stamboomforum

Forum logoGezochte familienamen in NL » Ouders ? van Berent van Hattem overl. Deventer 1755

De reclame wordt alleen getoond aan bezoekers, niet aan gebruikers die inloggen.

Profiel afbeelding

Jan Achterberg

Hoe meer ik me hier in verdiep, hoe meer vragen opkomen.Ik vermoed nu, dat er twee verschillende families van Hattem naar Gouda verhuisden. Die van Deventer en die uit Ameide.

Bron poorterboek Gouda: Maaijke van Hattem, geboortig van Ameijde [140 vo]. Dan is er ene Willemina Cornelia van Hattem, 26 okt 1758, geboortig van Ameijde. Ook nog een Cornelia Willemina van Hattem,  hvr van Bastiaan van Overwesel,[150vo]. Echter geen mannen van Hattem werden vermeld.

Hendrik van Hattem x Ningetie de Hoop [een tweede huw. met Martijntje Starre] dopen Barent, 10 okt 1766, get Eva van Schaarmer. Vernoemd naar Hendrik [Jan's] vader en Klaas, 31 jan 1768, get Eva Schermer. Vernoemd naar Ningetie's vader.

Klaas Janse de Hoop en Hendrikje Dirks Palmboom dopen een Ningetje op 28 nov 1731, get Teuntje Stomman. Klaas de Hoop en Barber de Meijer dopen een Ningetje op 18 okt 1739, get Grietje Meijer. Dit is het tweede huwelijk van Klaas de Hoop

Uit het tweede huwelijk [Hendrik van Hattem x Martijntje Starre] werd een Hillegonda gedoopt [23 okt 1782] Zij zou dan vernoemd zijn naar Hendrik [Jan]'s moeder Hillegonda Baes

Jan Achterberg

De door @Jan Achterberg gevonden Joannes van Hattem (jm van Ameide) x Slingerland zou dus gerelateerd zijn aan Cornelis van Hattem x Maria Couper (wellicht hun in 1731 gedoopte zoon Johannes) gegeven de naam van z’n oudste zoon en diens doopgetuige Maria Caeper. De bovengenoemde Maijke en Elizabet te Gouda van Ameide lijken hier ook in te passen.Triviaal ongetwijfeld bekend punt maar de discussie is al wat lastig te volgen voor me.

Er is een fragment van een lidmatenregister van Ameide op zoekakten - maar dat zal ook al wel bekend zijn bij @Jan gegeven dat de naam Achterbergh er nogal vaak in voorkomt... Daar staat “Maria Couper huisvr.van Cornelis van Hattem met attestatie van Leerdam den 22.10.1723” (image 466) - niet nieuw gegeven dat al bekend was dat hun huwelijk daar plaatsvond - en op 24.4.1740 “Teuntje de Veer meit bij Mr van Hattum chirurgijn alhier” (image 467, midden rechts). Maar goed de kans dat die chrurgijn een zoon Hendrik Jan had en dat die naar Gouda zou zijn vertrokken lijkt wel erg klein Onschuldig.

(bericht wat aangepast)

Peter S

Goedemorgen, van Hendrik Jan van Hattem te Gouda weten we dat hij geboren is in Deventer, met als ouders Berent van Hattem en Hillegonda de Baas.

Berent en Hillegonda zijn getrouwd in 1724 te Deventer, na het overlijden van Hillegonda in 1744 is Berent hertrouwd met Hermina Eijlers.

We kunnen geen geboortedatum vinden van Berent noch waar hij geboren is. We hebben alle boeken in het Stadsarchief van Deventer al meerdere keren doorlopen, maar helaas. Ook de naburige dorpskerkboeken uitgeplozen, Zwolle en Zutphen ook doorzocht. Het lijkt alsof Berent uit de lucht is komen vallen.

Wel hebben we een trouwakte in Utrecht gevonden van ene Berent Gerrijtsoon van Hattem, die ging trouwen met Baertien van Goor, en ze zijn met attestatie naar Deventer gegaan. Dat was in 1621, maar ze woonden al in 1620 in Deventer??

Van hun hebben we 1 kind gevonden nl Hester van Hattem, geboren in 1622, en daarna totaal niks meer.

Wij zijn dus echt op zoek naar de geboortedatum en - plaats en de namen van de  ouders van Berent van Hattem die in 1724 getrouwd is met Hillegonda de Baas. Hillegonda is geboren in 1701, wij vermoeden dat Berent rond 1695 geboren moet zijn. Vanaf die trouwdatum verder naar het heden hebben we alles en klopt het ook.

Het eerste kind wat geboren is uit hun huwelijk heet Evert van Hattem in 1725, dus ik vermoed dat de vader van Berent, Evert heet, want de vader van Hillegonda heet Hillebrand. Evert is overleden in 1746, dus verder geen nakomelingen.

 

Hendrik Jan in Gouda heeft met Martijntje van der Starre 3 kinderen gehad,nl Hermanus geb 4/2/1779, en daarna een tweeling, Hillegonda en Johanna Maria van Hattem, geb 23/10/1782. 

Ik snap de namen Hillegonda ( vernoemd naar zn moeder) en Johanna Maria (vernoemd naar zn zus), maar Hermanus kan ik nergens plaatsen.

Trouwens, ook de overlijdensdatum van Hendrik Jan is nog niet bekend!

Dank jullie wel voor het helpen met deze puzzel!

Tom van Hattem

"Ik snap de namen Hillegonda ( vernoemd naar zn moeder) en Johanna Maria (vernoemd naar zn zus), maar Hermanus kan ik nergens plaatsen."

Hendrik van Hattem x Martijntje Starre [tr 12 jul 1778 als wedr Ningetje de Hoop]

-Harmanus, 7 feb 1779, get Catharina Starre

-Hillegonda, 23 okt 1782, get Cornelia Starre

-Johanna, 23 okt 1782, get Fransina van Hensberge

Martijntje, Catharina en Cornelia Starre zijn dochters van Hermanus van der Starre en Johanna van der Weijde. Bron dopen remonstrants Gouda.

Harmanus is dus naar zijn grootvader vernoemd

Doop van Martijntje op 4 mei 1749 https://familysearch.org/ark:/61903/3:1:3QSQ-G9QV-SKRQ?mode=g&i=170&cc=2037907

Jan Achterberg

Dit is een andere tak.

Tom van Hattem

Tom van Hattem

Dit is een Andere Tak. Sorry

Tom van Hattem


Even een vraag.

Kan het gebeuren dat in 1600 de geboren kinderen als 2e naam die van de opa kregen.

Bijvoorbeerl : Jan Berentsen terwijl de vader Hendrick Lubbers heet en de opa van jan Lubbert Berentsen.

Mvg Tom van Hattem

Tom van HattemPlaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!