stamboomforum

Forum logoGezochte familienamen in NL » Op zoek naar de afstamming van de naam Swier/Zwier.

De reclame wordt alleen getoond aan bezoekers, niet aan gebruikers die inloggen.

Profiel afbeelding

Ik ben op zoek naar de afstamming van de naam Swier/Zwier. De naam komt voor vermoedelijk voor het eerst voor bij de naam Lucas Geerts Swier/Zwier (geboren 19 oktober 1746 te Oldemarkt, overleden 16 april 1796 te Medemblik). Hij is zoon van Geert Hendriks (geboren 19 oktober 1684 te buurtschap Nederland, overleden 17 september 1766 te Oldemarkt). En wat is de mogelijke reden van toevoeging?

met vriendelijke groet,

Jeroen Zwier

Jeroen Zwier

Zwier is van oudsher een patroniem, dwz dat iemand in het verleden Zwier, Swier of een variant daarop, als voornaam had.

Bedet

Swier of Zwier komt van de Germaanse naam Sweder (= Sterk Leger) en is verlatijnst tot Swerus,
onder invloed van de naam Ahasverus;
Ahasverus (=de Machtige) was de koning der Meden en Perzen.

Lucas Geerts Zwier is niet geboren op 19 oktober 1746 te Oldemarkt.

Doopboek NdG Oldemarkt: (image: 220 FS)
Den 9 Oct. 1746 gedoopt een Kint van
Geert Zwier en Hille van Paasloo, de naam Lucas

Gaardersboek Medemblik: (blad 318)
Den 16en april 1796
(Aangifte) van het Lijk van Lucas Zwier, alhier overleden. (betaald) Nihil

Het Gaardersboek geeft niet de overlijdensdatum, maar de aangiftedatum (dat kan verschillen).
Het verschuldigde bedrag der impost loopt van ƒ.30.- tot nihil.
(nihil is de klasse der onvermogenden).
De aangever krijgt een briefje om aan de doodgraver te geven, in dit geval "Pro Deo".

Mijn advies: probeer zorgvuldig te zijn.

henk elsinga

Beste Jeroen,

- Het speelt zich wel allemaal af in dezelfde omgeving, zie Google Maps: de regio Oldemarkt - Steenwijk - Zuidveld - buurtschap Nederland; maar volgens deze genealogische website (http://www.warrink.net/famkwa/zwier.htm) komt de naam Zwier al in 1712, 1720 en 1748 voor. De eerste generatie is daar ene Jan Swiers, en dan heb je vermoedelijk nog te maken met de situatie "geen familienaam, wel een patroniem"; dus "zoon van Swier", die zelf "anoniem" blijft. Zijn zoon (1714-1770) draagt de naam Harmen Jans Zwier, en dan heb je, zo te zien, al met een nieuwe situatie te maken: patroniem plus familienaam.

Zijn vermelding daar, en die van zijn broer Jan Jans Zwier (*1720), in de volkstelling van 1748, vind je ook elders genoemd, bij het Historisch Centrum Overijssel (regionaal archief) : https://www.historischcentrumoverijssel.nl/zoeken-in-de-collecties/archieven?mivast=141&miadt=141&mizig=236&miview=ldt&milang=nl&micols=1&mires=0&micode=0003.1.2196b&miaet=54&mizk_alle=zwier .

- Het lijkt natuurlijk interessant, vanwege de vele verbanden en samenhangen, ook de nationale DTB-en burgerlijke-stand-database WieWasWie erbij te pakken: volgens deze databank komt de naam Zwier, als "echte familienaam", al in 1705 in Leeuwarden voor; en de familienaam Swier zelfs al in 1579 in Amersfoort:

- Nou, dit is allemaal leuk en aardig, "in het wilde weg" zoeken naar wat erop lijkt; maar het levert je weinig op als je puur geinteresseerd bent in "niet zómaar die familienaam" (die toevallig wel overàl in Nederland kan voorkomen, tegelijkertijd, in het verleden, vaak zonder dat dit ook maar iets te maken heeft met jouw familie), maar in de geschiedenis van puur jouw eigen familienaam.

Dat doe je namelijk, goed beschouwd, alléén maar op de goeie manier als je "ouderwets-degelijk" gewoon je eigen familielijn volgt naar boven, en netjes stuk voor stuk alle generaties boven jouzelf onderzoekt naar het verleden: puur via vader-grootvader-overgrootvader- enz. enz. , geen generaties overslaand, niet verder gissend naar vroeger, of "in het wilde weg het verleden induikend", voordat je zèlf een ononderbroken verbinding kunt vinden. En dan maar steeds zien waar de volgende stap je brengt, waarop je uitkomt. Gis dus bijvoorbeeld niet zomaar ergens naar een mogelijke overgrootvader voordat je zelf een verbinding daarnaartoe kunt leggen vanuit je grootvader.

Dus: niet simpelweg blij zijn als je ergens stomtoevallig leest over bijv. een Zwier in 1632 in Heerenveen, "goh, da's misschien wel familie, is er een verband, kan ik dat gaan uitzoeken?" - want zulke toevallige "leesbelevenissen" kunnen 1000x voorkomen, terwijl er 998 keer niets voor je bij zit; dat kost je zeeen van tijd en verspilde moeite. Duik niet zomaar zóveel generaties verder terug in het verleden, nee: doe dat systematisch, stap voor stap, vanaf jouzelf - anders heb je nooit de garantie dat jouw vele toevallige vondsten ("op goed geluk googlend") ook maar iets met jouw familie Zwier te maken hebben.

- Dit gezegd zijnde, blijft het best waarschijnlijk dat je sowieso uitkomt in de genoemde regio ten westen van Steenwijk. Handig & interessant is het dus, om (naast de bekende zoeken-op-naam-databanken WieWasWie, GeneaNet en FamilySearch) steeds de schitterende website Digitale Bronbewerkingen erbij te houden, speciaal de rubriek Overijssel; zoek er op alle niveaus: Overijssel, regionaal en plaatselijk. Een echte goudmijn aan bronnen voor je genealogische onderzoek.

Succes met het onderzoek,

met vriendelijke groet, Dimitri Vlas

Dimitri Vlas

Jeroen, in het westen kom je meer de vorm Sweer tegen en daar wordt niet Ahasveres gebruikt maar Assueres

05-05-1630 Assuerus [Bron dopen NH Gouda]

vader: Pieter Heyndrickxsz, moeder: Pieterke Sweeren, getuigen: Andries Jaspers, Aeltge Kersen

Jan Achterberg

naamsvermeldingen en literatuurreferenties:

• Hans Swier, aangeslagene bij de capitale impositie van 1585 te Amsterdam [Dillen van-1941, p 117].
• Zwier(s), Swier(s): Patr. Germ. VN Sweder, Sweer, Swier, Zwier, nl. swi(n)th-hari `sterk- leger'. 1278 wi Suedher van Sulen, Utrecht (CG); 1399 Sweder van Scuyllenborch, Den Bosch (HB 493); 1455 Zweer vander Poerte, Kortrijk (WF). Later opgevat als Assuerus/Ahasverus. 1495 Zweren de Joede = 1515 Zweers de Jeude (vader van) 1530 Gielijs de Juede, Sweers sone (en van) 1542 Peeter van der Jeught (zoon van) Assweren, Baardegem- Mazenzele (med. F. van der Jeught, Kapelle-op-dne-Bos (WF). Zie ook Swerus.   [WFZ]

naamsvermeldingen en literatuurreferenties:

 
• Zwier(s), Swier(s): Patr. Germ. VN Sweder, Sweer, Swier, Zwier, nl. swi(n)th-hari `sterk- leger'. 1278 wi Suedher van Sulen, Utrecht (CG); 1399 Sweder van Scuyllenborch, Den Bosch (HB 493); 1455 Zweer vander Poerte, Kortrijk (WF). Later opgevat als Assuerus/Ahasverus. 1495 Zweren de Joede = 1515 Zweers de Jeude (vader van) 1530 Gielijs de Juede, Sweers sone (en van) 1542 Peeter van der Jeught (zoon van) Assweren, Baardegem- Mazenzele (med. F. van der Jeught, Kapelle-op-dne-Bos (WF). Zie ook Swerus.   [WFZ]

http://www.cbgfamilienamen.nl/nfb/detail_naam.php?gba_naam=Zwier&nfd_naam=Zwier&info=documentatie&operator=eq&taal=

Renee2

Ik stam ook af van Geert Hendriks Swier via zijn zoon Hendrik Gerritsz Zwier die in Lutjebroek trouwt en Enkhuizen overlijdt. Hendrik kreeg zoon Gerrit en die kreeg dochter Neeltje Zwier, zij trouwde met Paulus Arentsz van der Heijde in 1815 in Enkhuizen. :)

Lars van der Heide

Treffers in Generale Index Zwolle (GIZ) van het Historisch Centrum Overijssel op:

  • Achternaam Zwier (aanklikken) en Swier (aanklikken).

Voorzover naar een herkomstplaats wordt verwezen zie ik in ieder geval Delden en Werven/Heerde.

N.B.: Op voornaam een tig-voud.

Martin Jongkoen

Beste Jeroen en anderen,

Ook ik ben op zoek naar voorouders die de naam Swiers als familienaam voerden. Zo heb ik nog altijd niet de herkomst van de bode Egbert Swiers die zich aan het eind van de 17e eeuw in Assen vestigde kunnen achterhalen. Verder heb ik eerder op dit forum een vraag gesteld over de Leeuwardense familie Swiers, die Dimitri Vlas hierboven al noemde. Deze kwestie is ook nog altijd onopgelost; zie: https://www.stamboomforum.nl/familienamen/2/48045/0/arnoldus_swiers_uit_leeuwarden_huwelijk_en_herkomst_gezocht.

 

Met vriendelijke groet,

 

Dorian Swarts

Dorian Swarts

Dank voor de aanvullende (en gecorrigeerde) informatie !

mvg

 

Jeroen Zwier

Jeroen Zwier

Interessant en leuk! Volgens de gegevens die ik nu heb is Hendrik Geerts Swier geboren op 18 januari 1740 te Oldemarkt en overleden in 1838 te Enkhuizen. En is hij op 25 december 1762 getrouwd met Dieuwertje Wouters (afkomstig uit Lutjebroek) te Enkhuizen (als deze gegevens kloppen).

met vriendelijke groet,

 

Jeroen Zwier

Jeroen Zwier

Jan Swiers en Heiltje Dilling kregen op 2 juli 1823 een zoon genaamd Lambert Swiers (1823-1895)

Lambert Swiers kreeg samen met Grietje Vasse(geb 30 juni 1827) een zoon genaamd Jan Swiers ( geb ???)

Jan Swiers kreeg samen met Albertje Ottjes een zoon genaamd Jan Swiers (1898-1960)

Jan Swiers kreeg samen met Froukje Harhuis 3 kinderen, Jan Swiers, Jo Swiers en Harm Swiers

Ik ben Fred Swiers, geb in 1960, zoon van Harm Swiers (1929-2017) en Johanna Wilhelmina Otten (1930-2012)

Fred Swiers

Jan Swiers, 42 jaar, weduwnaar van Trijntien Boekens, zoon van Lambert Swiers en Willemtien Schuring, huwt in Borger op 6.10.1817 met Heijgeltien Dilling, 26 jaar, dochter van Hindrik Dilling en Wemeltien Jans Brouwer.

G.Karssenberg

Hindrik Dillinge, j.m., wonend in Bronninger, huwt in Gasselternijveen op 29.5.1783 met Wemeltien Jans, j.d., wonend te "Gasselder Nijveen".

G.Karssenberg


@ Jeroen,

Je schrijft: "Hendrik Geerts Swier geboren op 18 januari 1740 te Oldemarkt en overleden in 1838 te Enkhuizen. En is hij op 25 december 1762 getrouwd met Dieuwertje Wouters (afkomstig uit Lutjebroek) te Enkhuizen (als deze gegevens kloppen)."

In ieder geval is er tussen 1833 en 1839 geen Hendrik Swier (Zwier) overleden in Enkhuizen. Mogelijk heb je een tik- of leesfout gemaakt bij het overnemen van bepaalde gegevens. Ik vermoed dat hij rond 1800 zal zijn overleden. 

Verder kleine aanpassing: 18 januari 1740 gedoopt een kind van Paaslo zijnde een soon van Geert Hendriks en Hilligjen Hendriks en is genaamd Hendrik (doop Ned Hervormd Oldemarkt) https://www.familysearch.org/ark:/61903/3:1:3QS7-L99W-G97N-G?i=198&cc=2037905

22/23-09-1730 te Oldemarkt Geert Hendriks wedr van Annigjen E.ents(?)met Hillegjen Hendriks J.D. beiden van Paaslo  https://www.familysearch.org/ark:/61903/3:1:3QS7-899W-G9WP-R?i=549&cc=2037905

mvg-Ben

Ben WegmanPlaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!