stamboomforum

Forum logoGezochte familienamen in NL » Ondertrouwd, wellicht geen huwelijk. Wie zijn het? Fakkel / Zweistra

De reclame wordt alleen getoond aan bezoekers, niet aan gebruikers die inloggen.

Profiel afbeelding

Ik heb in mijn stamboom een leuk puzzelstukje. Van twee personen, waarvan ik alleen voorletters en achternaam heb, weet ik dat ze in ondertrouw zijn gegaan (in 1939). Ik heb echter geen huwelijk kunnen vinden. Dit zou dus kunnen betekenen dat het huwelijk nooit voltrokken is geweest (de relatie is voortijdig verbroken?) óf ze zijn in het buitenland getrouwd óf ik heb niet goed genoeg gezocht.

Hoe kom ik er achter wie dit zijn? Het gaat om de scan op http://leiden.courant.nu/issue/LD/1939-10-16/edition/0/page/12?query=zweistra%20fakkel&period=1939&sort=relevance bij de Burgerlijke Stand van Leiden: A.C. Fakkel en N. Zweistra.

In mijn stamboom Zweistra komt één N. Zweistra, maar die is (weliswaar in 1943) getrouwd met iemand anders. Dat zou ze kunnen zijn.

Navraag bij (klein)kinderen heb ik nog niet gedaan, maar ik weet uit eigen ervaring dat men vaak niet weet wie de vriend(innet)jes van hun ouders waren.

Zijn er nog bronnen waaruit ik kan putten? Ik hoorde ooit dat de gegevens van ondertrouwden die niet tot een huwelijk kwamen, vernietigd werden...

Vriendelijke groet,

Guido

Guido van Harten

Mogelijk gaat het om Antonie Cornelis Fakkel, geboren Leiden 1917. De leeftijd bij ondertrouw stemt hiermee overeen. Zweistra zou een jaar later geboren zijn, 21 bij ondertrouw.

De voornaam van het meisje Zweistra is mogelijk Netta, vernoemd naar haar oma van moeders kant.

In 1977 wordt in een Leidse overlijdensadvertentie een N. Bormann-Zweinstra genoemd, woonachtig in Hamburg. De overledene is Netta Zweistra - van der Mee. Die dame in Duitsland zou  heel goed de gezochte N. Zweistra kunnen zijn.

niepoort

Dankjewel voor deze aanvulling. Ik had verzuimd in mijn bericht te vermelden dat mijn zoektocht uitkwam bij deze heer Fakkel. Zijn zoon, in 2008 in Gent overleden, was een beroemdheid aldaar. Maar is Fakkel sr., die jij dus noemt, getrouwd met N. Zweistra, en zo ja, wie is zij dan?

Guido van Harten

Ik had nog een aanvulling bij mijn laatste bericht geplaatst. Ik denk overigens dat het bewuste huwelijk met Fakkel niet voltrokken is.

niepoort

Dankjewel. Ik denk dat je gelijk hebt, puur omdat ik het niet kan vinden, maar zou graag willen weten op basis waarvan jij dat denkt.

Vriendelijke groet,

Guido

Guido van Harten

De familie Zweistra is niet erg talrijk in Leiden en voornamen met een N kwamen vroeger niet zo heel veel voor. Het is dus allemaal een veronderstelling. Ik denk dat het BR van Leiden wel uitsluitsel kan geven in die zin dat daar een ca. 1918 geboren N. Zweistra te vinden zou moeten zijn. Dat het huwelijk tussen Fakkel en Zweistra niet voltrokken is, kan ik verder ook niet bewijzen. Het is maar een veronderstelling.

Om  iets meer zekerheid te krijgen zou je eens (in Hamburg ??) op zoek kunnen gaan naar de overlijdensakte van N. Zweistra. Haar leeftijd is dan interessant. Is die te herleiden naar een geboorte in of rond 1918? En de trouwakte is natuurlijk ook belangrijk. Als zij al eerder getrouwd was, dan zou dat daarin vermeld staan.

niepoort

Op de website van Erfgoed Leiden zijn de indexen op de huwelijken van Leiden over de periode 1933-1940 te vinden. Daarin komen 3 bruidegommen voor met de achternaam Fakkel, maar geen A.C. Fakkel. Zie hier voor de link naar de index. 

Johanna C.

In de Leidsche Courant van 24 september 1941 vind ik een N. Zweistra die vanuit Leiden naar Hamburg is vertrokken. Zie hier (linkerkolom, bijna onderaan).

Johanna C.

En in de Leidsche Courant van 17 oktober 1917 vind ik onder het kopje Burgerlijke Stand Leiden, bij geboorten: Netta, d. van C. Zweistra en N. van der Mee. Zie hier. Dit sluit mooi aan bij het bericht van Niepoort van gisteren 15.27 uur.

Maar of dit inderdaad de gezochte N. Zweistra is weet ik niet.

Johanna C.

Johanna C en Niepoort, hartelijk dank voor jullie bijdrage.

Deze dochter Netta had ik ook gevonden. In een overlijdensadvertentie van moeder Netta Zweistra-van der Mee staat zij ook weer. Ze is daar getrouwd met een andere man en woont... in Hamburg.

Vooralsnog ga ik uit dat het huwelijk met Fakkel NIET is voltrokken.

Twee vragen blijven:

Hoort de verwijzing naar Fakkel dan in mijn stamboom thuis of niet?

Is een betere registratie van o.a. verbroken ondertrouw-registraties (door de overheid) niet gewenst?

Guido van Harten

Het is natuurlijk politiek wel een cruciaal jaar 1939. Zou politiek verschillende keuzes aanleidng kunnen zijn voor het verbreken van de ondertrouw? zij gaat naar Duitsland, is hij in het verzet actief geweest? Dan heb je een echte aanwijzing voor de reden. Is natuurlijk allemaal veronderstellling, maar kan mogelijk je zoekrichting nog verder helpen. Mogelijk zijn er wel verhalen over zijn houding in de oorlog bekend bij de kleinkinderen....

inge swen

Of de verwijzing naar Fakkel in jouw stamboom thuishoort, kan je denk ik zelf het beste beoordelen. Als helemaal duidelijk is dat de N. Zweistra die in jouw stamboom voorkomt inderdaad met Fakkel in ondertrouw ging, zou je daar in je stamboom een notitie over kunnen maken. 

Maar ik weet niet of je er zonder meer van uit kunt gaan dat er geen huwelijk tussen Fakkel en Zweistra is geweest.

Als ik het goed heb, kon er tot begin jaren '70 van de 20e eeuw alleen getrouwd worden in de woonplaats van de bruidegom of de bruid. Als A.C. Fakkel of N. Zweistra in een andere plaats woonde, kan het huwelijk ook daar voltrokken zijn. 

Probleem is dat de huwelijksakten van 1939 nog niet op internet te vinden zijn. Het is dus best mogelijk dat er wel een huwelijk geweest is, maar dat dit nog niet te vinden is. 

Johanna C.

@Johanna C., ik zal eens kijken of ik de (klein)kinderen van N. Zweistra hierover kan bevragen. Dank voor de tip!

Merkwaardig dat de huwelijksakten van 1939 nog niet op internet te vinden zijn. De termijn van 75 jaar is (weliswaar kortgeleden) verstreken.

Ik kan van N. Zweistra (en evt. van A.C. Fakkel) proberen een uittreksel PK aan te vragen.

Guido van Harten


@ Guido,

Wellicht heb ik niet alle bijdragen goed genoeg gelezen, maar indien N. Zweistra in Duitsland is blijven wonen is er geen persoonskaart beschikbaar via de gebruikelijke kanalen (CBG). Indien je een overlijdensdatum/bericht zou hebben uit Duitsland dan kun je haar persoonskaart aanvragen via vestigingsregister in Den Haag. Die is natuurlijk slechts bijgewerkt tot vertrek uit Nederland.

Van A.C. Fakkel (indien wel in Nederland gebleven) is zo'n aanvraag natuurlijk geen probleem en daar zou ook de door jouw gewenste inf (wel/niet gesloten huwelijk) op staan.

mvg-Ben

Ben WegmanPlaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!