stamboomforum

Forum logoFora » Gezochte familienamen in NL » gezocht geboortdatum Getrudis Hatgerink/Geertruid Hartgerink, ongeveer 1772/1773, Delden/Hengelo Ov?

De reclame wordt alleen getoond aan bezoekers, niet aan gebruikers die inloggen.

Getrudis Hatgerink was getrouwd met Gerardus/Gradus Bake (28-2-1761 Delden). Ik heb wel een hele rits kinderen gevonden, maar haar geboortedatum en ouders kan ik niet vinden. Ik heb wel op   http://www.geneaknowhow.net/vpnd/bronnen/ov/delden/delden_dooprk_1774-1776.pdf

een mogelijke broer Hermannus gevonden, maar haar dus niet.

Kinderen:

Johanna 26-3-1802 te Oele, getuigen Johannes Hatgerink en Hermina Baake

Johannes 27-7-1803, Jannes 13-8-1805, Gerardus 27-3-1807 allen te Oele

Fredericus 22-4-1809 Delden Gericht (althans daar gedoopt), Johannes Henricus 1811 weer Oele, Lambertus 1814 en nog een Gerhardus 1816.

Ik heb niet overal getuigen bij genoteerd.

Iemand nog tips?

Alvast bedankt.

Annemarie Brinkhorst

Het kan in ieder geval nooit kwaad hier de namen van al haar kinderen te vermelden in volgorde van geboorte en met doopgetuigen.

Haar geboortejaar is waarschijnlijk gebaseerd op haar leeftijd bij overlijden. In de beginperiode van de BS klopten die leeftijden maar al te vaak niet. Er zijn vrij grote afwijkingen mogelijk en je zult dus veel ruimer moeten zoeken dan alleen in het vermoedelijke geboortejaar.

niepoort

dank je, ik heb mn bericht wat aangevuld. die leeftijd is idd van overlijden. ik heb in elk geval 1771 en 1773 ook doorgenomen, maar zal toch nog eens verder eromheen kijken idd.

Annemarie Brinkhorst

Volgens hun ger. ondertr. inschrijving (7.11.1801 (81-95)) waren Gerardus en Geertruid beiden afkomstig uit Oele.

Nu wordt bij de VT 1748 in die buurschap het echtpaar Jan en Gerrit[je] Vörger vermeld, samen met een 5-tal kinderen, in leeftijd van 21 t/m 13 jr. Naar mijn oordeel betreft dit het op 30.7.1724 (93-85) gehuwde echtpaar Jan Hartgerink (uit Bentelo) x Gerritjen Reynders (uit Wiene), blijkbaar woonde dit gezin op Vörgers-wonner te Oele. Mogelijk betreft dit echtpaar de grootouders van de gezochte Geertruid. Dit zou kunnen betekenen dat de doop van Geertruid (ook) gezocht dient te worden onder de naam Vorger (en varianten). In geval Geertruid niet in Oele is geboren, dan is de kans groot dat ze afkomstig was uit Bentelo. In dat geval kan ze ook te Hengevelde (Wegdam) zijn gedoopt.

Overigens werd bij het de overlijdensaangifte van Gradus (overl. Hengelo (Oele) 17.7.1833(45)) weliswaar opgegeven dat hij 72 jr. zou zijn en dus geboren was in 1761, als zv Jan Bake en Euphemia Egberink, is opmerkelijk dat dit echtpaar, behalve op [25].2.1761 (98-12) ook op [11].3.1764 (98-21) een zoon Gerardus liet dopen. Er vanuit gaande dat de oudere Gerardus jong is overleden, is de jongere (geb. 1764) dan de echtgenoot van Geertruid Hartgerink.

P.S. tot 1796 behoorden de meeste RK inwoners van Oele tot de parochie Delden; een RK doopboek van Hengelo is dan ook pas in mei 1796 aangelegd.

Jan

Ja, die naam Vorger kwam ik ook al tegen. In Twentebestand wordt de moeder van Gradus Fenne Vorger genoemd, terwijl ze als Euphemia Egberink in de overlijdensakte staat. Zowel Hartgerink als E(n)gberink komen daar voor met alias Vorger. Maar ik kom ook nog niet een Geertruid Vorger tegen.

Wat de Gerardussen betreft, dat had ik nog niet gezien, dat zou dan maar zo kunnen. Trouwens ook deze Gradus laat twee zonen Ger(h)ardus dopen. De eerste Gerhardus (ook Gerrit genaamd)  is met Aleida Ceemerink en Aleida Markslag getrouwd, de tweede met Aleid ten Hulscher.

Annemarie Brinkhorst

Ik zou toch de doopgetuigen maar eens opzoeken. Je hebt de doopdata, dus dat kan nooit veel werk zijn.

Doopgetuige Johannes Hartgerink zal de vader of een broer van Gertrudis zijn.

niepoort

Getuigen/patrini zijn johannes hatgerink en hermina baake, henricus baake en bernardina hatgerink, joan ter baake en aleyda hatgerink, catharina baake en gerardus nijland, joan hatgerink en alyda schepers, gerardus nijland en hermina bake.

Annemarie Brinkhorst

Fenne Vorger (x 1761 Jan Baken) zou ook een dochter kunnen zijn van het echtpaar Gerrit Huiskes x Kunne/Cunera, ondertrouw/huwelijk te Delden in 1733: "Gerrit ten Vorger JM in Oele, en Kunne Remerink J.D. uit Lunneker, tegenwoordig in Beccum"

Dit gezin is in de volkstelling van 1748 onder Oele terug te vinden als "Gerrit en Kunne Huiskes; 3 kinderen [boven 10 jaar] die dienen; [kinderen onder 10 jaar:] Geertruid (8), Janna (6), Lisabet (4), Geertjen (1)"

Kinderen te Delden gedoopt uit het huwelijk van Gerrit en Kunne Huiskes/Vorger:
14 [januari 1734] baptizatus Fredericus Huiskes; parentes Gerrard et Cunera; patrn Gertrudis
17 [april 1736] baptizata Euphemia Reijmerinck sive Huiskes; parentes Gerrard et Cunera; patrn Bernarda Reijmerinck
31 [oktober 1737] baptizatus Herms Vörger; parentes Gerardus et Cunera; patrn Gerardus ten Vörger
9 [december 1739] babtizata Getrudis Huijsken; parentes Gerardus et Cunera; patrin Euphemia Reimerink
22 [december 1741] babtizata Joanna Huiskes in Öle; parentes Gerardus et Cunera; patr Arnoldus Bus
1 [december 1743] babtizata Elisabetha Huijskes in Öele; parentes Gerardus et Cunne; patrin Gerardus Huijskes
De doop van Geertje circa 1747 heb ik niet gevonden.

Overigens denk ik dat Geertruid Vorger/Hartgerink eerder een kleindochter moet zijn van de door Jan vermelde Jan Hartgerink (huwelijk 1724?) dan een dochter van hem.

Met vriendelijke groet, André

Andre Jansen

hallo Andre en Jan,

Dank voor jullie aanwijzingen. Ik vind het nog wel verwarrend, die steeds wisselende namen... En nu ook nog Huiskes. En Euphemia Reijmerinck zou zowel Fenne Vorger als Euphemia Egberink kunnen zijn. Nou, in elk geval namen genoeg om Getrudis/Geertruid onder te zoeken. Leuk om steeds weer iets verder te komen!

Annemarie Brinkhorst

Gezien de geboortedatum van de kinderen is het onwaarschijnlijk dat ze op 28-02-1761 getrouwd zijn. Dan zou het eerste kind ruim veertig jaar na het trouwen geboren zijn. Als kinderen heb ik genoteerd Jannes 13-08-1805, Gerardus 1807, Fredericus 22-02-1809

Leon Slag

28-2-1761 is geen huwelijksdatum maar de doopdatum van Gerardus Bake: bron.

Ouders trouwen op 4 januari: bron.

Geertruid Hartgerink zou omstreeks 1773 gedoopt moeten zijn, volgt zowel uit haar overlijdensakte als uit bevolkingsregister Hengelo.

Andre Jansen


Zie mijn vraag van december 2016 betreffend Berend Hartgerink en Johanna Zweers in Dinxperlo. Misschien is er een connectie?

A.M. ButtermanPlaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!