stamboomforum

Forum logoGezochte familienamen in NL » Familie Braakhuis uit Denekamp overl. in 1824/5, wat kan de doodsoorzaak zijn geweest?

De reclame wordt alleen getoond aan bezoekers, niet aan gebruikers die inloggen.

Profiel afbeelding

Ene Braakhuis heeft in Denekamp een vrouw en 7 kinderen, tussen 1 en 13 jaar.
Op 19 maart 1824  overlijdt het kind van 7 jaar, de 23e die van 3 jaar, de 24e die van 1 jaar, de 30e zijn vrouw, op 2 april de oudste + die van 11.
Dan is het even rustig, maar in oktober sterft een kind van 10 jaar.
Hijzelf overlijdt voorjaar 1825, door slechts 1 kind overleefd.

Ik ben inmiddels gewend aan het verschijnselen Kindersterfte en  Kraamvrouwenkoorts, maar dat is het hier niet. Wat kan de doodsoorzaak zijn? Brand met noodlottige verwondingen? Besmettelijke ziekte?   Ik heb in Delpher niets gevonden.

Zijn er in Denekamp misschien bronnen die reppen over een ramp, voorjaar 1824 in de buurtschap Groot Agelo?

Leo te Braake

Besmettelijke ziekte in Groot Agelo in 1824
Het volgende artikeltje staat ook in de rubriek “Voor u, door u”. In april 1824 had zich op de boerderij van Gerrit Jan Braakhuis in Groot Agelo een ziekte geopenbaard, die door dokter B.W. Schöning uit Ootmarsum bij Schout H. Pennink Hzn van het Schoutambt Denekamp was opgegeven als “zenuw-inzinking koorts”. In een paar dagen tijd waren daaraan overleden de moeder en vijf kinderen. Dit schreef Pennink op 15 april 1824 aan de Gouverneur van Overijssel. Hij had door de Boerrichter van die buurtschap bij de buren laten aanzeggen dat alle contact met Braakhuis moesten worden uitgesloten. Hulp bij o.m. “het afsterven als bij het begraven der lijken” mocht alleen door mensen van boven de 40 worden verleend, zoals de dokter hem had geadviseerd, omdat die minder vatbaar waren voor die ziekte. Een dag eerder had de dokter aan Pennink laten weten dat diezelfde ziekte bij de landbouwer Garvelink in de buurt van Baakhuis was gesignaleerd. Zijn knecht Albertus Toenink leed daaraan en was inmiddels ook overleden. 

 

http://www.heemkundedenekamp.nl/?show=page&id=21&msg=64&meer=1

niepoort

Goed gevonden hoor. Tragisch altijd dit soort sterfgevallen.

Zenuwinzinking koorts, wat zou dat geweest kunnen zijn?

Inge

Leo, de data die je noemt zijn de data waarop het overlijden is aangegeven. Verder is Gerrit Jan Braakhuis een jaar later, in 1826, overleden.

Het gezin komt ook in mijn bestand voor: https://www.genealogieonline.nl/franks-genealogische-gegevens/I2862.php. Ik heb er nog niet bij stilgestaan wat hier aan de hand geweest zou kunnen zijn, dus bedankt voor het opwerpen van deze vraag.

Frank Steggink

Bedankt voor deze voortreffelijke aanvulling. Het geheel kan zorgen voor een interessant stukje op de website, dat het lezen van een stamboom aantrekkelijk maakt.

Leo te Braake


Hallo Frank,

Het stukje had ik geschreven o.b.v. een index op de overlijdensakten BS  in Denekamp e.o.. Ik markeer  met een macro elk woord  waar "Bra" in voorkomt. En toe viel op hoe vaak dezelfde persoon binnen één jaar voorkwam  als vader van een overledene..

Inmiddels had ik alle betrokkenen met de correcte geboorte- en overlijdensdata ingevoerd in Aldfaer.

Leo te BraakePlaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!