stamboomforum

Forum logoFora » Gezochte familienamen in NL » Klooster Heul te Pijnacker en Joost Jansen van Schagen.

De reclame wordt alleen getoond aan bezoekers, niet aan gebruikers die inloggen.

Frank, Deze ondertrouw in 1685 betreft een kleinzoon, zoon van Jan Joost (van Schagen) en Annitgen Jans Clapwijck.

Deze Joost Janss van Schagen werd gedoopt 23 maart 1659 te Pijnacker.

Dank voor deze vondst.

FHD van Schagen

Ik kreeg op mijn vraag 11 waardevolle reactiwes; probeer ze elk afzonderlijk te beantwoorden; echter de volgorde in tijd en elk afzonderlijk bericht kan ik niet opreageren... Wat doe ik fout?

De twee dopen van kleinzoons en het huwelijk van een kleinzoon Joost Jansz, zoon van Jan Joost van Schagen x Delft 4-11-1657 met Annitgen Jans Clapwijck, met Ariaentjen Ingens Verzijde zijn mij bekend; Jan Joost is een zoon van Joost Janss van Schagen uit de akte van 1623.

Joost Janss, Rijmbrant Jansz, Arijen (Adriaen) Jansz en Lijssgen Jansd.( X Willem Jansz van der Vaart) zijn broers en zus. MAAR WIE is hun moeder?

Voorts is er een Gerrit Jans Delffs erfgenaam (RA Maassluis 52, f.199v, d.d. 20-11-1629); ook een broertje? wordt in 1623 niet genoemd.

Prachtig de kaart van de "heul" en de tekst over deze plaats (Willem Hak)

Allen hartelijk dank!

FHD van Schagen

Hierbij de akte uit Maassluis, voor de mensen, die meezoeken

RA Maassluis 52, f. 199: 20.11.1629
Compareerden Jochum Arentss Bostelman, woon. tot Vlaerding, heele broeder van wÿlen Pieter Arenss van Sassen van Schagen, overl. op Maessluÿs, voor hem selven ende noch als proc. heb. v. Rembrant Janss, bouman op de Souteveen, die vervangende voor Joost Janss, Willem Janss (x Lijffgen Jans), halve broeders van de voorn. Pieter Arentss, noch proc. heb. v. Arÿen Janss Schagen, schepen tot Heenvliet, alsmede van Dirck Pieterss, woon. tot Graft, als voocht van de weeskinderen van Arÿen Claess, gewonnen by Niesgen Corndr., sÿne jegenwoordige huÿsvrouwe, voorts vervangende Jochum Arentss, voor Nanning Arentss, arbeyder, sÿn hele broeder, elcx voor 1/7 paert, tesaemen erffgen. v. za. Pr. Arentss Sas van Schagen, transp. aen Corn. Janss van Voorburch ende Bastiaen Corn, wt den Hage, beyde coorenmolenaer, een coorenwintmolen op den Hoogen Maesdÿck binnen desen dorpe.

Jan Clavaux

Vervallen. Er waren blijkbaar twee Jan Reijmbrandtsz in Schiedam.

Jan Clavaux

Wat me intrigeert is die naam Rembrant Jansz (van Schagen) / Jan Rembrantsz. (die kennelijk molenaar was). De Van Schagens in en rond Leiden eind 16e eeuw waren vooral molenaars en er was daar ook een molenaar Harmen Gerritsz van Rijn, die een zoon had die een aardig stukje kon schilderen, ene Rembrandt. Binnen die molenaarsfamilies werd nogal eens onderling getrouwd, ik vraag me af of die Rembrants misschien ergens een gezamenlijke oom of oudoom hadden...

Nog iets over de akte van 16/11/1629 uit Maassluis. Jan heeft daarin een aantal namen geaccentueerd maar in het geval van Willem Jansz x Lijffgen Jans is dat m.i. onterecht. Zij wordt hier niet voor niets genoemd en is ook erfgenaam, en Willem staat er alleen al man en voogd bij.
Bovendien werd de erfenis van Pieter in 7 parten verdeeld en er staan maar 6 broers/zussen in het vet (want ik denk dat Jochum Arents een keer voor zichzelf en een keer voor Nanning erin staat).
De zevende staak moet dan gevormd worden door de weeskinderen van Arijen Claesz en Niesgen Cornelisdr want die ook die staan er niet voor niets bij. Hoe die precies passen snap ik nog niet.

En ten slotte: dat de toenaam Van Schagen van stiefvader Arent Schagen zou komen is allesbehalve zeker (ik geloof niet dat die Arent één keer genoemd wordt?). De moeder van de kinderen is twee maal getrouwd, als de naam Van Schagen bij kinderen uit beide huwelijken voorkomt dan kan die van elk van de vaders komen, maar net zo goed van de moeder. 

groeten, Frans

Frans Angevaare

Jan, uit welke transcriptie van J. Heemskerk heb jij deze familie relatie? Ik ken haar niet.

Volgens @annemarie67 zijn er twee Jan Reijmbrants in Schiedam; maar GEEN familie.

 

Hoe kan ik bijlagen uploaden? 

FHD van Schagen

Volgens @annemarie67 zijn er twee Jan Reijmbrants in Schiedam

Ze ziet er nog jong   uit voor haar leeftijd, maar ze heet @Annemarie57.

Blijkbaar is de vader van Joost Jansz dus al eerder op dit forum besproken. Dat wist ik niet. Om misverstanden te voorkomen zal ik de akten over (de verkeerde?) Jan Reijmbrandtsz weghalen.

Jan Clavaux

Niet weghalen Jan; die aktie liep BUITEN FORUM OM!

FHD van Schagen

Beste Frans, Willem van der Vaart is de man van Lijffge Jansdr. (Schagen); hij heeft het 'recht' namens haar te handelen (bloedvoogd)

Dan de naam 'Schagen' komt inderdaad bij beide halfbroers voor; Arent en Jan; waarbij Arent de 'achternaam Sassen van Schagen voert.

Naar mijn gevoel Sas = sluis. Dus van Schagen bij de sluizen. Mogelijk dat daar dan ook een molen bij stond.

FHD van Schagen

Janny Bijsterveld

Kwam ik net al speurend (naar wat anders) tegen en zag de naam Van Schagen: 1674 Katwijk aan den Rijn:

22 apr attest op Rijswijk :https://familysearch.org/ark:/61903/3:1:3QSQ-G9QJ-C93W-8?mode=g&i=338&cc=2037907

Hetgeen overeenkomt met: http://collectie-delft.nl/nadere-toegangen/q/persoon_patroniem_t_0/r%2Am%2Ab%2A/q/persoon_achternaam_t_0/scha%2Agen

 • plaats Rijswijk
 • datum 22-04-1674
 • attestatie den Haag En Katwijk
 • Personen

  • rol Bruidegom
  • naam Pieter van Schagen
  • patroniem Rembrandtsz
  • geboorteplaats Katwijk Ad Rijn
  • type wed.
  • rol Bruid
  • naam Cornelia
  • patroniem Hendricks
  • type wed.
  • rol Eerdere relatie vrouw
  • naam Adriaan Hessingh

Hans Hoekveld

Janny Bijsterveld, dank voor je reactie; de link is naar mijn stamboom.

FHD van Schagen

Hans Hoekveld, bekende akte; dit is een zoon van Reymbrant Janss 

FHD van Schagen

Geen probleem! Kwam het tegen en kon het niet zo snel terugvinden hier.

Hans Hoekveld


FHD van Schagen  Hallo mijn man is in Pijnacker geboren in 1939 en heeft  er 28 jaar gewoond daarom volg ik dit Item.

Met vriendelijke groetjes Janny en Arie Bijsterveld.

Janny BijsterveldPlaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!