stamboomforum

Forum logoGezochte familienamen in NL » 3x een Ruth Bredewout (Heerde), maar wie is nu welke?

De reclame wordt alleen getoond aan bezoekers, niet aan gebruikers die inloggen.

Profiel afbeelding

Er wordt op 24-2-1823 een Ruth Bredewoud geboren uit een ongehuwde moeder, Jennigje Bredewoud. Hij trouwt op 26-8-1843 met Liebe Eng(e)berts, dochter van Remmert Egberts Veldkamp en Fennigje Willems.

Ook op 1-5-1823 wordt een Ruth Bredewoud geboren uit Jacob Rutgers Bredewoud en Elsje Herms Meijer. Deze lijkt in 1828 op 5-jarige leeftijd te zijn overleden.
Op 25-12-1818 is ook een Ruth Bredewoud uit dezelfde ouders geboren en deze overlijdt in 1821.
Maar... op 16-03-1908 overlijdt van dezelfde ouders nóg een Ruth. In de akte staat dat hij 89 jaar is, dan zou hij ook geboren moeten zijn in 1818. Deze Ruth zou weduwnaar zijn van Lijsje Veldkamp. Nu heeft de eerder genoemde Liebe Engberts een zusje gehad dat twee jaar ouder was en Lijsje Veldkamp heette. Maar die zou in 1824 op 1-jarige leeftijd al zijn overleden.

Zijn de ouders in een akte verkeerd vermeld? Is Liebe inmiddels Lijsje genoemd en betreft het dus dezelfde persoon?

Ik zie niet meer hoe het zit. Betreft het uiteindelijk één Ruth of zijn het er meer? Wie zijn dan de kinderen die erbij horen?

Wie heeft het juiste antwoord?

An Anderiesen

Het bevolkingsregister van 1860-1880 lijkt je vraag grotendeels te beantwoorden.

Met vriendelijke groet, André

Andre Jansen

Liebe is oorspronkelijk een vorm van Libbe. Maar ik ben Lijb, Lijbke en Liebe ook tegen gekomen als vom/vervoeging van Liesbeth

Jan Achterberg

http://www.pietheres.nl/Parenteel%20Bredewolt.htm#p1099410164

 

zie V-f Jacob Bredewout (Rutgers)

en VI-g Jennigje Bredewout

Renee2

Misschien hebben de ouders van Ruth hem altijd verteld dat hij met kerst geboren is en wist hij niet beter ? Hij heeft dat oudere jong overleden naamgenootje tenslotte nooit gekend. Dan heeft hij zelf de verkeerde geboortedatum opgegeven voor het bevolkingsregister en die datum zullen ze hebben gehanteerd bij het berekenen van zijn leeftijd in de overlijdensakte. Het is een beetje speculatief, keihard bewijs is altijd moeilijk. Maar ik zou uitgaan van de ouder(s) in de trouwakte en het feit dat hij als weduwnaar overleed en dat het dus de Ruth van 1823 betrof.

Annemarie57

Dat bevolkingsregister zegt een hoop. Nu gaat het bijna kloppen. Alleen zijn ouders nog niet. De Ruth van 24-2-1823 was van Jennigje Bredewout en hij trouwde met Lijsje/Liebe. En in het bevolkingsregister is de geboortedatum veranderd in 25-12-1818, maar dan zou hij een zoon zijn van Jacob R. Bredewout. Jennigje is zelf een dochter van Jacob R. Bredewout. Ze kreeg ongehuwd een kind en misschien dat hij bij zijn grootouders is grootgebracht en dat daar de verwarring is ontstaan.

An Anderiesen


Rut wist bij zijn huwelijk in 1843 wel degelijk wie zijn moeder was (die was immers in leven en present bij het huwelijk).


Of latere wijzigingen van geboortejaar/ouders zijn toe te schrijven aan de gemeentelijke ambtenaar dan wel een streven van de familie Bredewoud om een legitieme afstamming te verwerven, daar kun je fijn over speculeren, maar je komt er denk ik nooit uit.

Helaas levert de memorie van successie van Jennigje (Kantoor Elburg, gemeente Heerde mei 1847) niets op m.b.t. haar erfgenamen, ze was onvermogend.

Andre JansenPlaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!