stamboomforum

Forum logoGezochte familienamen in NL » Waar zijn Dirk Jan van Amerom (1845 - ?) en zijn zoon Hendrikus C.A. van Amerom (1879 - ?) gebleven?

De reclame wordt alleen getoond aan bezoekers, niet aan gebruikers die inloggen.


Profiel afbeelding

Zoals ik hier beschreven heb is de geschiedenis van Hendrikus Cornelis Antonius van Amerom, die op 2 december 1873 te Nieuwediep (den Helder) geboren is uit Dirk Jan van Amerom (8 januari 1845, Leiden) en Hillegonda Smit, een bijzonder roerige. Hendrik kan ik volgen totdat hij op 5 juli 1890 ontslagen wordt uit het Binnengasthuis te Amsterdam (mannen syfilis afdeling); daarna ontbreekt vooralsnog elk spoor. Zijn vader is al vanaf zijn onbetaald, onbepaald verlof op 1 juni 1879 op Soerabaja onvindbaar, zoals ook vanuit de Marine op 17 juli 1879 aan zijn vrouw gemeld wordt. Hendrik heeft op het Matrozen Instituut in Amsterdam gezeten om te worden opgeleid tot matroos in de burgervaart. Dirk Jan was stuurman bij de Marine. Heeft iemand een bericht van een van hen ergens gevonden?

Ger Koper

nvt.

mvg-Ben
 

Ben Wegman

Ben Wegman suggereerde Pieter van Amerom die in 1885 omkwam op Soerabaja. Deze sergeant was al bekend, het is familie maar ver weg: 3 generaties. Wellicht kenden ze elkaar maar daar kan ik ook niets over vinden.

Ger Koper

Hij heeft ingewoond bij een zus van zijn moeder. Daarna Oosterdok voor opleiding. In 1897 ambtshalve uitgeschreven. Zijn nichtje vertrok in 1886 naar Amerika. Kan hij ook niet die kant op zijn gegaan?

Wat levert zijn militie-inschrijving (rond 1891) op?

mvg-Ben

Ben Wegman

Janny Bijsterveld

Dat is de correcte datum, Jannie.

mvg-Ben

Ben Wegman

Tot nu toe heb ik niets bij de militie gevonden, Ben. Het was dan ook een ambtelijke beslissing. Alleen van zijn ontslag uit het ziekenhuis weet ik dat hij lijfelijk aanwezig was.

Ger Koper

Oeps, overschrijf foutje Jannie. Ik heb het aangepast.

Ger Koper

Ben, ik heb in alle census-akten gekeken (dacht ik). Zowel in de archieven voor Canada als voor de Verenigde Staten vond ik hem niet. Het is niet onmogelijk dat er nog zijn die ik tot nu toe niet doorzocht heb. Ik zelf denk overigens dat Anton (HCA van Amerom) op een koopvaarder is gestapt en te eniger tijd is overleden. Wellicht heeft hij zijn naam heeft aangepast? Dirk Jan kan hetzelfde gedaan hebben. Er was in 1883 een uitbarsting van de Krakatau. Hij zou daarbij naamloos ten onder kunnen zijn gegaan.

Ger Koper

@ Ger,

Hij is gekeurd voor de militie. Staat daar een adres vermeld en waar hij evt zal worden ingedeeld? Of is hij niet komen opdagen?

mvg-Ben

Ben Wegman

Ben, bedankt voor je inspanningen. Op 16 december 1892 word Anton vrijgesteld van dienstplicht. In october 1897 wordt hij formeel ontslagen van het Matrozen Instituut. Bij beide gelegenheden hoefde hij niet lijfelijk aanwezig te zijn. Daarom hanteer ik als laatste datum zijn ontslag uit het ziekenhuis.

Ger Koper

Duidelijk. Jammer, Is er nog archief bewaard gebleven van het marine instituut?

mvg-Ben

Ben Wegman

Ja Ben, er is in het Stadsarchief onder nummer 30284: "Archief van de Koninklijke Nederlandsche Zeil- en Roeivereeniging". Onder deel 4.1 vind je het "Matrozen instituut Pollux". Eerder had ik daar gekeken, maar toen was er niet veel. Nu zijn de leerlingenregisters gedigitaliseerd. Hij heeft enkele malen gediend op een schip en is telkens teruggekeerd. Ten laatste in 1892 en is op 23 februari 1893 afgevoerd als deserteur. Iets opgeschoten dus, maar de zoektocht is nog niet afgelopen ...

Ger Koper

Het wordt nog interessanter. Ik heb Dirk Jan van Amerom teruggevonden in de Staatskrant van 18 oktober 1894. Hij zou samen met zijn broers Gustaaf Adolf en Herbert Gijsbert zich op 12 juni 1893 gemeld hebben voor behoud van Nederlanderschap vanuit Antwerpen. Ik moet nog uitzoeken hoe dat zit. In Antwerpen vind ik met familysearch.org een Didier Jean van Amerom en ene Gustave Adolp van Amerom en ook nog Herman Gysbert van Amerom geregistreerd bij de politie als vreemdeling. Het is duidelijk dat ik verder moet in Antwerpen!

Ger Koper


Klasse!  Succes,

mvg-Ben

Ben WegmanPlaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!