stamboomforum

Forum logoOnderzoek in Nederland (personen) » Het voorgeslacht van Rudolf (Roelof, Rodolf, Raoul) I de Cock van Weerdenburg


Profiel afbeelding

Uit: Wikipedia.nl.

Rudolph I de Cock heer van Weerdenburg 1265-1280 en heer van Hiern, Neerijnen, Oppijnen en Meteren is de stamvader van het geslacht de Cock. Het is een verzinsel dat hij zou stammen uit het Huis Châtillon.

Met enige andere edelen kwam hij in opstand tegen de koning en vroeg in de morgen versloeg hij deze koninklijke troepen. Le Coq à chanté de bon matin - de haan heeft vroeg gekraaid, zei de koning nadat hij van de aanval vernam. Rudolf bleef sindsdien de naam Cock ook wel Cocq voeren. Omdat hij in Frankrijk zich niet meer veilig voelde week hij uit naar het door hem geërfde kasteel te Rhenoy, gelegen tussen Beesd en Leerdam. Zijn nicht, Philippina van Dammartin, een dochter van Simon van Dammartin trouwde in 1253 met graaf Otto II van Gelre. Hij was de eerste van zijn geslacht die de naam “van Châtillon” wegliet en zich alleen Rudolf de Cock liet noemen.

In het gebied tussen de Lek en de Linge en tussen Beesd en Leerdam, gelegen in de Tielerwaard, bezat hij veel goederen waaronder een burcht te Rhenoy. Deze bezittingen had hij geërfd van zijn bet-overgrootmoeder Jolanda van Gelre gravin van Henegouwen. Met zijn neef Otto II de Graaf van Gelre komt hij overeen goederen te ruilen. Otto II had wel belangstelling voor het kasteel van Rudolf. Otto's gebied kon dan nog beter worden verdedigd.

Na overleg met zijn zonen, Rudolf, Hendrik, Gijselbert en Willem, draagt hij 5 augustus 1265 zijn burcht te Rhenoy, alsmede al zijn goederen gelegen tussen de rivieren de Lek en de Linge op in ruil voor de heerlijkheden HiernNeerijnen en Opijnen. Hij krijgt daarbij toestemming om een kasteel te bouwen. Dit wordt het Kasteel Waardenburg. De naam van het kasteel gaat later over in het dorp.

http://www.decocqvandelwijnen.nl/generatie1.htm

Op deze webside wordt al ouders van Rudolf I de Chatillon, later de Cock, 1e heer van Weerdenburg, namelijk: Reinald/Rene de Chatillon en een dochter van Raoul II de Coucy. Op deze website wordt ook het familiewapen van de Cock van Weerdenburg genoemd.

Over Rudolf I en zijn nageslacht is reeds veel over bekend, doch over de broers en mogelijke zusters en diens ouders van Rudolf I de Cock is vrijwel niets bekend. Dat hij zou afstammen uit het huis de Chatillon zou berusten op een verzinsel!!! Doch was Philippina van Dammartin zijn nicht, die met Otto II van Gelre trouwde. Er moet zeker een sterke bloedverwantschap hebben bestaan.

Ik heb hierover diverse vragen.

1. Op welke feiten berust men dat het zou gaan om een verzinsel?

2. Rudolf droeg hetzelfde familiewapen als de leden van het huis de Chatillon, zijn nageslacht droeg hetzelfde wapen, met toevoegingen. Dit kan geen toeval zijn. Er moet een duidelijke familierelatie bestaan, c.q bloedverwantschap.

3. Wie waren de broers, zusters en ouders (bewijsbaar) van Rudolf I de Chatillon, later de Cock, 1e heer van Weerdenburg.

4. Via welke lijn zou deze Philippina de Dammartin zijn nicht zijn? Haar ouders waren Simon de Dammartin en Maria de Ponthieu.

5. De Franse Koning, die onder de indruk was van Rudolf,  zou Rudolf hebben geadviseerd Frankrijk te ontvluchten, nadat Rudolf  met andere edelen in opstand was gekomen tegen de Franse Koning. Zou het hier gaan om Lodewijk IX van Frankrijk. Doch ik kan nergens terug vinden dat Lodewijk IX onder de indruk was van Rudolfs Heldenkracht, en zeker niet dat Lodewijk IX Rudolf zou hebben geadviseerd Frankrijk te ontvluchten.

Ben benieuwd naar de reacties.

MvG

Alex

Alex Dragon 2

Weet niet of je via google books gegeken heb, maar misschien heb je er wat aan.

Er is een Reginald of Chatillon zou zijn onthoofd door Saladin

Ik kom Reinald ook tegen als Raoul Chatillon (iig in Google Books)

Reinoud (Reinald enz) zou in (ca) na de slag bij Hattin door Saladin (4-7-)1187 zijn onthoofd.

Saskia Hendriks

"Het is een verzinsel dat hij zou stammen uit het Huis Châtillon"

Is het toeval, dat dit uitgerekend een week geleden op Wikipedia is veranderd? LINK

En heb je al contact gehad met Rvdheuvel83 ?

Jan Clavaux

Beste Sakia,

Over Reginald is mij bekend, hij was geen lieverd, geen wonder dat hij 16 jaar was opgesloten, en dat hij is onthoofd door Saladin is mij ook bekend.

Beste Jan,

Normaal gesproken zou je kunnen vertrouwen op wikipedia, in dit geval zet ik mijn twijfels. Met Remco van den Heuvel heb ik al reeds contact gehad over dit onderwerp, doch ben ik van mening dat er veel meer te vinden moet zijn.

Zoals ik eerder schreef, het kan geen toeval zijn dat Rudolf I de Chatillon, later de Cock exact hetzelfde familiewapen droeg dat ook werd gevoerd in het geslacht de Cock van Weerdenburg, en Rudolf was de stamvader. Als hij niet van het Huis de Chatillon zou afstammen, lijkt mij dat het voeren van zo'n belangrijk familiewapen uit den boze zou zijn. Als ik Heer was of graaf en iemand anders zou mijn familiewapen gaan gebruiken, zou ik dat niet op prrijs stellen en actie gaan ondernemen. Dit is zover mij bekend niet gebeurd, dus lijkt het erop dat het voeren van dit wapen legitiem moet zijn geweest. Met andere woorden: Rudolf was lid van de familie de Chatillon, dus afstammend uit hetzelfde Huis.

Alles wat over Rudolf de Cock van Weerdenburg bekend is, is vanwege zijn komst naar Nederland, er zijn goederen die in het bezit waren van de familie de Chatillon?

Alex Dragon 2

Hallo, Ik vraag mij af of er ondertussen al meer is gevonden betreffende de voorouders van Rudolf De Cock. Il ben mij momenteel ook aan het verdiepen hierin maar het is moeilijk om verdere info te bekomen.. Alvast bedankt!

Glen Matthys

Ik denk dat er niets te vinden is over de voorouders van Roelof I de Cock van Weerdenburg.

Dat hij uit het Huis van de Chatillon zou stammen is een verzindsel.

MvG

Alex

Alex Dragon 2

Lijkt me nogal in tegenspraak met wat u eerder daarover zei.

Denkt u nu werkelijk dat je (ook in die tijd) zomaar een oud familiewapen kon gaan gebruiken, ongeveer onder de neus van de graaf van Gelre, die zelf connecties had met het huis Chatillon?

gr.
Ron

Ronald Blancke

Ronald,

De post was uit 2017, we zijn nu een aantal jaren verder. Met de jaren wordt men ook wijzer. Kennis van toen, is niet de kennis van nu.

 Er is totaal geen bewijs dat Roelof I de Cock van Weerdenburg uit het Huis de Chatillon zou stammen. Zonder bewijs, geen zaak. Hoofdstuk gesloten.

Alex Dragon 2

U heeft een aparte manier van discussieren, namelijk niet discussieren.
Wat mij betreft: discussie met u gesloten.

Ronald Blancke

Waarover valt te discussiëren? Er zijn bewijzen, geen bronnen, helemaal niets. Men blijft vasthouden aan een discussie die geen niets oplost. Men knoopt op het internet de meest fantasierijke voorouders van hem op zonder enig stukje bewijs!!!! En! dan nog zijn er lieden die erin geloven dat het waar is. Met hen ga ik niet in discussie.

Alex Dragon 2

En hoe zit het dan met de genoemde nicht Philippina de Dammartin? Of is dat ook erbij verzonnen?

Dorian Swarts


Dorian,

Welke Philippina de Dammartin, want er zijn diverse geweest met die naam.

Als zij een voormoeder van Roelof I de Cock geweest zou zijn, wil ik graag die bewijzen zien!

Alles voor Roelof I de Cock, Er is niets bekend voor zijn voorouders. Dat hij van Franse adel zou afstammen, wat door velen op het internet is vermeld, maar niet is onderbouwd met bewijzen, zal men genoegen moeten nemen met de feiten.

Genealogie is een wetenschap, gestoeld op feiten door middel van bronnen, zoals charters, inventarisnummers, datums, blz. etc.

Alex Dragon 2Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu