stamboomforum

Forum logoGezochte namen in NL » Voorouders Cornelis Rijnberg: Zoon Cornelis gehuwd Zierikzee 1656.


Profiel afbeelding

wie kan mij verder helpen met de familie rijnberg,ben gestrand bij cornelis rijnberg ,en,N,N, zijn zoon was cornelis cornelisse rijnberg geb +-1630  zierikzee gehuwd  12 dec 1656 te zierikzee met leuntje claas hagman.

wim vermeulen

Het is lastig zoeken omdat veel registers verloren zijn gegaan. Hoe komt u aan uw gegevens?

JP Ouweltjes

Beste Wim,

Ik weet niet of er vertakkingen van uw Rijnberg zijn naar het Noorden(Drenthe), Rijnberg is in mijn dorp een bekende naam.

http://www.alledrenten.nl/

Mvg, Frank

Frank Schotting

dank je wel voor de info ,ga ik zeker eens kijken ,gr wim.

wim vermeulen

Ik kan je hooguit verder helpen door te laten weten wat ik gedaan heb om proberen verder te komen.

Een relatie met Rijnberg in Drenthe is zeer onwaarschijnlijk, er worden hele andere voornamen gebruikt. Ook met de familie in Utrecht is er geen link. Het is kortom (en vreemd genoeg) een echte Zeeuwse naam, die uiteraard wel naar een herkomst van elders zou kunnen verwijzen. 

Daardoor wordt verder terug in de tijd komen ook bijzonder lastig. De namen Cornelis en Lieven waren in Zierikzee in de 17e eeuw de meest gebruikelijke voornamen. Wil je verder terug zul je zelf in de archieven van Zierikzee, in zoverre er nog iets is, moeten duiken. Het enige dat ik destijds kon vinden waren gildeboeken. Cornelis staat vast in het timmermansgildeboek vermeldt. Ik heb zijn naam mogelijk ook gelezen. Samen met heeeel veel andere Cornelis Cornelisz. Ik heb ze niet geteld maar er staan veel Lieven Cornelisz, Cornelisz Lievens en Cornelis Cornelisz in.

Ik kan me niet meer goed herinneren wat er verder aan gegevens in staan, maar in ieder geval geen familienamen.  Ik heb het daarbij gelaten. Wellicht als je het gildeboek uit gaat kammen kun je er patronen in ontdekken en komt onze Cornelis bovendrijven.

En als je iets vind, ben je de eerste in 20 jaar die de stamboom weet uit te breiden :-)

groet,

Robert 

Robert Keurntjes

Hoewel veel van DTB Zierikzee verloren is gegaan tijdens de oorlog, zijn wel afschriften (eufemistisch "extracten" genoemd) bewaard gebleven gemaakt door de archivaris P. D. de Vos, zie hier. Hoewel vooralsnog niet geheel online.

Peter S2

De meeste oude gegevens van Rijnberg uit Zierikzee komen daar ook uit. Ik weet alleen niet of ik het destijds helemaal uitputtend doorgenomen heb. Wel weet ik dat Vos ook niet verder teruggekomen is en er is ook een Rijnberg geweest die voor WOII onderzoek gedaan heeft die niet verder kwam. 

Dat wil zeker niet zeggen dat er niks meer te ontdekken valt. Het zou geweldig zijn als Vos online beschikbaar zou zijn, maar het Zeeuws Archief rekent nog al wat om het te scannen. 

Robert Keurntjes

Beste Robert

mijn grootvader en grootmoeder waren dirk leendert rijnberg 1892/1967 / en mietje levina rijnberg 11-12.1892 ,in de verte neef en nicht. hij had in die tijd al de stamboom uitgezocht tot 1675 /abraham rijnberg en grietje jacobs boluit ,dus voor die tijd best knap ,vandaar mijn interesse in deze familie.maar in mijn zoektocht naar meer info stuit ik op info van een zekere abraham rijnberg 1861 hij zou gewoond hebben in janov polen /maar het kan ook rusland geweest zijn omdat toen de grenzen anders lagen hij vertrekt naar USA aangekomen in 1892 New York passenger arrival list Ellis Island in gezelschap van een paar van zijn kinderen ,mijn vraag aan jou is weet jij iets van deze abraham rijnberg ,want rijnberg is geen poolse naam ,ik probeer er achter te komen waar deze abraham vandaan komt ,heeft hij nederlandse ouders? en zo ja wie ,en waar kwamen zij vandaan.zou jij mij evt verder kunnen helpen.en waarom ging jou interesse ondermeer uit naar de familie rijnberg?

 

gr wim vermeulen

wim vermeulen

Terzijde - over die Abraham Rijnberg is m.i. eerder een discussie geweest - en is meer informatie aangeleverd - op dit forum, zie hier.

Peter S2

Dank voor de 'terzijde'.

Robert Keurntjes

Beste Wim,

Ik heb zelf nooit de gegeven van Dirk Leendert gezien maar wist via Hans Boterenbrood (een neef van jou?) dat hij dat onderzoek gedaan heeft. Hij had toen nog in de doopboeken van Zierikzee zelf kunnen kijken, maar ik weet nog dat ik er ook maar bij toeval achterkwam dat Abraham uit Zierikzee kwam.Onze eerste gemeenschappelijke voorouders zijn trouwens Willem Rijnberg en Maria Seijs. Mijn moeder was ook een Rijnberg. http://www.robertkeurntjes.nl/genealogie/rijnberg/ (ik werk aan een update met veel foto's)

Wat betreft Abraham Rynberg uit Polen, zie ik geen aanknopingspunt met onze familie.Vanwege de joodse achtergrond moest ik wel even aan jouw overgrootmoeder Sara van Broeck denken.

In ieder geval is het niet vreemd om in Polen Duitse namen tegen te komen (of in Duitsland Poolse namen). De plaats Rheinberg werd vroeger ook wel geschreven als Rhynberg. Als je googelt op "rynberg polen" kun je bij ancestry.ca een lijst zien met meerdere Joodse Rynbergers in Polen in de 19e eeuw. Ik ben ook weleens Rynberg tegen gekomen uit Skandinavie (Zweden meen ik). 

Rijnberg zou een verwijzing kunnen zijn naar de stad Rheinberg en dan kunnen eer overal mensen terecht gekomen zijn die hun oude woonplaats als naam gebruiken. Het kan ook naar een huis verwijzen (de Reine Berg o.i.d.) en dan kan de naam nog meer voorkomen. Hoe dan ook, het is een verwijzing naar een (vroegere) woonplaats, een toponiem, en kan dus door meerdere families gebruikt worden.

Robert Keurntjes

Dit is een overzicht van de collectie P.D. Vos die bij FamilySearch beschikbaar is, een deel online en (het grootste?) deel evt via een FamilySearch Centre:

https://www.familysearch.org/search/catalog/results?count=20&placeId=155005&query=%2Bauthor%3AVos%20%2Bauthor%3Ap%20%2Bauthor%3Ad&subjectsOpen=11817-50

A van Egmond (oud)

dank je wel voor de info

groeten wim vermeulen

wim vermeulen


dank voor de info

groeten wim vermeulen

wim vermeulenPlaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!