stamboomforum

Forum logoOnderzoek in Nederland » Albert Jannes, Jantien Jacobs en Grietje?


Profiel afbeelding

Beste forumleden,

Ik doe al een tijd onderzoek naar mijn voorouder, Jannes Alberts. Die woonde van ±1640 tot 1695 in Weststellingwerf, o.a. Oldeholtpade en Wolvega. Hij trouwde Albertje Jans en samen kregen ze 3 kinderen, Albert Jannes, Grietje Jannes en Jan Jannes Boosman. De broer van Jannys is inmiddels gevonden, ene Abel Alberts, boer te Nijeholtpade. In 1669 begon hij die ongeveer en samen met Jetske Egberts uit Langezwaag kreeg hij Grietje Abels. Toen is hij nog hertrouwd met Jantien Remmelts maar in 1675 overleed hij.

Nu ben ik al enige tijd opzoek naar de ouders van Jannys en Abel Alberts. De vader moet dus Albert heten en aangezien ze beide hun dochter Grietje noem zal de moeder ook Grietje heten. Er is een goede kans aanwezig dat zij Rooms-Katholiek zijn. Veel Alberten en Grietjes zijn al weg gestreept, alleen nu vond ik de vrij interessante bruiloft, tussen Albert Jannes en Jantien Jacobs. Ze trouwden 1669 te Kortezwaag, maar bij Albert Jannes stond vermeld "van Nijeholtpade". Er zijn een aantal argumenten dat dit de vader kan zijn:

1. Het verklaart waar de naam van 'Jannes' vandaan komt. 

2. Het verklaart hoe Abel in contact is gekomen met Jetske Egberts uit Langezwaag.

3. Het is zelfs mogelijk dat Albert Jannes 1669 van zijn boerderij vertrok en Abel Alberts het toen overnam.

Graag hoor ik of iemand meer gegevens heeft over deze personen, al is het maar iets heel erg kleins.

Met vriendelijke groet,

J.Bootsma Jr,

J.Bootsma Jr.

Een goed hulpmiddel bij je speurtocht kunnen doopgetuigen zijn. Heb je al gekeken of die vermeld worden? Misschien niet op Alle Friezen, maar wel in de originele doopinschrijvingen die je kunt inzien via zoekakten.

Je schrijft dat er een goede kans is dat ze RK waren. Maar als je dopen van kinderen heb, dan is toch ook het geloof bekend? RK-doopnamen kunnen (flink) afwijken van de namen die bij een HN-huwelijk of schepenhuwelijk werden gebruikt. Jannes kan in RK-boeken Joannes heten en Grietje Margaretha.

niepoort

Als eerste heel erg bedankt voor uw snelle antwoord! Er is enkel een probleem met de dopen. De generaties waar ik het over heb zijn geen dopen van gevonden. Voor Albert Jannes dus ook niet.

En wat betreft het het geloof. Nederduits gereformeerd of RK zou allebei wel mogelijk zijn. Een aantal zaken wijzen er echter op dat Jannes Alberts Rk is:

1. Jannes was in 1674 bode in Ter Idzard, trouwde in 1676 te Nijeholtpade/Oldeholtpade/Oldeholtwolde/Ter Idzard en in 1692 bleek hij een boerderij te hebben in Oldeholtpade. In de tussentijd is er niets over hem aangetroffen, maar waarschijnlijk zat hij alsnog in die dorpen. In die dorpen had je op het moment van dat zijn kinderen gedoopt moesten worden doopboeken, maar daar worden ze niet aangetroffen, goed mogelijk is dat hij daar alsnog heeft geleefd, maar zijn kinderen katholiek heeft laten dopen, hier zijn echter geen boeken van.

2. Jannes had een kind in de kost (1677), dit was Grietje Lyckles. Onbekend is hoe de relatie was, wel is bekend dat de ouders van dit kind wel katholiek waren. Logisch zou zijn dat een katholiek kind ook bij katholieke mensen in de kost zou gaan.

3. Jannes had in ieder geval in 1674 en klus voor bodediensten bij Matthijs Peters. Vermoedelijk betekende dat hij daar het huis goed moest maken, wellicht sliep hij daar zelfs wel. Het meest logische zou zijn dat ze een RK persoon ervoor vragen.

4. Jannes' vrouw, Albertje Jans, deed na het overlijden van Jannes (1695) belijdenis bij de Nederduits gereformeerde kerk. Daarvoor was ze dus misschien net als Jannes RK.

5. Jannes schreef zijn naam als 'Jannys Alberts'. Is dit dan een aanwijzing dat hij niet katholiek is? Omdat katholieken hun eigen namen vaker schrijven als Joannes? Bij zijn trouwen staat hij wel als 'Johannis Alberts'.

J.Bootsma Jr.

J. H. van Veen

Doopboek Herv. gem. Leeuwarden

 • Bron: DTB Dopen
 • Soort registratie: DTB inschrijving doop
 • Datum: 25-09-1644
 • Plaats: Leeuwarden
  1. Dopeling

   Joannes

  1. Vader

   Albert     

Doopboek Herv. gem. Langezwaag, Kortezwaag en Luxwoude

 • Bron: DTB Dopen
 • Soort registratie: DTB inschrijving doop
 • Datum: 26-11-1693
 • Plaats: Kortezwaag
  1. Dopeling

   Albert

  1. Vader

   Jannes Alberts

Renee


Doopboek Herv. gem. Leeuwarden

 • Bron: DTB Dopen
 • Soort registratie: DTB inschrijving doop
 • Datum: 10-12-1654
 • Plaats: Leeuwarden
  1. Dopeling

   Aebel

  1. Vader

   Albert Aebels

Bronvermelding

Doopboek Herv. gem. Leeuwarden, archiefnummer 28, Collectie doop-, trouw-, lidmaten- en begraafboeken - Tresoar, inventarisnummer 931, aktenummer 421

Gemeente: Leeuwarden

Periode: 1654-1667

ReneePlaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu