stamboomforum

Forum logoFora » Gezochte familienamen in NL » Is het mogelijk om precies te weten waarom een achternaam is aangenomen? Fam. Spanjaard

De reclame wordt alleen getoond aan bezoekers, niet aan gebruikers die inloggen.

Goedenavond Allemaal

Mijn nichtje doet voor school een project voor genealogie waar iedereen in haar klas de betekenis van zijn of haar achternaam moet onderzoeken EN een stamboom in elkaar moet zetten. Ik heb al ervaring met genealogie ik heb 10 jaar geleden geprobeerd een stamboom te maken maar kwam niet heel ver en heb nooit naar betekenissen van achternamen gezocht.

Mijn nichtje kwam niet heel ver dus met hulp van mij en ook mijn zus en info op de website special gericht naar brabantse genealogie zijn wij een eind verder gekomen met het laatste wat wij vonden een huwelijk van 1677. Mijn nichtje heet dus Spanjaard en ik dacht dat dat best makkelijk zou worden want de betekenis is overduidelijk leek mij, maar van hulp op het forum van brabant heb ik al begrepen dat afkomst/geographische namen niet altijd betekenen van het lijkt

wij hebben nog iets langer dan een week en zitten nu eigenlijk vast op 1677 te woensel en omgeving komt de familie van daan

Is het mogelijk dat wij kunnen uitvinden waarom de naam is aangenomen/wat de betekenis is? ik heb ook al gehoord dat het soms onmogelijk is en dat je alleen maar kan speculeren

of werden dat soort dingen helemaal niet vastgelegd toen? wij zijn al meer als een maand bezig en we hebben al een groot deel af alleen net niet het ''waarom mijn voorouders deze achternaam hebben gekregen'' deel niet. 

vriendelijke groeten

Kristel

Kristel

Het 'waarom' is inderdaad vaak gewoon niet precies te achterhalen. De oorsprong van een naam werd niet vastgelegd.

Wat voor de hand ligt is dat of:

1) de eerste drager van deze achternaam in Nederland uit Spanje kwam,
 of
2) de persoon om een of andere reden (uiterlijk, gedrag, enz.) zo genoemd werd door anderen in de omgeving.

(Kan ook nog dat de persoon woonde in een huis/boerderij dat/die 'Spanjaard' heette, enzomeer, enzovoort.

Soms kan je zoiets achterhalen. Vaak ook niet.

Kasper Ludeman

In Groningen woonde ene Hindrik Eenspanjer, die in 1755 in Bersede in het kerspel Wesuwe (Duitsland) geboren werd als Herm Henrich Einspanier. Bij de doop van zijn kinderen werd hij ook Spanjer, Spanjers en Spanjaert genoemd. Zijn naam heeft niets met een herkomst uit Spanje te maken. Einspanier betekent: man met een rijtuig of kar getrokken door één paard.

René Remkes

dat verhaal ben ik al is tegen gekomen ja van die einspanier! in een artikel ergens.

maar er is geen verwantschap tot hindrik en de naam spaniart werd door de familie al gebruikt in 1600 we hebben alle voorouders tot 1677 kunnen vinden einspanier is nooit vermeld en de familie kwam uit noord brabant er is geen connectie tot duitsland

er zijn helaas een heleboel families met de naam spanjaard/spanjaart/spanjaardt waar geen verwantschap aan is dat maakt het ook moeilijker want iedere familie heeft de naam om een andere reden gekregen.

had het graag nog hopen vinden maar mocht dat niet lukken dna helaas!

Kristel

Je stelt een algemene vraag, maar het gaat je specifiek om de herkomst van een Brabantse familie Spanjaard met als oudste gevonden vermelding een huwelijk te Woensel uit 1677.

Omdat je zelf aangeeft, dat er een heleboel families Spanjaard zijn, zul je met meerdere bijzonderheden moeten komen.

Wie huwden en wat stond er als plaatsen van herkomst, woonadressen en getuigen? Wie waren hun kinderen, wanneer/waar gedoopt en wie waren de doopgetuigen? Zijn beroepen bekend?

Martin Jongkoen

Het gaat om Peter Thomas Spaniaerts, gehuwd te Woensel op 9-5-1677.  Een jaar daarvoor was hij doopgetuige in Oostelbeers. Ik heb er nu geen tijd voor, maar het lijkt mij geen toeval, dat in 1622 in Oostelbeers al een Jan Thomas Spaniaert is vermeld als doopgetuige.

P.S. Zie ook http://daktari.antenna.nl/toemen.htm

Jan Clavaux

En in Helmond een alias, dat zou erop kunnen duiden dat een bijnaam was.............

Schepenakte - BARTHOLOMEUS JANSSEN van GELDROP, inwoner van Helmond, heeft vercocht aan JAN WILLEMS alias SPANIAERT, ook borger alhier, een jaarl. rente van 11 gl. uit een huis en hof in de Kerck- straet te Helmond neven erf. Jan Janssen vd Graeff, Jan Aerts, de stadsveste en de gemeijnstraet. Last: 2 gl. a/d H.Geest, een smael hoen grondcijns. Met voorwaarden. Get.: PJ/HJ 25 maart 1658 In de marge: Jan Willem Spaniaert bevestigt in 1660 betaling., 1650/1659

Code NTI-15240-3844
Collectie Uittreksels en index Schepenbank Helmond
Id 2363095
Aktenummer 885
Oud inventarisnummer 271
Inventarisnummer 3844
Persoon in RA Geldrop van, Bartholomeus Janssen Spaniaert, Jan Willems
Toponiem in RA Kerckstraet stadswal/vest
Registratiedatum 1650/1659
Registratieplaats Helmond

Annemarie57

@ jan clavaux

ja dat zijn ze inderdaad lijske peters en petrus thomas spaniarts

ik kan niet veel over hun vertellen wegens gebrek aan informatie behalve dat ze getrouwd waren 1677 to woensel en hun zonen thomas spaniarts 25-06-1678 & petrus pieter spaniarts 07-03-1683 beide geboren te woensel.

heb inderdaad al vernomen dat dit soort namen ook konden komen van namen van schepen/huizen of gewoon een ''donker uiterlijk'' of inderdaad een spanjaard weet alleen niet hoe ik moet uitvinden welke het was als het al mogelijk is

ik heb die site ook bekeken en een paar latere voorouders staan daar ook op maar verder vond ik niet veel meer over de naam zelf

Kristel

Hierbij wat tips. Genealogie met onderzoek over naamkunde is deze site al bekend? www.vernoeming.nl ,
bijvoorbeeld o.a. deze link, tik het woord : Spanjaard , http://www.vernoeming.nl/zoeken?q=Spanjaard

Voor mijn eigen onderzoek herkomst familienamen werd geadviseerd zover mogelijk terug te gaan in de tijd, tot de achternaam voor het eerst werd gebruikt, door wie en waar, zie database familienamen website meertens.knaw.nl , kenmerken familienaam Spanjaard, kenmerken: herkomstnaam. Zie verder database familienamen, > http://www.meertens.knaw.nl/nfb/
Zie tevens database voornamen, zoeken, bijvoorbeeld, bevat : span
 

Marianne C.

Ik heb even een kwartiertje zitten puzzelen en kom tot de volgende aanvulling:

I.1    Thomas
Kinderen (over en weer doopgetuigen bij elkaars kinderen):
1.    Wilhelmus Thomas (zie II.1).
2.    Elisabeth Thomas (zie II.2).
3.    Peter Thomas (zie II.3).

II.1    Wilhelmus Thomas
Gehuwd circa 1668 met Elisabeth Willems.
Uit dit huwelijk:
1.    Elisabeth, gedoopt op 21‑09‑1669 te Oostelbeers.
2.    Waltherus, gedoopt op 09‑06‑1676 te Oostelbeers.
3.    Johanna, gedoopt 00‑01‑1678 te Oostelbeers.

II.2    Elisabeth Thomas
Gehuwd op 23‑02‑1671 te Oostelbeers met Godefridus Ariensz.
Uit dit huwelijk:
1.    Adriana, gedoopt op 22‑11‑1671 te Oostelbeers.
2.    Theodorus, gedoopt op 17‑02‑1674 te Oostelbeers.
3.    Thomas, gedoopt op 16‑10‑1675 te Oostelbeers.
4.    Gijsbertus, gedoopt op 28‑08‑1678 te Oostelbeers.

II.3    Peter Thomas Spaniaert
Gehuwd op 09‑05‑1677 te Woensel met Lijske Peters.
Uit dit huwelijk:
1.    Thomas, gedoopt op 25‑06‑1678 te Woensel.
2.    Petrus, gedoopt op 07‑03‑1683 te Woensel.


Zoals ik gisteren al aangaf is er waarschijnlijk een aansluiting in Oostelbeers in 1622 met Jan Thomas Spaniaert. De gezamenlijke vader Thomas zou heel goed een zoon van deze Jan kunnen zijn.

succes

Jan Clavaux

Eind 16e resp. begin 17e eeuw wordt een Spanjaard in het Nederlands als Spai(g)n(i)aert aangeduid. Dat is ook de oudste aanduiding van de familienaam, afgezien van de aanduidingen met patroniem Toemen en plaatsaanduiding "van Beerse"/"van Beirse". Zie: Jan Clavaux - 29 mar 2016 om 12:27.

Er is nog een gehucht Spaanreit (gemeente Bergeijk - Noord-Brabant), maar afleiding hiervan lijkt onaannemelijk.

Afleiding van een beroepsnaam is niet waarschijnlijk, zodat als opties overblijven:

  • Huis- en/of schildnaam, bijvoorbeeld Spaanse Ruiter. Zie ook: Kasper Ludeman - 29 mar 2016 om 00:13. N.B.: Spaanse Ruiter is ook een (distel)plant.
  • Al dan niet vermeende Spaansgezindheid van Rooms-Katholiek(en) in Staatsgezinde plaat(sen) bedreigd door Spaanse troepen tijdens 80-jarige oorlog (1568 - 1648), met name in Noord-Brabant en (Zuid-)Limburg.
  • Afstamming van een Spaanse voorvader; zie echter: René Remkes - 29 mar 2016 om 01:06

De eerste twee opties zijn lastig aantoonbaar en voor de laatste kan wellicht een zoektocht met wildcards op BHIC-site uitkomst brengen. Een Nederlandse genealogie op het internet laat een familie beginnen te Colijnsplaat (Zeeland) ca. 1576.

Overigens vermeldt Woordenboek van de Familienamen in België en Noord-Frankrijk van Frans Debrandere (Brussel, 1993)  deel L-Z op blz. 1305 - rechterkolom:

Spanjaers, Spanjaard, Spagna(erts), Spannaert, Spaenjaers, Spaensaers, Spa(e)njers, Spanier, Spaniger:

  • Volksnaam van de Spanjaard. 1276 ab Willelmo Spaingard, Ieper (BEELE 549); 1571 Cornelis Spaeniaerts, Maaseik-Antw. (AP). Het vogende vb. is overduidelijk: 1444 Henri de Arandia alias Spaengaert, Luik (ISC).

Martin Jongkoen

Het kan ook goed een verbastering zijn van een andere naam. Zo heeft de Spaanse polder bij Rotterdam niets met Spanjaarden vandoen, maar wel met de adellijke familie familie Van Spangen..............

https://nl.wikipedia.org/wiki/Spaanse_Polder

Annemarie57

nogmaals bedankt voor vele hulp en meedenken

ik heb de website van bhic nog doorgespit maar er is geen enkele spanjaard of variant te vinden voor 1600/begin/midden 1600 rond oostelbeers/woensel.

nou kan het natuurlijk ook dat ze niet uit die omgeving kwamen daarvoor maar dat weet ik dan natuurlijk weer niet.

wel gevonden egidius spaeniaert overleden te oirschot 1633 (ligt dichtbij oostelbeers maar dat zegt natuurlijk niks) verder geen informatie behalve ''militair te breda''

ook op familysearch nu in de rooms katholieke doop en registratie boeken te kijken maar tot nu toe nog steeds niks gevonden.

als er door de familie verder ook niks meer word gevonden hebben we al gezegd dat ze maar gewoon moet opschrijven wat de mogelijkheden zouden kunnen zijn voor de oorsprong van haar naam waaronder de boven genoemde.

Kristel

In den Dungen (NB) komt bij een RK-Doop in 1616 voor als getuige Joanna filia (dochter) petadicta (???) Spangiarts

Kind

Elizabeth Servati

Geslacht

Vrouw

Datum doop

29-09-1616

Plaats doop

Den Dungen

Vader

Arnoldus Servati

Moeder

Catarina N.N.

Getuige

Joanna N.N.

Getuige

Servatius Cornelii

   

Deel

Rooms-Katholiek doopboek 1610-1638

Plaats

Den Dungen

Toegangsnr.

1433

Inv.nr.

1

Folio/pagina

17v

Religie

RK

Diversen

Getuige 2 Joanna filia petadicta Spangiarts.

Martin Jongkoen


Het beroep van de voorouders lijkt me toch wel belangrijk voor verder onderzoek, bijv. wevers, resp. thuiswevers en de geschiedenis van het dorp Woensel, zoals deze site, http://web.tue.nl/cursor/html/cursor3909/pag8a.htm

Op een andere site gelezen over de plaats Woensel in Kempenland, dat : "Nederwetten te Woensel in Kempenland naar de kerk ging" /
Nederwetten, spelling kan ook zijn: Neerwetten / dorp onder Nuenen, ten noordoosten van Eindhoven (de vraag is vervolgens,
woonde men wel in Woensel of elders in die omgeving?) De achternaam spelling, varianten Spa..., kan ook zijn: Spe..., volgens meertens.knaw.nl,
zie verder wiewaswie.nl, voor meer zoekresultaten o.a. bhic.nl wanneer men het niet beperkt tot achternaam begint met: Spa 
(in zoekmachines enz., op sites met genealogie, zie ook achternaam begint met (of bevat) : Esp 
Soms zoekresultaten in oud-notarieel archief van Rotterdam, zoek bijv. plaatsnaam om te zoeken: Woensel (15 gevonden resultaten,
of bijv. typ Woense% = 16 resultaten) 

Op de site wiewaswie.nl, zie ook achternaam spelling begint met Spaan , bijv. Spaanjards,
kind: Thomas Spaanjards, geboren op donderdag 29 december 1814, akteplaats Woensel, 
scan akte Regionaal Archief Eindhoven, akte folio 12,
http://eindhoven.digitalestamboom.nl/scan.aspx?book=G&id=315896

Marianne C.Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!