stamboomforum

Forum logoGezochte familienamen in NL » Mensen met alleen bekende geboortedatum. O.a. Carl Weerts de Wal

De reclame wordt alleen getoond aan bezoekers, niet aan gebruikers die inloggen.

Profiel afbeelding

Ik heb tamelijk veel personen in mijn stamboom die alleen maar een bekende geboortedatum hebben. Ergens vind ik dat zeer onbevredigend. Is er ergens een wereldwijd forum waar je een soort 'opsporingsbericht' kunt plaatsen, ze kunnen naar het buitenland zijn gegaan, maar ik weet echt niet waar ik moet beginnen met zoeken. Heel soms kwam toch naar boven dat de schrijfwijze van de naam veranderd of niet goed gelezen was, waardoor deze toch naar boven kwam, maar van veruit de meeste blijft de vraag onbeantwoord waar deze personen zijn gebleven. Ook van de broer van mijn overgrootmoeder is dit niet bekend, het leek soms alsof ze als volwassene ontstaan was, er was niks bekend over haar, er werd niet over gesproken. Wel heb ik mijn moeder wel eens gevraagd over haar moeder, die was vroeg overleden en haar vader was hertrouwd, maar dat was alles wat er bekend was in de familie. Laat staan dat er over haar broer gesproken werd.

Nienke Oudbier-Wiarda

Nienke,

Als het om 'n gegeven (in Nederland) gaat tussen 1939 en 1994 is een persoonskaart een hulpmiddel, mits in die periode overleden.

Voor 1939 bent U aangewezen op de gezinskaart/bevolkinsgregister.

Ik neem aan dat het om gegevens gaan uit eind 19e eeuw / 20e eeuw, daar U het ook over de broer van Uw overgrootmoeder hebt.

Personen vertrokken naar het buitenland zie topic https://www.stamboomforum.nl/genealogie/2/36554/0/pk_indien_vertrokken_verhuisd_overleden_in_het_buitenland.

Let wel aan alles kan een prijskaartje jangen.

Zou het niet handig zijn om te vermelden wie Uw overgrootmoeder en overgrootvader is geweest en de naam van haar broer?

 

Groet

Everardus Rollema

Het gaat om verschillende mensen die al ruim overleden zijn. De  jonge broer van mijn betovergrootmoeder heette Dominicus Raff en behalve zijn geboortedatum is er verder niets bekend. Hij was geboren op 18 december 1855. Ook van diverse neven Augustinus Dominicus van Drielen (broertje van mijn overgrootmoeder en zijn gelijknamige neef de Rapper is niets bekend behalve geboortedatum. Wat wordt er bedoeld met een gezinskaart?

Nienke Oudbier-Wiarda

Voor de lezers, 

Geboorten vonden plaats in Vlissingen.

----------

Gezinskaarten werden over het algemeen aangelegd na 1900 tot ca. 1939, sommige plaatsen iets eerder dan 1900.

Bevolkingsregisters zijn een verzameling van gezinnen.

 

Groet,

Everardus

Everardus Rollema

Bevolkingsregister Vlissingen: gezin van Augustinus Dominicus Raff. In mei 1879 verhuizen de ouders naar Westkapelle

https://familysearch.org/ark:/61903/3:1:3QS7-L9QH-8F23?i=40&cc=2018408

Er staat achter de naam van Dominicus in de kolom aanmerkingen een globale datum (aug 1879) en ......, maar ik weet niet wat het betekent.

mvg-Ben

ps 11:24u inmiddels loopt een vraag naar de tekst die bij aanmerkingen staat vermeld. Zie hier https://www.stamboomforum.nl/subfora/236/2/58853/0/weet_iemand_wat_hier_staat_vooral_eerste_woord_leeshulp_gevraagd

Ben Wegman

Dominicus wordt niet genoemd in het  Proces verbaal van rekening van 07-11-1881 betreffende de erfenis van zijn vader dus hij is waarschijnlijk voor 1881 overleden.

http://www.archieven.nl/nl/zoeken?mistart=5680&mivast=0&mizig=236&miadt=124&miaet=54&micode=138.1355&milang=nl&misort=last_mod%7Cdesc&miview=ldt

Bij de dood van zijn vader Augustinus Dominicus staat een aantekening: zijn vader is op zee overleden. Mogelijk is dus Dominicus even als zijn gelijknamige grootvader ook op zee omgekomen en dat zou in 1879 kunnen zijn gebeurd.

Henri Bik

Augustinus Dominicus de Rapper komt voor in de bevolkingsregisters 1874-1893 van Amsterdam.

naam: [de] Rapper, Augustinus Dominicus
adres: Kleine Kattenburgerstraat 101
huisnummertoevoeging: pakhuis
geboortedatum: 06-10-1872
geboorteplaats: Vlissingen
Archief van het Bevolkingsregister Bevolkingsregister 1874-1893: NL-SAA-29893295

Johanna C.

Via Delpher vind ik in De Maasbode van 13-01-1901 een krantenartikel waarin A.D. de Rapper wordt vermeld i.v.m. mishandeling. Uit het artikel blijkt dat hij zeeman is. Zie hier (rechterkolom, onder het kopje "Een rechtzaak")

Johanna C.

Van Augustinus Dominicus de Rapper is een gezinskaart aanwezig in Rotterdam. Zie hier. Als ik het goed begrijp is hij op 26 juni 1906 bij een ambtshalve controle uitgeschreven.

Johanna C.

Bevolkingsregister Westkapelle 1880-1890  de Rapper/Raff https://familysearch.org/ark:/61903/3:1:3QSQ-G9QH-FTS7?i=405&cc=2018408

mvg-Ben

Ben Wegman

In de US Census van 1910 vind ik een August Derapper in de staat Washington. Zie hier. Qua geboortejaar zou dit Augustinus Dominicus de Rapper kunnen zijn.

Johanna C.

Augustinus Dominicus de Rapper komt 3 keer voor op de website van Zeeuwen Gezocht. Zie hier. Hij komt een keer voor als emigrant en een keer als gedetineerde.

Johanna C.

In 1879 vertrekken de ouders naar Westkapelle ,  waar hun dochter Sara burgemeesters is.  Ze zullen daar komen te overlijden. 

 

Voor de goede orde: De grootvader van Augustinus Dominicus Raff heet Augustinus Raff, zijn vader heet Dominicus Raff en is een zeeman die rond 1806 op zee vermist raakt. (In 1807 krijgt zijn vrouw een kind van een ander). De eerste zoon van A.D. heet Dominicus Augustinus en overlijdt als hij 12 is. Dit is een zoon van zijn eerste vrouw Johanna Catharina Leendertsen,  zijn gelijknamige zoon is van Catharina Hendrica Leendertsen de jongere zus van Johanna Catharina, die in 1831 is overleden. Alle kinderen vernoemen een van de zonen naar Augustinus Dominicus. A.D. wordt vaak ook enkel Augustinus genoemd. Ook over een broer van mijn overgrootmoeder, A.D. van Drielen kan ik helemaal niks vinden. A.D. De Wolf, zoon van Johanna Adriana, glijdt uit van een plank en valt in het water, eind augustus  1890. Weken later wordt hij pas gevonden.  A.D. Klaassen,  zoon van Anna Catharina trouwt en noemt zijn zoon ook A.D. Deze is geboren in 1926 en overleden in 2000. 

Dominicus, de jongste zoon, verdwijnt in augustus 1879, de aantekening staat bij diversen, NIET onder overleden,  het kan zijn dat ze niet wisten waar hij zich bevond en dat hij daarom niet genoemd wordt. Gezien de gewoonten in mijn familie zou mij niet verbazen dat hij het zwarte schaap van de familie was. 

Wel vreemd dat A.D. De Rapper in 1891 naar de VS emigreert en in 1896 weer in het huis van bewaring in Middelburg zit..

Nienke Oudbier-Wiarda

Ja, mijn overgrootmoeder was Maria Adriana van Drielen en haar broer Augustinus Dominicus van Drielen.

Het vreemde is dat ik weet dat ze op Ockenburg in Den Haag begraven lag, tezamen met haar man, mijn overgrootvader Johannes Jacob van der Eijk. In 1996 is daar hun jongste zoon Johannes van der Eijk bijgezet. Ik kan echter geen vermelding daarvan vinden op de site Graftombe. Ik ben zelf op 19 april 1996 aanwezig geweest bij die begrafenis en ben in de zomer nog teruggekeerd. Zou dat graf nu al geruimd zijn? In mijn meldingen bevindt zich de vraag of de foto het graf is van Johannes van der Eijk, maar dit geval is dus foutief, het gaat hier in feite om een Johannes van Eijk. Mijn oudoom was in Den Haag begraven. Ook heb ik daar een foto van. Ik krijg ze alleen weer niet geüpload.

Ik kan me niet herinneren dat mijn moeder ooit eens iets gezegd heeft over een broer/zus van haar oma. Ze leek uit de klei getrokken te zijn. Wel heeft ze wel eens bij een oudtante gelogeerd van vaderskant. Het bleek dat er 2 zusjes waren van mijn overgrootmoeder waarvan de ene als baby en de andere als 10-jarige overleed. Ook een broertje overleed vlak na de geboorte. Ze had alleen Augustinus Dominicus. Nadat haar moeder en haar zusjes overleden waren, kreeg haar vader met een nieuwe vrouw nog 5 zonen. Dat wisten we ook niet. Van Augustinus Dominicus kan ik niets vinden verder.

Nienke Oudbier-Wiarda


U heeft gelijk. Ik heb gisteren in de krantenbank Zeeland een bericht gevonden, geplaatst door de ouders waarin staat dat Dominicus op 20 se[tember 1870 tijdens een pleziervaart overboord gevallen is en overleden. Misschien hebben ze zijn lichaam nooit gevonden en is hij daarom nooit aangegeven als overleden?

Echt typisch is dat ze bij de dood van de oudste dochter niks zeggen over geliefd of iets dergelijks. (Bij alle andere kinderen wel, ze overleven er 8 à 9. Ze is geboren nog toen haar vader getrouwd was met de zus van haar moeder, kennelijk hem de huwelijkse plichten niet meer kon vervullen en toen is hij maar naar haar net 18-jarige zuster gegaan voor zijn gerief. Hij kon haar nooit erkennen, want dan zou hij toegeven dat hij zou zijn vreemdgegaan. Jacoba heeft altijd officieel Leendertsen als achternaam gehad, maar de ouders noemen haar Jacoba Raff in de krant en snoepen er een jaartje van haar leeftijd af zodat het lijkt dat ze tijdens hun huwelijk is geboren... Dat haar ouders na de dood van de zus netjes zijn getrouwd en nog een hele ris broertjes en zusjes hebben gekregen, maakt dan kennelijk niets uit.

Nog iets vreemds is dat de oudste zus Johanna Catharina Leendersen heet en de jongere zus Catharina Hendrica. Bij de aangifte van geboorte, huwelijk, overlijden en bij één kind (Maria) wordt dat goed doorgegeven, maar bij de meeste kinderen heet ze Catharina Johanna. Bij de 'advertentiën' die ze laat plaatsen, tekent ze ook met C.J. Raff geboren Leendertsen. Bij de aangifte van geboorte van mijn betovergrootmoeder Johanna Carolina is echter de eerste zus aangegeven als moeder (Johanna Catharina, ze noemt haar eigen jongste dochter ook zo), terwijl ze nooit de moeder kan zijn geweest, ze is dan al 20 jaar dood. Augustinus Dominicus Raff kan tot zijn 55 ste levensjaar kinderen krijgen omdat de tweede zus 9 jaar jonger is. De oudere zus scheelde maar ruim 2 jaar met hem en zou dan bijna 50 jaar oud zijn geweest en bovendien kwamen er daarna nóg twee kinderen. Zou de tweede zus zich zó hebben vereenzelvigd met de eerste zus, dat ze vergat dat ze als tweede naam Hendrica had?

Nienke Oudbier-WiardaPlaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!