stamboomforum

Forum logoGezochte familienamen in NL » Gezocht huwelijk Harmannus Antoon Kuis (Keuss) (1796-1877) en Bibiana Harms Hulscher (1807-1872)

De reclame wordt alleen getoond aan bezoekers, niet aan gebruikers die inloggen.

Profiel afbeelding

Harmannus (Herman) Antoon Kuis (Keuss) is geboren in Neuenkirchen bij Rheine 7-7-1796 en overleden in Uithuizen 13-5-1877. Hij trouwde met Bibiana (Bieuwke) Harms Hulscher (Hölscher) dp. Uithuizen RK 4-2-1807 en overleden Uithuizen 7-2-1872. 

Het echtpaar kreeg tussen 1835 en 1842 vijf kinderen die allen werden geboren in Kantens (Gr.).  Het vermoeden is dan ook dat het huwelijk voor 1835 in gesloten, maar vele online-zoektochten bij. o.m. WieWasWie en GroningerArchieven hebben nog geen resultaat gehad. Ouders van Herman en Bieuwke zijn bekend.

Wie kan mij hierbij verder enige hulp bieden ?

Ron Siteur

Zijn de Bevolkingsregisters van Uithuizen bewaard gebleven? Daaruit zou bv kunnen blijken of ze eerst elders gewoond hebben. Denkbaar is bv dat er getrouwd is in de geboorteplaats/woonplaats van Keuss en dat ze pas later naar Uithuizen verhuisd zijn. Het valt me op dat ze relatief oud waren als ze in 1834 getrouwd zouden zijn. Kunnen er eerdere kinderen zijn, die dan niet in Groningen geboren zijn?

niepoort

In 1822 trouwt in Uithuizermeeden Bernardus Kuis met Margrieta Johannes Graftema. Hij is (ook) afkomstig uit Nienkirchen. Zijn ouders zijn Bernardus Kuis en Anna Maria Lanzing.
Bernardus (jr.) is geboren in 1791. De geboortedatum/-maand is onleesbaar in de huwelijksakte.

Als je naar Metasuche gaat:
http://meta.genealogy.net/
en je zoekt met de plaatsnaam "Neuenkirchen bei Rheine" dan vind je het bovenstaande echtpaar, dat hier Johan Bernard Keuss en Anna Maria Adelheid Lanzing heet. Er wordt daar nog een zoon Johan Hermann vermeld.

Als deze Johan Bernard Keuss identiek is met Johannes Bernardus Kuis, de vader van Herman Antoon, dan klopt de naam van diens moeder, Grietje Jans, niet.

René Remkes

De Bevolkingsregisters zouden een optie kunnen zijn. Van o.a. de gemeente Uithuizen en Kantens zijn er gegevens aanwezig in het Archief Groningen. Bij gelegenheid zeker eens bezoeken.

De mogelijkheid van een eerder huwelijk en eerdere kinderen uit een relatie van Herman Antoon Kuis acht ik gezien zijn leeftijd zeker aanwezig. Het huwelijk zou heel goed in Duitsland (Neuenkirchen) kunnen zijn gesloten.  Ook Bibiana Hulscher had Duitse roots, want haar vader Harmanus Derks Hölscher kwam uit Wetteringen bij Neuenkirchen ! 

Ron Siteur

Johann Bernard Kuis (Keuss) die op 19-1-1822 te Uithuizermeeden huwt met Margaretha Johannes Graftema, is een broer van de door mij aangehaalde Hermannus Antoon Kuis. Johann Bernard is geboren op 9 mei 1791 en gedoopt op 10 mei 1791 te Neuenkirchen. Een afschrift van de doopakte bevindt zich in de huwelijksbijlage van Uithuizermeeden 1822, akte 2.

Ron Siteur

Antoon kuis heeft een zoon geb 1839 johannes Bernardus te kantens die in 1920 te uithuizen is overl. Dit was de Vader van mijn groot Vader het kind uit Zijn tweede huwlijk meike dutmers 

Leegte beereboom

Aangezien Keuss een van de families is waar ik zéér in ben geïnteresseerd, hier genoemd echtpaar Keuss-Lanzing in mijn dataverzameling:
http://gw.geneanet.org/lindo_w?lang=nl&p=johan+bernard&n=keuss

Recent heb ik de families met herkomst Neuenkirchen, waaronder Keuss, verder aangevuld. De in deze berichten genoemde personen ontbreken daarin nog, en vormen dus een welkome aanvulling. Ik zal ze dus binnenkort toevoegen.
Voor verdere aanvullingen in o.a. deze verzameling "Keussen" houd ik me ten zeerste aanbevolen!
http://gw.geneanet.org/lindo_w?lang=nl&ocz=0&m=N&v=keuss

Met genealogische groet!

[naschrift: tweemaal "Kuis" is inmiddels toegevoegd in gezin: http://gw.geneanet.org/lindo_w?lang=nl&p=johan+bernard&n=keuss ]

Eric van der Linden

Anna Maria Kuis (gehuwd met Lebertus Wieringa) die in uw stamreeks voorkomt, staat op deze foto uiterst links: http://beeldbank.regionaalarchiefdordrecht.nl/search/detail/id/6F5A431AD0085AD97C60A35221C064B0/showbrowse

Bergman

Dank voor de verwijzing naar deze foto. Links op de foto is dus zeer waarschijnlijk Anna Maria Kuis, dochter van Johan Bernardus Keuss (broer van Herman Antoon Kuis/Keuss) en Anna Maria Adelheid Lansing.

Ze is op deze foto dan ca. 83. In WieWasWie is haar overlijdensakte te vinden, 14-11-1914 in Dordrecht. De datering van de foto is dan vermoedelijk natuurlijk ergens in 1914, op z'n laatst.

Eric van der Linden

Even een correctie op het laatste bericht. De Anna Maria Kuis (1830-1914) die vermoedelijk links op de foto staat is een dochter van Johan Bernard Kuis (1791-1861) en Grietje Graftema (1795-1853). De genoemde Johan Bernardus Keuss/Kuis (1753-1806) en Anna Maria Adelheid Lansing (1760-1806) zijn haar grootouders.

Ron Siteur


Klopt inderdaad. Overigens ben ik nog op zoek naar de plaats waar Anna Maria Kuis begraven is. Haar echtgenoot Lebertus Wieringa ligt in Assen en het is zeker dat zij daar niet is begraven. Ze overleed in Dordrecht, haar officiële woonplaats was Wageningen, bij haar dochter. Suggesties welkom.

BergmanPlaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!