stamboomforum

Forum logoFora » Gezochte familienamen in NL » Lezen trouwakte 11 december 1654 te Amsterdam

De reclame wordt alleen getoond aan bezoekers, niet aan gebruikers die inloggen.

Kan iemand voor mij de trouwakte ontcijferen van Lubbert Hendrixse Damhuijs.

DTB 474 pag 57

Henry van Loon

Jan Clavaux

Lubbert Hendrixse Damhuijs (eerdere vrouw: Franseijntje Wijbrants), van Doornigh, kleermaker, wonend op de Egelantiersgraft, geass. met Jochem Jansen, en Grietje Gerrits (eerdere man: Lammert Gerritsen Cock), N.Z. Voorburghwal, geass. met Margrita Isaacks, huijsvrouw van Cornelis van Marken.

G.Karssenberg

Grietje Gerrits komt uit Munnekeziel - zie haar tweede huwelijk (4.1.1657) met Roelof Sweers van Wijck.

G.Karssenberg

Lubbert Henrixz, van Denichgem, 26 jaar, cleermaker, ondertrouwt in Amsterdam met Francijntje Wijbrants, weduwe van Abraham Barentsz (10.7.1637).

G.Karssenberg

En - moeilijk leesbaar! - op 19.3.1616 ondertrouwen in Amsterdam: (Extra-ordinaris intekenregister): Abraham Barentsz en Fransje Wijbrants.

G.Karssenberg

De plaats van herkomst van Lubbert Hendrixse Damhuijs vermeld in de ondertrouwakte van 1654 is intrigerend: Doornigh in de Twent. Damhuijs is een naam die in Twente voorkomt. Welke plaats zal bedoeld zijn met Doornigh? De plaats van herkomst in de ondertrouwakte  van 1637 geeft uitkomst: Denichgem. Denichem of Denicham is de oude naam voor Denekamp. Zou met Doornigh het aanpalende Noord Deurningen bedoeld zijn?

Chris van Dijkum

Chris. Dank je voor de uitleg. Denekamp had ik ook al gevonden. Doornigh Noord Deurningen ? Zou kunnen. Ik ben benieuwd of deze Lubbert aansluit met de Lubbert ten Damhuijs uit Lattrop

Henry van Loon

Nog bedankt voor het vertalen

Henry van Loon

Zou met Doornigh het aanpalende Noord Deurningen bedoeld zijn?


Zeer aannemelijk, vergelijk :

Buurschappen

Ook de namen van de omliggende buurschappen kenden verschillende schrijfwijzen. In het eerder genoemde Heberegister komen namen voor als Baningi (Beuningen), Mikilunhurst (Mekkelhorst) en Brakkinghem (Breklenkamp). Lattrop zien we in 1272 als Lattrope, Tilligte in 1295 als Tilgede. De naam Noord Deurningen was in 1295 nog de naam van een boerenerf Erve Thornengen; op dat erf bevindt zich nu de St. Nicolaasstichting van de zusters Franciscanessen. In het schattingsregister van 1475, één van de vroegste belastingsregisters, vinden we andere schrijfwijzen: Nortdorninge, Lattorpe, Tilgede, Brekenincham en Boninge. Ook in het verpondingsregister van 1601 komen de buurschappen voor: Noort Dornige, Lattorpe, Tyllichte, Brecklichem.

Willem Hak


Ik was gisteren afgeleid door de plaats van herkomst, maar hier is als antwoord op je originele vraag de transcriptie:
Den 11 december 1654
Compareerden voor de heeren Corn[elis] van Vlooswijck en[de] P. Raap
Lubbert Hendrixse Damhuijs van Doornigh in de Twent,
kleermaker wede[naer] van Franceijntje Wijbrants geas[sis]te[ert] met Jocc-
hem Janse, woonde op de Egelantiersgraft en[de] Grietje Gerrits
van Munnekeziel wed[uw]e van Lammert Gerritse Cock, woonde op
de N.Z. Voorburghwal geas[sis]te[ert] met  Margreta Isaackx, huijsvrouw
van Cornelis van Marken.

Chris van DijkumPlaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!