stamboomforum

Forum logoGezochte familienamen in NL » Hendrikus Pegge en Aleida Assink

De reclame wordt alleen getoond aan bezoekers, niet aan gebruikers die inloggen.

Profiel afbeelding

OP de stamboom van Hans Sanders op My heritage ( https://www.myheritage.nl/site-family-tree-298121481/stamboom-hans-sanders?familyTreeID=1&rootIndivudalID=1004405 ) Staat vermeld dat Hendrikus Pegge(zoon van Henricus Loe nunc Pegge en Aleida Hendrickzen) geboren op 18-12-1794 is gehuwd met Aleida Assink geboren 1796. Aangezien ik geen lid ben van myheritage kan ik dit niet bij Hans Sanders navragen. 

Ik zoek bewijzen dat deze gegevens echt kloppen, ik kan iets in de kerkakten terug vinden over dit huwelijk. Een dochter van Pegge/Assink zou Hermina Wanscher nunc Pegge zijn en zij is gehuwd met Hermannus Benerink. Van dit huwelijk heb ik veel gegevens.

Wie kan mij verder helpen, alvast bedankt voor de moeite

groet Ed 

E Benerink

Volgens "Google" huwen Henricus Loe nunc Pegge en Aleida Hendrickzen op 7.4.1690 in Tubbergen - vergist u zich soms een eeuw?

G.Karssenberg

Henricus Loe en Aleijdis Hendrickzen huwen in Tubbergen op 7.4.1690 (getuigen: Anna Visbeck en Marg. Gerritsen).

G.Karssenberg

Geboren/gedoopt op 18/19.12.1694 in Tubbergen: Henricus, zoon van Henrici Pegge en Aleijdis Hendrickzen - getuige: Aleijdis Benerinck. In Albergen.

G.Karssenberg

beste Hr Karssenberg,

U heeft gelijk de geboorte van Henricus is 1694 en niet 1794. Het gaat dus om het huwelijk van Henricus Pegge en Aleida Assink, deze kan ik niet vinden

E Benerink

> Hendrikus Pegge (zoon van Henricus Loe nunc Pegge en Aleida Hendrickzen) geboren op 18-12-1794 is gehuwd met Aleida Assink geboren 1796.

Een eerste Henricus werd inderdaad RK gedoopt te Tubbergen op 19 december 1694, maar een tweede op 7 maart 1696, download de index (vpnd-site hieronder). Nog twee kinderen.
Volgens myheritage overleed Henricus (zou dus die van 1696 moeten zijn) in 1786 en trouwde hij met Aleida Assink die in 1796 overleed. Misschien was zij een flink stuk jonger, niet onmogelijk, die dochter Hermina zou van 1746 zijn; maar waarom zou zij 'Wanscher nunc Pegge' heten als haar vader Henricus Pegge was? Of heeft die intussen 'op de Wanscher' gewoond? Is zij niet eerder een Wanscher die op de boerderij van Pegge is komen wonen?
Het lijkt me dat die Henricus van 1696 eerder de Henricus Pecke iam (= nunc) Hirgelinck is die in 1722 en 1723 een kind Helena laat dopen.

Dopen RK statie Tubbergen op http://www.vpnd.nl/ov/tubbergen_dtb.html
Zie eerst de index. Helaas een hiaat 1727-1754.

August de Man

Ja en dat is nu de vraag is hermina Pegge (Wanscher) nu een dochter van echtpaar Pegge/assink. Dat hermina met Hermannus Benerink is gehuwd en dat ze 10 kinderen hebben gekregen is mij duidelijk. Ik zoek dus bewijs van het huwelijk Pegge/ Assink en dat hermina hun of een van de kinderen is.

OP mijn site www.benerink.net staan alle vier kinderen van echtpaar Loe(Pegge) en Hendrickzen, ik stam van het vierde kind af

Waarom ze wanscher heeft geheten ben ik ook nog niet achter

E Benerink

Is Hermina een zus van Engele Wanscher? Zij is met Hermen Velthof / Pegge getrouwd. Mogelijk heeft Hermina een tijd als dienstmeid bij haar zus/zwager gewerkt. Zie o.a. http://dutchgenie.net/almelo/almelo-d-o/p10598.htm. Wanscher komt veel voor rond Almelo.

Hermina wordt niet als dochter genoemd op de site van Afina Broekman, maar in 1752 wordt er wel een Hermelindis gedoopt als dochter van Joannes Wanscher: 12ma Septembris 1752 baptizata est Hermelindis filia Joannis Wanscher et ... uit de olde Roebbenhaer. leg. coniug. designatis patrinis. (RK doopboek Tubbergen)

Als je de gegevens van de kinderen hebt, zou je kunnen kijken of een Engele Pegge/Velthof/Wanscher als doopgetuige voorkomt. Deze voornaam komt niet heel vaak voor. Andersom kan ook (Hermina Wanscher/Benerink).

Het gat tussen een ouderpaar dat rond 1725 getrouwd is en een kind dat rond 1750 geboren is, is behoorlijk groot. In het NG trouwboek van Tubbergen staat trouwens duidelijk dat haar vader Jannes Wanscher is. Wansing is waarschijnlijk een verschrijving.

ngeschreven den 22 dito [januari 1775]
Mannes J.M. en zoon van Hendrik Baniering uit de
boerschap Albergen en
Harmine J. Dogter wijlen Jannes Wansing uit de
Heerlijkheid Almelo.
gecop. den 9 February
 

Frank Steggink

Hermina wordt trouwens ook Robbenhaar genoemd:

die 9 febr. [1775] matrimonio legitime juncti sunt Harmannus Benerink et
Harmina Robbenhaer
testibus Garardo Leushuis et Sophia Robbenhaer
Bron: RK trouwboek, Tubbergen

Engele trouwens ook:

Die 1ma 1774 matrimonio Legitime Sunt Henricus Velthoff &
Engele Robbenhaer.
testibus Adolpho Velthoff et Harmina Robbenhaer.
Bron: idem, zij zijn op 1 feb. 1774 getrouwd volgens het NG trouwboek. De maand lijkt hier weggevallen te zijn.

Frank Steggink

Dat wordt eerst maar weer eens uitzoeken hoe dit zit, alvast bewdankt voor het meedenken

E Benerink

> Die 1ma 1774 matrimonio Legitime Sunt Henricus Velthoff & Engele Robbenhaer.
> De maand lijkt hier weggevallen te zijn.

De maand staat er wel bij: Die 1ma (prima) feb[ruarij] 1774 ... 
Wat weggelaten is, is 'juncti' (verbonden).

Hermina is dus waarschijnlijk die Hermelinda Wanscher uit de oude Robbenhaer. Bij haar doop is de naam van de moeder opengelaten, dus misschien was de schrijver de precieze naam van het kind ook wel vergeten.

August de Man

Inderdaad, ik zie ook dat de maand erbij staat als ik een foto van de betreffende inschrijving. Foutje in de transcriptie die ik gebruikt heb.

Frank Steggink

Beste allemaal,

Intussen met hulp in de huwelijksblijlagen van Hendrika (henrica) Benerink gehuwd met Lucas Roesthuis (denekamp 1822/4) een acte van indentiteit gevonden waarin vermeld staat dat Hendrika verklaart dat de geslachtsnaam van haar moeder Pegge is geweest en niet wanscher zoals in het doopextract staat. Dus de namen Hermina Wanscher en Hermina Pegge dezelfde persoon zijn geweest.

In een andere acte wordt vermeld dat de grootouders  van Henrica  van vaders zijde Jan Scholten nunc Benerink en Aleida Benerink zijn geweest. En van moeders zijde Hendrikus Pegge en Aleida Assink. Nu uitzoeken wie de ouders van Aleida Benerink zijn en Jan Scholten/ Benerink. Van Hendrikus is bekend dat zijn Henricus Loe en Aleida Hendrickzen, van Aleida Assink is nu ook om verder uit te zoeken.

E Benerink

Gedoopt in Tubbergen op 7.9.1749: Hermannus, zoon van Henrici Schoelten en Aleida Benering in Albergen. Getuigen: Joanne Schoelten en ... Wevers. Afbeelding 80.

G.Karssenberg


Ja dat moet dan Harmannus zijn gehuwd met Hermina Pegge, ouders Jan Scholten/ Benerink en Aleida Benerink

Bedankt

E BenerinkPlaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!