stamboomforum

Forum logoOnderzoek in Nederland » David Croes geboren omstreeks 1660. Plaats onbekend. Overleden 21 sept 1743 te Oosterhout



Profiel afbeelding

Dank Ton. Nee, ik weet niet waar die kinderen gebleven zijn. Mijn onderzoek van Willem richtte zich op het vinden van gemeenschappelijke ouders of andere familie vóór David en Willem. Wat ik aan documenten heb gezien bracht hen niet nader tot elkaar, al lag het voor de hand dat ze familie waren, gezien de nabijheid. Ik zal nog eens wat dieper graven, en ook de kinderen van Willem nog eens nader onder het vergrootglas leggen. En ook nog eens kijken of er iets te vinden is over een mogelijk verval in materiële rijkdom en aanzien, of problemen in de sfeer van de relatie.

 

Het verhaal over Maria, zijn vrouw, staat hier:

http://www.ngv.nl/wwwHTB/Bibliotheek/In_de_Permetatie.pdf

Jaap de Boer - 12 dec 2017 - 12:29

Ton: Aanvulling op het voorgaande: Ik had het kunnen weten, want bij nadere lezing van het stuk over de avonturen van Maria Clauwaerts in de voorgaande link staat dat ze uiteindelijk hertrouwde met Anthonij (Nicolaes) van Drommelen, en hoe dat testamentair uitpakte. Wouter wordt daarin niet meer genoemd, en Hubert is al overleden, maar Bernard leeft nog. Daarnaast zijn er blijkbaar twee dochters, die ik elders niet kan vinden. Wel vond ik dat Huibert in Rotterdam trouwt met Aeltje van der Helm. Het ingewikkelde verhaal heb ik eerder te vluchtig aan de kant geschoven, zo blijkt.

Bernard (zoon van Willem) heet in mijn stamboom overigens Beerend, overgenomen van andere bronnen. Beerend/Barend is de naam die Willem met David verbindt, naast de achternaam. En uiteraard de locatie 's Gravenmoer. David noemt zijn zoon Barend, waar Willem zijn tweede zoon zo noemt. Zoon Barend van David verwekt een kind bij Margarietha Gunters, zijn dienstbode, die daarom in 1723 gedwongen wordt te vertrekken, en in Rotterdam bevalt van een zoon die eveneens Barend heet, en de achternaam Croes, gedoopt in Den Haag. Hij trouwt met Jacoba van Nimwegen, en ook zijn eerste zoon heet Barend.

Barend, zoon van David, noemt zijn eerste twee wettige zoons David en Hendrik, waarbij David kort na de geboorte sterft. Hendrik is de naam van de vader van zijn echtgenote, Petronella Kamerling. Na de dood van Petronella hertrouwt hij met Jacoba van Gils, en krijgt hij met haar nog een vierde zoon, die Adriaan wordt genoemd, naar de vader van Jacoba.

Jaap de Boer - 12 dec 2017 - 14:58

Wouter en Huibert gaan naar Rotterdam,

maar jullie mogen ook telefonisch contact met me zoeken via de site van www.uitwelkebeker.nl

Wij hebben zeer veel gegevens in ons bestand en dan kan ik ook antwoord geven op een aantal vragen (we bezitten inmiddels ruim 160.000 records verband houdende met variaties dus op mijn meisjes naam.

Maar doe het dan in de avonduren tot 21.00 uur.

Wil Furrer-Kroes - 12 dec 2017 - 18:59


Dank Wil! Als ik concrete vragen heb, neem ik contact op. Mijn laatste bijdragen was vooral ingegeven door mijn belofte terug te keren als ik nog iets vond. Het is wel erg dunnetjes, en misschien iets teveel 'wishful thinking', maar ik Ton heeft me toch ook weer aan het denken gezet over dat verband tussen Willem en David. Zie zelf nog niet zo hoe Huibert en Wouter meer duidelijkheid kunnen verschaffen.

Jaap de Boer - 12 dec 2017 - 23:04







Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu