stamboomforum

Forum logoFora » Gezochte familienamen in NL » Maria Joanna Stieber, geboren Nieuwerkerk aan den IJssel rond 1914

De reclame wordt alleen getoond aan bezoekers, niet aan gebruikers die inloggen.

Hallo,

Bij nader onderzoek naar het gezin waarin M.J. Stieber opgroeide bleek dat zij als enige geboren was in Nieuwerkerk aan den IJssel. Alle overige broers en zussen zijn geboren in Schiedam. Navraag bij mijn moeder leerde dat zij niet uit het huwelijk voorkomt tussen Ludovicus Johannes Stieber en Johanna Wilhelmina van Waas en dat daar nogal geheimzinnig over werd gedaan. Vanuit haar trouwakte rekenend (1934, oud 20 jaar) moet zij dus rond 1914 geboren zijn. Nu komt de naam van Waas relatief vaak voor in de regio Schoonhoven, Gouda, Bergambacht. Nieuwerkerk is redelijk in de buurt.

Mijn vraag is: waar vang ik aan met dit geval? Ik heb diverse digitale archieven geraadpleegd maar buiten haar huwelijksakte niets gevonden; niet op de naam Stieber of van Waas. Heeft iemand een tip hoe ik hier verder mee kan?

Groet,
Rick

Rick de Koster

Beste Rick,

Er zijn zondermeer twee mogelijkheden:

1. het bevolkingsregister van de plaats waar ze rond 1920 woonden. Daarin staat waar en wanneer zij geboren is. Je moet er alleen voor naar het archief zelf, want online is hij niet beschikbaar.

2. een persoonskaart aanvragen bij het CBG. Zie hun website. Het zou daarvoor wel handig zijn als je meer gegevens over haar hebt, bijv. met wie ze getrouwd was en de overlijdensdatum.

mirjam van rooijen

Hallo Mirjam,

Ze woonden rond 1920 in Schiedam. Ze was getrouwd met Hendrikus de Koster en ze trouwden op 28 november 1934 te Schiedam. Ik zal via het CBG een persoonskaart aanvragen. Ik heb op het CBG de pagina gevonden. Bedankt voor de tip!

Groet,
Rick

Rick de Koster

Succes ermee. Het duurt wel een aantal weken voordat je hem binnenkrijgt.

mirjam van rooijen

Ludovicus Johannes Stieber huwt op 29 October  met Johanna Wilhelmina van Waas hij is 23 jaar en zij is 18 jaar in Schiedam in 1902

Johanna Wilhelmina van Waas huwt  in 1920 met Johannes Jacobus Vorstenberg hij is 44 jaar zij is 36 jaar

Wanneer is Johanna gescheiden vamLudovicus? en is Maria Johanna misschien een dochter vanJohannes Vorstenbos en werd er daarom geheimzinnig over gedaan

Jannie

 

s.broersma

Hallo Jannie,

Ludovicus stierf in 1917 en Johanna hertrouwde daarna met Vorstenberg. Maria Joanna is geboren rond 1914, ca. drie jaar daarvoor.
Mijn eerste gedachte was ook dat zij uit een ander huwelijk voortkwam maar op basis van de gegevens die ik heb lijkt het erop dat zij tijdens het huwelijk van Ludovicus en Johanna verwekt is.

Groet,
Rick

Rick de Koster

Deze broer is ook in Nieuwerkerk geboren 

Bruidegom Theodorus Ludovicus Stieber Nieuwerkerk aan den IJssel 25
  Vader Ludovicus Johannes Stieber
  Moeder Johanna Wilhelmina van Waas
Bruid Martina Johanna Schenk Rotterdam 20
  Vader Jan Schenk
  Moeder Hendrina Margrieta den Ouden
 
Huwelijksdatum 16-02-1938
 
 
Opmerkingen bruidegom wonende te Schiedam

Frank Fransz

Theodorus Ludovikus wordt geboren in augustus 1912 te Nieuwerkerk a/d IJssel. Akte datum 16 augustus 1912

Rob van der Weijde

Hallo Frank,

Bedankt voor je bijdrage. Deze broer had ik nog niet in het gezin staan. Dit is weer een extra stukje in de legpuzzel.
Het gezin telt nu 9 kinderen en er ontstaat nu een patroon in de geboorte data. Als er kinderen in het eerste jaar overleden volgde het jaar er op een volgend kind. Als ze bleven leven zit er twee jaar tussende volgende. Er zat een onverklaarbaar gat tussen 1911 en 1914 maar die is nu dus opgevuld. Echter, nu is er weer een gat van 1 jaar tussen Theodorus en Maria.

Wordt vervolgd.

Groet,
Rick

Rick de Koster

Hallo Rob,

Dit is waarom stamboomforum zo geweldig is. Ik heb me suf gezocht in FamilySearch/Zoekakten maar heb hier dus compleet over heen gelezen.
Dit biedt een mooi aanknopingspunt voor de rest. Heel erg bedankt.

Groet,
Rick

Edit: nu klopt het patroon van de geboorte data ook weer.

Rick de Koster

Zal de bevolkingskaart proberen te sturen. Moest toch in de Chocoladefabriek zijn. Maria Johanna is geboren 1914 te Nieuwerkerk a/d IJssel. De familie is op 16 januari 1915 vertrokken naar Schiedam. Ludovicus had als beroep "arbeider Glasfabriek". Op deze kaart staan 4 kinderen geboren in Schiedam en 2 in Nieuwerkerk a/d IJssel

Rob van der Weijde


Hallo Rob,

Ontzettend bedankt voor het maken van de foto's. Ik heb intussen op je e-mail gereageerd.
Mijn moeder vulde nog aan dat Maria Joanna een andere zus als half-zus aansprak. Die zus had een naaigaren zaakje in Schiedam. Hopelijk kan ik ophelderen wat er nu precies is voorgevallen in de familie Stieber.

Groet,

Rick

Rick de KosterPlaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!