stamboomforum

Forum logoGezochte familienamen in NL » Wanneer is Cornelis Verburg geboren Noordwijk rond 1710

De reclame wordt alleen getoond aan bezoekers, niet aan gebruikers die inloggen.

Profiel afbeelding

Cornelis Verburg van Noordwijk trouwt 1e keer Noordwijk 27-5-1736 met Trijntje Captain (op allerlei manieren geschreven), die overleed impost in Noordwijk op 5-1-1737. Cornelis hertrouwt Noordwijk 28-4-1737 met Lijsbeth Koningsbrugge. Er zijn voor zover geen kinderen bekend en er is ook geen patroniem van Cornelis vermeld. Wanneer is Cornelis gedoopt en hoe heten zijn ouders. Weet iemand misschien ook waar en wanneer hij overleden is.

Margriet

Margriet Blok-Charbo

Ik denk dat hij geen Cornelis Verburg van Noordwijk heet. Bedoeld u misschien alleen "Cornelis Verburg"? 

En zijn 2e vrouw lijstbeth, kan mogelijk ook koningsbergen heten.

J.P DUURLODE

Cornelis Verburg afkomstig uit Noordwijk. Misschien is dat beter geformuleerd.

Margriet

Margriet Blok-Charbo

Namen van de kinderen/doopgetuigen kunnen wellicht helpen? Sorry de vraag iets te snel gelezen er waren geen kinderen dus.

Annemarie57

Volgens de Gaarder was Cornelis Verburg j.m. van Noordwijk aan Zee, een andere kerk dan die van Noordwijk. Er worden rondom 1710 een aantal Cornelissen geboren, maar allen zonder achternaam beschreven. Ik heb gezocht in de huwelijken rond 1700 of er een meneer Verburg trouwt in Noordwijk aan Zee, maar ook hier veel heren met alleen een patroniem en geen achternaam.

Blijft denk ik alleen over, de optie om de boeken (zowel doop, huwelijk als begraven) van Noordwijk aan Zee blad voor blad door te lezen op zoek naar een Verburg om zo de naaste familie in kaart te brengen en daarmee de doop van de juiste Cornelis te vinden.

Groetjes, Bedet

Bedet

Margriet

In ORA Noordwijk 279 (ongen.) dd 04-06-1738 worden Cnelis Cnelisse Verburgh en Lijsbeth Joosten Koningsbrugge ondervraagd (over een huwelijk dat niet was doorgegaan).
Hij was dus een zoon van een Cornelis en kwam van Noordwijk Zee - de enige die daarvan in aanmerking komt is de Cornelis die op 19-05-1715 werd gedoopt als zoon van Cornelis Cornelisz van den Burgh en Jaepie Dircksz Vinck. Let wel: Geref. gedoopt terwijl de Capitains en Koningsbruggens RK waren. 
Maar ik zou niet weten welke andere Cornelis het zou kunnen zijn. Ten overvloede: de Cornelis van 19-05-1715 leefde in elk geval nog op 04-02-1739 toen hij (als enige nog in leven zijnde zoon van zijn vader) werd genoemd in een erfeniskwestie.
Mocht je nog verder willen gaan met die familie: er werden er ook De Geus en Van der Mij genoemd, naast natuurlijk de varianten Van der Burg en Verburg.

Groeten, Frans

Frans Angevaare

@Frans, goedemorgen... heb nog even een vraagje. Ik als leek, jij als veel meer ervaren. Ik kon me niet voorstellen dat ik bij mijn zoektocht een Verburg of afgeleide daarvan over het hoofd had gezien, dus ik heb even de bewuste inschrijving erbij gezocht.

Niet om je terecht te wijzen, maar om er van te leren. Waar vind jij dat deze Cornelis Cornelisz  (en dan bedoel ik de vader) een Verburg is. In de doop inschrijving staat hij beschreven als de Geus. Zie https://familysearch.org/ark:/61903/3:1:3QS7-L9QJ-Y6VF?i=406&cc=2037907

Groetjes, Bedet

Bedet

Vaak blijkt uit een combinatie van bronnen Bedet (ORA/ONA/DTB) en is het de kunst om die te combineren. Dab kom je terecht bij de prosopografie

https://nl.wikipedia.org/wiki/Prosopografie

 

Frans beheerst die kunst als geen ander, zeker v.w.b. het gebied rond Leiden.

Annemarie57

Van de familie Verburg heb ik geen verdere informatie etc. nodig. Omdat ik nu ook de huwelijken van de kinderen die in de kwartierstaat van Veronique, onze dochter, voorkomen ben ik inmiddels bij de kinderen van Pieter Florisz Captein (in allerlei variaties) (1X-422) en Trijntje Banckers Uijttenhove (1X-423) aangeland. Ik kon geen enkel aanknopingspunt van Cornelis Verburg vinden, geen doop, geen patroniem en ook geen huwelijk in Noordwijk van zijn ouders. Ook gekeken via "Leiden personen" maar ook daar eveneens niets.

Frans heb je heel misschien de link van: de Cornelis van 19-05-1715 leefde in elk geval nog op 04-02-1739 toen hij (als enige nog in leven zijnde zoon van zijn vader) werd genoemd in een erfeniskwestie".

Bedankt.

Margriet

Margriet Blok-Charbo

@Bedet: Als je eenmaal in de 17e eeuw beland met het zoeken naar voorouders zul je er rekening mee moeten houden dat 'familienamen' of 'toenamen' niet vast zijn maar dat er personen onder verschillende namen kunnen voorkomen. De Noordwijk Zeeërs hadden daar helemaal een handje van - deze familie is een mooi voorbeeld daarvan. Inderdaad wordt de vader bij de doopinschrijving 'De Geus' genoemd (overigens ook bij zijn huwelijk in Sassenheim in 1714, waar-ie ook nog eens het verkeerde patroniem 'Janse' meekreeg). Maar in ORA Nwijk 210/46 wordt Jaepie Dircks Vink weduwe van Cornelis Cornelisz van der Burgh genoemd.
Ook ONA Nwijk 6298/269 03-04-1752 wordt Cornelis Cornelisz van den Burg nagelaten zoon van Jaapje Dirks Vink genoemd. Nu zou je zeggen, Jaapje kan wel met twee Cornelissen getrouwd geweest zijn, maar dat was toch echt niet het geval. Want er is meer, en dan kom je bij wat Annemarie zei, het combineren van vermeldingen in DTB, ONA, ORA maar ook verpondingskohieren en dorpsomslagen die van Noordwijk ook volop bewaard zijn. 
Dat ze onder verschillende namen voorkomen is nog verklaarbaar ook: de vader van de Cornelis die in 1714 trouwde was een Cornelis die zowel De Geus als Van der Burgh werd genoemd; zijn vader was een Cornelis Jansz de Geus; diens vader Jan Thonisz Burger die getr. was met Anna de Geus, die een dochter was van Cornelis Jansz de Geus die ook Vermij werd genoemd. En zelfs die naam Van der Mij komt vier generaties later weer terug bij de broers en zussen van de Cornelis die in 1714 trouwde. Zo is er bijv. op 08-04-1733 een vermelding die letterlijk luidt: "Jan Cornelisz van der Burgh (anders van der Mij)".

@Margriet: de vermelding van 04-02-1739 is uit het oud archief Noordwijk, inv.nr. 1203, scan 3. Zoals hiervoor vermeld vond ik er nog een, van 03-04-1752. Dat is hier, op scan 555.
Tot slot nog voor de volledigheid: Cornelis werd wel Geref. gedoopt, maar bij z'n jongere zusje Marijtie staat bij de (RK) doop vermeld dat de vader acatholicus was. 

Groeten, Frans

Frans Angevaare

@ Frans, dank je wel voor je heldere uitleg. Er komt dus veel meer bij kijken dan een simpel DTB-boek uitpluizen. Oef...... ik heb nog veel te leren. Ik begrijp nu maar al te goed dat ik met één van mijn stamvaders mazzel heb gehad door redelijk vloeiend maar wel onderbouwd terug te kunnen gaan tot 1590. Vooral de notariële en rechterlijke archieven zijn nog te ontdekken terrein. 

Groetjes, Bedet

Bedet

Voor 1700 komt er inderdaad wat meer kijken dan alleen DTB. Het is dan ook een goede zaak dat er diverse mensen bezig zijn met prosopografische achtige onderzoeken. Zelf houd ik mij bezig met Delfland (o.a. Maasland, Kethel, Vlaardinger-Ambacht, Hodenpijl, Schipluiden)

Annemarie57

Hallo Frans,

Bedankt voor de links die ik gevonden heb. Super. Maar nu zit ik met het probleem hoe ik die namen zelf in de ORA en ONA van Noordwijk kan zoeken. Ik vind wel een lijst waar persoonsnamen ingevoerd kunnen worden maar als ik b.v. Verburgh intyp bij Archieven overzicht Leiden en omstreken dan krijg ik geen resultaat of moet dat op een andere manier. Omdat er aardig wat voorouders via mijn oma Alkemade in Noordwijk te vinden zijn wil ik toch zelf het een en ander kunnen vinden. Maar hoe ??

Margriet

Margriet Blok-Charbo


Tja Margriet, dat gaat dus niet, er zijn geen gedigitaliseerde indexen van ORA en ONA van de gemeentes die bij ELO zijn aangesloten. Dus je zal (bijna ouderwets) die boeken zelf moeten gaan doornemen, of, als je geluk hebt, de indexen in die boeken, als ze daarvan zijn voorzien.
Ik zeg bijna ouderwets, want vroeger heb ik dat met het ONA Noordwijk nog in de studiezaal bij het NA zitten doen. Zijn we er toch op vooruit gegaan, we kunnen het nu van huis uit, alles van Noordwijk is gescand.

Groeten, Frans

Frans AngevaarePlaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!