stamboomforum

Forum logoGezochte familienamen in NL » Onderzoek naar geschiedenis kermis families in het bijzonder de familie Reuvers

De reclame wordt alleen getoond aan bezoekers, niet aan gebruikers die inloggen.

Profiel afbeelding

Hallo Allemaal

Door een opmerking van een neef (86 j) van mijn oma die in Amerika woont ben ik gaan zoeken na meer geschiedenis over zijn uitspraak. Hij vertelde dat mijn overgrootvader niet zo lekker meer binnen de familie lag omdat hij met een gipsy getrouwd zou zijn,tja wat verstond hij onder Gypsy want ik was nog niet zo ver in mijn stamboom op dat moment en wist van het personalia opvragen niet beter dan dat mijn overgrootvader schipper was ook was bij mij bekend dat mijn oma deels is opgegroeit aan boord.Na wat onderzoek na deze opmerking kwam ik inderdaad uit in de Reuvers familie .Mijn overgrootmoeder was een kleindochter van Martinus Reuvers en Henrietta Louisa Scheffel . Van deze voorouders kan ik inderdaad terug vinden dat er 15 kinderen zijn geboren(sommige als baby overleden) in verschillende dorpen en steden en zij van stad tot stad reizde met Carrousel en schommels.Inmiddels heb ik ook aktes gevonden van mijn overgrootvader dat hij eigenaar was van een carrousel ook in de periode dat mijn oma aan boord woonde,misschien vaarde ze van dorp na dorp ofzo geen idee mijn  tante en oom weten daar niks over te vertellen ik vermoed dat er met vlagen werd meegeholpen binnen een familie bedrijf. Nog steeds is er voor mij een verschil tussen een Gypsy (niet nederlands) en een kermisreiziger (gewoon voorouders uit Oss) . Ik vraag me dan ook af of er mensen zijn die meer weten over de Reuvers geschiedenis en waar ik dat Gypsy moet plaasten . De vader van Martinus is geboren in Oss eveneens als zijn voor vaderen,de moeder van van Martinus Reuvers heet Agnes Anastatia (Anna) Berger(en) zij is geboren in het russisch/polen (volgens de aktes) een dochter van Franciscus Berger en Catharina ponschar (Ponsar) waar deze 2 laatste zijn geboren is mijn niet duidelijk.Frans zou overleden zijn in Stiermarken Oostenrijk en Catharina is begraven in 1840 in Ravenstein vanaf 1843 staat Agnes in Ravenstein geregistreerd als reizende en beroep venster. (zit het misschien toch in haar bloed? ) Ik zou heel graag in contact komen met personen die meer over deze voorouders weten of de kermisreizigers families in Nederland en nog veel mooier waar Catharina Ponschar geboren is of Franciscus Berger .

Patricia Meyer

Om "dubbel werk" te voorkomen: zie de uitvoerige bespreking in de buurt van deze vragen in oktober 2012.

G.Karssenberg

Klik hier voor de vragen uit 2012 waar G. Karssenberg naar verwijst.

Johanna C.

Al deze informatie is bij mij al bekend maar heeft mij in mijn eigen onderzoek nog niet verder kunnen brengen,ook niet alles wat in het 2012 gesprek staat is juist en sommige dingen zijn gesugereerd precies wat er gezegd is wat is waar tot men het zelf gelezen heeft op officiele aktes.. Ik heb ook contact gehad met het archief van Stiermarken,Montbeliard en Montpellier.de 2 laatste staan beide vermeld dat Joseph Berger daar geboren zou zijn,dit is in hun archieven niet terug te vinden.Voor stiermarken was bovenstaande informatie niet voldoende om Franciscus Berger zijn overlijden te achterhalen het plaatsje Fransland of Franslon komt ook niet daar voor dat maakt de zoektocht niet makkelijker. Op het bevolkingsregister van Ravenstein van 1840 waar staat dat Catharina is overleden staat ook een jonge dochter vermeld Maria J 16 j geboren 1823 in turnhout vermeld als jonge dochter.toch komt deze jonge dochter Maria J niet voor in het testament van Catharina waar staat dat Joseph voogd word over zijn minder jarige zuster Agnes Anastatia Berger en waar Catharina behalve haar huis alles na laat aan Agnes. Maria J lijkt als achternaam te hebben iets als Dilbey maar als ik haar zoek op de aktes van Turnhout kan ik haar niet vinden wat mij wel is opgevallen dat is dat op alle geboorte aktes,huwelijk of overlijdens aktes er een handtekening staat die erg veel op de achternaam van Maria J lijkt misschien was het niet haar achternaam maar de handtekening van iemand die ze verkeerd hebben overgenomen waar mensen werken worden fouten gemaakt. 

Patricia Meyer

Ik mis in jouw vraag nog wel wat informatie.

- wat was de naam van je overgrootvader?

- je geeft aan dat je overgrootmoeder een kleindochter was van Marinus Reuvers en Henrietta Louisa Scheffel. Wie waren de ouders van je overgrootmoeder en wat was de naam van je overgrootmoeder?

- je noemt wel de moeder van Martinus Reuvers, maar niet de naam van zijn vader. Via WieWasWie heb ik gevonden dat de ouders van Martinus Reuvers zijn: Wilhelmus Reuvers en Anna Maria Bergerin. Ze zijn op 30-10-1846 in Oss getrouwd. Zie hier voor hun huwelijk in WieWasWie.

Johanna C.

Zie hier voor Maria J. Dulberg in de volkstelling 1840 van Ravenstein. Zij is inderdaad vermeld als jongedochter. Dat betekent dat ze niet gehuwd is. Ze hoeft niet persé een een dochter van Catharina Ponsar te zijn. Misschien woonde ze bij de familie in.

Johanna C.

Hoi Johanna De kinderen van Anna Berger (Agnes Anastatia en niet Anna Maria zoals de huwelijksakte weer geeft) en Wilhelmus Reuvers  (Willem) zijn bij mij wel bekend eveneens als de kinderen die volgen vanuit hun kinderen zowel van Martinus Reuvers als van zijn Zus Wilhelmina Reuvers. Zoon Thomas Reuvers word in overasselt geboren als Tomas Bergeren wat weer verwijst naar een naams verandering 2 j later in Nijmegen.Thomas Reuvers  is als kind overleden op deze geboorte akte word Agnes gewoon als Agnes Bergeren genoemd dus waar Anna Maria op de huwelijkakte vandaan getoverd is weet ik niet. Hoe ze aan de naams verandering Bergeren of Bergerin komen is mij net zo een raadsel want alle aktes die ik van Anna Berger of Joseph heb gevonden met handtekening schrijven zij zelf hun naam gewoon als Berger.Daar Maria plots in haar naam voorkomt heeft mij wel eens laten twijfelen of Agnes en Maria niet door elkaar gehaald zijn,maar op de huwelijkakte staat dat Anna Maria niet weet waar haar vader is overleden nog waar ze zelf is geboren,terwijl op genoeg aktes staat dat zij in het russich polen is geboren ,bij Joseph die dezelfde vader zal hebben waren deze gegevens wel duidelijk,Ik denk dat alle aktes grote vraagtekens bij gezet kunnen worden. Maar mijn overgroot vader was Gerrit Antoon van Beers getrouwd met Catharina Petronella Welsing dochter van Simon Adolf Welsing en Carolina Louisa Christina Reuvers.

Patricia Meyer

Die had ik nog niet gezien ,ik kon uit Maria J haar achternaam ook geen Dulberg halen de meneer van het bhic die mij gemaild heeft hierover ook niet . Op de akte waar zij als jonge dochter vermeld staat zou zij in 1823 zijn geboren in turnhout,ik denk grote kans dat degene die u heeft gevonden dezelfde persoon is ,zeker de moeite waard om straks even te speuren bij 1825 inplaats va 1823 .dankjewel :-)

Patricia Meyer

Ik twijfel ook een beetje aan Dulberg. Haar achternaam zou ook nog met "Diel" kunnen beginnen.

Overigens staat er in de volkstelling ook nog een Martin Bergerin/Bergeren van 22 jaar oud. Over hem kan ik verder niets vinden.

Johanna C.

Dus als we de verschillende generaties van oud naar jong op een rijtje zetten hebben we nu:

Franciscus Bergerin en Catharina Ponsar

dochter van dit echtpaar:
Anna Maria Bergerin x Wilhelmus Reuvers (getrouwd 30-10-1846, Oss)

zoon van dit echtpaar:
Martinus Reuvers x Henrietta Louisa Scheffel (getrouwd 23-10-1875, Renkum)

dochter van dit echtpaar:
Carolina Louisa Christina Reuvers x Simon Adolf Welsing (getrouwd 05-11-1898, Tiel)

dochter van dit echtpaar: 
Catharina Petronella Welsing x Gerrit Antoon van Beers (getrouwd 13-11-1920, Tiel)

Johanna C.

Ik heb zojuist een Maria Josephina Dielen gevonden die geboren is op 29 juni 1825 in Turnhout deze zou het heel goed kunnen zijn. Het huis waar Catharina Ponschar met haar kinderen in woonde heeft zij gekocht in 1834 van Johannes Meijer, wever, wonende te Ravenstein. Wanneer zij het huis koopt, wordt het voormalig huis gesplitst in twee woningen, de ene woning wordt gekocht door Catharina Ponschar, de andere door Johanna Peepers, weduwe G. Maas. Op het minuutplan van 1832 van Ravenstein is het voormalige huis, voor de scheiding, te zien onder het nummer A 196. De scheiding van de woning van Johannes Meijer heeft het kadaster vastgelegd in een hulpkaart. Hier wordt Catharina Ponschar ook genoemd. Het huis van Catharina Ponschar wordt net voor of net na haar dood verkocht aan Wouter Kocken, landbouwer, wonende te Huisseling. Of deze Maria J daar een kamer huurde betwijfel ik als ik bedenk dat het een half huis was die zij dan al bewoonde met 3 andere volwassene.. Martin(us) Berger overlijd op 16 juli 1849 in Aarlanderveen

Patricia Meyer

Ja dat klopt en mijn oma is Carolina Cornelia van Beers geboren op 3 juni 1921 in Rhenen (in een caravan volgens mijn tante )

Patricia Meyer

Ik ben kermisexploitant in ruste. De namen van uw voorouders zijn mij niet bekend. Over welke periode hebben we het? Mijn ouders hebben ook nog met een schuitje gereisd. De tent ging in het ruim en bij aankomst werd de boel op een handkar naar het terrein gebracht.Later werden het woonwagens met en paardje er voor. Na de oorlog kwamen er vrachtwagens voor. Een gypsie is wat in de volksmond zigeuner heet. Burgers zagen ons vaak aan voor zigeuners en noemden ons dan ook zo. zij kenden het verschil niet. Het kan goed zijn dat uw voorouders met een schuitje reisde en dan woonden ze daar ook in, en door de burgers gypsi 's genoemd werden terwijl het gewoon kermisexploitanten waren. Met meer dan deze uitleg kan ik u helaas  niet helpen.

Dinie Atsma

Ik denk dat ze geboren is in een woonwagen want caravans hadden we in 1921 nog niet. Voor die wagen zal een paardje gestaan hebben. 

Dinie Atsma


Hoi Dinie

Bedankt voor de reactie dat zijn toch mooie aanvullingen . Van mijn voorouders Martinus Reuvers en Henriette weet ik zeker dat zij met de kermis reizen van vanaf ongeveer 1878 tot aan zijn overlijden in 1930 zeker. Daarna is het voortgezet door kinderen en aangetrouwd van Martinus en Henriette. Ook vandaag de dag nog denk ik want ik zie op http://www.freuvers.nl/ dat zij praten over 6 generaties op de kermis ,ik vermoed dat het ook nazaten zijn van Martinus Reuvers maar ik vind het zo een raar idee om deze mensen op te bellen en die vraag te stellen,ik kan op de website geen mail adres vinden anders had ik het op die manier gedaan.

Patricia MeyerPlaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!