stamboomforum

Forum logoGezochte familienamen in NL » Grietje van Min(d)e(n) 1779-1811 Alkemade en Mijdrecht = [opgelost]

De reclame wordt alleen getoond aan bezoekers, niet aan gebruikers die inloggen.

Profiel afbeelding

Grietje (Margaretha) Jacobsdr van Minden (bij de dopen van haar kinderen ook Van Minne en Van Minnen) vertrekt op 27 april 1779 met een akte van indemniteit uit Alkemade. Er is niet genoteerd waarheen, maar het kan niet anders of ze vertrekt naar Mijdrecht, omdat ze waarschijnlijk haar man Gijsbert(us) van Schaik achterna reist. Gijsbert is nl. een dag eerder met een akte van indemniteit vertrokken.
Ze zijn op 15 november 1778 getrouwd in de RK-kerk in Rijpwetering.
Grietje is vóór 27 nov 1811 overleden. Dit blijkt uit de trouwakte van dochter Marritje (25), die op die datum trouwt met Pieter van Zijl.
In Mijdrecht worden de volgende kinderen gedoopt:
- Cors, 10 sep 1779;
- Neeltje en Maritje, 18 apr 1781;
- 27 juni 1783, Willem;
- 3 jul 1784, Wilhelmus;
- 15 jan 1786, Maritje;
- 5 nov 1786, Neeltje;
- 27 feb 1788, Cornelia.

Volgens gegevens die ik vond op genealogieonline.nl zou Grietje vanaf 1779 Rooms Katholiek zijn (geworden). Hoe dit zit snap ik niet, want ze is in een RK-kerk getrouwd. Heb de 'beheerder' van die gegevens hiernaar gevraagd, maar nog geen antwoord gehad.

Rond 1791 wordt Grietje krankzinnig verklaard. Mijdrecht wil niet alleen opdraaien voor de kosten die de 'ziekte' met zich meebrengt en vindt dat Alkemade, waar zij geboren is, ook moet bijdragen.
Advocaat Gobius uit Utrecht wordt ingeschakeld door Mijdrecht. Hij adviseert Mijdrecht 1/3 van de kosten te betalen en dat Alkemade voor de rest moet opdraaien. Na overleg tussen beide plaatsen wordt Grietje op 21 juni 1791 door de armenmeesters van Alkemade opgehaald en overgebracht naar het Cecilia Gasthuis in Leiden.
Na een gefingeerde zwangerschap, een tijdelijk verblijf in Nieuwe Wetering en weer in Mijdrecht spreken beide gerechten af dat Grietje en haar man (en de kinderen neem ik aan) in een klein huisje buiten Nieuwe Wetering kunnen wonen. Lukt dit niet, dan moet ze weer terug naar het gasthuis in Leiden of een ander in Utrecht. Hoe een en ander afgelopen is, is mij niet bekend.

Ik ben op zoek naar de volgende gegevens (die ik niet heb kunnen vinden):
- wanneer is Grietje geboren en gedoopt in Alkemade?
- wie zijn de ouders van Grietje (vader zal Jacob van Minden/Minne(n) heten)?
- wanneer is Gijsbert van Schaik gedoopt? Mogelijke ouders kunnen zijn Willem Cornelisse van Schaik en Neeltje Martense Nooteboom (Neuteboom), zie hier. Dat zou wel betekenen dat hij waarschijnlijk ook in Alkemade geboren is. Gijsbert overlijdt op 11 maart 1813 in Mijdrecht. Hij is dan 64 jaar oud, dus geboren ± 1749.

Alvast bedankt voor eventuele reacties.

Met vriendelijke groet,
Jos Huigsloot

Jos Huigsloot

Jos

Jacob van Minden en Maartje Korssen van Duuren lieten in Rijnsaterwoude op 07-08-1749 en 26-03-1753 een Margareta RK dopen. Je zou het doopboek moeten nakijken om te kijken of erbij staat waar de kinderen zijn geboren. Oude Wetering (in het ambacht Alkemade) behoorde tot dezelfde statie als Rijnsaterwoude.
Een Gijsbert werd er in Alkemade gedoopt op 28-06-1748 als zoon van Willem Cornelisz van Schaijk en Neeltje Maartens Noteboom. Gijsbert en Grietje hadden een zoon Willem en een dochter Cornelia dus dat past mooi.

groeten, Frans

Frans Angevaare

Dochter Maaitje trouwt in Mijdrecht in 1811 (LINK) voor de Burgerlijke Stand, maar daar zijn geen huwelijksbijlagen van.

Zij wordt geassisteerd door haar vader Gijsbert (64 jr) en haar oom Maarten (54 jr), beiden werkman en wnd te Mijdrecht.

Dat klopt qua vernoeming mooi met het door Frans gevonden echtpaar (moeder Neeltje Maartens).

Jan Clavaux

Willem Cornelisse van Schaik en Neeltje Martensse Nooteboom/Neuteboom huwen - blijkbaar - op 31.1.1747 in Alphen aan den Rijn. Hun tweede kind is Gijsbert, gedoopt in Alkemade op 28.6.1749. Zie voor verdere gegevens: "Google".

G.Karssenberg

Frans,

Bedankt voor de informatie. Daar kom ik weer een stuk verder mee.
Als ik de doop van Gijsbertus bekijk, staat daar als achternaam van de vader volgens mij 'Van Seijl'.

Mvg,
Jos

Jos Huigsloot

.. en de anderen ook bedankt natuurlijk. Jullie reacties had ik nog niet gezien.

Jos.

Jos Huigsloot

ja, klopt Jos en zo zie maar weer dat je altijd de inschrijving zelf moet bekijken. Bij de volgende zoon staat er wel Van Schayk en die erna ook.

Frans Angevaare

Broer/oom Maarten is als Martinus gedoopt op 21-11-1756. Een mooi bewijs, dat de aansluiting op dit echtpaar correct is..

Jan Clavaux

Hallo Jos,

Zie dat je via dit forum je vraag ook hebt neergelegd. Antwoord heb ik je inmiddels verzonden per antwoord op de prive mail.

Heb zeer goede ervaringen met de mensen, die jou hier (en mij ook) verder helpen met onze zoektocht.

Zoals zij ook weten publiceer ik al mijn gegevens met bronnen cq verwijzingen waar ik deze vandaan heb gehaald cq gekregen.

Het is inderdaad veel nalees werk als je voorzetten krijgt, maar daarmee borg je wel de concistentie van de gegevens.

Wel een interessant gegeven dat de vader van Gijsbert (1749-1813) ook de naam 'van Seijl' heeft gebruikt. De dochter van Gijsbert trouwt weer een Pieter van Zijl. Mogelijk familie?

Ben benieuwd wat je nog meer vindt.

groet

Dolf

AWM (Dolf) van der Valk


# Dit blijkt uit de trouwakte van dochter Marritje (25), die op die datum trouwt met Pieter van Zijl.#

Deze Pieter is of de Pieter ,gedoopt op 4 jul 1776 als zn van Jan van Seijl en Crijntje Boddam. Of de Pieter van 4 feb 1777, zn van Cornelis van Seijl en Neeltje Braverswijk. Beiden Pieters zijn rk gedoopt in Mijdrecht, beiden Pieters zijn volle neven, hun vaders zijn broers.

Uit vernoemingen, doopgetuigen zal moeten blijken, welke Pieter de juiste is. PS, ik zie net in de link naar de trouw inschrijving van Jan Clavaux dat Pieter een zoon van Cornelis is.

jan achterbergPlaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!