stamboomforum

Forum logoFora » Gezochte familienamen in NL » Doopakte gezocht van Lambert(us) Post uit Hillegom. [opgelost]

De reclame wordt alleen getoond aan bezoekers, niet aan gebruikers die inloggen.

Hallo allemaal. 

Ik ben op zoek naar de geboortedatum cq doopakte van Lambert(us) Post. Hij is geboren in Hillegom volgens de huwelijksaankondiging met Mensje de Ruijter uit het Woerdse Verlaat op 29-1-1773 te Abcoude.

Lambert is voor 1780 overleden. Hij en Mensje hebben 3 kinderen gekregen, te weten Martinus (maarten of Marten) Post gedoopt 13-1-1775, Marritje Post gedoopt 13-9-1776 en Piet Post gedoopt 23-12-1777. Allen te Slootdijk. In 1780 is Mensje de Ruijter getrouwd met Barend Pluym. Vandaar dat ik aanneem dat Lambert voor die tijd is komen te overlijden. Daar heb ik (nog) geen overlijdensakte van kunnen vinden, maar Barend Pluym was aanwezig bij het trouwen van zijn zoon Marten Post. 

In ander stamboom is er een lambertus post, geboren te Hillegom, wonende te Voorschoten, getrouwd met maria vd wouw op 4-6-1751, die getuigen waren bij dopen van kinderen van anna maartens post. De kinderen werden gedoopt in Bloemendaal. Anna Post is een getuige bij de doop van Martinus in 1775... is dit de lambertus die ik zoek...?

Ondertussen gevonden dat Maria en Lambert een kind hebben gekregen in 1755 of 1756 (dochter genaamd Antje (Anna?) overleden te wassenaar op 10-2-1827). Maar wat ik ook weten moet is of maria misschien vroeg is overleden en Lambert daarna dus hertrouwd is met mensje... Als dat niet zo is, zou er in diezelfde tijd nog een Lambert(us) Post rondlopen in Hillegom....  

Wanneer is Lambertus Post geboren? Hoogstwaarschijnlijk patroniem Maartensz, aangezien de hele familielijn constant de ouders vernoemd. Tenzij Lambertus niet de eerstgeborene was... Waarschijnlijk is Anna Maartens Post wel een zus van hem. 

Wie weet waar de katholieke kinderen die geboren werden in Hillegom, werden gedoopt? Of waar katholieke kinderen uit Voorschoten werden gedoopt? En waar zijn deze akten te vinden?

Mocht iemand iets weten, dan hoor ik dit uiteraard graag. Alvast heel erg bedankt!

Ineke Hartman-Post

Ineke, de Hillegomse katholieken behoorden tot de parochie Vogelenzang/Bloemendaal (zie het bericht mbt Leendert van der Spek).

Marietje Claesdr van Wouw (niet 'van der') en Lammert  Maartensz lieten voor zover ik weet 4 kinderen in Voorschoten RK dopen:
27-11-1752 Maria (Arije Schenck en Antie Maartens Post)
22-03-1754 Nicolaas (niet inegvuld en Lena Huijbertse van Veen)
24-09-1755 Anna  (Leendert van der Spek en Anna Maartense van der Post)
25-06-1757 Nicolaas (Jan Claese van Wouw en Aeltie Aelbertse de Wit)

groeten, Frans

Frans Angevaare

Hallo Frans,

Dank je voor je snelle reactie! Heb vandaag inderdaad de kinderen van Lambert en Marietje terug gevonden. Dank je voor de tip! 

Ik heb door de doopakten van Bloemendaal / Overveen gebladerd... Ik dacht, ik zoek zus Anna (Antie) op, dan vind ik misschien ook de geboorte van Lambert... maar ik kan Anna niet vinden... 

Ik kan nu wel concluderen dat of Maria is overleden kort na de geboorte van Nicolaas, of ze zijn verhuisd naar een andere gemeente... En dan is het weer zoeken naar de welbekende naald in de hooiberg... 

Ik moet maar geduld gaan leren opbrengen en over een jaar (of twee) weer eens proberen. Hopen dat er dan meer kerkboeken geindexeerd zijn, zodat het weer wat makkelijker zoeken wordt.

Heel erg bedankt voor uw antwoord!

hartelijke groet,

Ineke

Ineke Hartman-Post

Ineke

Maarten Claasz en Marietje Antoniusse tr. RK op 16-06-1715. 1e kind was Michiel op 01-11-1716 (Engel Michielsz, Jannetje Stevens); 2e was Antje op 15-03-1718 (Steven Antonisz, Annetje Stevens); 3e Lammert op 04-11-1722 (Lammert Lammerts, Ida Lammerts); 4e Bregje op 09-09-1724 (Cornelis Willemsz, Maartje Cornelisse); 5e Jannetje op 10-10-1727 (Steven Antonisz, Antje Stevens); en op 11-07-1730 Antoni en Claas (Steven Antonisz, Joost Hendriksz).

Mogelijk trouwde Maarten Claasz daarna met Berber Jans, 4 kinderen van 1731-36 waarbij ook 2x die Steven Antonisz opduikt.

Wel nog controleren want overgenomen uit een bewerking, niet uit het doopboek zelf.

Aanvulling: het gerechtshuwelijk van Maerte Clase en zijn vrouw in Hillegom:  http://proxy.handle.net/10648/5e1e7431-aa76-479e-b275-7118e9dac35c
Marietje hier zo te zien Sise. Mogelijk was zij dan een dochter van Anthonij Sijs, linnewever in Hillegom. Daar is al eens eerder naar gevraagd op het forum: https://www.stamboomforum.nl/familienamen/2/49142/0/anthony_sijs_en_annetje_stevens_hillegom

Groeten, Frans

Frans Angevaare

Hallo Frans,

Dit ziet er goed uit. Ik ga maar weer eens de archieven van Voorschoten raadplegen. Of kwamen deze uit een andere plaats? Ik zag dat het huwelijk van Maarten en Marietje wel in Hillegom was gesloten, maar volgens de doopboeken was er pas vanaf 1760 een katholieke kerk aldaar. Of moet ik dan toch weer in Vogelenzang gaan zoeken? Hoe verder we komen, hoe moeilijker het wordt :-D 

Heel erg bedankt voor deze informatie. Ik ga zoeken en als ik wat gevonden heb, zal ik uiteraard mijn bevindingen delen.

Hartelijke groet,

Ineke

Ineke Hartman-Post

Hallo Frans,

Zojuist weer een hoop akten bekeken. Het enige wat ik nu nog te weten moet komen of deze Lambertus dezelfde is die zowel met Mensje als met Maria getrouwd is... Dus nog even doorwroeten dus.

Heel erg bedankt voor je tips Frans. Daardoor ben ik weer een stuk wijzer geworden!

Hartelijke groet,

Ineke

Ineke Hartman-Post

Het patroniem van Lambert Post is Maartensz, zie het onderstaande, wettelijke ondertrouw te Leiden.

Leiden

Attestatie gegeven om te trouwen te Voorschoten, getrouwt 29 junij 1751

Den 4 dito (junij 1751) 

Lambert Maartensz Post, jongman, geboortigh van Hillegom en wonende te Voorschoten

met

Maria Claasdr van Wouw, jongedr, geboortig van en wonende te Voorschoten, dog onlangs gewoond hebbende alhier

 

Bron

Archief Leiden

Gr

Sas

Saskia Hendriks

Mbt de getuige Lena Huijbertsdr van Veen, mocht het nodig zijn, misschien is dit een goed aanknopingspunt.

Huijbert Cornelisz van Veen.

In 1697 is Huijbert getuige bij een testament

bron www.allezoetermeerders.nl 

Datum: 1697-11-18
Aktenr: NOT_43_275

 

 

Betrokken personen

 

Naam Beroep Woonplaats Hoedanigheid Overleden Bijzonderheden
Claes Dirck Diertsz   Stompwijk testateur   egv Jaepgen Ariens Luijck
Jaepgen Ariens Luijck   Stompwijk testateur   egv Claes Dirck Diertsz
Vrerick Dircxsz Groenewegen     voogd    
Gerrit Lenertsz Groenewegen     voogd    
Lenert Jansz den Ouden     getuige    
Louris Cornelisz Sonnevelt     getuige    
Huijbert Cornelisz van Veen     getuige    
Maerten Leendertsz Hillegersum     getuige    
Arijen Arisz Groenewegen     getuige    
Joost Huijbertsz van Veen     getuige    
Jeroen Maertensz Hillegersum     getuige

Saskia Hendriks

Hallo Saskia,

Dank u wel voor uw bijdrage. Ik ga eens kijken Huijbert Cornelisz van Veen in kan gaan passen. Heb wel aktes van het trouwen van Lammert en Maria, maar ik heb daar geen getuigen bij... Dus ik moet nog dieper gaan spitten. Dank u wel in ieder geval!

Hartelijke groet,

Ineke

Ineke Hartman-Post

Maria Claasdr v Wouw zou dochter kunnen zijn van Claes Jansz van Wouw en Lena Huijberts van Veen.

Ik kwam nl het volgende tegen in de RK boeken van Voorschoten

9-6-1717 te Voorschoten

Jacobus, zoon van Claes Jansse van Wouw en Lena Huijberts van Veen, getuige Cnelis Pietersse en Gijsje Huijberts van Veen

Saskia Hendriks

Hier de rest van de kinderen van Claas en Lena, ouders van Maria Claasdr van Wouw. Als ik nog kinderen tegenkom zet ik ze hierbij, dan blijft het bij elkaar staan.

 

Jacobus, RK ged 9-6-1717 te Voorschoten, z v Claes Jansse van Wouw en Lena Huijberts van Veen, getuigen Cnelis Pietersse en Gijsje Huijberts van Veen

Maria, RK ged 19-2-1719 te Voorschoten, d v Claes Jansse van Wouw en Helena Huijberts van Veen, getuigen Dirck Jansse en Huijbertje Jans van Wouw

Joannes, RK ged 22-2-1722 te Voorschoten, z v Claes Jansse van der Wouw en Helena Huijbers van Veen, getuigen Huibertje Jans van Wouw

Hubertus, RK ged 22-10-1724 te Voorschoten, z v Claes Jansse van Wouw en Lena Huiberts van Veen, getuigen Cnelis Huibertse en Marrijtje Huiberts van Veen

Cornelia, RK ged 12-4-1729 te Voorschoten, d v Claas Jansse van Wouw en Lena Huibers van Veen, getuigen Grietje Huibers van Veen

Saskia Hendriks

Hallo Saskia,

Ik zie de naam Lena Huijbertse van Veen en Jan Claese van Wouw terug komen als getuigen bij dopen van kinderen van Lambert en Marijtje. Die jan zal wel de Johannes zijn, haar broer. Lena zou ook misschien wel Cornelia kunnen zijn... de namen veranderden nog wel eens in de loop der jaren. (maakt het er zo makkelijk op om terug te vinden hahaha)

Die connectie is er nu wel. Nu nog de connectie van Lambert uit Hillegom die met Marijtje getrouwd is, naar Lambert die met Mensje is getrouwd in Slootdijk... Zat net de begraafboeken door te spitten van Voorschoten en tot op heden nog geen overlijden van Marijtje gevonden... Het kan zijn dat ze daarna zijn verhuisd... Ik blijf daar even doorbladeren tot 1773... Als ik haar niet vindt, dan zal ik weer bij Slootdijk verder moeten gaan kijken.

Niets gevonden in Voorschoten... Dus Abcoude, Loenen en Slootdijk maar eens gaan bekijken... vind ik daar niets... geen idee waar ik dan nog moet zoeken... Mensje komt uit Woerdse Verlaat... misschien verhuizing die richting opzoeken...?

Heel erg bedankt weer voor je bijdrage!

Groetjes,

Ineke

Ineke Hartman-Post

Ik kom hier even op terug

"Lena zou ook misschien wel Cornelia kunnen zijn"

Lena is de roepnaam voor Helena, Cornelia zou kunnen voorkomen als Neeltje.

Lena (Helena) Huibertsdr van Veen is in ieder geval de moeder van Maria.

Dan is die Huibert Cornelisz van Veen misschien de vader van Helena/Lena.

Joannes is zeker weten Jan, de broer van Maria.

Gr

Sas

Saskia Hendriks

Kwam online het volgende tegen.

Huibert Cornelisz van Veen is op 19-2-1675 te Stomwijk gehuwd met Neeltje (Cornelia) Pietersdr Heijdra. Dit stel krijgt in ieder geval 3 kinderen volgens de site.

Dirk Huibertsz van Veen, Cornelis Huibertsz van Veen en Gijsberta (Gijsje) Huibertsdr van Veen, dan zou Helena (Lena) dus een zus en een dochter van dit stel kunen zijn.

Advies van mij, altijd wel alles controleren, want anders neem je fouten van andere over en dat wil je niet.

https://www.genealogieonline.nl/stamboom-familie-de-kleine/I30872.php

Gr

Sas

Saskia Hendriks


Ik ga eens kijken hoe het zit met Lambert(us) Post en Mensje de Ruijter.

 

Martinus, RK ged 13-1-1775 te Slootdijk, z v Lambert Post en Mensje de Ruijter, getuige Anna Post, plaats Braambrugge

Marritje, RK ged 13-9-1776 te Slootdijk, d v Lambert Post en Mensje de Ruijter, getuige Matheus van Schaik, plaats Braambrugge

Piet, RK ged 23-12-1777 te Slootdijk, z v Lambert Post en Mensje de Ruijter, getuige Mechteltje van Schaik, plaats Braambrugge

Lambert overleden voor 1781.

Dirkje, RK ged 16-5-1781 te Slootdijk, d v Barent Pluijm en Mensje de Ruijter, getuige Toon Hageman en Aeltje Pluijm, plaats Bambrug

Piter, RK ged 3-10-1786 te Slootdijk, z v Barent Pluijm en Mensje de Ruijter, getuige Jan de Ruijter, plaats Bambrug

 

Overige info

Matheus van Schaik is gehuwd met Lena de Ruijter

Saskia HendriksPlaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!