stamboomforum

Forum logoOnderzoek in Nederland » Gezocht kinderen van Jan Gherits Berthout Bac en Beatrijs Henric Gerit Crillaerts


Profiel afbeelding

Ik ben op zoek naar de kinderen van het echtpaar:

Jan Gherits Berthout (Bacs) Bac, geb. ca. 1425 (geschat), tr. ca. 1450 Beatrijs Henrick Gerit Crillaerts, dr. van Henrick Gheryt Crillaert en Mary Jan Jans van Laerhoven,

Jan, zoon van Gherit -ook wel Gerard - Berthout Bac ''van der Aa'' en Mechtelt Willems Zoetart.

Een vermoedelijke kleindochter van Jan Gherits Berthout Bac was Marij Gerit Jan Gerits Bacs, geb. ca. 1475/80, gehuwd met Mr. Gerard Cornelis Gerit van Nerven, geb. ca. 1470, chirurgijn en schepen.

De vader van Marij was Gerit Jans Gerits Bacs, ''die Scherder'' genoemd wat wijst in de richting dat hij barbier (kapper) was. Vaak waren chirurgijnen ook nog barbier.

Ik neem voorzichtig aan dat Gerit een zoon was van Jan Gherit Berthout Bacs en Beatrijs Henrick Gerit Crillaerts, doch kan ik hierover niets van terug vinden, vandaar mijn oproep, om duidelijkheid te krijgen.

Bij voorbaat dank,

Alex

Alex Dragon 2

Welke plaats(en) speelt dit?

niepoort

@Niepoort,

de plaats staat er helaas niet bij. LINK

Jan Clavaux

De plaatsen waar dit allemaal afspeeld is Tilburg, Oisterwijk, Den Bosch. De familie van moederszijde van Gherit ''van der Aa'' Artn Berthout Bac en die van Mechtelt Willems Zoetart, zoals Elisabeth Gerardsdr. van der Aa, de familie van Ghemert kwamen uit Den Bosch.

De famiie Bac komen in de 13e, 14e eeuw voor in Tilburg.

Dhr. Nico van Dinther heeft over de familie van der Aa een genealogie geschreven die rijkelijk is voorzien van bronnen.

Van Nerven die mogelijkerwijs zijn voortgekomen uit het geslacht van Nederveen maar de onderzoekers worstelen met de bewijsvoering. Men spreek hier over de 14e eeuw.

De website van Coolen-online.be is mij bekend, doch bied geen oplossing m.b.t. mijn vragen. Het is onvolledig en niet voorzien van bronnen, toch jammer.

Gherit Berthout Arntsz. Bac had nog een broer Jan, en hebben dezelfde moeder, namelijk Elisabeth van der Aa, dochter van ridder Gerard van der Aa (ca. 1330 - v. 1376) en Heywich Goyart Mo(e)del van Sceepstal (ca. 1330-v. 1379).

Alex Dragon 2


Goyart van Sceepstal  was geen Moedel. Zijn vader was een Rover van Sceepstal en zijn grootvader een ridder Jan van Sceepstal [Gooswijn] Moedels zn. 

Rover van Sceepstal had wel een jongere broer met naam Gooswijn Moedel van Sceepstal. Deze ging zich Van der Donc noemen naar zijn huis dat hij (vermoedelijk) bouwde op de Beekse Donk.

Met betrekking tot de familie Bac moet je in de gaten houden dat naamscombinaties ook afgekort werden. Op de nieuwsgroep van de Nederlandse Adel - tegenwoordig Middeleeuwse Genealogie i.o. - staat een notitie over de familie Bac in de periode 1300-1340. Rond 1300 had je een Arnt Bac met diverse zonen o.a. een Arnt genaamd Berthout Bac. Deze Arnt gnd. Berthout had een zoon Jan gehuwd met een natuurlijke dochter van Jan van Wijtfliet. Diens oudste zoon was een Arnt genaamd Berthout, of te wel ook afgekort Berthout Bac. Deze oudste zoon Arnt gnd. Berthout Bac huwde de dochter van Gerard van der Aa waardoor de naam Gerard geintroduceerd  werd in de familie Bac.

Yvette Hoitink kwam in haar naspeuringen ook uit bij Jan Bac zoon van Arnt gend. Bac Berthout en diens vrouw. Zie haar blogs via bijgaande link.

https://www.dutchgenealogy.nl/was-eleanor-of-aquitaine-my-ancestor-generation-22-jan-van-wijfliet/

Met vriendelijke groet,

Hans Vogels

Hans VogelsPlaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu