stamboomforum

Forum logoFora » Gezochte familienamen in NL » Ik zoek Maria Roelof Hendricks van Dongen en haar voorgeslacht [opgelost]

De reclame wordt alleen getoond aan bezoekers, niet aan gebruikers die inloggen.

Beste Jos, 

Dat weet ik niet of dat graf nog bestaat.

 

Uit onze mailwisseling en die met de heer Chris van Dongen lijkt de puzzel over de voorouders van Maria Roelof Hendricks van Dongen te zijn opgelost.

Ik wil dat hier delen.

Haar vader Roelof Hendricks Roelof van Dongen blijkt te zijn verward met haar grootvader, die ook Roelof Hendricks van Dongen heette. De genoemd van Dongen in de stukken 1547, 1548 zou om een neef van haar gaan, die met Wagenmakers was gehuwd. En!! daar is de fout ingeslopen, en verondersteld dat hij de vader was van Maria. Dat verklaard ook, dat de geboorte jaren (schattingen) niet klopte in de tijd van de genoemde stukken en wat o.a. op doekefkes was gepubliceerd. Naar mijn inziens is dit ook een legitieme tak van het geslacht van Dongen, vanwege het feit dat Maria en haar neef Roelof de naam van Dongen mochten dragen volgens het naamwetje van Willem Roelofs van Dalem.

I. Willem Roelofs van Dalem x Sophia van Salm/van Salmen.

II. Roelof Willems van Dongen, geb. ca. 1385.

III. Hendrick Roelofs van Dongen, geb. ca. 1445 - ca. 1486 x Elisabeth Jans Hessels.

IV. Roelof Hendricks van Dongen, geb. ca. 1468 - ca. 1518, x N.N. Mogelijk ook de stamvader van het geslacht van Dongen te Breda???

NB: De periode voor 1499 zijn de vestbrieven van Breda in vlammen opgegaan tijdens de stafbranden die Breda heeft gehad. De periode na 1499 blijkt dat de naam Van Dongen in grote getallen voorkwamen.

2 kinderen:

A. Hendrick Roelofs van Dongen, geb. ca. 1489 -1491 x N.N. Hieruit Roelof Heijndrick van Dongen, geb. ca. 1518, genoemd in 1547, 1548, 1582

B. Maria Roelof Hendricks van Dongen, geb. ca. 1489 - 1492, x Adriaen Peter Timmerman. Hieruit Embrecht Adriaens Timmerman, geb. ca. 1512.

Alex Dragon 2

Hoi Alex,

Even de vader van Hendrick onder de loep. Dus Roelof Willems van Dongen, geb. ca. 1385 of 1392-= (Rudolf) van Dalem van Dongen (Heer van Dongen) en overl ca 1479

Hij had tweemaal een relatie met:

1 -  Engel Rutten. Geb ca 1400

Bij Engeltje een bastaardzoon Zoon: Jan Roelofsz van Dalem van Dongen Geb ca 1420-overl ca 1491 (Schout van Dongen) Gegoed met de hoeven 'het Ridderken', annex brouwerij. Gehuwd ca 1455 met Dierbant Willem Wolfs.

2-  Jutta van Diemersbroeck (Deymerbroeck van Vleuten) Geb ca 1398 overl ca 1463

Heb je kunnen achterhalen uit welke relatie of moeder deze  Hendrick is dus: Hendrick Roelofs van Dongen, geb. ca. 1445 - ca. 1486 x Elisabeth Jans Hessels.

Tussen zijn halfbroer Jan zit wel 20 jaar geboorteverschil.

MVG Jos

Jos de Swart


Beste Jos,

Het is heel goed mogelijk, dat de moeder van Hendrik Roelofs van Dongen onbekend is. Hij kan een buitenechtelijk kind zijn geweest, maar toch gerechtigd was in het dragen van de naam Van Dongen. Leeftijd verschillen tussen het eerste kind en latere kinderen zijn meestel groot. Een man kan nog op latere leeftijd nog kinderen verwekken, en relaties aangaan. Een oudere man met aanzien, status en bezit zijn door de eeuwen heen. altijd interessant geweest voor dames van lagere afkomst.

MvG

Alex

Alex Dragon 2Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!