Leon dL vragen of hij van alle gezinskaarten van moeder/dochter in de Amsterdamse studiezaal gratis scans wil maken en plaatsen op stamboomforumsite en/of aan jou mailen.

Martin Jongkoen - 13 aug 2015 - 00:22

Beste Wendy,

1.   Als u ergens naar verwijst, is het handig om zèlf even de afbeelding te plaatsen in uw bijdragen, dat houdt de 'discussie' (uitwisseling van vraag en reacties, 'thread', 'draadje') wat overzichtelijker.

Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

U leest daar in rode letters zoiets als "V.i SK Albert v/der Weerd".  Dat eerste woord, veel gezien in allerlei bevolkingsregisters, slaat wellicht op "vorige inschrijving", of wellicht ook op een Latijns werkwoord dat simpelweg "zien" betekent, en dan in de gebiedende wijs: "Zie!" (vgl. http://www.jimmink.com/latin/woord_details.php?w=videre&t=13). 

Het tweede woord is een afkorting, SK. - Het gaat hier dus om een verwijzing: Zie die SK!  We zijn hier in een vooroorlogs bevolkingsregister, dus de "K" zal allicht iets met "-kaart" aangeven. Houd bij gebruik van deze Rotterdamse collectie altijd het lijstje van gebruikte afkortingen erbij, zie http://www.stadsarchief.rotterdam.nl/wat-betekenen-de-afkortingen-op-de-gezinskaarten en vervolgens het PDF-bestand op http://appl.gemeentearchief.rotterdam.nl/docs/archieven/Afkortingen_gezinskaarten.pdf.

U leest daar: "S.K. - Suppletiekaart (ook een soort gezinskaart)". Goed. Dus gauw even in dezelfde collectie op zoek gaan naar gezinskaarten voor die Albert van der Weerd. U vindt voor hem in elk geval 3 vermeldingen:

Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

Als we bijvoorbeeld de eerste treffer proberen, zien we dit: 

Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

Als ik het goed zie:  Van der Weerd, Albert, gezinshoofd; Reusel, Johanna, vrouw; Reusel, Alberta Johanna, behuwd-dochter; Van Lotten, Johanna, kleindochter.

"Behuwd-dochter" bij Alberta Johanna zal hier waarschijnlijk niet de gebruikelijke betekenis van "schoondchter" hebben; AJ heeft de familienaam Reusel en niet die van Van der Weerd, maar is wel een soort dochter, en heeft de familienaam van Johanna Reusel, zal dus háár dochter zijn, niet-erkend, uit een eerdere relatie van Johanna; Van der Weerd heeft haar ook niet erkend, kennelijk, zij is dus t.o.v. hem kennelijk een stiefdochter.  Johanna van L. daarentegen is van hem een kleindochter, dat roept de vraag op wie precies haar ouders zijn .

Kijk ook naar de andere twee gezinskaarten van Albert van der Weerd. Bij de derde ziet u bijvoorbeeld:

Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

Een mooi, groot, samengesteld gezin dus. Maar dit wist u allemaal al, ik vertel u daarmee niets nieuws.

De waarde van dit soort registers voor een genealoog ligt altijd in een studie van de familieverhoudingen; maak desnoods een tekening voor uzelf, een schema, om allerlei verbanden vóór u te zien. Als X behuwd-dochter is van Y, wat betekent dat dan? Als A een kleindochter is van B, wat weet je dan over de tussengeneratie, de ouders? Enz. enz.

2.   Ik kan u wel zeggen: àls er waar ter wereld nog een antwoord te vinden is op uw vraag, dan zal het zijn te vinden via gerechtelijke archieven, oftewel rechterlijke archieven (kantongerecht, rechtbank, gerechtshof e.d.). Die zullen dus belangrijk voor u zijn om naar te zoeken, in allerlei inventarissen op de websites van archiefinstellingen (Nationaal Archief, Stadsarchief Rotterdam, streekarchieven, enz. enz.)

Kinderen in dergelijke a-typische gezinssituaties, zal ik het maar even noemen, waren in de meeste gevallen onderwerp van allerlei beslissingen van een rechter, bijvoorbeeld: bv. naamswijziging, gezag/voogdij, omgang, adoptie, voorlopige toevertrouwing door het OM, ontzetting en ontheffing uit de ouderlijke macht (een belangrijke aanwijzing naar archiefstukken over voogdij!). Ook maatregelen van de Voogdijraad, de voorloper van de Raad voor de Kinderbescherming, kunt u op die manier opsporen, net als bijv. een toewijzing aan pleeggezinnen, of bemoeienissen van hulpinstellingen als Maatschappelijk Hulpbetoon, de oude sociale diensten. Al die maatregelen en bemoeienissen laten vaak sporen achter in nu nog bewaarde archieven.

Moeders spanden vaak ook zèlf rechtszaken aan tegen mannen die hen "met het kind hadden laten zitten", de zgn. vaderschapsacties (art. 1:394 Burgerlijk Wetboek), en dat laat natuurlijk nog steeds sporen na in archieven, wanneer de stukken van die rechtszaak bewaard zijn gebleven: in die stukken lieten de moeders zich uit over de identiteit van de tegenpartij, de biologische vader; en vaak stelden hulpinstellingen voor hun zorg de voorwaarde dat de vrouw de naam van die biologische vader moest noemen - dus ook in die stukken vindt u vaak inderdaad zo'n naam terug. Zoeken in rechterlijke archieven is altijd uw moeite waard!

En de àllerbeste toegang tot al die beslissingen was (is!) het zogenaamde Voogdijregister ; nu: gezagsregister, zie art. 1:244 Burgerlijk Wetboek; zie bijvoorbeeld, in het kort, deze bijdrage. Het is meestal bewaard gebleven bij Regionale Historische Centra, stads- en streekarchieven. De instelling van dit register dateert pas van 1909, maar omdat er in dit soort situaties en periodes (armoede, crisisjaren, werkloosheid, slechte relaties tussen laagopgeleide biologische ouders, geloofsverschillen, weggelopen biologische vaders, de algemene stompzinnigheid, enz. enz.) vaak gedurende járen en járen met die kinderen werd "gesold", eigenlijk de hele periode tot aan hun meerderjarigheid van toen 21 jaar, dus voor uw gezochte persoon: in 1906+21=1927, is het zeker ook een belangrijke bron voor kinderen die vóór 1909 zijn geboren.  Een modern, naoorlogs voorbeeld van een model-kaart uit het voogdijregister:

Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

Mijn tip aan u zou dus zijn: verdiep u een beetje via Google en websites van archiefinstellingen in het "verschijnsel" Voogdijregister in het algemeen, en kijk in de inventarissen van die websites waar u ze kunt vinden, als u ter plekke bij die archieven langsgaat (want dat moet, làng niet alles staat op internet).

Let daarbij op: wat is de geboorteplaats van de gezochte persoon? Dus: waar zijn de archieven van het desbetreffende kantongerecht bewaard, waaronder u die Voogdijregisters vindt? Zijn er in de inventarissen van die archiefinstelling op haar website nog andere interessante collecties te vinden, onder de archieven van rechtbank en kantongerecht, op het gebied van beslissingen van de rechter over kinderen?

Hopelijk komt u hiermee iets verder...

Met vriendelijke groet, Dimitri Vlas

Dimitri Vlas - 13 aug 2015 - 00:55

Dag mensen,

Het verhaal lezende, zie ik een tegenstrijdigheid in het overleverings-verhaal van grootmoeder.
Een paardedeken stelen in diensttijd is een vergrijp, maar is slechts een klein detail in het verhaal.
Wat moet je met zo'n ding als je geen paard hebt ? Zoiets wordt afgedaan met een diciplinaire straf, maar er zijn wel ernstiger zaken.
Daar maak je de verkering niet voor uit, tenzij je de lat heel hoog legt, maar dat past niet bij dit gezin. Zwanger raken van iemand waar je verkering mee hebt, terwijl de man voor de gehele familie onbekend is ?
Dat eerste kan wel, maar dat laatste niet, want de moeder van het meisje en mijnheer pastoor willen het absoluut weten, want anders dreigen ze met een gesticht en met de hel (ongeveer in die volgorde).
Ik geloof niet erg in het verhaal, deze overlevering doet mij denken aan een stukje desinformatie om de werkelijkheid te verhullen.

Overigens is het kind van Grietje alleen erkend door de moeder en niet door haar echtgenoot Johannes Gerardus Vroegen. De huwelijksakte en de geboorteakte geven geen vermelding van erkenning en wettiging.

Ik weet trouwens niet of het wel prettig is om alles te weten, soms valt het mee, maar soms valt de oplossing erg tegen.

In bovenstaand verhaal en de reacties is de rol van de palingventer Albert de Weerd onderbelicht.
Ik zie dat er drie gezinskaarten zijn zijn in het BR Rotterdam, te weten nr I en de suppletie nr II en de kaart met de rode tekst, hierboven afgedrukt. Deze kaarten geven tezamen veel informatie.

De sociale controle was begin 1900 nog vrij sterk, dus zet ik wat vraagtekens bij de toenmalige voorbeeldfuntie van Johanna van Reusel en Albert van der Weerd als ouders van hun kinderen.

Vraag 1: Waarom liet Albert zijn eigen gezin in de steek en trok hij als getrouwde man in bij de weduwe Johanna Reusel ?
Vraag 2: Wie waren de ouders van Alberta Johanna de Weerd, geb. 02-01-1906 Rotterdam ?
Vraag 3: Wat staat er in het vonnis van de Rechtbank Amsterdam (12-04-1907), m.b.t. de echtscheiding van Albert de Weerd en Petronella Johanna Hulsbergen ?

Vlak na het vonnis trouwen Albert de Weerd en Johanna Reusel (Amsterdam 19-06-1907).
Op 16 maart 1908 wordt het halfbroertje van Grietje van Lotten, m.n. Hendrik Jan de Weerd geboren.

Mvrgr,   
 

henk elsinga - 13 aug 2015 - 02:20

Zie hier Profiel/Contactmail Leon dL (aanklikken) voor gratis Amsterdamse studiezaalscans.

Martin Jongkoen - 13 aug 2015 - 08:41

Grietje van Lotten werd 23-04-1884 als Grietje Reus(z)el geboren zie image 268/579 Kampen.

Moeder Johanna was toen 16 jaar bijna 17 ( zij is 02-05-1867 geboren te Kampen, dochter van (ex) kolonisten Veenhuizen Norg, die van Krommenie afkomstig waren. Grietje Muijs en Ger(h) ardus Reusel

Bij het huwelijk van haar ouders werd zij erkend.(22-10-1885 Kampen ) Johanna haar echtgenoot van Lotten overleed 03-11-1895 te Kampen, hij heeft ook nog in Amsterdam gewoond. Johanna krijgt in Rotterdam ongehuwd nog een aantal kinderen.

Alberta Johanna Reusel 26-08-1901, Albert Reusel: 17-06-1902, Albert Reusel 24-12-1903, Alberta Johanna Reusel.22-01-1906 De eerste drie overlijden jong.

Huwelijksbijlagen van Grietje van Lotten van 1908 beginnen Bij:  2706/ 3107

Gerry - 13 aug 2015 - 09:57

https://familysearch.org/pal:/MM9.3.1/TH-1-13363-34565-95?cc=1576401&wc=9PFH-4WP:114912701,162225401

Klik aan voor de bijlagen huwelijk Grietje van Lotten en Gerardus Johannes Vroegen.

Met bewijs van onvermogen, geen geld om de leges te betalen.

Gerry - 13 aug 2015 - 10:04

De betovergrootvader identificeren is zeker en vast niet onmogelijk. Meeste kans op succes is dat uw oma een autosomale test laat doen (bv. de FamilyFinder test van FamilyTreeDNA). U ontvangt dan als resultaat een lijst(je) met personen die verre en nabije neven en nichten zijn, in principe zullen er daar ook tussen staan die afstammen van uw betovergrootvader via andere afstammingslijnen dan de uwe. Met het woord 'in principe' bedoel ik dat het mogelijk is dat die mensen zich tot heden nog niet lieten testen (maar naarmate de jaren verstrijken en er doen steeds meer mensen die test, groeit die kans natuurlijk aanzienlijk om een match aan te treffen). U kunt van die lijst degenen schrappen wiens familienamen reeds in de kwartierstaat van uw oma voorkomen. De onbekende familienamen zijn natuurlijk de meest interessante. Vervolgens neemt u met die laatste personen contact op (hun mailadressen zullen erbij staan) en u zoekt samen met hen uit op welke wijze u met elkaar genetisch matcht. Na enige eliminatie zult u dan wel bij de identiteit van die betovergrootvader belanden. Veel succes!

Ben Van Beurden - 13 aug 2015 - 10:08

Gerry,

Prima vondsten: Albert van der Weerd huwde de moeder - Johanna Reusel (Kampen 1867) - van Grietje van Lotten alias Reusel (Kampen 1884), vandaar dat op de Rotterdams gezinskaart Grietje, haar zussen en broer als Alberts behuwde dochters en zoon staan vermeld.

Martin Jongkoen - 13 aug 2015 - 11:18

@Martin, dankjewel.

@Henk, vraag 3:

Reden van echtscheiding was kwaadwillige verlating door Albert.

image 1215 en 1216/2473.

https://familysearch.org/pal:/MM9.3.1/TH-1-10795-2959-15?cc=2020117&wc=MCLW-RMZ:341740401,341866701

Gerry - 13 aug 2015 - 11:36

Uit Huwelijkse Bijlagen 1908 blijkt weduwnaar Johannes Gerardus Voegen (32) laatste 6 maanden wonend te Hellevoetsluis marinier der 1e klasse. Toch maar zijn stamboek op het Nationaal Archief den Haag inzien. Daaruit kan blijken in welke eventuele andere plaatsen hij was gelegerd. Meende op wieiswie te hebben gezien dat hij pas in 1890 door zijn moeder is erkend. Onder welke naam is hij dan 03-03-1876 te Rotterdam geboren? Dacht daar te hebben gezien, dat hij in 1907 van zijn 1e vrouw was gescheiden, maar kennelijk door haar dood.

Martin Jongkoen - 13 aug 2015 - 11:42

Tot de jaren 60/70 in de 20e eeuw waren er maar erg weinig echtscheidingsgronden. De meest gebruikte was dat een huwelijkspartner maar overspel bekende (de grote leugen). Meestal de man, anders verspeelde de vrouw haar (alimentatie) rechten.

Martin Jongkoen - 13 aug 2015 - 12:00

Schitterend al die opzoekingen + veel lof voor de moeite die iedereen zich getroost om Wendy te helpen maar de vraag is met hoeveel zekerheid je kunt stellen dat de uiteindelijk op die wijze gevonden kandidaat- betovergrootvader ook daadwerkelijk de reële (biologische) betovergrootvader geweest is... De methode die ik zonet voorstelde (autosomaal testen) levert meer dan 99% zekerheid op. Je kunt het resultaat dan zeker ook nog toetsen aan de veronderstelde identiteit op basis van de papieren bronnen.

Ben Van Beurden - 13 aug 2015 - 12:18

https://familysearch.org/pal:/MM9.3.1/TH-1-159390-885381-79?cc=1576401&wc=9PV4-2N1:112863901,108328501

Huwelijk te Nieuwenhoorn 17-07-1902 van Gerardus Johannes Vroegen en Dina van der Sluis.

Echtscheiding : 31-12-1907 te Rotterdam.

Huwelijk 06-02-1908 met Gerdina Antonia van Nijkerk te Hellevoetsluis, hij is dan dus gescheiden van Dina.

Gerry - 13 aug 2015 - 12:39

Dus 2 keer eerder getrouwd, 1e huwelijk na echtscheiding beëindigd en 2e huwelijk door overlijden partner. Vermoedelijk wonend Nieuwenhoorn (1902) en Hellevoetsluis (1908), t.w. op de Zuid Hollandse Eilanden.

Martin Jongkoen - 13 aug 2015 - 13:04

Wendy, hierbij een advertentie door Grietje gezet;

En voor Flora Vroegen:

Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

Vonnisnummer:

31

Rechtbank:

Haarlem

Jaar:

1870

Voornaam:

Flora

Achternaam:

Vroegen

Rol:

Gedaagde

Toegangsnummer:

452 Arrondissementsrechtbank Haarlem

Inventarisnummer:

325

Vindplaats:

Noord-Hollands Archief

Gerry - 13 aug 2015 - 13:13

Het echtpaar Vroegen-van Lotten verbleef dus - al dan niet tijdelijk - in 1943 te Kampen en Johannes Gerardus  Vroegen is kennelijk in het Sophia Ziekenhuis te Zwolle overleden.

Er moet van hem en haar een CBG-Persoonskaart zijn.

Martin Jongkoen - 13 aug 2015 - 13:45

Wow! Wat geweldig, al deze reacties en moeite die jullie hier in steken voor mij!
Heel erg bedankt hiervoor! Ik ga met deze informatie eens flink aan de slag en neem jullie tips en adviezen zeer te harte. 

Wendy - 14 aug 2015 - 00:32


Wat een nuttige, duidelijke en fijn uitgebreide reactie Dimitri. Hartstikke bedankt! Ik ga ermee aan de slag. 

Wendy - 14 aug 2015 - 01:59







Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu