stamboomforum

Forum logoOnderzoek in Nederland » Degelink | Zwolle



Profiel afbeelding

Geweldig veel werk allemaal, indrukwekkend. Maar ik zie nog steeds geen concrete aanwijzing dat de naam Degelingh al eerder is gebruikt dan in Enkhuizen. Is het een mogelijkheid dat ze daar die naam gegeven hebben naar iets wat verwijst naar Zwolle of een gebeurtenis in die omgeving in die tijd? Zou Kampen nog een mogelijkheid zijn? Aaltje Heekes komt daar ook vandaan. Dat de naam Hiltje niet terugkomt is ook wel bijzonder, was zij niet de echte moeder maar alleen een tweede huwelijk van Hendrik en de reden dat hij naar Enkhuizen ging? Nog even terugkomend op de familie Werf die vaak getuige zijn maar omgekeerd komt dat ook een keer voor door Janna Degelink als een Adam Werf gedoopt wordt. Die naam Adam is toch terugkerend en mogelijk verwijzend naar de verbinding die er ongetwijfeld is tussen deze families. Er is nog andere Adam Werf geb 07-03-1783 Enkhuizen ovl 01-10-1837 later vanuit Enkhuizen naar Willemsoord gaat als kolonist. Kan allemaal toeval zijn maar ook wijzen dat er steeds regelmatige contacten waren tussen Overijssel en Enkhuizen.

Uitgeschreven lid - 24 feb 2016 - 23:59

Er zou misschien eens geinformeerd moeten worden bij de samensteller van deze stamboom:
http://www.annemarthsterringa.nl/Degelink/GGdescendantChart/GGframesGC.htm

waar het idee vandaan komt dat de ouders Hendrik D. en Hiltje Oukes zouden heten. In dit onderwerp is daar nog geen enkel bewijs of zelfs aanwijzing voor gevonden.

Kasper Ludeman - 25 feb 2016 - 00:20

Goed idee, Kasper Ludeman, ik heb annemarth. gecontacteerd.

Vissertje - 25 feb 2016 - 08:27

Ze heeft veel goed uitgezocht, maar is dan ook stad- en museumgids. Van zgn. stamouders noemt ze slechts de namen en geen bron. Oukes/Aukes lijkt een Fries patroniem en ze heeft zelf Friese wortels. Afgelopen jaren ben ik in GIZ vaak midden 18e eeuw tegen militairen in Bataljons-Regimenten Oranje-Friesland aangelopen.

Martin Jongkoen - 25 feb 2016 - 10:03

Ouke is geen ongebruikelijke naam in Enkhuizen. Na het ontstaan van de Zuiderzee blijft er veel over en weer gaan, Friese namen zijn heel gewoon in alle kustplaatsen rond Zuiderzee/IJsselmeer. Zeker in Enkhuizen waar de directe verbinding met Friesland wegvalt door het ontstaan van de trechter van Almaere. De naam West-Friesland is niet voor niets gebleven.

Hendrik was een kruidlezer en wellicht is daar nog iets over te vinden bij VOC, maar hij bleef dus wel aan wal.

Uitgeschreven lid - 25 feb 2016 - 11:32

In Oost Nederlandse Familienamen van B.J. Hekket (Enschede, 1996, 495 blz.) staat op blz. 102 direct voorafgaand aan Degeling onder Deckering:

  • Variant: Dechering
  • Deze familienaam, die vooral in Groenlo voorkomt, is afkomstig uit de buurtschap Köckelwick, even over de grens bij Vreden, waar in 1625 de familienaam Decherink vermeld wordt, en in 1669 de verkorte variant Decher.
  • In de 11e eeuw is de voornaam Degger opgetekend, ontstaan uit 'dag' en 'heri". Uit Degger of Decher is door verscherping van de 'gg' tot 'kk' de naam Dekker ontstaan.
  • De zeer frequente familienamen Dekker en Dekkers zijn dus niet altijd ontleend aan de beroepsnaam Dekker.
  • Zie: Dechering Köckelwick (aanklikken).

Martin Jongkoen - 25 feb 2016 - 11:33

Als erfnaam:

9 b 8 Bd. XIV
1600-1796

Permalink der Verzeichnungseinheit

Degeling oder Theuwing (Thewinck, Thewick), Hobs-, Behandigungs- und Pachtgut in der Bauerschaft Hemden, Amt Bocholt, Kirchspiel Aalten (im benachbartem niederländischen Gebiet), später zum Kirchspiel Bocholt gehörig

Enthält : Behandigungen: von Huß, 1600; usw.; zuletzt Anspruch des Stiftes Elten; betr. auch Overkemping (s. Abtei Werden, Akten Nr. 9 b 8 Bd. XXIX) 
Bestellsignatur : Werden, Akten Nr. 9 b 8 Bd. XIV

Kasper Ludeman - 25 feb 2016 - 11:55

en hoe kunnen we zo een link leggen tussen al deze namen en hendrik? 

Vissertje - 27 feb 2016 - 11:32

Er zijn erg weinig tot geen ankerpunten direct te vinden in Zwolle (Overijssel) v.w.b. Degelink, t.w.:

  1. Slechts NH-Lidmaatinschrijving te Enkhuizen in 1739 met attestatie van Swolle.
  2. Geen treffers in de Generale Index Zwolle, dus géén NH-Doop,  géén NH-huwelijk, géén NH-Lidmaat-inschrijving vanuit een andere plaats zoals Bocholt/Boekholt (D), Hemden (D), Winterswijk, e.d. en géén NH-Lidmaatuitschrijvingen naar Enkhuizen.
  3. Evangelisch-Lutherse Lidmaatboeken resp. Trouwboeken vóór 1780 ontbreken en/of zitten niet in de Generale Index Zwolle.
  4. Ook op de microfiches van Evangelisch-Lutherse Dopen over de periode1713 – 1744 trof ik donderdag géén dopeling resp. vader met de familienaam aan. N.B.: Af en toe duiken daar vaders dienend in legeronderdelen op.

Er zijn mogelijke aanwijzingen van andere onderzoekers, waarvan jij de feitelijke basis zou navragen resp. hebt nagevraagd:

a) Ouders Hendrik Degelink (~ca 1690) x ca. 1720  Hiltje Oukes  (~ ca. 1690) volgens  Annemarth Sterringa (Vissertje - 25 feb 2016 om 08:27)

b) Familiewapen Degelin de Wangen volgens je opa (Vissertje - 21 feb 2016 om 18:56)

Ad a:

  • Hilletje Oukes wordt niet vernoemd bij de doop van één van 12 (klein)kinderen, terwijl dit zeer waarschijnlijk ook niet gebeurd voor Hendrik Degelink.
  • Eerder lijkt sprake van een Jan/Joes/Jo(h)annes Degelink (~ ca. 1690) x ca. 1720 Hendrikje/Hendrina N.N. (~ ca. 1690).

Als er geen aanvullende informatie over resp. rondom  Swolle/Zwolle komt vrees ik, dat geen hard verband met families te Amsterdam en Hoogvliet kan worden vastgesteld. Daarvoor is de basis alleen maar drijfzand.

N.B.: Het lijkt er op, dat het HCO Zwolle de Generale Index Zwolle op het internet weer op slot heeft gedaan,

Martin Jongkoen - 27 feb 2016 - 20:07

Is er tot nu toe géén vermelding te Zwolle (Overijssel) t.o.v. Enkhuizen (1739/1741) gevonden, wel tref ik nu aan, dat bouwknecht Adam Degelink (* ca, 1789) uit Enkhuizen (NH) - ouders onbekend - op 04/06/1844 te Raalte (Ov) overlijdt.

 

0123.10952 Raalte 1811 - 1942

Akte: 75 Overlijden Adam Degelink, 04-06-1844
Soort akte:
 

overlijdensakte

Aktedatum:
 

05-06-1844

Akteplaats:
 

Raalte

Overlijdensdatum:
 

04-06-1844

Overlijdensplaats:
 

Raalte

Overledene:
Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

Adam Degelink

Plaats: Raalte
Datum: 04-06-1844
Geslacht: M
Leeftijd: 55
Beroep: bouwknecht
Geboorteplaats: Enkhuizen
Opmerkingen:
 

ouders niet bekend

Toegangsnummer:
 

0123 Burgerlijke Stand in Overijssel

Inventarisnummer:
 

10952

Aktenummer:
 

75

 

Martin Jongkoen - 28 feb 2016 - 16:28

Googlend op kruidlezer loop je niet alleen aan tegen de VOC, maar ook tegen kruidlezer Johann Christoph Sprang (* ca. 1773? – 26/04/1815) aan :

  • Uit en Overleden te Amsterdam.
  • Evenals zoon Johan Christoffel Sprang (* ca. 1783?) Afkomstig uit Heidelberg (D).
  • Zoon (Luthers) ondertrouwt Amsterdam 18/04/1805 Woltera Johanna Barnecate (gereformeerd) van Raalte (Ov).

Zie o.m. Voorouders Johann C. Sprang Willem Barnecaate rond 1800 Amsterdam Raalte (aanklikken)

Martin Jongkoen - 1 mar 2016 - 11:52

Het personeel van de Compagnie

  • De voc had zeer veel personeel in dienst: in Nederland, in Azië en op de schepen. De aantallen fluctueerden in de tijd, maar in de achttiende eeuw was de voc verreweg de grootste Nederlandse werkgever geworden. In grote trekken is aan te geven om hoeveel mensen het ging.
  • In Nederland had elke kamer zijn eigen administratie, werf en pakhuizen en ook de zorg voor het werven van het eigen personeel. Elke kamer had zijn kantoren voor de boekhouding en de personeelsadministratie. In de pakhuizen waren sjouwers en garbulateurs of kruidlezers aangesteld, terwijl op de werven timmerlieden, smeden, zeilmakers en touwslagers werkten.

Een jongen uit Saksen

  • In de vroege ochtend van de vijfde mei 1727 besteedde een jongeman uit Saksen, in zijn logement in Amsterdam, meer dan gewone aandacht aan zijn uiterlijk. Hij poederde zijn haar, legde er een vlecht in en stak zich, hoewel hij geen militair was, in Pruisische soldatenkleren: blauwe onderkleren, een rode lakense jas en witte beenkappen.
  • Deze jongeman heette Johann Gottfried Preller. Hij was drie maanden tevoren uit Saksen in Amsterdam aangekomen na een enerverende voettocht van twee maanden.1 Hoewel hij noch soldaat was noch enige zeemanservaring bezat, wilde hij naar Oost-Indië. Aangezien hij bij aankomst in Amsterdam, op 29 januari van dat jaar, nog maar zeven stuivers bezat, had er weinig anders voor hem opgezeten dan zijn intrek te nemen in het logement van een zogeheten volkhouder, de plek waar zovele vreemdelingen aanspoelden. Preller vond zo'n logement in de Dirk van Hasseltsteeg bij een zekere Jan Stuiver. Hier kreeg hij kost en inwoning tot hij aangenomen zou worden bij de voc en kon uitvaren.
  • Jan Stuiver was er alles aan gelegen om Preller en enkele andere Duitsers die bij hem logeerden dienst te laten nemen bij de voc. Zij kregen dan namelijk een voorschot op hun gage en bovendien een schuldbrief. De logementhouder zou die schuldbrief, ter waarde van 150 gulden, en een deel van dat handgeld krijgen in ruil voor de geboden kost, inwoning en een scheepskist met daarin de benodigdheden voor de lange reis naar Azië.

·Hoofdstuk I De voc en haar personeel

Historiografie: studies over reisverslagen van Duitsers in ...

Martin Jongkoen - 1 mar 2016 - 12:22

Hendrik was een kruidlezer en wellicht is daar nog iets over te vinden bij VOC, maar hij bleef dus wel aan wal.

 

In de pakhuizen waren sjouwers en garbulateurs of kruidlezers aangesteld 
zie : http://www.dbnl.org/tekst/geld028oost01_01/geld028oost01_01_0004.php

 

GARBULEEREN

Woordsoort: ww.(trans.,zw.)

Modern lemma: garbuleren
— GARBELEEREN, GARBELEUREN, GARBOLEEREN enz. —, bedr. zw. ww. Uit ofr. garbeller (in GODEFROY [1901] is het verl. deelw. garbellé ten onrechte als gerbele opgenomen; vgl. O.E.D. s.v. garble, 2de art.), of uit mlat. garbellare (< it. garbellare `zeven' < arab. garbala `zeven'). Vgl. eng. garble, du. gerbelieren en gärbulieren. De vorm garbuleeren komt in het ndl. het meest voor. Niet in Mnl. W. Veroud.
+↪ M. betr. t. droge waren, inz. specerijen, noten: ontdoen van vuil, stof, afval; sorteeren.
↪Afl. Garbuleering.
Garbuleur, persoon wiens beroep het is droge waren, inz. specerijen te ontdoen van stof, vuil e.d. Sinds lang veroud.
↪Garbuleurder, persoon wiens beroep het is droge waren, inz. specerijen te ontdoen van stof, vuil e.d.; sorteerder van specerijen, nagelen. Sinds lang veroud.
↪Garbuleuster (?), uit bepaalde droge waren, specerijen afgezonderd afval, uitschot (?).
↪Samenst. Garbeleerkamer.
zie : http://gtb.inl.nl/iWDB/search?actie=article&wdb=WNT&id=A007192&lemmodern=garbuleren


Ook bij bijv. aardappelen noemt men dit (nog steeds) "lezen".

Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum


"Met drie tot vier personen lezen Jannes en
 Anneke Zelhorst de aardappelen na op groen
 en kluiten. Ook misvormde knollen en knollen
 met groeischeuren worden eruit geraapt.
 Agrico betaalt geen toeslag voor het lezen.
 Wel stellen ze de leestafel beschikbaar."

Willem Hak - 1 mar 2016 - 14:09

  • Met dank aan Willem Hak weten we nu wat het beroep van kruidlezer inhoudt.
  • Hier een Duitser die bij de VOC wilde en voorlopig maar ging dienen bij de Infanterie te Zwolle:

Het Oost-Indisch avontuur. Duitsers in dienst van de VOC (1600-1800)

Roelof van Gelder

  • Johann Wilhelm Vogel arriveerde in juni 1678 uit Gotha in Amsterdam. Hij was met vijftien rijksdaalders reisgeld van huis gegaan en daarvan zal op die reis van een paar weken maar weinig over zijn geweest.
  • Hij wilde beslist naar de Oost, maar er vertrokken voorlopig geen schepen. Vogel probeerde daarom dienst te nemen bij het Staatse leger als cavalerist.
  • Hij reisde naar Groningen omdat daar plaats zou zijn, maar dat bleek niet het geval. Vervolgens trok hij naar Zwolle, waar hij bij de infanterie kon dienen.
  • Lang duurde dat niet, want toen hij in oktober hoorde dat er schepen naar de Oost zouden vertrekken nam hij zijn ontslag en monsterde hij aan bij de Compagnie. Vogel 1716, pp. 16-25.

bekijk - digitale bibliotheek voor de Nederlandse letteren

Martin Jongkoen - 1 mar 2016 - 14:42

VOC-pakhuis, Wierdijk Enkhuizen

In het Peperhuis werden goederen opgeslagen. Sjouwers en garbuleurs zoals Cornelis Valentijn kwamen hier zeer geregeld.

Martin Jongkoen - 1 mar 2016 - 14:52

Volgens mij is Jan Daggelinck ook geschreven Dachelinck afkomstig iut St Amands.
Geboren in 1665, klopt dit ook met de gegevens uit het ondertrouw register en in dat van 1687 lees ik dat hij uit St Amaands komt.
Dan is het een zoon van Cornelius daggelinck en Maria Schollaert.

Charles Dagelinckx - 28 apr 2017 - 22:43

@Charles Dagelinckx,

  • Kun je wat meer informatie (doop met getuigen, huwelijk, beroep en begraven) over de eerste Nederlandse generatie(s) Dagelinck?

Martin Jongkoen - 29 apr 2017 - 10:48


De eerste Dagelinckx die naar Nederland komt:
Franciscus Dagelinckx; 13-03-1777 Antwerpen (St Jacob) overleden 18-10-1850 Bergen op Zoom, vrouwenkleermaker
Getrouwd met Anna Catharina van Welde op 17-10-1810 te Brussel. Zij is geboren op 13-12-1777 te Brussel en op 11-01-1875 te Bergen op Zoom overleden.

Rond 1816 is hij naar Bergen op Zoom verhuisd., sinds 1799 woonde hij in Brussel (volkstelling Brussel 1812).

Ouder van Franciscus waren Joannes Baptist Daghelinckx; geboren 04-04-1750 Antwerpen (St Walburgis) peter Joannes Baptista Venesoen en meter Barbara Verhagen. Zijn moeder was Maria Isabella Meulemans; geboren omstreeks 1749. Joannes Baptist was wever van beroep.

Het verst terug kan ik naar Christianus Daghelinck; geboren omstreeks 1610. Het eerste document wat ik van hem vond was in Mechelen dat hij met Maria Decoster huwde in april 1637. Zij is in 1610 geboren te Denderwindeke, alwaar Christiaan schoolmeester en koster was.

Onderhavige Jan Dachelinck of Daggelinck was een kleinzoon van Christiaan.

Volgende generatie in Bergen op Zoom:
Johannes Baptist Dagelinckx; geboren 18-08-1811 te Brussel en op 04-02-1894 te Bergen op Zoom overleden.
Hij huwde op 31-01-1842 te Bergen op Zoom Cornelia Schuurbiers, geboren 27-12-1814 te Bergen op Zoom. Johannes Baptist was kleermaker van beroep.

Een van zijn zoons was Josephus franciscus Dagelinckx; geboren 17-05-1847 te Bergen op Zoom, getuigen matthijs Schuurbiers en Jacobus Knuppel.

Dat was mijn overgrootvader. Hij was koperslager.

Kinderen van Johannes Baptist 1811 brussel, zijn overigens weer verhuisd naar Brussel en hebben daar een gezin gesticht; onder andere
Laurent Dagelinckx; 27-02-1826 Bergen op Zoom (getuigen Joannes Theodore van der Poll en Jacobus Henricus Janssen)
Cornelius Antonius Dagelinckx; geboren 26-10-1823 te Bergen op Zoom (getuigen Martinus freyer en Cornelius Hollander)
Andries Dagelinck'; geboren 02-08-1819 te Bergen op Zoom (getuigen Andries Hebgen en Gerardus van Houven)

 

Met vriendelijke groet,

Charles Dagelinckx

Charles Dagelinckx - 29 apr 2017 - 15:44







Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu