stamboomforum

Forum logoOnderzoek in Nederland » Nelemans-Leyenborch-Van Gorp



Profiel afbeelding

1)Petrus Nelemans geboren 08/01/1641 Poppel  (Peeters,... met vele varianten) zoon van Adrianus Cornelii x 21/02/1640 te Poppel met  Josina Petri (Van Hese ) uit Hilvarenbeek

Petrus was gehuwd met zijn tante Margriet Van Leyenborch ( zijn moeder Josina Petri huwde na het overlijden van 1ste man Adrianus Cornelii met de broer van Margriet (Van) Leyenborch dochter van ...  en hier mijn vraag.

In Baarle Digitaal vind ik Margriet als dochter van Theodorus Joannis Van Leyenborch x 20/02/1632 Baarle met Maria Joannis Van Bael (er is ook nog een broer die die Michiel Diercx Leyenborch noemt)

In het boek Het Geslacht Van Den Nieuwenhuysen staat een tekst op pg 469 over de naamsverwarring van Petrus Nelemans en daar staat als ouders van Margriet : Dierck Van Leyenborch en Maeyken Janssen Van Gorp.

Iemand een verklaring over deze ene keer Van Bael en dan Van Gorp ?

2)Vn Adrianus Cornelli nog geen doop gevonden, hij heeft wel deze doophefffers bij zijn kinderen

 

Petrus 08/01/1641 Poppel      p Guilielmus Theodori   m Margreta         Adriani            
Cornelius 08/01/1641  Poppel            p Cornelius Jonnis van Scherpendoren m Maria Christiani
Adrianus 24/08/1645 Poppel p Judocus mathei m Ida Joannis
Arnoldus 20/03/1650 Poppel p Henricus Cornelii m Adriana mathei
Maria 09/08/ 1656 Poppel p Judocus Cornelii Adriana Joannis

 Zegt iemand dit iets ?

 

Het is een hele boterham en daarvoor mijn excuses, bedankt voor welke bijdrage dan ook

Sanneke

Cassiman Sanneke - 3 mei 2016 - 14:44

Henricus Cornelii en Judocus Cornelii zijn mogelijk broers van Adrianus.

niepoort - 3 mei 2016 - 16:02

Adrianus is mogelijk begraven Poppel 6-4-1664.

niepoort - 3 mei 2016 - 16:10

dat is een optie, Josina Petri (Van hese) is hertrouwd in november 1664.

Thanx

Zal nazoeken

Cassiman Sanneke - 3 mei 2016 - 16:49

Sanneke, niet meteen een antwoord, maar ik heb deze personen wel in mijn stamboom, doch de gegevens via geneanet (van den Langenbergh). Deze gegevens komen overeen met wat jij hierboven schrijft, behalve dan dat ik nog niet eerder vernomen had van Dierck van Leyenborch. Uit welk jaar dateert dat boek Het Geslacht van den Nieuwenhuysen? Is dat wat dit punt betreft niet achterhaald door Baarle Digitaal? En wat bedoel je met "er is ook nog een broer die die Michiel Diercx Leyenborch noemt"; wie is het onderwerp "die"?

Overigens geven Van den Langenbergh (en vervolgens vele anderen)  veel voorouders van Josyntken van Hese die uiteindelijk bij Heylwich van den Nuwenhuysen uitkomen, wier schoonfamilie (Van Poppel) dan weer van Karel de Grote zou afstammen. Maar de zgn "sterke aanwijzingen" voor dit laatste berusten naar mijn mening op een misverstand.

Verder lijkt mij doopheffer Cornelius Jonnis van Scherpendoren een voor de hand liggende kandidaat voor de vader van Adrianus Cornelii, maar dat had je zelf ook vast al bedacht.

Ik ben benieuwd of je verder komt met Adrianus Cornelii

sprangers - 3 mei 2016 - 18:31

Hallo,

 

Ik heb al vaker gecorrespondeerd met Van Den Langenbergh. Ik sta zelf ook op geneanet onder Sanneke. (Peeters is mijn man)

Die "die" is een schrijffoutje.

Het boek Non Omnia Possumes omnes genealogie van het geslacht van Den Nieuwenhuysen dateert van 1988.

Ik twijfel echter dat Cornelis Joannes Van Scherpendoren Adrianus zijn vader zou zijn. Toch blijkt hier dat de familie Van Scherpendoren  een band heeft met Adrianus Cornelii

In Belgie word vaak bij het eerste kind de vader van de man en de moeder van de vrouw gekozen

Wat bij het eerste kind klopt want Margreta Adriani : Maria Adriaenssen Van Haeren is moeder van Josina.

Maar wie is Guilielmus Theodori ?

In het boek Omnus .... staat dat Adrianus Cornelli volgens zijn kleinkinderen zou genoemt zijn Peeter Adriaen Cornelissen.

Je snapt dat ik hier met verwarring alom zit.

Bedankt voor je reactie

Sanneke

Cassiman Sanneke - 3 mei 2016 - 19:19

Ik kom de naam Van Scherpendoren verder niet in Poppel tegen.

niepoort - 3 mei 2016 - 19:24

Bij genealogie online zie ik de namen Scherpendoren en Scherpenbergh doorelkaar gebruikt worden. In dezelfde stamboom duikt ook als voorouder de naam Van Gorop op.

niepoort - 3 mei 2016 - 19:32

Cornelius Johannis (Scherpenbergh) en Barbara Jodoci Arnoldus zijn getrouwd Poppel 18-2-1607.

Guilielmus Theodori heette in het dagelijks leven waarschijnlijk Willem Dirks (of iets soortgelijks). Teheodoorus is de Latijnse vorm van Dirk.

 

Dit vind ik op Geneanet Belgie. Een zoon Adrianus ontbreekt.

 Cornelius Johannis van Scherpenbergh

Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

   Afdrukken stamboom

  • Gedoopt circa 1570
  • Overleden , leeftijd bij overlijden: mogelijkerwijze 79 jaar oud
  • Begraven in 1649 - Poppel

 Ouders

 
 

 Huwelijken en kinderen

niepoort - 3 mei 2016 - 20:43

Ik vraag me af of Adrianus Cornelii wel een zoon van Cornelius Johannes Scherpenbergh is. Ik denk het eigenlijk niet. Ik denk eerder dat hij op een of andere manier verwant is aan het meisje Leyenborgh. Haar moeder was een meisje Van Gorp. En de vader (!) van Cornelius Judocus was een Van Gorop!

niepoort - 3 mei 2016 - 21:09

Jan Henrick Jan Ghenen Van Gorp en Jenneke Scherpenberch (vind ik nu via mijn verwantschapscalculator in Legacy) zijn voorouders van Josina petri de echtgenote van Adrianus Cornelii.

Dus doopheffers langs Josina haar kant.

Cassiman Sanneke - 3 mei 2016 - 22:53

Ik vond, ik denk via geneanet of genealogie-online, iets andere connecties, nl. dat de naam Scherpenberg via moeders kant en de naam Van Gorop via vaders kant was. Ik weet niet meer precies wat ik gevonden had, maar ik zal morgen nog wel even kijken en dan de link plaatsen.

niepoort - 4 mei 2016 - 00:37


Cornelis Joannis van Scherpenberch was een zoon van Jenneken Corneliss van Scherpenberch uit Hilvarenbeek. Hij had een zus Jozynthken die de oma is via moeders zijde van Josina Petri van Hese. 

Bij de doop van de eerste twee kinderen (een tweeling) was Cornelis Joannis dus waarschijnlijk aanwezig als vertegenwoordiger van de moeder van Josina (als broer van haar oma). Josina's vader was in 1628 al overleden. Van Cornelis Joannis van Scherpenberch zijn ook zijn 6 kinderen precies bekend, door een registratie van de afwikkeling van de erfenis in 1652. Adrianus Cornelii is daarmee zeker geen zoon van deze Cornelis Joannis.

Zie voor deze connectie met van Scherpenberch (ook bekend onder van Gorp of Janssens) het uitstekende overzicht vanaf b.v. https://www.genealogieonline.nl/stamboom-wautger-van-ghoerpe/I1195.php

De tweeling van Adrianus Cornelii werd gedoopt tot Petrus (naar de vader van Josina) en Cornelius (naar de vader van Adrianus). Ik denk dat ik door de aanwijzingen in de doopheffers nu zijn ouders heb gevonden (die dan beiden al waren overleden ten tijde van zijn huwelijk), maar zoek nog naar een verklaring voor de aanwezigheid van Maria Christiani bij de doop van Cornelius.

Margreta Adriani, die als meter vermeld wordt bij de doop van Petrus lijkt mij niet de moeder van Josina? Die was gekend als Maria Adriaenssen van Haeren. De stap van Margreta naar Maria ontgaat mij dan. Het lijkt me eerder dat ze via Adriaan Cornelii aanwezig was bij de doop.

Adrianus - 4 nov 2017 - 23:06







Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu