stamboomforum

Forum logoOnderzoek in Nederland » Johannes Hendrik van 't Polhuis * in De Lutte op 24 juni 1671



Profiel afbeelding

Van De Lutte is van 1671 geen doopboek bekend. Van 1641-1670 werd er in Oldenzaal een NG doopboek bijgehouden. Het overgrote deel van de namen die hierin voorkwamen, zijn van (latere) RK families. Vanaf 1685 gaat het NG doopboek verder, maar nu wel alleen van NG families. De doopboeken die Jan Clavaux noemt volgens opgave van het Twents Streekarchief (nrs. 306-310) zijn van de statie Oldenzaal. De inschrijvingen van 1692 tot 1701 zijn alleen dopen van de statie Deurningen/Saasveld. Deze statie en ook de statie Rossum/De Lutte zijn beide in 1665 afgesplitst van Oldenzaal. Het doop- en trouwboek van de statie Rossum/De Lutte begint pas eind 1732, dus er is een gat van ruim 60 jaar.

Als er nog een doopboek van 1671 van Oldenzaal of van Rossum/De Lutte zou bestaan, zou ik héél nieuwsgierig zijn. Ik ben bezig geweest met een bevolkingsreconstructie van De Lutte, Rossum, Volthe, Lemselo en Weerselo t/m 1811. Deze stopt nu in 1732 en daarvoor is de reconstructie voor een groot deel gebaseerd op aannames.

Ton, je noemt in je eerste bericht Johannes Hendrik als stamvader. Later noem je hem in hetzelfde bericht ook Johannes. Hierboven noem je Johannes als vader van Johannes Hermannus. Het zou ons allemaal ontzettend helpen als je zoveel mogelijk informatie geeft. Namen, partners, geboorte- en huwelijksdata, voor zover bekend ook de bron. Het zou kunnen dat er sprake is van een verschrijving.

Frank Steggink - 5 jul 2016 - 19:15

Over het erf Polhuis: dit is behoorlijk verwarrend. Er zijn genoeg mensen die er meer van weten dan ik, maar ik denk dat er minimaal 3 erven in De Lutte hebben bestaan. Eigenlijk 1 gewaard erf en 2 katerstedes. Het erf is Polink, wat ook Poelinck wordt genoemd in het Verpondingsregister van 1601. Dit ligt in de Molterheurne.

In de transcriptie die voor de Oudheidkamer Twente (1985) is uitgebracht wordt het erf gekoppeld aan het Pollem. Volgens het Boerderijonderzoek van Henk Woolderink (Oudheidkamer Twente, 2014) is dit erf opgenomen in het erf Boerrichter (Vaarwerk), maar zou het huis ondertussen verdwenen zijn. Hij heeft zelfs de huisplaats weten te traceren. Dit ligt aan de Bentheimerstraat, tegenover de Plechelmusstraat (in 1832 kad. gem. Losser, sectie D, nr. 1053).

Pollem wordt ook Polm genoemd. Het huidige adres is Hanhofweg 19 in De Lutte, gebaseerd op een lijst van De Dree Marken, de plaatselijke heemkundevereniging. Hemelsbreed ligt Pollem aan de Hanhofsweg en Boerrigter bijna 2 km van elkaar vandaan, behoorlijk ver om "opgenomen" te worden in een ander erf. Ik denk zelf dat dit het Polhuis is, in de Roorderheurne. In de volkstelling van 1748 wordt hier Pol Jan (ambagtsman) en vrouw Jenne genoemd. Dit is wel weer vreemd, want hier woonden Jan Hutten en Gesina Polhuis op het Polhuis. Jan noemt zich simpelweg naar het erf, maar de voornaam van de vrouw klopt niet. Ik heb 10 kinderen bij hen, waarvan ik 9 dopen heb kunnen traceren. Alleen de doop van hun dochter Gesina niet, die met Arnoldus Grunder is getrouwd. Gesina sr. wordt overigens Swenne genoemd bij de doop van hun zoon Bernardus. Gesina Polhuis sr: https://www.genealogieonline.nl/franks-genealogische-gegevens/I23819.php. Let op, de trouwdatum heb ik opgenomen als tussen 1746 en 1749. Het wordt niet in het NG trouwboek van Oldenzaal genoemd, maar waarschijnlijk is het begin 1747 geweest. Het trouwboek van Rossum/De Lutte bevat een hiaat.

Zoals ik hierboven zei, er is ook sprake van een derde boerderij. Dit lag in de Elfterheurne. Waar precies weet ik niet. In 1748 was hier sprake van een wed. Pol Herm met dochter Jenne (> 10 jaar) en een Pol Lambert met dochter Fenne (> 10 jaar). Ik heb deze twee gezinnen nog niet kunnen terugvinden in de DTB's van Oldenzaal en Rossum/De Lutte. Wel heb ik in mijn eigen gegevens meerdere Polhuizen in de Lutte die ik nog niet aan elkaar heb kunnen verbinden. Of beide gezinnen in 1748 op dezelfde boerderij woonden, of op twee verschillende boerderijen, weet ik dus ook niet. Ik zal kijken of dat nog lukt.

Twente is genealogisch een lastige streek. Voor een groot deel heb ik de gezinnen in De Lutte tussen 1732 en 1811 wel aardig in kaart kunnen brengen, maar er zitten nog wat losse eindjes in het bestand.

Frank Steggink - 5 jul 2016 - 19:41

Verder moet er nog een (ten) Pol(huis) in Lonneker zijn geweest:

Frank Steggink - 5 jul 2016 - 19:46

Beste mensen, Everardus,Jan, Frank ten eerste mijn dank voor jullie tips en hulp.Voorts doe ik de genealogie +/- 25 jaren en bezocht de archieven samen met mijn kameraad, een geweldige leuke tijd.

Maar nu de Polhuizen. Jan Hendrik Polhuijs (of Johannes of Johan trouwde in Arnhem in dienst van het regiment Glinstra Elisabeth (c)Kreel op 15.4.1741.Johan was in Mullem a/d Rhur geboren in 1721.Het regiment zwierf door Nederland, want dat kan ik zien aan de geboorteplaatsen van de kinderen. Dan volgens de heer Wolters is Jan in Namen krijgsgevangen gemaakt. Dat weten we niet zeker, maar wel dat hij volgens het lidmatenboek naar Namen

trok.Op 3.12.1764 is hem admissie verleend in de stad Delft. Hij is Delft binnen gekomen met Anna Margaretha Jansen en twee kinderen.Mevr.Kreel is waarschijnlijk overleden net als 2 andere kinderen. Hij is danook in Delft overleden. Dit in vogelvlucht. Jan is in Duitsland dus geboren en volgens het mil.stamboek.

Zijn broer Johannes Hermanus Polhuijs is geboren in Broek, een plaatsje t.o. Mullem a/d Rhur. is ook millitair en vestigde in Den Haag. Ned. Hervormd en is geboren op 18.7.1715 en trouwde op 22.12.1748 Sandarina Engelbronner beiden als JM en JD. Hierover later. Het stel kreeg 5 kinderen waarvan 4 jong zijn overleden.

Jan  Hendrik en Johannes Hermanus waren broers, dit volgens een testament in het Oud Notaris Archief, waarin Jan Hendrik Johannes Hermanus legateerde

en hem ook daadwerkelijk "zijn broer"noemde. Johannes Hermanus heeft geen nabestaanden maar Jan Hendrik heeft vele nazaten via zijn zoon Jan,die zich vestigden in de regio Rotterdam en Amsterdam, een uitermate boeiende familie.

Maar nu de Polhuizen in het Oosten van het land b.v. de regio Oldenzaal of Twente. Velen heb ik in mijn bestand opgenomen, een bijzonder grote familie,

die Rooms Katholiek van geboorte waren en die in Rotterdam Gereformeerd en Amsterdam Ned. Hervormd. Mijn wens na al die jaren is nu,via wie kan ik nu

beide families met elkaar verbinden. Frank noemt een aantal Polhuizen die mij bekend voorkomen, Jan van de Hutten. Vandaar mijn vraag of iemand mijn kan helpen.Tot slot,ik dacht dat ik de volledige persoonsgegevens van Johannes Hermanus had, maar vorige maand was ik op zoek in het archief in

's-Hertogenbosch en daar kwam ik een Joannes Hermanus Polhuijsen tegen en dat hij met Antonia van Walwijk een zoontje had op 22.8.1742.

is dit nu dezelfde als mijn Hagenees? Weer een vraag die niemand kan beantwoorden,uitzoeken maar weer. Groeten Ton Polhuis

A.Polhuis - 5 jul 2016 - 21:11

Nabericht Everardus,je vroeg hoe ik aan de geb.dat kwam van 24.6.1671. Nu, een fam.lid had reeds een onderzoek gedaan naar de Polhuizen,waarvan hij een boekje had gemaakt waar o.a. in stond het navolgende; Volgens de doopboeken van het gemeente archief van Gouda en de doopboeken van het rijks archief van Zwolle is de vader van Johannes Hermanus Polhuijs, Johannes Hendrik van 't Polhuys, geb 24.6.1671 te Lutten.

 

Hoe nu de doopboeken van Gouda ook in Zwolle terecht kunnen komen is mij een raadsel, maar het staat er!! Groet Ton Polhuis

A.Polhuis - 5 jul 2016 - 21:34

Beste Ton,

Ik denk dat je er gevoegelijk van uit kunt gaan dat de familie(s) Polhuis uit De Lutte en Mülheim a/d Ruhr niks met elkaar te maken hebben. Natuurlijk valt dit niet 100% uit te sluiten, maar het lijkt me sterk. Veel achternamen die vandaag de dag hetzelfde zijn, hebben een verschillende herkomst.

Heb je een aantal voorbeelden van Polhuizen uit De Lutte die naar Amsterdam of Rotterdam zijn getrokken? Ik ben benieuwd of ik ze aan een van de families in De Lutte kan koppelen. Het kan wezen dat ze een protestantse bruid(egom) tegen kwamen en daarom van de ene stroming binnen het Christendom over zijn geschakeld op een andere stroming.

Frank Steggink - 5 jul 2016 - 22:24

V.w.b. de 2e familie Polhuis in De Lutte, die uit de Elfterheurne: ik heb huwelijken gevonden van Lambert Polhuis en 2 huwelijken van een Hermen Polhuis. De tweede keer was hij geen weduwnaar, dus het is goed mogelijk dat de een van de boerderij uit de Elfterheurne en de ander van de Roorderheurne komt. Alle huwelijken komen voor tussen 1709 en 1729. In mijn transcripties is dit eenvoudig na te zoeken.

In hetzelfde boek komt het huwelijk van Willem Polhuis en Swenne Rouvoet/Meijer voor. De naam Meijer en Rouvoet worden door elkaar gebruikt. Zij woonden op het Rouvoet/Meijer in de Elfterheurne in De Lutte. Hun zoon Lucas (vermoedelijk) is later op het Polhuis gaan wonen. Hij is in 1764 getrouwd met Aleijd Wippers uit Gildehaus, vlak over de grens. Daarvoor woonden Lambert en Herm. Lambert Polhuis en zijn vrouw worden ook nog in het hoofdgeldregister van 1767 genoemd van het landgericht Oldenzaal, dus Lucas en Aleijd zijn mogelijk een tijd inwonend geweest.

Frank Steggink - 5 jul 2016 - 22:31

Toch even de huwelijken opgezocht van Lambert en beide Herm's (alle NG, Oldenzaal):

Bladzijde: 80, record: 3046
Man: Lambert van't Polhuijs, uit De Lutte
Vrouw: Jenne van't Hofhuijs, weduwe, uit De
Lutte
Ondertrouw: Oldenzaal, 24-04-1718
Huwelijk: Oldenzaal, 18-05-1718
 

Bladzijde: 88, record: 20108
Man: Herm van't Polhuis, uit De Lutte
Vrouw: Hermken van't Hurkotte, uit De Lutte
Ondertrouw: Oldenzaal, 26-03-1719
Huwelijk: Oldenzaal, 10-04-1719
 

Bladzijde: 104, record: 2336
Man: Herman van't Polhuis, uit De Lutte
Vrouw: Elizabeth van't Breukershuis, uit De
Lutte
Ondertrouw: Oldenzaal, 22-02-1722
Huwelijk: Oldenzaal, 11-03-1722
 

Frank Steggink - 5 jul 2016 - 22:34

Beste Frank , je mededeling dat volgens jou de families in b.v de Lutte of Twente, niets met de polhuizen hebben te maken in de Randstad

stelt me toch teleur, maar je opmerking of ik mensen uit de Lutte of omgeving ben tegengekomen, die zich in de Randstad hebben gevestigd,

moet ik als "nee" beantwoorden, dus eigenlijk mijn gezonde verstand gebruiken.

Maar toch in Winterswijk en omgeving komen veel Pol- en Poelhuizen voor. Er gingen veel Winterswijkers werken in Vreden dus in Duisland.

Een van die nazaten heeft met mij kontakt jaren geleden gehad en die heeft mij 24 verschillende schrijfwijzen van namen gegeven nl.

in 1315 werd de naam Polhus genoemd en in 1748 Klein Polhuis.

Voorts is er een zoon van Johan Hendrik in Zutphen geboren, is deze blijven leven?? in iedergeval is hij niet op de admissieverklaring van Delft

 genoemd. Dan een Johannes Hermanus geboren in Den Bosch, waar is die gebleven en dat speelt  in 1742.Ik had nog een kleine hoop

dat zij voor een nageslacht hadden gezorgd. Jouw mededelingen zal ik toch (eigenwijs) verwerken in mijn bestanden en nogmaals mijn

hartelijke dank daarvoor. Groet Ton Polhuis

en Everardus ook hoor!!

A.Polhuis - 6 jul 2016 - 13:33

Beste Ton, in mijn eerdere reactie zei ik dat ik het onwaarschijnlijk acht dat er een relatie is met de Polhuizen uit De Lutte en uit Mülheim a/d Ruhr. Ik had het niet over de Randstad. Vanuit Twente trokken met enige regelmaat mensen naar de Randstad, alhoewel geen grote aantallen. Dit gebeurde ook van het platteland.

Frank Steggink - 6 jul 2016 - 18:07

Hoi Frank, de Randstad heb ik verkeerd gebruikt, inderdaad is het zo dat ik geen personen uit de Lutte heb ontdekken die naar A'dam of Rotterdam

zijn vertrokken. Mijn verontschuldiging !, en toch mijn dank voor je hulp. Groet Ton.

A.Polhuis - 7 jul 2016 - 10:48


Beste Frank, Sinds kort maak ik gebruik van het software-programma van Gens Data-pro en heb uitgeprint een parenteel van Henrik Polhuis geb. 1660 in de Lutte en ik vond dit een bijzonder leuk stuk welke ik naar jou wilde doorsturen. Maar ja hoe, daar ik een gigantische "oen" ben op het gebied van

digitaal- verzenden.Kan je mij ook even vertellen, hoe ik deze parenteel uit datapro naar stamboom-forum of naar de heer Frank Steggink kan verzenden??

Mijn dank en met vriendelijke groet, Ton Polhuis

A.Polhuis - 13 jul 2016 - 13:15







Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu