stamboomforum

Forum logoOnderzoek in Nederland » Jan Been (Beenen) die gehuwd was met Jantje Jacobs van der Poll.



Profiel afbeelding

Hi Gerard!

Ik weet dat dit topic al zo'n 10 jaar oud is maar misschien wat verse input.

Je had t over een "geluksschot", misschien moet je dit Schot wel even letterlijk nemen. Ik weet niet of er iets bekent is wbt een militair verleden maar er zaten best wat Schotse soldaten in Breda destijds. Bayne/Bain/Bains zijn Schotse achternamen.

Zie hier (link) bijv een Jacob Bain uit Breda (soldaat), een Daniel Baine (link) en in Den Bosch zitten zowel een jr als sr Thomas Been in een Schots Regiment (link)

RoyH - 9 aug 2017 - 17:10

En hier nog een Jan Been uit Schotland 1677! (link)

RoyH - 10 aug 2017 - 09:32

Beste Roy,

Hartelijk dank voor je inspanningen. Ik ben alleen bang dat dit een vals spoor is. Het gaat niet om Breda, maar om het land van Maas en Waal (Hurwenen om precies te zijn). Maar het zou natuurlijk best kunnen dat Jan Beenen via Breda daar terecht is gekomen. Maar de jaartallen doen toch iets anders vermoeden. Jan moet zo tussen 1680 en 1690 geboren zijn. "Jouw" Jan gaat al in 1677 naar Indië. De familie Beenen was in die periode voornamelijk landbouwer, zalmvisser of binnenvaartschipper. Ik ga het spoor natrekken, maar verwacht er niet veel resultaat van. Desalniettemin: veel dank voor je attente bericht.

Vriendelijke groet,

Gerard Beenen

Gerard Beenen - 10 aug 2017 - 10:25

Hi Gerard!

Graag gedaan! Sorry dacht ergens te lezen dat hij uit Breda kwam. Excuses daarvoor! Ik had overigens geen flauw idee of een van deze Been'en een familielid konden zijn van de desbetreffende Jan Been, meer voor wat frisse input en misschien een nieuwe invalshoek!  :) Succes! Ik zoek ondertussen ook door, mocht ik wat vinden laat ik het direct weten! Is er trouwens een linkje waarmee ik naar het huwelijk van deze Jan Been met Jantie van der Pol kan?

Hartelijke groet Roy

RoyH - 10 aug 2017 - 10:30

Nee, dat is helaas (nog) niet te vinden.

Jantie Jacobs van der Poll is op 7-10-1688 in Hurwenen gedoopt. Op 2-12-1713 wordt Jacobus Beenen, zoon van haar en Jan Been, in Hurwenen gedoopt.

Ook de volgende kinderen worden allemaal in Hurwenen gedoopt.

De vader van Jantie (1660) trouwt op 1-4-1686 te Opijen met Jantje Teunissen, jd van Meteren. proc. gehad tot 22-3-1686 Hurwenen. Ook hun kinderen worden gedoopt in Hurwenen.

Meer gegevens heb ik helaas niet kunnen achterhalen. Er zijn in die tijd nogal wat archieven in vlammen opgegaan. Maar ik blijf natuurlijk op een spoor hopen.

Vriendelijke groet,

Gerard Beenen

Gerard Beenen - 10 aug 2017 - 10:57

Hi Gerard,

Ahaaa, ik raakte in verwarring toen ik de volgende teksten mbt Breda las denk ik, dit klopt dus niet en is niet uitgezocht?

"Volgens de gegevens bij het huwelijk zou Jan Beenen uit Breda zijn gekomen."

&

"Jan Been Beenen J.M. van Breda huwt (Gaardersarchief) (NG) 20-1-1718 Hurwenen met Jantje Jacobs van der Poll, J.D. van Hurwenen, ged. 7-10-1688 (NG) Hurwenen, dr. van Jacob Mehrtens van der Poll en Jantje Teunisse, begr. 29-8-1750 Vianen."

RoyH - 10 aug 2017 - 11:01

De verwarring is begrijpelijk. Het geciteerde stukje was een voorbeeld van de moderator hoe ik de vraag beter en duidelijker kon stellen. Maar het waren dus (helaas) puur gefingeerde gegevens.

Gerard Beenen - 10 aug 2017 - 11:10

Ah, helaas! Het is nu helder, desalniettemin ga ik door met de speurtocht, succes! :)

RoyH - 10 aug 2017 - 11:11


Hi Gerard,

Ik ben nog even verder gaan zoeken, overigens zag ik dat de Jan Been uit Breda sowieso RK was en de Jan Been in dit topic gereformeerd, kans lijkt me toch klein los van dat ze een afstand van elkaar verwijderd waren.

Ben nog eens wezen zoeken in het archief Rivierenland. Ik heb bijna geen personen met de naam Been gevonden op deze personen na: uit het naburige Zaltbommel een Ritsaert Been en daarbij nog het huwelijk van zijn dochter Brisetta Been en nog een Jan Janssen Baine uit Brakel (waren erg veel Schotten gestationeerd in en om Zaltbommel dus ik laat m'n bovenstaande theorie nog even niet los ;) )

Hoop dat je er iets aan hebt, misschien wat aanknopingspunten. Ik zoek ook nog even verder!

Hartelijke groet,

 

Roy

RoyH - 19 sep 2017 - 20:14







Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu