stamboomforum

Forum logoGezochte familienamen in NL » Info gezocht inzake familie(stamboom) Stokvis te Den Bosch

De reclame wordt alleen getoond aan bezoekers, niet aan gebruikers die inloggen.

Profiel afbeelding

Dank Paul, is mij bekend

p. swinkels

Ik zoek ook de ouders van Tillemannus Stokvis. Ik lees hier de  'vermoedelijke' ouders. Is dat inmiddels door iemand met zekerheid vastgesteld?

Peter Laarakker

Ene Tillemannus Stokvis huwde in 's-Hertogenbosch met Maria Catharina Cameron - waaruit nageslacht.
Gedoopte kinderen: Johannes (5.6.1791), Adriana (1.2.1793), Antonius (2.9.1795), Fransiskus (5.11.1797) en Gerardina (23.9.1799).
Ik denk dat dat dezelfde is.

G.Karssenberg

Dat denk ik ook. Zij overleed een maand na laatste kind en Tillemannus hertrouwde in 1803. Maar is Tillemannus zeker de zoon van Johan A Stokvis?

Peter Laarakker


Tilmanus (Tilman, Tielman) Stokvis (1760, Fort St. Andries) trouwt in 1791 met Maria Kameron . In dat jaar stelt zijn schoonvader Antonij Kameron (Cameron, Kameronk) zich borg voor hem. Uit dat huwelijk worden zeker 4 kinderen geboren.

VRAAG: iemand enig idee waar zij toen woonden?

Tilmanus huwt 2e maal in 1803 met Elisabeth de Bie. 2 maanden later wordt Petrus Stokvis geboren. In de blokboeken van 1807 resp. 1809 vinden we Tilmanus terug op de Vismarkt, resp. G136 en G 032. Zijn vrouw en kinderen worden daar niet genoemd maar dat is gebruikelijk. Hij is dan schippersknecht.

Bij volkstelling 1822 en 1830 wonen Stokvis/deBie aan de Brede Haven G30. Tilmanus overlijdt daar in 1835, Elisabeth in 1841. Bij de volkstelling 1822 staat Tilmanus als gereformeerd geregistreerd, evenals zoon Antonie (vernoemt naar zijn opa) uit zijn 1e huwelijk. 2e vrouw Elisabeth de Bie en de kinderen Petrus en Geertruida zijn Rk.

Tilmanus heeft in 1822 en 1830 als beroep kraankind. Op het Kadastrale minuutplan blad G1 van Den Bosch is op de Smalle Haven de plaats van de kraan aangegeven waarmee de schepen werden geladen/gelost. Op Bossche Encyclopedie is ook nog een foto van de kraan te vinden. (niet helemaal zeker is of Tilmanus die bediend heeft, kraankind werd vlg. B.E. op gegeven moment ook als algemene benaming voor scheepslader/lossers gebruikt, maar het verhaal wil natuurlijk ook wat!)

Op de plek van het pand Brede Haven G30 staat nu een nieuw 'oud' huis nummer 46.

In 1822 woont Petrus nog thuis en is dan letterzetter, in 1830 woont Petrus aan de Verwerstraat (nu nummer 28) met zijn vrouw Cornelia Kuijpers. Hij is boekdrukker. Het huis is eigendom van de vader van Cornelia, die is ook kraankind, kennelijk een goed verdienend beroep. Petrus en Cornelia hebben een dochter Maria Theresia (mijn bedovergrootmoeder) en zoon Tilmanus.  (Schoon)ouders Kuijpers/Verdonck wonen dan bij hun in.

Peter LaarakkerPlaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!