stamboomforum

Forum logoFora » Gezochte familienamen in NL » David Croes geboren omstreeks 1660. Plaats onbekend. Overleden 21 sept 1743 te Oosterhout

De reclame wordt alleen getoond aan bezoekers, niet aan gebruikers die inloggen.

Die tenaamstelling in 1703 klopt niet. In Breda zetten ze op een of andere manier alles wat op die persoon in de loop der tijd betrekking heeft bij de naam. Barend trouwt pas in 1710 met Petronella Kamerling en er worden 2 kinderen geboren te Oosterhout. Éen in 1712 en één in 1713. Zie www.regionaalarchieftilburg,nl.

Ton Ruedisueli

In Breda zetten ze op een of andere manier alles wat op die persoon in de loop der tijd betrekking heeft bij de naam.

Inderdaad. Een beetje twijfelachtige politiek. En er worden fouten mee gemaakt.

Pauwel

Nogmaals dank voor de goede bijdragen, die vooralsnog geen doorbraak opleveren, maar wel de algehele situatie verduidelijken. Ik ben erg blij met alle constructieve bijdragen hier! En mocht ik zelf nog op relevante informatie stuiten, dan zal ik dat ook in deze discussie met alle geïnteresseerden delen.

Jaap de Boer

Hallo Jaap,

bladerend door Stamboomforum kwam ik jouw vraag over David Croes tegen. Misschien helpt volgende je op weg.

Tiel trouwen NH 1613-1667:

Maes Jacobsz. Croes van Maastricht, j.m. met Marijtje Stevensdochter van Tiel, j.d.. OT 08-08-1618 Tr. 23-08-1618

Kinderen: dopen Tiel NH 1626-1649

Jacob Maesz. Croes doop 02-11-1628, getuigen: Belike Eeues, Henrick Wacker

Jacob Maesz. Croes doop 21-03-1630 getuigen: Jenneke Kelle, Anna van Schaerdenburch, Hendrick Reijniersz. van Stockum

David Maesz. Croes doop 22-11-1631 getuigen: Jenneke Kelle, Arike van Oijen

Jacob Maesz. Croes doop 08-11-1635

Tussen 1618 en 1628 zijn er waarschijnlijk meer kinderen geboren, maar niet te vinden want dopen NH Tiel begint pas in 1626.

Dordrecht trouwen NH 1655-1664

David (Maesz.) Croes j.m. van Thiel bij de Nieuwebrug en Catharina (Jans) Spriet j.d. in de Vriesestaat OT 07-04-1658 Dordrecht

Kinderen: dopen Dordrecht NH 1572-1704

Johannes Davidsz. Croes doop 14-04 1659 (OT 21-04-1686 Dordrecht met Maria Chaplaine, kinderen David doop 28-11-1688 en Mary doop 01-03-1699 Schotse Kerk Dordrecht.

Jacob Davidsz. Croes doop 21-02-1661

Cornelis Davidsz. Croes doop 05-06-1662

Groet, Dik Krijgsman

Dik Krijgsman

Dag Dik,

Dank voor je verwijzing. Ik had, tot gisteren, die David (Maesz), geboren 22 nov 1631, opgenomen als waarschijnlijke vader van de David Croes die omstreeks 1660 geboren zou zijn, en trouwde met Maria Christiaensen (Corstiaens) Brouwers. David Maesz trouwde, volgens mijn informatie, in 1658 met Catharina (Cathrijntje) Jans Spriet. Kinderen Johannes, Jacob en Cornelia, maar ik kan geen zoon David vinden. 

David was Schepen te Oosterhout, en overleed op 21 sept 1743. Te Oosterhout verbleef ook een Willem Kroes, die trouwde met Maria (Maaijken) Wouters (Clau/Klauw/Clauwaerts). Hier op het forum werd mij de suggestie aangereikt dat het broers konden zijn, ook door de naam 'Barend/Beerend' voor hun kinderen. Die suggestie heb ik nu overgenomen, en David (Maesz) als vader laten vallen. Dan zou David, net als Willem, uit Munsterland (Ostrik) komen. 

Er zit mij echter nog iets dwars, waar er een notariële akte (testament) is uit 1673, in het archief te Tilburg, waarbij staat vermeld: 'Zie bijlage bij testament, David Croes, schepen'. Ik heb die akte nog niet in kunnen zien, maar daar wordt aan gewerkt. 

Dank voor je hulp!

Jaap.

Jaap de Boer

Jaap, heb je deze al: David Barendsz. Croes doop 26-02-1712 Oosterhout dopen NH 1658-1754, vader Barend Croes, moeder Petronella Camerling, getuigen David Croes en Geertruij Camerling.

Hendrikus Barendsz. Croes doop 22-01-1713 Oosterhout dopen NH 1658-1754, vader Barend Croes, moeder Petronella Camerling, getuigen de Heer Hendrik Kamerling en Maria Croes.

Bij een doop op 19-08-1714 (Oosterhout dopen NH 1658-1754) wordt David Croes ook als ouderling genoemd.

Groet, Dik

Dik Krijgsman

Dik, ik zag dat je je eerdere bericht hebt aangevuld, en ik moet dat nog eens serieus tegen het licht houden. Ook door wat Ton Ruedisueli eerder schreef over het verschil in status tussen Willem en David.

Het testament waar ik het over had is uit 1673, en omvat zes bladzijden. In de kantlijn van de eerste pagina is het in 1695 geamendeerd, met de handtekeningen van David Croes en A van Gils eronder. Ik kan nog niet vinden op welke partijen het oorspronkelijke testament betrekking heeft. David Croes was toen Schepen, terwijl hij ten tijde van het opstellen van het testament rond de dertien jaar geweest moet zijn. Mijn vaardigheid in het lezen van oud-Nederlandse handschriften laat te wensen over, en de compacte format maakt het er niet eenvoudiger op. Maar met elke nieuwe reactie hier, en elk nieuwe document dat opduikt, groeit de hoop dat ik beter zicht krijg op de achtergrond van David Croes.

Dank,

Jaap.

Jaap de Boer

Dik, je bent sneller dan het licht! ;) Onze berichten kruisen enigszins, waardoor ze overlappen. Maar 'jonger' dan David Croes, getrouwd met mevrouw Brouwers, heb ik het plaatje volgens mij redelijk compleet. Zoon Barend trouwde tweemaal, en had een zoon bij een dienstmeid (Margarietha Gunters) die ook Barend heette, met zijn moeder in de regio Rotterdam terecht kwam, en trouwde met Jacoba van Nimwegen.

Jaap de Boer

Is de trouwdatum bekend van Barend met Jacoba van Nimwegen?

Wil Furrer-Kroes

Die heb ik staan als 'voor 1750'. Begin dat jaar wordt hun dochter Margaretha geboren te Oss. (http://www.bhic.nl/onderzoeken/forum/barend-croes)

Jaap de Boer

Jaap ik heb de afgelopen dagen van alles en nog wat nagetrokken, maar zie, buiten de achternaam Croes, geen verband tussen David en Willem. Ik ben het met Ton Ruedisueli eens dat er een groot verschil in status is tussen David en Willem. David wordt genoemd als schepen en ouderling van de nederduitse gemeente, en zijn zoon Barend als schepen en lakenhandelaar. Wat erop wijst dat de familie Croes nogal gefortuneerd was. Dat werd je in die tijd niet in een paar jaren. Bovendien werden destijds de baantjes zoals burgemeester, leenheer, ouderling schepen, enz. door de rijke families onderling verdeeld en gingen meestal over van vader op zoon. (in dit geval wel naar David, en dan niet naar Willem?) Dit doet vermoeden dat de (voor)ouders van David Croes (ca. 1660) al in de streek woonden. Oosterhout komt niet "im frage" daar de naam Croes niet in trouwen 1642-1729 Gereformeerd en de Schepenbank trouwen 1648-1810 voorkomt, en ze vermoedelijk in 's Gravenmoer woonden. Helaas is er volgens  "Steekarchivariaat In de Kring van Oosterhout blz.196" in 's Gravenmoer bij een inval van de Fransen in 1672 een grote brand geweest waarbij het dorp grotendeels verwoest werd en grote delen van het archief verbrand zijn. Ik vrees dat daar je verdere zoektocht naar David Croes zal stranden.                                                                        

Ook de gewoonte uit die tijd (om bij trouwinschrijvingen "j.m. komende uit die en die stad" te vermelden als hij recent van buiten kwam, zoals bij Willem, j.m. uit Oostrik in Munsterland, terwijl bij die van David en zijn a.s. vrouw vermeld wordt dat zij in 's Gravenmoer woonden) wijst daarop.

Groet, Dik.

PS: misschien zijn er tijdens de Franse inval in 1672 sterfgevallen in de familie geweest, en heeft dat weer met het testament uit 1673 te maken

Dik Krijgsman

Alleen een vraag wat wordt er bedoeld met 's Gravenland?

 

ik woon vlak bij 's Graveland in het Gooi, maar of dat dezelfde plaats is?

Wil Furrer-Kroes

sorry, ik bedoelde 's Gravenmoer bij Oosterhout in NB. Ik zal mijn bericht snel verbeteren. Dank, Dik

Dik Krijgsman

Dag Dik,

Maak je geen zorgen over de toonzetting! En ik volg die lezing over het verschil tussen David en Willem, en waarom zij vermoedelijk geen broers waren. Maar ik kan met goed fatsoen ook niet terug naar de David (1631)/David (1660) koppeling, dus ik hou David (1660) voorlopig als de laatst bekende Croes in die lijn. 

Het testament levert niks op, anders dan de bevestiging van David Croes vanaf 1694 Schepen was. De aanvulling in de kantlijn, en de tekst van het originele document, maken duidelijk dat het ging om het herroepen van een eerder opgesteld testament dat geen betrekking heeft op David, of enige andere Croes. Hij was aanwezig als getuige. (Zie 'Zoekplaatje'). 

Dank je wel voor je inzet en toelichting!

Jaap.

Jaap de Boer


Jaap, bedankt voor je begrip. Ik wil qua toonzetting nog wel eens uit de bocht vliegen Ja schuddend

Dik KrijgsmanPlaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!