stamboomforum

Forum logoOnderzoek in Nederland » Wilhelmus van den Bosch en Johanna van Schaik te Rijnsaterwoude



Profiel afbeelding

Mijn voorlopige keuze als ouders van Cornelis houd ik op onderstaande. Zij dopen ook nog een Theodorus [Dirk] op 8 dec 1734. De plaats klopt [R=Rijnsaterswou], getuigen Pieter en Dirk komen voor en een Lijsbeth, die IJsbrand IJsing huwt.Alleen Cornelis ontbreekt in dit geheel.

Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

jan achterberg - 5 mar 2016 - 23:35

---Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

jan achterberg - 5 mar 2016 - 23:36

De doop van Antje Lelijveld miste je nog op 17 mei 1794. W=Woubrugge

Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

jan achterberg - 6 mar 2016 - 00:59

Waar komt de doopdatum van 13 juli 1780 van Jannetje van Schaik vandaan? Volgens wiewaswie overleed zij op 13 jul 1823, oud 43 jaar. In Nieuwer Amstel kan ik haar niet op die doopdatum vinden

Overledene:Jannetje van Schaik

Geslacht:Vrouw. Leeftijd:43

Vader:NN,  Moeder: NN

Relatie: Willem van den Bosch

Gebeurtenis:Overlijden

Datum: zondag 13 juli 1823.Gebeurtenisplaats: Rijnsaterwoude

jan achterberg - 6 mar 2016 - 04:12

@ Jan,

 

Ik zag op internet dat iemand < 13 juli 1780 had ingevoerd.Ik denk dat dus de exakte datum daarvan is afgeleid. Maar nderdaad kon ik gisteren ook haar doop niet vinden (beide religies). IK heb echter geen omringende plaatsen geprobeerd.

mvg-Ben

Ben Wegman - 6 mar 2016 - 09:28

Hallo Jan en Ben,

Allereerst opnieuw bedankt voor jullie inspanningen. Er is voor mij een hele nieuwe wereld opengegaan. Ik had dit veel eerder moeten weten. Maar.......ik gya de komende tijd nog meer vragen stellen. Maak je borst maar nat.

Die doopdatum en plaats van Jannetje van Schaik heb ik idd van internet. Ik heb ook nog in die doopboeken gekeken, maar kon tot mijn spijt helaas niets vinden. Wordt nog een puzzel denk ik.

Mochten jullie toevallig nog tegen andere gegevens betrekking hebbende op deze families, houd ik me aanbevolen.

jacques groenendijk - 6 mar 2016 - 15:14

De enigste zekerheid van Johanna van Schaijk is haar overlijdensplaats. Geen garantie zover, dat zij daar ook geboren is. De volgende prsoon kan mogelijk in aanmerking komen, die is in ieder geval RK gedoopt in Rijnsaterswoude.Zij kan ten tijde van haar huwelijk in Nieuwer Amstel gewoond hebben

Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

jan achterberg - 7 mar 2016 - 00:31

Nu kom ik nog een Wilhelmus van den Bosch tegen, dit om de verwarring te verhogenAfbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

Doopgeuigen bij Alida, Petrus Ouwehand en Alida van den Bosch---Cornelius, Cornelius van den Bosch en Wilihelmina Lelijveld---Maria, Philippus Webbe en Jannetie van den Bosch---Martina, Johannes van den Bosch en Jannetie van den Bosch---Lucia, Willem Koij en Margareta van den Bosch.

De Wilhelmus, zoon van Cornelis van den Bosch en Willemina Lelijveld heeft een zus Alida, Margareta en een broer Johannes!!!!!!!!!!

R8 is het rk doopboek van Rijnsaterswoude

jan achterberg - 7 mar 2016 - 01:16

Die Jannetje van Schaik is heel logisch. Ik denk dat ik dat maar ga veranderen, zeker ook omdat in de doopboeken van Nieuweramstel haar naam niet voorkomt in die jaren rondom haar geboorte.

De getuigen van de kinderen van Wilhelmus van den Bos en Helena Kelder kunnen ook zijn Alida van den Bosch=zuster Willem, Margaretha van den Bosch=tante Willem (zus van vader Cornelius)en Johannes van den Bosch=oom van Willem )broer van vader Cornelius). De getuigen Cornelius van den Boxh en Wilhelmina Lelijuveld zijn de ouders van Wilhelmus.

Wat denk je hiervan?

jacques groenendijk - 7 mar 2016 - 14:04

Jan, hoe kan ik meer informatie / gegevens opzoeken van Egbert van Schaik en zijn gezin en van de eerder besproken Johannes Pietersz. Lelijveld en zijn gezin? Als ik naar die website probeer te gaan krijg ik een melding dat die site niet bereikbaar is. Moet je lid zijn en inloggen? of wat anders? Jouw gegevens die je hebt doorgestuurd over deze gezinnen kan ik misschien nog verder completeren.

Groetjes,

Jacques

jacques groenendijk - 7 mar 2016 - 19:10

Wilhelmus van den Bos en Jannetje van Schaijk kregen voor 1812 nog meer kinderen. A=Alkemade, R=Rijnsaterwoude. Omdat er onder de kinderen een Engelberta zit, beschouw ik dat als een vernoeming naar Jannetje's vader Egbert. Over Egbert kan ik niets vinden. Mogelijk kwam hij van buiten het district, of van Aarlanderveen, waar de rk doopboeken vrij laat beginnen. Ik zal je per PB het email adres van Richard van Schaik geven, ik wil het hier niet plaatsen. Misschien dat hij je verder kan helpen met Egbert

Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

jan achterberg - 7 mar 2016 - 23:13

Ben een tijdje niet meer actief geweest naar het verleden van mijn familie. Maar nu kwam ik per toeval dit onderwerp tegen op dit forum en wilde hierop reageren.

Ook om het feit dat dat hier dingen worden vermeld waar ik in het verleden ook ben tegen aan gelopen.

Op de eerste plaats heb ik in de loop der jaren zeer uitgebreid onderzoek gedaan naar de familie van den Bosch uit de omgeving Rijnsaterwoude en omliggende dorpen en voor zover ik kan bepalen komen Willem van den Bosch en Johanna van Schaik niet voor in de stamboom waarnaar ik onderzoek heb gedaan. Dat wil overigens nog niet zeggen dat deze alsnog te linken zijn aan de personen in mijn stamboom en dan om het feit dat ik er geen aanwijzing voor gevonden heb.

1  Dirk van den Bosch ( ABT 1680 ) -- NN

2  Willem Dirkszn. van den Bosch ( ABT 1705, Vriesekoop )
    Alida Pietserdr. Akerboom ( 1711, Rijnsaterwoude -- 2 FEB 1772, Rijnsaterwoude )
    getrouwd 5 MEI 1732, Rijnsaterwoude

3  Theodorus ( Dirk ) Willemsz. van den Bosch ( 8 DEC 1734, Rijnsaterwoude -- 1 NOV 1784, Rijnsaterwoude )
     Jannetje Jansdr. Zuijdervliet ( Hazerswoude -- 20 OKT 1784, Rijnsaterwoude )
     getrouwd 27 APR 1756, Rijnsaterwoude

4   Wilhelmus Dirksz. van den Bosch ( 17 FEB 1757, Nieuwveen  --  16 MAR 1838, Woubrugge )
     Helena Jansdr. Kelder ( 7 AUG 1762, Langeraar  --  11 DEC 1828, Woubrugge )
     getrouwd 15 SEP 1783, Ter Aar

5   Johannes ( Jan ) van den Bosch ( 20 AUG 1785, Rijnsaterwoude  --  12 OKT 1844, Nieuwveen ) 
      Margaretha Enthoven ( 22 DEC 1791, Uithoorn  --  7 MEI 1869, Nieuwveen )
      getrouwd 30 APR 1814, Nieuwveen

6    Cornelis van den Bosch ( 20 JUN 1816, Nieuwveen  --  7 MEI 1870, Woubrugge )
       Petronella Verduin ( 25 JUL 1822, Gouda  --  12 MEI 1899, Avereest )
       getrouwd 20 SEP 1847, Zevenhoven

 

Naar de vader van Dirk ( No:1 ) heb ik jarenlang gezocht.
Via een achterneef uit Duitsland heb ik aanvullende informatie gehad, de vader van deze Dirk zou uit Leiderdorp kunnen komen.

Jan Henriksz. van den Bosch ( 25 SEP 1650 )

Er is een scan beschikbaar waar onomstotelijk op staat dat ene Dirk Bos, zou No:1 kunnen zijn,  getrouwd is te Leiderdorp met ene Gijsje Willems van Eijk.
De zoon van Dirk ( Willem ) zou een vernoeming kunnen zijn naar de vader van Gijsje.
Natuurlijk zijn dit allemaal geen zekerheden, maar uit te sluiten is het ook zeker niet. De doopakte van Willem ( No:2 ) is vooralsnog onvindbaar.

met vriendelijk groet, M van den Bosch

 


 

    

M. van den Bosch - 7 aug 2016 - 18:03

We zijn weer een tijdje verder en een klein beetje wijzer geworden, alhoewel er nog wel een aantal vragen onbeantwoord blijven.

Zal mijn bevindingen hieronder vermelden en wanneer er fouten of vergissingen zijn gemaakt hoor ik dat graag.

Het raadsel waarmee ik worstel is dat waar komt Cornelis van den Bosch vandaan en wie waren zijn ouders.

Van Cornelis van den Bosch weten we dat hij gehuwd was op 26 OKT 1772 te Rijnsaterwoude met Willemijntje Jansdr. Leli(e)velt.

In een vorig huwelijk was Willemijntje gehuwd met IJsbrand IJzing ( 25 JUN 1771 ), maar IJsbrand overleed op 5 FEB 1772 te Woubrugge, maar ook IJsbrand was eerder getrouwd geweest en wel met Elizabeth ( Lijpje ) van den Bosch op 31 MEI 1762 te Rijnsaterwoude, maar ook Elizabeth overleed relatief jong op 12 JUN 1770 te Woubrugge.

Van Elizabeth ( geb : 26 JUL 1741 Rijnsaterwoude ) weten we dat ze een dochter was van Willem Dirksz. van den Bosch en Alida Pietersdr. Akerboom.

In de onderstaande url staat vermeld dat Cornelis een zoon is van Willem Dirksz. van den Bosch en Alida Pietersdr. Akerboom, maar zijn doop kan ik absoluut niet vinden, van de overige kinderen overigens wel. Dan zouden Cornelis en Elizabeth broer en zus zijn.

https://www.genealogieonline.nl/en/genealogie-van-den-bos-1/I13505.php

Zelf denk ik dat Cornelis geen zoon was van Willem en Alida, maar van wie dan wel, ik weet het niet.

Weet wel dat er ergens een link moet zijn omdat Cornelis en Willemijntje als getuigen opduiken bij de geboorte van Alida van den Bosch op 1 NOV 1794 en bij de geboorte van Cornelis van den Bosch op 2 DEC 1798 en dat zijn weer kinderen van Willem van den Bosch en Helena Kelder.

Een andere optie is misschien dat deze Cornelis een zoon is van Pieter Dirksz van den Bosch ( broer van eerder genoemde Willem Dirksz. van den Bosch ). Pieter was gehuwd met Helena Jansdr. van der Neut. Het past in ieder geval wel in deze periode, maar heb daar nooit een doopakte voor gevonden. Volgens mijn gegevens hadden Pieter en Helena maar 2 kinderen, nl. Dirk Pietersz. van den Bosch ( geb ABT 1726 ) en Cornelia Pietersdr. van den Bosch ( geb : 22 JUL 1743 )

Mocht iemand de doopakte van Cornelis kunnen overleggen ... graag ...

 

Met vriendelijke groet

M. van den Bosch

M. van den Bosch - 3 dec 2017 - 14:27

Je citeert mijn url en terecht zeg je dat een doopbewijs ook daar ontbreekt, het feit dat de eerste twee kinderen van Cornelis dezelfde namen dragen als de (door mij aangenomen) grootouders ´, duidt daar iig op en bij gebrek aan beter houd ik het daar voorlopig maar op.

 

Met vriendeijlke groet,

Arie van den Bos

Arie van den Bos - 6 feb 2018 - 13:44

Goedenavond ....

Het is inmiddelds 5 jaar verder en was mijn inloggegevens van dit forum kwijtgeraakt.

Maar ik wist nog dat er een discussie was omtrent ene Cornelis van den Bosch, die een zoon zou zijn van Willem en Alida en besloot toch maar om mij opnieuw aan te melden omdat er toch iets interessants te vermelden is.

Dat is namelijk dat er toch wel bewijs is gevonden dat Cornelis inderdaad de zoon was van Willem.

Mijn neef Viktor heeft dit uiteindelijk gevonden in de archieven van Familysearch in de doopakten van Ter Aar.

Groetjes Marc van den Bosch

 

Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

marc vdb - 3 aug 2023 - 23:08

Even ter aanvulling ...

 

Links onderin staat denk ik onomstotelijk vast dat Cornelis is gedoopt op 18-3-1739 in Ter Aar.

 

Marc

marc vdb - 3 aug 2023 - 23:11


Many thanks Marc, 

Source:

  • Rooms Katholiek
  • Ter Aar
  • Dopen, Trouwen 1701-1755

I just like to add the internet link: https://www.familysearch.org/ark:/61903/3:1:3QS7-99QV-H7LM?i=85&cc=2037907&cat=78397

Wabel72 - 4 aug 2023 - 10:12







Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu